NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά
**ΝΕΟ site** **Παλιό site** ΝΕΑ Ταινίες Φεστιβάλ Φωτογραφίες TV DVD Box Office

Cinema: 2012 του Ρόλαντ Έμεριχ

Ημερομηνία καταχώρησης: Πέμπτη, 20 Νοέ. 2008 @ 02:44:12 EET - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Arts & Culture

2012
του Ρόλαντ Έμεριχ
με τους Τζον Κιούζακ, Αμάντα Πιτ, Θάντι Νιούτον, Γούντι Χάρελσον, Ντάνι Γκλόβερ

Υπόθεση: Πριν από αιώνες, οι Μάγια άφησαν το ημερολόγιό τους, με μια ξεκάθαρη καταληκτική ημερομηνία και όλα όσα μπορεί να συνεπάγονται από αυτό. Το 2012, ένας κατακλυσμός επικών διαστάσεων θα απειλήσει τη γη: το έχουν ανακαλύψει οι αστρολόγοι, το έχουν υπολογίσει οι νουμερολόγοι, το θεωρούν αναμενόμενο εδώ και καιρό οι γεωλόγοι, ακόμα και οι επιστημονικοί σύμβουλοι των κρατικών υπηρεσιών δεν το αποκλείουν… Μια προφητεία που ξεκίνησε με τους Μάγια, τώρα εξετάζεται, αναλύεται λεπτομερώς και γίνεται θέμα συζήτησης. Το 2012 θα ξέρουμε… σίγουρα πάντως, μας είχαν προειδοποιήσει.

Κριτικές της ταινίας
Στοιχεία ταινίας
Φωτογραφίες
Βίντεο
Περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερα για την ταινία (Δελτίο Τύπου)

3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ…

Η ιδέα για την ταινία ‘2012’ ανήκει αρχικά στο σεναριογράφο, παραγωγό και συνθέτη Χάραλντ Κλόζερ, που έγραψε το σενάριο της ταινίας μαζί με τον Ρόλαντ Έμεριχ. «Κάθε πολιτισμός στη γη έχει κι ένα μύθο καταστροφής που συνδέεται με μια πλημμύρα» λέει ο Χάραλντ Κλόζερ. «Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, η κοινωνία δε λειτουργεί πια και ο πλανήτης ξεκινά από την αρχή. Και τότε, ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να ξεκινήσουν ένα νέο πολιτισμό, μια νέα κοινωνία».

Η ιδέα αποκρυσταλλώθηκε όταν ο Κλόζερ με τον Έμεριχ ανακάλυψαν ένα ενδιαφέρον στοιχείο, πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να βασίσουν την ιστορία τους: το ημερολόγιο των Μάγια ολοκληρώνει τον 13ο κύκλο του στις 21 Δεκεμβρίου 2012 και τίποτα δεν ακολουθεί μετά από την ημερομηνία αυτή. Έτσι προκύπτει η απορία: τι θα συμβεί μετά? «Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι, κάθε τάξης και ηλικίας, που πιστεύουν ότι το 2012 θα έρθει μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή ή μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης» λέει ο Κλόζερ. Όλες αυτές οι θεωρίες ενέπνευσαν το δίδυμο των σεναριογράφων. Παρ’ όλα αυτά ο σκηνοθέτης, γνωστός από μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες όπως οι ‘Ημέρα Ανεξαρτησίας’ και ‘Μετά την Επόμενη Μέρα’, δε θέλησε να ταυτίσει την ταινία με μια από τις υπάρχουσες καταστροφολογικές προβλέψεις. «Όσο περισσότερο συζητούσαμε με τον Χάραλντ, τόσο συνειδητοποιούσα ότι πρόκειται για μια ιστορία με την οποία μπορούν να σχετιστούν οι άνθρωποι σήμερα. Υπάρχουν πολλά φιλοσοφικά και πολιτικά στοιχεία που οδηγούν λογικά στο σενάριο της καταστροφής».

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

Κεντρικό αίτημα κατά τη δημιουργία των χαρακτήρων ήταν να βιώνουν προσωπικά αυτές τις φιλοσοφικές και πολιτικές ανησυχίες, προσδιορίζοντας την καταστροφή σε ανθρώπινο επίπεδο. Ο Τζον Κιούζακ ενσαρκώνει τον Τζάκσον Κέρτις, ένα συγγραφέα που αφιερώνεται τόσο πολύ στο αποτυχημένο -πλην όμως πιθανά ιδιοφυές- βιβλίο του, ώστε να καταστρέψει το γάμο και την οικογένειά του. Ο Τζάκσον όμως παραμένει ένας πιστός πατέρας και όταν υπάρξει πραγματική ανάγκη θα κάνει τα πάντα για να σώσει την οικογένειά του. Η Αμάντα Πιτ υποδύεται την Κέιτ, πρώην σύζυγο του Τζάκσον, που ναι μεν κουράστηκε να ανταγωνίζεται τη δουλειά του για λίγη προσοχή, αλλά διατηρεί ακόμα φιλικές επαφές μαζί του. Καθώς οι πλάκες της γης αρχίζουν να μετακινούνται, καταστρέφοντας στην πορεία το Λος Άντζελες, ο Τζάκσον και η οικογένειά του θα ξεκινήσουν ένα απεγνωσμένο ταξίδι με κάθε μέσο, για να επιβιώσουν και να υπάρξουν στο νέο κόσμο.

Ταυτόχρονα, τα υψηλότερα κλιμάκια των κυβερνήσεων όλου του πλανήτη επεξεργάζονται ένα συγκεκριμένο σχέδιο: μπορεί να μην είναι σε θέση να σώσουν όλη την ανθρωπότητα, έχουν όμως τη δυνατότητα να σώσουν κάποιους ανθρώπους που θα ξεκινήσουν μια νέα κοινωνία. Ο Πρόεδρος Τόμας Γουίλσον, τον οποίον υποδύεται ο Ντάνι Γκλόβερ, αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα την κρίση που απειλεί τον κόσμο, και αντίστοιχα γρήγορα αποτρέπει τη μαζική υστερία, απλά κρατώντας την πληροφορία μυστική. Ο Τσιγουίτελ Ιτζάιοφορ υποδύεται τον επικεφαλή επιστημονικό σύμβουλο του Προέδρου, Έιντριαν Χέλμσλεϊ, ο οποίος έχει καταφέρει να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα της γης και είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Ο Καρλ Ανχάουζερ (Όλιβερ Πλατ), υπεύθυνος προσωπικού του Προέδρου, μπορεί να είναι οξύθυμος και αλαζόνας, αλλά μοιάζει αντίστοιχα αποφασισμένος για την επιβίωση της κοινωνίας – ή τουλάχιστον του μέρους αυτής που μπορεί να εξαγοράσει την επιβίωση. Η κόρη του Προέδρου, Λόρα (Θάντι Νιούτον), συγκλονίζεται όταν μαθαίνει τι κρύβει η κυβέρνηση του πατέρα της από τον κόσμο. Και ο μόνος που φαίνεται να γνωρίζει για το θέμα πέρα από την κυβέρνηση, είναι ο ραδιοφωνικός παραγωγός – ή μήπως προφήτης? – Τσάρλι Φροστ (Γούντι Χάρελσον), που αναμεταδίδει τις προβλέψεις του σε όποιον θέλει να τις ακούσει.

ΜΙΑ ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΔΕΙ

Το σενάριο στο οποίο τελικά κατέληξαν ο Κλόζερ με τον Έμεριχ είναι από πολλές απόψεις το πιο απαιτητικό που έχει κινηματογραφήσει ποτέ ο Έμεριχ: για να το αποτυπώσει στη μεγάλη οθόνη συνδύασε οπτικά και ειδικά εφέ που, σύμφωνα πάντα με το σκηνοθέτη, του επέτρεψαν να επιλέξει τον καλύτερο δρόμο στην υλοποίηση της κάθε σκηνής. «Στόχος μας ήταν οι θεατές να μη μπορούν να διακρίνουν ποια στοιχεία είναι πραγματικά και ποια δημιουργήθηκαν με εφέ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή» σχολιάζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μπάρι Τσάζιντ. Για παράδειγμα, η παραγωγή κατασκεύασε ορισμένα τεράστια εξωτερικά σκηνικά με κινούμενο δάπεδο, σκηνικά τοποθετημένα πάνω σε ειδικούς μηχανισμούς σαν αυτούς της πυξίδας. «Ο

Ρόλαντ αναπαρέστησε έναν ολόκληρο δρόμο, με τους φοίνικες και τις προσόψεις των σπιτιών, τον τοποθέτησε πάνω σε τεράστιους μηχανισμούς κίνησης, και είπε: ‘Πρέπει να τον διασχίσεις, να φτάσεις στο αυτοκίνητό σου και να φύγεις μακριά’», λέει ο Κιούζακ. «Πέρασα μέσα από φωτιές, νερό, σύννεφα στάχτης, σεισμούς, οδήγησα ό,τι είδος οχήματος υπάρχει για να ξεφύγω από κάθε πιθανή μορφή καταστροφής».

Το όραμα του Έμεριχ για την ταινία προέβλεπε απαραίτητα και τη συμμετοχή computer animators, αφού μόνο η τεχνολογία CGI μπορούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις συγκεκριμένων σκηνών. «Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να παίξω μπροστά από έναν ωκεανό μπλε φόντου» θυμάται ο Κιούζακ. «Δεν ήταν όμως όσο δύσκολο το φανταζόμουν. Ο Ρόλαντ μας εξηγούσε πώς ακριβώς θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα και είχε πλάκα να φαντάζεσαι με τη σειρά σου αυτό που φανταζόταν εκείνος». Ο Μαρκ Βέιγκερτ, υπεύθυνος οπτικών εφέ και συμπαραγωγός της ταινίας, δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από το σύνολο του έργου. «Η μισή ταινία, ή ίσως και παραπάνω, βασίζεται στα οπτικά εφέ: το Λος Άντζελες καταστρέφεται από ένα σεισμό 10.5 βαθμών στην 30η σελίδα. Το Γέλοουστοουν Παρκ καλύπτεται από λάβα. Νομίζω ότι ο Ρόλαντ βρήκε τρόπο να ενσωματώσει όλες τις φυσικές καταστροφές σε ένα έργο. Όμως είναι διασκεδαστικό να συνεργάζεσαι μαζί του, γιατί πάντα, σε κάθε σκηνή, βρίσκει κάτι καινούριο να προσθέσει. Μπορεί να σκέφτεστε ‘Εντάξει, έχω δει ταινίες με σεισμούς’. Όμως όχι, δεν έχετε δει».

Το φιλμ ‘2012’ οδήγησε σε μια τεράστια παραγωγή, ακόμα και για τα δεδομένα ενός σκηνοθέτη σαν τον Έμεριχ. «Δεν έχω δει τόσο μεγάλα μεγέθη» ομολογεί ο Κιούζακ. «Η κάθε σκηνή έμοιαζε απίστευτα φιλόδοξη. Αλλά έχει ενδιαφέρον το ότι ο Ρόλαντ, παρότι μπορεί να βρίσκεται μέσα σε αυτά τα θηριώδη σκηνικά, ποτέ δεν πανικοβάλλεται. Τα έχει όλα στο μυαλό του, ξέρει ακριβώς πώς πρέπει να είναι το τελικό αποτέλεσμα και είναι ικανός να το φέρει σε πέρας. Ήταν μια ακραία εμπειρία».

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

«Time for Miracles» του Adam Lambert – Ο Adam Lambert είναι runner up της 8ης σεζόν του American Idol κι ερμηνεύει το «Time for Miracles» που κλείνει το 2012. Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο soundtrack της ταινίας και στο προσωπικό του άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2011. Το εντυπωσιακό video που περιλαμβάνει και αρκετές σκηνές από την ταινία έκανε το ντεμπούτο του στο MySpace Music στις 21 Οκτωβρίου.

Το soundtrack θα κυκλοφορήσει από τη Sony Music.

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΡΟΛΑΝΤ ΕΜΕΡΙΧ

Διακρίσεις:
• "The Noah’s Arc Principle" : Υποψηφιότητα για Χρυσή Άρκτο – Φεστιβάλ Βερολίνου 1984

Σκηνοθετικό ντεμπούτο στην Αμερική: ‘Παγκόσμιος Στρατιώτης’ (1992)
Άλλες ταινίες: ‘10.000 π.Χ.’, ‘Μετά την Επόμενη Μέρα’, ‘Ο Πατριώτης’, ‘Γκοτζίλα’, ‘Ημέρα Ανεξαρτησίας’, ‘Stargate: Η Πύλη των Άστρων’, ‘Making Contact’, ‘Ghost Case’, ‘Moon 44’.

Πρόσφατα: Το 2007 ήταν παραγωγός στην ταινία ‘Εμπόριο Λευκής Σαρκός’, που πραγματεύεται το ανθρώπινο trafficking μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ.

Άλλες δραστηριότητες: Σε αρκετές από τις ταινίες του συμμετέχει ως σεναριογράφος και παραγωγός. Είναι ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Centropolis Film Productions.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΤΖΟΝ ΚΙΟΥΖΑΚ (Τζάκσον Κέρτις)

Διακρίσεις:
• ‘High Fidelity’ : Υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού σε Κωμωδία
• ‘Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς’ : Υποψήφιος για Independent Spirit Award
Σημαντικότερες ταινίες: ‘Ληστεύοντας τη Μαφία’, ‘Οι Ένορκοι’, ‘Ταυτότητα’, ‘Max’, ‘Adaptation’, ‘Το Ζευγάρι της Χρονιάς’, ‘Έρωτας Μετ’ Εμποδίων’, ‘Οι Αντάρτες του Μπρόντγουεϊ’, ‘Ερωτικές Αναταράξεις’, ‘Η Λεπτή Κόκκινη Γραμμή’, ‘Απόδραση στον Αέρα’, ‘Μεσάνυχτα στον Κήπο του Καλού και του Κακού’, ‘Σφαίρες Πάνω από το Μπρόντγουεϊ’, ‘Σκιές και Ομίχλη’, ‘Ο Εκκεντρικός Κύριος Κέλογκ’, ‘Αληθινά Χρώματα’, ‘Το Κύκλωμα’, ‘Στάσου Πλάι Μου’, ‘Οι Κλέφτες’, ‘Οκτώ Παίκτες Έξω’, ‘Better Off Dead’, ‘The Sure Thing’, ‘Sixteen Candles’, ‘Πες το Όπως Θες’.
Πρόσφατα: Πρωταγωνίστησε στις ταινίες ‘Επιχείρηση Πόλεμος’, ‘1408’, ‘Όταν Έφυγε η Γκρέις’ και ‘Ο Μικρός Αρειανός’.
Σύντομα: Θα τον δούμε στα έργα ‘Shanghai’ και ‘The Factory’.
Αυτόν τον καιρό: Βρίσκεται στα γυρίσματα της ταινίας ‘Hot Tub Machine’.
Άλλα στοιχεία: Το 1997 ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής, New Crime Productions. Δραστηριοποιείται επίσης ως παραγωγός και σεναριογράφος.

ΤΣΙΓΟΥΙΤΕΛ ΙΤΖΑΪΟΦΟΡ (Έιντριαν Χέλμσλεϊ)

Διακρίσεις:
• ‘Συντονισμένοι στην Αλήθεια’: Independent Spirit Award Β’ Ανδρικού Ρόλου
• ‘Βρώμικα Όμορφα Πράγματα’ : Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού –
British Independent Film Awards & Evening Standard Film Awards
• ‘Tsunami: The Aftermath’ (τηλ. σειρά): Υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα
• Βραβείο Olivier Καλύτερου Ηθοποιού 2008
Σημαντικότερες ταινίες: ‘Kinky Boots’, ‘Four Brothers’, ‘Ο Υποκινητής’, ‘Τα Παιδιά των Ανθρώπων’, ‘Amistad’, ‘Αγάπη Είναι…’, ‘Μελίντα & Μελίντα’.
Πρόσφατα: Πρωταγωνίστησε στις ταινίες ‘Endgame’, ‘Κόκκινη Ζώνη’ και ‘American Gangster’.
Σύντομα: Θα τον δούμε στη νέα ταινία του Φίλιπ Νόις, ‘Salt’, δίπλα στην Αντζελίνα Τζολί.

ΑΜΑΝΤΑ ΠΙΤ (Κέιτ Κέρτις)

Σημαντικότερες ταινίες: ‘Ο Μικρός Αρειανός’, ‘Syriana’, ‘Σχεδόν Έρωτας’, ‘Μελίντα & Μελίντα’, ‘Ο Μαφιόζος της Διπλανής Πόρτας’, ‘Ο Μαφιόζος της Διπλανής Πόρτας Ξαναχτυπά’, ‘Κάλλιο Αργά Παρά Αργότερα’, ‘Ταυτότητα’, ‘Υψηλά Εγκλήματα’, ‘Σε Αντίθετο Ρεύμα’, ‘Ο Ίγκμπι Πιάνει Πάτο’.
Πρόσφατα: Την είδαμε στις ταινίες ‘The X-Files: Θέλω να Πιστέψω’ και ‘Ο Κώδικας του Εγκλήματος’. Επίσης δάνεισε τη φωνή της στην ταινία animation ‘Terra’.
Σύντομα: Θα πρωταγωνιστεί στο φιλμ ‘Gulliver`s Travels’.

ΕΠΙΣΗΜΟ SITE :

http://www.sonypictures.com/movies/2012/


ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ

http://www.imdb.com/
top of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Η Βαθμολογία μου:

Μας είχαν ...προειδοποιήσει! Το μέγεθος καμιά φορά δε ... μετράει.
Σε γενικές γραμμές, πλούσιο αλλά όχι χορταστικό θέαμα. Το χρήμα της παραγωγής ρέει σαν τσουνάμι... $260 εκατομμύρια το κόστος της παραγωγής, δεν είναι δα και λίγα. Στόχος τα τριπλά!
Η αδρεναλίνη σε ακραίας μορφής, υπερβολικές δόσεις δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος για ένα μπλοκμπάστερ που με στόμφο χιλίων καρδιναλίων θέλει να προκαλέσει "σοκ και δέος" εντυπωσιάζοντας μεγαλοπρεπώς. Πολύ καλά CGI και διαχείριση του πλήθους, καλές ερμηνείες, όμως το σενάριο παραήταν απλοϊκό και αφελές. Γενικά ένα διασκεδαστικό fun movie που θα το δείτε ευχάριστα παρά τις απίθανες υπερβολές και πάσης φύσεως γνωστές "αμερικανιές" (καλός ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που με αλτρουισμό και αυτοθυσία σκέφτεται πάνω απ' όλα τους καλούς Αμερικανούς και την παρακαταθήκη του υστεροφημικά). Τουλάχιστον δεν προκαλεί και δεν υποτιμά τη νοημοσύνη του μέσου θεατή - αλλά και αυτό να γινόταν, that's a Hollywood movie!

Magatones σε ψηφιακά και ηχητικά εφέ, overdosed από "εκρήξεις", σεισμούς και καταποντισμούς και μπόλικα δάκρυα από τις μελό ιστορίες των ηρώων μας - ανά τακτά χρονικά διαστήματα - για να δικαιολογηθεί πλήρως στερεοτύπων, η ακαδημαϊκή αφηγηματική δομή του φιλμ ...

Το τσουνάμι στο τέλος κάνει "κοιλιά", αλλά who cares? Σκηνές ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ, POSEIDON αλλά και TRANSFORMERS (στις πόλεις) επαναλαμβάνονται εθίζοντας στο κοινό σε κάτι που ήθελε εξαρχής να προκαλέσει "ηλεκτροπληξία" στον αμφιβληστροειδή μας (οπτικά βαρύ και πομπώδες για να αποδειχθεί μεγαλειώδες κινηματογραφικά), μόνο που δεν διέθετε στάλα πρωτοτυπίας και ανατροπής στην απόλυτα προβλέψιμη ίντριγκά του. Επομένως, αφού λείπουν οι σεναριακές εκπλήξεις που θα το απογείωναν προκαλώντας την ταύτιση, την "ενεργή" εγκεφαλική συμμετοχή μας, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να το παρακολουθήσεις, να το "δεις" και να το "ακούσεις" σαν τα παραμύθια του Αισώπου, ή του Άντερσεν, άντε και των "in" θρύλων τελευταία, Μάγια... Το ανθρώπινο στοιχείο δίνει την θέση του στην χολιγουντιανή λάμψη και την υστερία του "μεγέθους"... Καλές οι προθέσεις της παραγωγής, καλό ξεκίνημα, ανιαρή δε, η συνέχεια που τελικώς καταλήγει σε ένα ανέμπνευστο τέλος όπου ο ... φλοιός της Γης, "σταματά" την έντονη διαμαρτυρία του, λίγο πριν την ολική καταστροφή! Από την άποψη αυτή, δε διέφερε και πολύ από το τραγικό "10.000 π.Χ." .

Δυστυχώς δεν με εντυπωσίασε όσο περίμενα και όσο ήθελα, εκτός από τις πρώτες σκηνές. Λογικά του δίνω +bonus, στην έκδοση blu-ray με τα μοναδικά extras και την απίθανη, "ανάγλυφη" εικόνα, για όσους επιζητούν high fidelity και definition!

Jim Papamichos
του Δημήτρη Παπαμίχου [email protected]


Η Βαθμολογία μου:

Στα γρήγορα :
Η πρώτη αυθεντική εσχατολογική κωμωδία κατέφθασε από τον Emmerich (The Patriot, The Day After Tomorrow)! Δεν θα χρειαστεί κάποιο Scary Movie σε κάποια χρόνια, για να τη διακωμωδήσει … έχει μέσα της ένα ολόκληρο Scary Movie ενσωματωμένο! Είχε προηγηθεί από τον ίδιο σκηνοθέτη, η πρώτη ιστορική επική παρωδία, το 10.000 BC, όπου οι προϊστορικοί άνθρωποι των σπηλαίων, έσμιγαν με την αρχαία Αίγυπτο και χίλιες άλλες δύο absurd ιδέες.

Και για να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, οι αμερικανιές είναι ωραίες όταν γίνονται σωστά. Έχουμε δει και άλλα κουλά σε άλλες ταινίες καταστροφής, αλλά τούτο εδώ χτυπάει τιλτ. Καμία άλλη ταινία για το τέλος του κόσμου δεν ήταν τόσο γελοία! Φόβο και αγωνία δεν θα νιώσετε. Να γελάσετε και να γουστάρετε διάφορες σκηνές λόγω των καταστροφών, αυτό σίγουρα. Και σε κάθε περίπτωση πάντως και για να μην παρεξηγούμαι, δεν θα νιώσετε ότι χάσατε τα λεφτά σας.

Ο καλός, ο κακός και ο κάκιστος :
Κακός- Κινέζικο 4078, Εβραϊκό 5772, Περσικό 1390, Ισλαμικό 1433, Αρμένικο 1461, Κάλι Γιούγκα 5113, Σάκα Σαμβάτ 1934
Καλός- Τι λες; Τα χεις παίξει;
Κακός- Τα αντίστοιχα 2012 των υπολοίπων θρησκειών. Καλά μιλάμε τρελό γέλιο.
Καλός- Τι ρε; Μόνο γέλιο;
Κακός- Ρε συ σου λέω χτυπούσα το κεφάλι μου στις διπλανές θέσεις 2,5 ώρες. Άντε να πούμε ότι είχε και γαμάτα CGIs, εξού και τα 200 μύρρια budget ρεκόρ για παρωδία.
Καλός- Ρε συ τα παραλές. Δηλαδή δεν βρήκες κάτι φοβερό ή τρομακτικό;
Κακός- Εννοείται ρε. Πήρα μεγάλη τρομάρα τότε που πιλοτάριζαν το αεροπλάνο μέσα στη φλεγόμενη και βυθιζόμενη Καλιφόρνια, μέσα από δαχτυλίδια φωτιάς και λιοντάρια και ακουμπούσαν ίσα-ίσα το έδαφος και γλίτωναν την λάβα και το συννεφομάνι στο δέκατο του δευτερολέπτου και στο δέκατο του χιλιοστού. Απάνω μου χέστηκα, τι λες τώρα.
Καλός- Κάτι άλλο;
Κακός- Ε ναι κάτι ακόμα. Θεωρώ κορυφαία τη σκηνή με την ξανθιά Svetlana, όπου έρχεται το τσουνάμι στα 10 μέτρα και αυτή βγαίνει από την “κιβωτό” για να σώσει το τσιουάουα της. Πιστεύω ότι μόνο ένας σεναριογράφος-σκηνοθέτης σαν τον Emmerich, που σέβεται τον εαυτό του, θα πρόσθετε και αυτή τη σκηνή σε μια ταινία 158 λεπτών.
Καλός- Φοβερή γυναίκα η Amanda Peet έτσι;
Κακός- Τρελό παιδί, τι να λέμε. Όμως, μην με πεις κακό, η άλλη, η Thandie Newton, δεν είναι πολύ μεστωμένη για να το παίζει η κορούλα του προέδρου;
Καλός- Ε, εντάξει, bad casting
Κακός- Και να ήταν μόνο αυτό bad.

Γιάννης Πεντσερετζίδης
του Γιάννη Πεντσερετζίδη [email protected]


top of the page

blog comments powered by Disqustop of the page


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία: 12/11/2009


top of the page
PHOTOS - POSTERS

PhotosΦωτογραφικό υλικό
Τύπος: Εικόνα .jpg .jpeg .gif (κλικ για μεγέθυνση)
Περισσότερες φωτό ΕΔΩ
2012intldf17400.jpg
2012_01.jpg
2012_02.jpg
2012_03.jpg
2012_04.jpg
2012_05.jpg
2012_06.jpg
2012_07.jpg
2012_08.jpg
2012_09.jpg
2012_10.jpg
2012_11.jpg
2012_12.jpg
2012_13.jpg
2012_14.jpg
2012_15.jpg
2012_16.jpg
     
width="100%" height="10">


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Πρωταγωνιστούν:

  John Cusack...
  Thandie Newton...
  Amanda Peet... Kate
  Woody Harrelson...
  Beatrice Rosen... Tamara
  Danny Glover... President Wilson
  Chiwetel Ejiofor... Adrian Helmsley
  Oliver Platt... Carl Anheuser
  Jimi Mistry... Satnam Tsurutani
  Thomas McCarthy...
  Chin Han... Lin
  Patrick Bauchau... Roland Picard
  Morgan Lily... Lilly
  Johann Urb... Sasha
  Liam James... Noah
  Alexandra Castillo... Paris CNN Reporter
  Henry O... Lama Lak Ya
  Eve Harlow... Cashier
  Agam Darshi... Aparna
  Blu Mankuma... Harry Helmsley
  Michael Karl Richards... Wil Delgado
  Ryan McDonald... Bobby
  Parm Soor... Saudi Prince
  Osric Chau... Neng Pang
  Jacob Blair... AF1 Steward

Σκηνοθεσία
Roland Emmerich

Σενάριο
Roland Emmerich
Harald Kloser


Παραγωγή
Roland Emmerich
Harald Kloser


Μουσική
Harald Kloser

Φωτογραφία
Dean Semler

Μοντάζ
David Brenner
Peter S. Elliot


Casting
Susan Taylor Brouse
Judy Lee
April Webster


Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Barry Chusid

Κοστούμια
Shay Cunliffe

Μακιγιάζ
Gitte Axen

Ειδικά Εφέ
Volker Engel
John H. Han
Colin Strause
Greg Strause
Marc Weigert


Χρονολογία παραγωγής
2009

Χώρα παραγωγής
ΗΠΑ

Γλώσσα
ΑΓΓΛΙΚΑ

Διάρκεια
158'

Εικόνα
ΕΓΧΡΩΜΗ

Είδος ταινίας
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ, ΔΡΑΣΗΣ, ΔΡΑΜΑ

Εταιρείες Παραγωγής
Sony Pictures Entertainment (SPE)
Centropolis Entertainment
Farewell Productions

Εταιρίες Ειδικών Εφέ
Digital Domain
Hydraulx
Uncharted Territory (visual effects)


Ήχος
DTS | SDDS | Dolby Digital

Διανομή
Audio Visual Enterpises (Ελλάδα)
Columbia Pictures
Sony Pictures Entertainment
Sony Pictures Releasing


top of the page

 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 3.85
Αριθμός Ψήφων: 35


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
ΚακόΕπιλογές
  Go Back [ Προηγούμενο ]

 Προεπισκόπηση ΠροεπισκόπησηΣχετικοί Σύνδεσμοι

· Αναζήτηση σε: Arts & Culture
· Περισσότερα για Κατηγορία
· Ταινίες που προβάλλονται
· Box Office

· IMDb   
· RT

· ΘΕΜΑΤΑΑνά Είδος

· Δραματική
· Αισθηματική
· Κωμωδία
· Αστυνομική
· Μυστηρίου
· Φιλμ Νουάρ
· Θρίλερ
· Δράσης
· Περιπέτεια
· Φαντασίας
· Επιστημονικής Φαντασίας
· Τρόμου
· Βιογραφική
· Ντοκιμαντέρ
· Κινούμενα Σχέδια
· Μιούζικαλ
· Οικογενειακή
· Ιστορική
· Αθλητική
· Γουέστερν
· Πολεμική
· Ερωτική
· Μικρού Μήκους
· 3D
· Ασπρόμαυρη
· Βωβή

Συνδεδεμένα Θέματα

ΠεριπέτειαΔραματικήΔράσηςΦαντασίαςtop of the page


-- Sponsored Links --

aggelospolidoros.blogspot.gr AGATHI Art Gallery cinefo.wordpress.comr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.
myfilm.gr


Info | Statistics | Topics | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed | twitter | facebook | Add in Google homepage