NEW Site myFILM.gr 
NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά

Cinema: ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΟ ΔΡΑΚΟ ΣΑΣ (HOW TO TRAIN YOUR DRAGON) των Νταν ΝτεΜπλουά, Κρις Σάντερς

Ημερομηνία καταχώρησης: Πέμπτη, 19 Νοέ. 2009 @ 22:22:00 EET - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Κιν.ΣχέδιαΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΟ ΔΡΑΚΟ ΣΑΣ
HOW TO TRAIN YOUR DRAGON

των Ντιν ΝτεΜπλουά, Κρις Σάντερς
με τις φωνές των Τζέι Μπαρουσέλ, Τζέραρντ Μπάτλερ, Αμέρικα Φερέρα, Τζόνα Χιλ, Κρεγκ Φέργκιουσον

Υπόθεση: Η ιστορία αφορά σε έναν έφηβο Βίκινγκ, τον Ψάρη, που μένει στο νησί του Μπερκ, όπου η καθημερινή μάχη με τους δράκους είναι τρόπος ζωής. Ο χαρακτήρας, όμως, του Ψάρη δεν ταιριάζει ούτε με τη φιλοσοφία της φυλής του ούτε και με αυτήν του αρχηγού της που συμπτωματικά… είναι κι ο πατέρας του εφήβου. Ωστόσο, όταν ξεκινά η Εκπαίδευση στους Δράκους του Ψάρη και των υπόλοιπων εφήβων, εκείνος συνειδητοποιεί πως αυτή είναι η μοναδική του ευκαιρία να αποδείξει πως έχει τις ικανότητες να γίνει μαχητής και να κερδίσει την εκτίμηση όλων. Γνωρίζοντας όμως έναν τραυματισμένο δράκο που τελικά γίνεται και φίλος του, όλος ο κόσμος του Ψάρη ανατρέπεται, κι από εκεί που ήλπιζε να είχε την ευκαιρία του να αποδείξει τι αξίζει σε όλους, πλέον αναλαμβάνει κάτι πολύ μεγαλύτερο και δυσκολότερο: να αλλάξει το μέλλον και τον τρόπο σκέψης ολόκληρης της φυλής του απέναντι στους δράκους...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από την Dream Works Animation, το στούντιο που δημιούργησε τις επιτυχίες Σρεκ, Μαδαγασκάρη και Kung Fu Panda έρχεται τώρα η ταινία Πώς Να Εκπαιδεύσετε το Δράκο Σας, μια κωμική περιπέτεια που λαμβάνει χώρα στο μυθικό κόσμο των ρωμαλέων Βίκινγκς και των άγριων δράκων, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Κρεσίντα Κάουελ.

Το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

INFO

 • Το μυθιστόρημα Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας της Κρεσίντα Κάουελ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ σε απόδοση του Μάνου Κοντολέων, θα πρέπει να διαβαστεί από τον κάθε ήρωα που αντιμετωπίζει μερικά… προβληματάκια καθώς προσπαθεί να δείξει τον ηρωισμό του. Τα δικαιώματα έκδοσης του βιβλίου έχουν πουληθεί σε πολλές χώρες και στο εξωτερικό είναι ένα μεγάλο μπεστ σέλερ. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφορεί και το άλλο μυθιστόρημα της Κρεσίντα Κάουελ  Πώς Να Μιλήσετε Δρακονέζικα.
 • Τα βιβλία της Κρεσίντα Κάουελ (βασισμένα σε προσωπικές της εμπειρίες από την παιδική της ηλικία σε ένα απομονωμένο νησί της Σκοτίας, όπου το περιβάλλον επέτρεπε στη φαντασία της να οργιάσει και να γεννήσει ήρωες και σχέσεις μεγάλων διαστάσεων) προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των παραγωγών της Dream Works Animation πριν από έξι χρόνια οπότε και αποφάσισαν να εντάξουν στον προγραμματισμό τους μια ταινία κινουμένων σχεδίων που να λαμβάνει χώρα στον κόσμο των Βίκινγκς. Μάλιστα, ακριβώς επειδή αφορούσε σε Βίκινγκς, όλοι οι συντελεστές ήθελαν να κάνουν κάτι μεγάλης κλίμακας που να αντικατοπτρίζει τόσο το μέγεθος των Βίκινγκς όσο και το μέγεθος της παραγωγής.
 • Οι βασικοί ήρωες της ταινίας είναι έφηβοι –ο καθένας με το δικό του διακριτό χαρακτήρα- και όχι ενήλικες ή ζώα, όπως στις άλλες παραγωγές και έτσι γίνονται ελκυστικοί σε ένα ακόμα ευρύτερο κοινό. Μάλιστα το συναισθηματικό βάθος της ιστορίας και το χιούμορ που προκύπτει από τις διαφορετικές προσωπικότητες των ηρώων και τις μεταξύ τους  διαφωνίες σε συνδυασμό με τις εντυπωσιακές σκηνές των πτήσεων και των επί αέρος κι εδάφους μαχών είναι που καθιστά την ταινία πολύ ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις.
 • Η ραχοκοκαλιά της ιστορίας είναι ο δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα στον αδύναμο Ψάρη και σε ένα δράκο, το Φαφούτη και μέσα από τον οποίο αλλάζουν όχι μόνο οι εμπλεκόμενες πλευρές αλλά και η σχέση ανάμεσα στους Βίκινγκς και τους δράκους.  Έτσι έχουμε από τη μια τους σκληρούς  και σωματώδεις Βίκινγκς που έχουν για δεύτερη φύση τους τον πόλεμο και τις μάχες κι από την άλλη τον Ψάρη που θέλει όσο τίποτε άλλο να τους μοιάσει και να κάνει περήφανο τον πατέρα του (κι αρχηγό της φυλής) αλλά ο εκλεπτυσμένος χαρακτήρας του δεν του το επιτρέπει… Όταν μάλιστα γίνεται φίλος με έναν από τους πλέον επικίνδυνους δράκους, μια Οργή της Νύχτας, η ένταξή του στη φυλή γίνεται ακόμα πιο επισφαλής, την ίδια στιγμή όμως που και η ίδια η στάση των Βίκινγκς απέναντι στους δράκους αρχίζει να καταρρέει…
 • Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο βιβλίο και την κινηματογραφική του μεταφορά, με βασικότερη την εισαγωγή ενός κοριτσιού στην παρέα, της Άστριντ, για να απευθύνεται η ταινία και στα κοριτσάκια. Μάλιστα, η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον Ψάρη και στην Άστριντ είναι χαρακτηριστική των σχέσεων που αναπτύσσουν τα παιδιά στην εφηβεία, πράγμα που κάνει την ιστορία ακόμα πιο ρεαλιστική (τηρουμένων των αναλογιών). Άλλη σημαντική διαφορά είναι η επιλογή των δημιουργών να μην κάνουν τους δράκους να μιλούν, όπως στο βιβλίο, αλλά να αφήσουν το χαρακτήρα τους να διαφανεί με τρόπο αληθοφανή μέσα από τις εκφράσεις τους και τις αντιδράσεις τους. Καθώς μάλιστα, οι δράκοι κατέχουν σημαίνοντα ρόλο στη μυθολογία όλων των χωρών η παρουσία τους δεν ξενίζει κανένα θεατή και η επιλογή να είναι «κανονικά» μη ομιλούντα ζώα μοιάζει ακόμα πιο ρεαλιστική. Μάλιστα, κάθε δράκος έχει τη δική του διακριτή προσωπικότητα και τα δικά του χαρακτηριστικά και μολονότι η ταινία επικεντρώνεται σε 6 χαρακτηριστικούς δράκους, αναφορές γίνονται και στα άλλα είδη δράκων, ώστε να καλυφθεί το σύνολο της δρακόσφαιρας της Κάουελ.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΑΣ

ΨΑΡΗΣ Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΝΤΑΧΤΟΣ Ο ΤΡΙΤΟΣ
Δεν είναι εύκολο να είσαι ο ευφυής γιος του ρωμαλέου Βίκινγκ αρχηγού. Ο Ψάρης, όμως, είναι πολύ έξυπνος για να σπαταλάει το χρόνο του με αυτολύπηση. Μια μέρα θα γίνει ένας πολεμιστής Βίκινγκ. Δυστυχώς, στο σκληρό κόσμο των Βίκινγκς, οι ευφυείς παρατηρήσεις του Ψάρη κι η έλλειψη χιούμορ εκ μέρους των άλλων, τον καθιστούν παρείσακτο. Όταν ο Ψάρης συναναστραφεί με το μοχθηρό εχθρό του, έναν πληγωμένο άγριο δράκο, η ζωή του περιπλέκεται όλο και πιο πολύ. Τη μέρα, αυτός κι οι συνομήλικοί του καταπιάνονται με την εκπαίδευση των αιχμαλωτισμένων άγριων δράκων. Τη νύχτα, αναπτύσσει μία απαγορευμένη από την κοινωνία των Βίκινγκς φιλία, με ένα όμορφο και επικίνδυνο ζώο, βοηθώντας το να πετάξει ξανά. Προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στους δύο συγκρουόμενους κόσμους, μπορεί να λυτρώσει τους Βίκινγκς και τους δράκους από την αρχέγονη πάλη και να αλλάξει τον τρόπο ζωής τους για πάντα.

ΑΣΤΡΙΝΤ
Ενεργητική, δραστήρια και σκληρή, ενστερνίζεται τον τρόπο ζωής των Βίκινγκς. Η ανταγωνιστική κι αποφασισμένη προσωπικότητά της δεν αφήνει και τις καλύτερες εντυπώσεις, όμως ο Ψάρης δεν μπορεί παρά να σαγηνευτεί. Όταν ο Ψάρης αρχίζει να δυσκολεύεται να κρύψει τη διπλή του ζωή, η Άστριντ είναι η πρώτη που τον υποπτεύεται.

ΣΤΩΙΚΟΣ
Ο Στωικός είναι ένας παλιομοδήτης φύλαρχος μιας ρωμαλέας φυλής των Βίκινγκς. Ένας απρόθυμος και αρκετά μπερδεμένος πατέρας. Δεν καταλαβαίνει τον έξυπνο γιο του. Φιλοδοξώντας να ανδρωθεί ο γιος του, τον ωθεί στη δρακοεκπαίδευση, μία δύσκολη δοκιμασία θάρρους κι αντοχής στη μάχη. Ο μεγαλύτερός του φόβος είναι μήπως η αδυναμία του Ψάρη αποβεί καταστροφική για τη φυλή. Όμως μέσα από τον Ψάρη, αυτός και η φυλή του, θα ανακαλύψουν ένα νέο είδος δύναμης.

ΣΚΟΡΔΟΣ
Σκληρός, κακότροπος και χοντροκέφαλος, ο Σκόρδος είναι βετεράνος πολεμιστής προορισμένος να εκπαιδεύει τους νεοσύλλεκτους. Όντας πιστός στο Στωικό και στον Ψάρη, ο Σκόρδος έχει το άχαρο καθήκον να είναι ο ενδιάμεσος μεταξύ πατέρα και γιου. Αν και καλοπροαίρετος, δίνει σχεδόν πάντα κακές συμβουλές, τις οποίες μάλιστα σκορπάει απλόχερα και με αστείο τρόπο.

ΜΥΞΑΡΧΟΣ
Είναι κακός, είναι δυνατός, είναι χαζούλης και βρωμοκοπάει. Με άλλα λόγια, είναι ο τέλειος Βίκινγκ. Σε ένα χωριό που "μόνο οι δυνατοί έχουν θέση", αυτός όχι μόνο έχει θέση αλλά την έχει και ''στην πρώτη σειρά''. Όταν, όμως, "το κορίτσι του'', η Άστριντ, αρχίζει να προσέχει τον ''Ψάρη τον Άχρηστο", ο Μύξαρχος ορκίζεται να εκδικηθεί.

ΛΕΠΙΑΣ
Ο Λέπιας είναι μεγάλος στο σώμα και μικρός στο μυαλό. Όπου οι άλλοι βλέπουν μέρα, αυτός βλέπει νύχτα και μάλιστα μαύρα μεσάνυχτα.

ΦΑΦΟΥΤΗΣ
Είναι από τα πλέον σπάνια και επικίνδυνα είδη δράκου, καθώς ανήκει στο είδος «Οργή της Νύχτας». Μολονότι ο Ψάρης είναι αυτός που τον τραυματίζει την ίδια στιγμή είναι εκείνος που με τη συμπόνια και τη φροντίδα του, τον κάνει να ξαναπετάξει. Η ανιδιοτελής και ζεστή φιλία μεταξύ του Ψάρη και του Φαφούτη είναι που αλλάζει για πάντα τη σχέση των Βίκινγκ με τους δράκους.

ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΑΣ
Ο Πέτρας, ένα αγόρι, και η Πέτρα ένα κορίτσι. Είναι ετεροζυγωτικά δίδυμα. Και τα δύο είναι νευρόσπαστα διαβολόπαιδα με κακές προθέσεις. Βίκινγκς εθισμένοι στην αδρεναλίνη. Καμία κατάσταση δεν είναι τόσο επικίνδυνη για τις ξέφρενες πλάκες τους.

ΕΙΔΗ ΔΡΑΚΩΝ

ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΤΡΟΜΟΣ

Από όλους τους γνωστούς δράκους, ο Τρομερός Τρόμος, είναι το πιο μικροκαμωμένο και το πιο πολυάριθμο είδος δράκου. Αν και υπάρχουν χιλιάδες, είναι σπάνιο να τους δει κανείς. Μολονότι ταξιδεύουν ομαδικά, δυστυχώς χάνουν το πλεονέκτημα που τους δίνει μια ομαδική επίθεση και τούτο επειδή πολύ συχνά μαλώνουν μεταξύ τους για λόγους κυριότητας, με αποτέλεσμα να μην είναι και τόσο αποτελεσματικοί στις μάχες. Καθώς έχουν μικροσκοπικά φτερά δεν μπορούν να πετάξουν μεγάλες αποστάσεις γι’ αυτό και προσκολλώνται σε άλλους δράκους για δωρεάν πτήσεις. Το μεγάλο ποσοστό αναπαραγωγής που διακρίνει αυτό το είδος καθώς και ο τρόπος με τον οποίο επιτίθεται στους ανθρώπους, αποφεύγοντας την όποια κατά μέτωπο επίθεση, είναι ο λόγος για τον οποίο επιβιώνει  παρά τα πολλά ελαττώματά του. Παρόλο που έχουν καταγραφεί χιλιάδες Τρόμοι, το είδος αυτό γίνεται σπάνια ορατό…

Η ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

Το πιο σπάνιο και το πιο ευφυές είδος δράκου, η Οργή της Νύχτας διακρίνεται από το σκούρο χρώμα και τα διεισδυτικά κίτρινα μάτια του, καθώς και για το μικρότερο μέγεθός του, το βαρύ θώρακα και τον κοντό λαιμό. Έχοντας τη μεγαλύτερη αναλογία φτερού προς σώμα απ’ όλους τους δράκους, μπορεί να πετάει ψηλότερα, πιο γρήγορα και για περισσότερο διάστημα από κάθε άλλο δράκο. Η εντυπωσιακή μάλιστα αναλογία δύναμης προς βάρος το καθιστά ικανό να κάνει κάθετες απογειώσεις. Όλη, όμως, αυτή η χάρη στον αέρα μεταφράζεται σε  αδεξιότητα στο έδαφος. Η ασυνήθιστη φωτιά του (μια ημι-στέρεα μάζα που αναφλέγεται με φλόγα ασετιλίνης/οξυγόνου) διαλύει το στόχο με την πρόσκρουση. Ο χαρακτηριστικός τρόπος επίθεσής του πραγματοποιείται μετά τη δύση του ηλίου και από μεγάλο ύψος- κρυμμένος στα φτερά του, καταδύεται σα σφαίρα και σηκώνεται την τελευταία στιγμή κάνοντας μια ακριβή και εκρηκτική κίνηση… για να εξαφανιστεί και πάλι στο σκοτάδι. Η μόνη προειδοποίηση είναι ο βαλλιστικός θόρυβος που κάνει ενώ καταδύεται η Οργή της Νύχτας. Η τύπου καμικάζι επίθεση, σε συνδυασμό με την περίεργη συμπεριφορά και το αναλυτικό μυαλό, καθιστούν την Οργή της Νύχτας ένα συντριπτικό αντίπαλο με ένα εντυπωσιακό ποσοστό επιτυχιών. Μέχρι σήμερα, καμία Οργή της Νύχτας δεν έχει καταρριφθεί.

ΘΑΝΑΤΟΚΟΠΤΟΔΑΣ

Μην ξεγελιόσαστε γιατί ο Θανατοκόπτοδας με τα όμορφα χρώματα είναι επίσης και πολύ επικίνδυνος. Είναι επιπόλαιος, επιθετικός κι έχει χαρακτήρα γρήγορο και εκρηκτικό, που είναι ό,τι χειρότερο για την υπέρμετρη ματαιοδοξία του. Τον αναγνωρίζει εύκολα κανείς από το φωτεινό μπλε σώμα και τις φωτεινές κίτρινες βελόνες που τον καλύπτουν από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Αυτός ο πολύχρωμος –σα παπαγάλος- δράκος δραστηριοποιείται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Οι Κόπτοδες, γρήγοροι κι ευκίνητοι στον αέρα, μπορούν να πετούν μεγάλες αποστάσεις, αλλά σχεδόν πάντα προσγειώνονται προτού επιτεθούν. Οι Κόπτοδες ταξιδεύουν αδιάκοπα και χτυπάνε σε ομάδες, πράγμα που τους κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνους. Ο Θανατοκόπτοδας δεν είναι ούτε ο μεγαλύτερος ούτε ο γρηγορότερος δράκος, αλλά κατέχει την πιο καυτή φωτιά στον κόσμο των δράκων. Μια φλόγα από έναν Κόπτοδα λιώνει ατσάλι ή κάνει στάχτες έναν άνθρωπο σε δευτερόλεπτα. Αλλά οι κίνδυνοι από έναν Κόπτοδα δε σταματούν εδώ. Η ουρά του Κόπτοδα μπορεί να στριφογυρίσει απελευθερώνοντας μια ριπή από γιγαντιαίες βελόνες που μπορούν να διατρυπήσουν δέντρα, τοίχους και Βίκινγκς. Δίχως καμιά απολύτως προειδοποίηση, ο αγκαθωτός Κόπτοδας μπορεί να ρίξει εκατοντάδες αιχμηρές βελόνες πάνω σας, από την ουρά του. Καλύτερα να πάτε με τα νερά του. Βέβαια, έχει ένα τρωτό σημείο: Αν σταθείτε ακριβώς μπροστά από τη μύτη ενός Κόπτοδα, δε θα μπορέσει να σας δει. Μόνο μη φταρνιστείτε!

ΘΗΡΙΩΔΗΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Η ναυαρχίδα των δράκων. Ο Θηριώδης Εφιάλτης είναι ο πιο τρομερός στη θέα από όλα τα γνωστά είδη δράκων. Στη μάχη, είναι ο πρώτος που φτάνει κι ο τελευταίος που φεύγει, καθώς σπανίως υποχωρεί αφού είναι πολύ βίαιος, πεισματάρης, επιθετικός κι ανυποχώρητος και δε θα το βάλει ποτέ στα πόδια σε έναν καυγά. Κανείς δράκος δεν είναι πιο άγριος και δεν προκαλεί τόσο τρόμο όσο ο ΘΗΡΙΩΔΗΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ. Αυτός ο γιγαντιαίος δράκος με την καταπληκτική όραση και τα τεράστια φτερά εκτός των άλλων έχει ένα μακρύ, φιδίσιο λαιμό και μια ανάλογου μεγέθους ουρά και είναι καλυμμένος με κόκκινα λέπια και μακριές, αιχμηρές βελόνες. Το γιγαντιαίο κεφάλι και στόμα του Εφιάλτη μπορεί να καταπιεί ολόκληρους Βίκινγκς. Αυτός ο δράκος μπορεί να επιτεθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας, από αέρος ή εδάφους. Το μεγαλύτερό του όπλο είναι μια μάζα από φωτιά κηροζίνης. Η φωτιά του είναι παχιά και  συμπαγής, κολλάει στους τοίχους και ρέει σα φλεγόμενο ποτάμι. Ο Εφιάλτης έχει και το άσχημο συνήθειο να αυτοφλέγεται. Η επιθετική στρατηγική του συνίσταται στο να καλύπτεται μέσα σε φωτιά και να επιτίθεται φλεγόμενος ολόκληρος, από τη μύτη έως την ουρά.

ΔΟΝΤΙΑΣ

Ένας από τους πιο ζορικούς Δράκους του κόσμου ο Δόντιας ξεχωρίζει από το γεροδεμένο σώμα του και τα σχετικά μικρά φτερά του που χτυπάνε με τρομερή γρηγοράδα. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να πετάει προς τα πίσω και προς τα πλάγια. Όταν επιτίθεται, κατακομματιάζει τους εχθρούς, είτε ξετυλίγοντας την ουρά του, η οποία είναι γεμάτη με αγκάθια είτε χρησιμοποιώντας το κεφάλι του σαν πολιορκητικό κριό. Οι Δόντιες είναι τεμπέληδες και περνούν τον περισσότερο καιρό τους κοιμώμενοι. Είναι γνωστό πως μπορεί να αποκοιμηθούν ακόμη κι ενώ πετάνε και να ξυπνήσουν μονάχα όταν πέσουν στον ωκεανό ή χτυπήσουν σε καμιά βουνοπλαγιά. Οι Δόντιες επιτίθενται από αέρος, όπου τα βασικά τους όπλα, η στιβαρή σα σιδερένια μπάλα ουρά τους και η κατά μέτωπο επίθεση, είναι πιο αποτελεσματικά. Οι Δόντιες μασάνε βράχους, τους λιώνουν στην κοιλιά τους και τους εκτοξεύουν σαν μπάλες λιωμένης λάβας. Η αχίλλειος πτέρνα τους είναι η κάκιστη όρασή τους, λόγω της οποίας μπορεί να περάσουν ακόμα και ένα βράχο για αυγό και να καθίσουν πάνω του περιμένοντας να το επωάσουν.

ΦΡΙΚΤΟΣ ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ

Ο πιο ασυνήθιστος απ' τους δράκους, ο φρικτός δικέφαλος είναι εύκολο να εντοπιστεί (κι είναι εύκολο να φανταστείς από πού πήρε το όνομά του): ψάξε να δεις δυο κεφάλια, το καθένα σε διαφορετικό λαιμό, που μπορούν να "κουμπώσουν" σε έναν. Είναι αλάνθαστος, με τα δυο του κεφάλια. Τα κεφάλια είναι ανεξάρτητα με διαφορετικές σκέψεις και διαφορετικές προσωπικότητες. Αυτός ο ελισσόμενος και πανούργος δράκος είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος που δύσκολα πιάνεται. Τα δυο του κεφάλια μπορούν να δουλέψουν σε διάταξη αφ’ ενός ζυγού (όταν το επιθυμούν), να ξεγελάσουν και να επιτεθούν σε οποιοδήποτε εχθρό. Αν και είναι ο πιο μακρύς δράκος, έχει τα μικρότερα φτερά, που μαζί με τα κοντόχοντρα πόδια του, τον κάνουν να μην είναι αποτελεσματικός ούτε στον αέρα ούτε στο έδαφος, όπου περνούν και τον περισσότερο καιρό τους. Οι Δικέφαλοι είναι μοναχικοί και προτιμούν να κυνηγούν μόνοι. Βγαίνουν έξω μετά τη δύση του ηλίου περιφερόμενοι στα σκοτεινά δάση αναζητώντας θύματα. Η επίθεση ενός Δικέφαλου δε μοιάζει με κανενός άλλου. Αντί να βγάζει φλόγες, ένας Δικέφαλος προκαλεί εκρήξεις. Το ένα κεφάλι ΒΓΑΖΕΙ βενζίνη και το άλλο κεφάλι… την ΑΝΑΒΕΙ. Όταν τα βάζει με τον εαυτό του, ολόκληρο το τέρας ακινητοποιείται, καθιστώντας το ευάλωτο στην κάθε επίθεση.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

Αν και διεθνώς θεωρείται ο άρχων όλων των δράκων, στην πραγματικότητα λίγα είναι γνωστά για τον Κόκκινο Θάνατο, το Ερπετό της Μέσης Γης –γνωστοί είναι άλλωστε οι θρύλοι για τα γιγαντιαία ερπετά που υπάρχουν στην οικουμένη και ιδίως σε μέρη όπως η Κίνα, η Αφρική και η Ρωσία. Κάποιοι πιστεύουν ότι η ορμέμφυτη μέχρι θανάτου μάχη τους, είναι μάχη για επικράτηση, με τον απόλυτο νικητή να βασιλεύει στο κέντρο του κόσμου, εξορίζοντας τους ελάχιστους επιζώντες σε απόμακρες περιοχές. Μάλιστα, πιστεύεται πως ζουν για 2000 χρόνια και πως πριν πεθάνουν γεννάνε 3000 αυγά. Αφού βγούνε από το αυγό τους, τα μικρά αλληλοσκοτώνονται για περίπου 100 χρόνια μέχρι να επιβληθεί σε όλη την εδαφική επικράτεια ο κυρίαρχος δράκος, ο οποίος και κυβερνά το σύμπαν. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δράκους οι Κόκκινοι Θάνατοι μπορούν να μείνουν σε ένα και μόνο σημείο περιμένοντας τους μικρότερους δράκους να τους φέρουν τροφή. Βέβαια, άμα πεινάσουν δεν το έχουν σε τίποτα να βγουν προς αναζήτηση λείας… δηλ ανθρώπων.

TO KAΣΤ

TZEΪ ΜΠΑΡΟΥΤΣΕΛ
 • Γεννήθηκε στο Οντάριο του Καναδά το 1982.
 • Τον πρωτοπροσέξαμε στην ταινία Knocked Up.

Παλαιότερες Ταινίες: Who Gets the House?, Running Home, Almost Famous, The Rules of Attraction, Nemesis Game, Million Dollar Baby, Fetching Cody, I’m Reed Fish, Knocked Up, Just Buried, Real Time, Fanboys, Tropic Thunder.

ΤΖΕΡΑΡΝΤ ΜΠΑΤΛΕΡ
 • Γεννήθηκε το 1969 στη Σκοτία.
 • Το ντεμπούτο του έγινε στην ταινία Mrs Brown, αλλά η καριέρα του απογειώθηκε με τους 300.

Παλαιότερες ταινίες: Mrs Brown, Tomorrow Never Dies, Fast Food, Tale of the Mummy, Please!, One More Kiss, Harrison’s Flowers, Dracula 2000, Shooters, Reign of Fire, Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life, Timeline, Dear Frankie, The Phantom of the Opera, Beowulf & Grendel, 300, P.S. I Love You, Nim’s Island, RocknRolla, The Ugly Truth, Gamer, Law Abiding Citizen.

ΑΜΕΡΙΚΑ ΦΕΡΕΡΑ
 • Γεννήθηκε το 1984 στο Λος Άντζελες.
 • Έγινε γνωστή από την τηλεοπτική σειρά Ugly Betty.

Παλαιότερες ταινίες: Real Women Have Curves, Darkness Minus Twelve, The Sisterhood of the Travelling Pants, Lords of Dogtown, Steel City, Thee Sisterhood of the Travelling Pants 2.
ΤΖΟΝΑ ΧΙΛ

 • Γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1983.
 • Τον «πρωτοεντοπίσαμε» στη μεγάλη επιτυχία 40 Year Old Virgin.

Παλαιότερες ταινίες: I Heart Huckabees, Pancho’s Pizza, The 40 Year Old Virgin, Grandma’s Boy, Click, Accepted, Rocket Science, Knocked Up, Evan Almighty, Superbad, Strange Wilderness, Forgetting Sarah Marshall, Funny People, The Invention of Lying.

ΚΡΕΓΚ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ
 • Γεννήθηκε το 1962 στη Γλασκόβη.
 • Είναι από τους διασημότερους κωμικούς της Μεγάλης Βρετανίας.

Παλαιότερες ταινίες: The Big Tease, Saving Grace, One Life Stand, Born Romantic, Life Without Dick, I’ll Be There, Lenny the Wonder Dog, Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events, Trust Me.

ΕΠΙΣΗΜΟ SITE :

http://www.howtotrainyourdragon.com/

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ

http://www.imdb.com/

 
top of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Η Βαθμολογία μου:

Η ταινία βρισκόταν στα συρτάρια της παραγωγής για αρκετά χρόνια πριν αποφασίσουν να υλοποιήσουν την ιδέα. Ως κεντρικό της θέμα έχει τον ελκυστικό κόσμο των Βίκινγκς και την διαμάχη τους με τους δράκους. Πιστεύω τους είναι πως για να επιζήσουν θα πρέπει να σκοτώνουν τους δράκους, ώσπου φυσικά κάποιος θα τους αναθεωρήσει όλες τους τις θεωρίες.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ...

Αποτελεί έργο της Dreamworks, η οποία βρίσκεται πίσω από τις ταινίες, ο Καρχαριομάχος, Shrek, Μαγαδασκάρη. Μετά από μια σειρά αδιάφορων animation επιτέλους είδαμε και κάτι ενδιαφέρον και δεν κάθεσαι απλά να σκέφτεσαι πότε επιτέλους θα τελειώσει, αντίθετα σε κρατά σε ενδιαφέρον καθ΄ όλη τη διάρκεια της. Γρήγορη ροή, χιούμορ έξυπνο και για όλες τις ηλικίες, εύστοχες ατάκες και ενδιαφέρον θέμα συνθέτουν το μοτίβο της ταινίας. Τα μηνύματα της ταινίας αρκετά, η αποδοχή της διαφορετικότητας και οι.. παρωπίδες που δεν πρέπει να υπάρχουν. Ο κεντρικός ήρωας είναι ο ίδιος που υπάρχει σε αρκετές ταινίες (βλ. Βρέχει Κεφτέδες κλπ) που είναι ξεχωριστός αλλά κανείς δεν το υπολογίζει μέχρι τη στιγμή που σώζει τη κατάσταση. Έτσι και η ταινία αυτή δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την πορεία αυτή. Άλλωστε πέρα από όλα, είναι animation για τα παιδιά, που πρέπει να μάθουν να μην ντρέπονται για αυτό που είναι αλλά και να αποδέχονται το διαφορετικό.

Τατιάνα Τζινιώλη
τηςΤατιάνα Τζινιώλη [email protected]


Η Βαθμολογία μου:

Φαίνεται ότι κάποιοι έμαθαν από τα λάθη τους και ο ανταγωνισμός αρχίζει να γίνεται δίκαιος. Η DreamWorks Animation είναι μια εταιρία που εδώ και πολλά χρόνια βάζει τα χέρια της και βγάζει τα μάτια προσπαθώντας με νύχια και με δόντια να ξεπεράσει σε αυτόν τον άτυπο αγώνα την αντίπαλό της Pixar και παρόλο που μας έχει δώσει τη σειρά Shrek, έχει κυκλοφορήσει αμέτρητες μετριότητες όπως το Madagascar και το Kung Fu Panda αλλά και μερικές πραγματικά κακές όπως τα Shark Tale και Bee Movie με αποτέλεσμα να χάνει ακόμα και τη δεύτερη θέση από την πιο προσεκτική Blue Sky Studios. Με τη νέα τους προσπάθεια όμως, μοιάζει να βάζουν μυαλό και να προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος με τη τρυφερή ιστορία του How to Train Your Dragon.

Στρατολογώντας τους δημιουργούς του ξεχασμένου Lilo & Stitch, και εκμεταλλευόμοι την ομώνυμη νουβέλα της Cressida Cowell προσπάθησαν να ανεβάσουν τον πήχη. Ο Hiccup είναι ένας νεαρός Βίκινγκ, που έχει απογοητεύσει τον πατέρα του αλλά και όλη τη φυλή του μιας και είναι τόσο διαφορετικός. Η αγριότητα και δύναμη που πρέπει να έχει ο “σωστός” Βίκινγκ είναι στοιχεία που δεν έχει με αποτέλεσμα να γίνεται ο περίγελος των τριγύρω του. Οι Βίκινγκς σκοτώνουν δράκους γιατί αυτό απλά πρέπει να κάνουν αφού οι δράκοι επιτίθενται στα κοπάδια τους και ο Hiccup θέλοντας να αποδείξει ότι είναι και αυτός ένας άξιος Βίκινγκ βάζει σκοπό να σκοτώσει όχι οποιονδήποτε δράκο αλλά έναν τρομερό Night Fury, που δεν έχει καταφέρει να σκοτώσει κανείς. Για καλή του τύχη καταφέρνει να αιχμαλωτίσει έναν μικρό Night Fury αλλά μην έχοντας τη “ψυχή” να τον σκοτώσει, τον απελευθερώνει και προσπαθεί να τον… ”επιδιορθώσει” με αποτέλεσμα να καταφέρει να μάθει τι πραγματικά είναι οι δράκοι. Η σχέση που δημιουργείται μεταξύ τους και η συνέχεια της ταινίας είναι λίγο πολύ αναμενόμενη, παιδική ταινία είναι άλλωστε αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και αδιάφορη.

Το πρώτο που θα εντυπωσιάσει ακόμα και το πιο άπειρο μάτι είναι η τεχνοτροπία των γραφικών. Ίσως είναι η πρώτη ταινία που παρόλη την εκπληκτική δουλειά που έχει γίνει σε κάθε χαρακτήρα και αντικείμενο ή χώρο της ταινίας, δεν προσπαθούν να το επιδείξουν. Ίσως κατάλαβαν ότι μάλλον τα έχουμε δει όλα και ότι μια 3D animation τιανία είναι μια ταινία και όχι ένα demo των ικανοτήτων των δημιουργών. Μοιάζει, λοιπόν, λες και έχουν καλύψει τη κάθε επιφάνεια με ένα matte φίλτρο ώστε να δώσει τον απαραίτητο ρεαλισμό και να μην τονίζονται τόσο έντονα οι λεπτομέρειες που παρ’όλ’αυτά έχουν δουλευτεί άψογα. Η ποιότητά τους ξεπερνάει αυτό που χαρακτηρίζαμε κάποτε ουτοπικά φωτορεαλιστικά γραφικά και σχεδόν καταφέρνει να ξεχάσεις ότι όλα είναι σχεδιασμένα σε κάποιο εξελιγμένο 3d πρόγραμμα και όχι από το χέρι κάποιου ταλαντούχου δημιουργού και όχι απλά σκιτσογράφου. Για να συνεχίσουμε με τα θετικά, δε ξέρω ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι ένας δευτεροτριτοκλασάτος ηθοποιός, μπορούσε να τα καταφέρει τόσο καλά και να γίνει ο Hiccup, όχι απλά να δανείσει τη φωνή του. Ο νεαρός Jay Baruchel που θα δούμε σύντομα στο The Sorcerer's Apprentice αποτελεί την κορυφή της ταινίας και δίνει εχέγγυα για μια αξιόλογη καριέρα.

Αλλά για να περάσουμε στα αρνητικά, όπως είπα και πριν η εξέλιξη της ιστορίας μπορεί να μην είναι αδιάφορη αλλά παραμένει αναμενόμενη με σχεδόν καμία πρωτοτυπία παρά την ομορφιά της. Αυτή η ομορφιά όμως δε φτάνει για τα 98 λεπτά της και παρουσιάζει δύο μεγάλες κοιλιές στο πρώτο και δεύτερο μέρος. Κανείς δε περιμένει από μια παιδική ταινία να είναι μεγάλη σε διάρκεια και αν είχαν κοπεί γύρω στα 15’ θα μπορούσε να είναι αρκετά καλύτερη και πολύ λιγότερο βαρετή και κουραστική. Είναι κρίμα γιατί μέχρι να ξεκινήσει το τρίτο και πιο ενδιαφέρον μέρος της έχει ήδη κουράσει αρκετά. Ένα άλλο στοιχείο που δε θα το έλεγα αρνητικό αλλά χαμένη ευκαιρία είναι οι δευτερεύοντες χαρακτήρες. Υπάρχουν πληθώρα από δαύτους και μερικοί μοιάζουν ενδιαφέροντες αλλά δε τους δίνεται καθόλου χρόνος και σχεδόν καθόλου ατάκες ώστε να δώσουν το κάτι παραπάνω. Ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι σε αυτούς τους σχεδόν ανύπαρκτους σεναριακά ρόλους δανείζουν τη φωνή τους γνωστοί νέοι κωμικοί όπως οι Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, Kristen Wiig και America Ferrera.

Το How to Train Your Dragon είναι μια ιδιαιτέρως διασκεδαστική αλλά και τρυφερή ταινία που θα αρέσει στους μικρούς αλλά και στους μεγαλύτερους, χωρίς όμως να καταφέρει να κάνει το μεγάλο άλμα ώστε να θεωρηθεί διαχρονική. Ελπίζουμε σε ακόμα καλύτερα στο μέλλον.

Αλέξης Κυριαζής
του Αλέξη Κυριαζή [email protected]


Η Βαθμολογία μου:

Jim Papamichos
του Δημήτρη Παπαμίχου [email protected]


top of the page

Comments powered by Disqustop of the page
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία: 1/4/2010


top of the page
PHOTOS - POSTERS

How to Train Your Dragon 01.jpg
How to Train Your Dragon 02.jpg
How to Train Your Dragon 03.jpg
How to Train Your Dragon 04.jpg
How to Train Your Dragon 05.jpg
How to Train Your Dragon 06.jpg
How to Train Your Dragon 07.jpg
How to Train Your Dragon 08.jpg
How to Train Your Dragon 09.jpg
How to Train Your Dragon 10.jpg
How to Train Your Dragon poster GR.jpg
       


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Πρωταγωνιστούν:

  ακούγονται οι φωνές των:
  Jay Baruchel ... Hiccup
  Gerard Butler ... Stoick
  America Ferrera ... Astrid
  Craig Ferguson ... Gobber
  Jonah Hill ... Snotlout
  Christopher Mintz-Plasse ... Fishlegs
  Kristen Wiig ... Ruffnut
  T.J. Miller ... Tuffnut

Σκηνοθεσία:
Dean DeBlois
Chris Sanders

Σενάριο
Cressida Cowell
Dean DeBlois
Adam F. Goldberg
Chris Sanders
Peter Tolan

Παραγωγή
Bonnie Arnold

Μουσική
John Powell

Εταιρείες Παραγωγής
DreamWorks Animation
Mad Hatter Entertainment
Mad Hatter Films
Vertigo Entertainment

Διανομή
UIP (Ελλάδα)
DreamWorks SKG
Paramount Pictures
United International Pictures (UIP)
Universal Pictures International (UPI)

Χρονολογία παραγωγής
2010

Χώρα παραγωγής
ΗΠΑ


Γλώσσα
ΑΓΓΛΙΚΑ

Εικόνα
ΕΓΧΡΩΜΗ 1.44 : 1

Είδος ταινίας
ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

Διάρκεια
98 '


AKA
How to Train Your Dragon: An IMAX 3D Experience

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Πέτρος Δαμουλής
Μετάφραση: Μάντυ Λάμπου

Ψάρης Βαγγέλης Ευαγγέλου
Άστριντ Ηρώ Μπέζου
Στωικός Νίκος Παπαδόπουλος
Σκόρδος Χάρης Γρηγορόπουλος
Μύξαρχος Αντίνοος Αλμπάνης
Λέπιας Φοίβος Ριμένας
Πέτρας Δημήτρης Μαρίζας
Πέτρα Γιώτα Μηλίτση

Συμμετέχουν: Αργύρης Παυλίδης, Νίκος Νίκας, Χρήστος Θάνος, Γιώργος Πετρόχειλος, Άντρια Ράπτη, Αλέξανδρος Κομπόγιωργας, Θοδωρής Προκοπίου, Σταύρος Μαυρίδης.


top of the page
 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 4.87
Αριθμός Ψήφων: 55


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
Κακό

Συνδεδεμένα Θέματα

Κιν.Σχέδιαtop of the page

-- Sponsored Links --

QR Code for smartphones   aggelospolidoros.blogspot.gr   AGATHI Art Gallery   cinefo.wordpress.comr   QR code for Facebook page


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.


Info | Statistics | Site Map (topics) | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed
Copyright © 2007- myFILM. All Rights Reserved ®.
Ολοκλήρωση σελίδας: 0.050 Δευτερόλεπτα

Ακολουθήστε μας !

Facebook Twitter YouTube Tumblr RSS Pinterest Vimeo Linkedin Flickr Google+