NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά
**ΝΕΟ site** **Παλιό site** ΝΕΑ Ταινίες Φεστιβάλ Φωτογραφίες TV DVD Box Office

Cinema: UNDERWORLD Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ του Πάτρικ Τατόπουλος (UNDERWORLD: RISE OF THE LYCANS / UNDERWORLD 3) (2009)

Ημερομηνία καταχώρησης: Δευτέρα, 27 Οκτ. 2008 @ 22:29:57 EET - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Θρίλερ

UNDERWORLD Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ
UNDERWORLD: RISE OF THE LYCANS
AKA: UNDERWORLD 3
του Πάτρικ Τατόπουλος
με τους Ρόνα Μίτρα, Μάικλ Σιν, Μπιλ Νάι

Υπόθεση:
Μια χιλιετία πριν από τα γεγονότα της ταινίας ‘Underworld’, δύο διαφορετικές γενιές υπερφυσικών όντων δημιουργούνται από τους γιους του πρώτου Αθάνατου, Αλεξάντερ Κορβίνους: από τον Μάρκους γεννιούνται οι Βρικόλακες, μια γενιά αιμοδιψών αριστοκρατών, και από τον Γουίλιαμ οι Λυκάνθρωποι, άγρια ζώα χωρίς κανένα ανθρώπινο στοιχείο και με μια ακόρεστη όρεξη για τη βία. Κι ενώ οι Βρικόλακες επικρατούν, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βίκτορ (Μπιλ Νάι) γεννιέται ο Λούσιος (Μάικλ Σιν), ο πρώτος απόγονος της γενιάς των Λυκανθρώπων που, λόγω μιας γεννετικής μετάλλαξης, έχει την ικανότητα να μεταμορφώνεται από ζώο σε άνθρωπο κατά βούληση. Ο Βίκτορ είναι ένας σκληρός δυνάστης που έχει μονάχα δύο αδυναμίες: την εξουσία και την κόρη του Σόνια. Η Σόνια όμως, παρότι ανήκει στην επίλεκτη ομάδα των Βρικολάκων, τους Ντεθ Ντίλερς, ερωτεύεται τον Λούσιo κρυφά από τον πατέρα της. Η σχέση τους πρέπει να παραμείνει μυστική, διαφορετικά είναι σίγουρο ότι και οι δυο θα καταδικαστούν σε θάνατο. Όταν ο Λούσιος διεκδικεί την ελευθερία του, ο Βίκτορ στρέφεται με μένος εναντίον του και έτσι ξεκινά η επανάσταση των Λύκων, που σηματοδοτεί την αρχή ενός μακροχρόνιου πολέμου ανάμεσα στις δύο φυλές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΟ ΠΡΙΚΟΥΕΛ ΠΟΥ ΕΞΗΓΕΙ ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΑ ΔΙΑΜΑΧΗ

Το τρίτο έργο της επικής σειράς «Underworld» ταξιδεύει πίσω στο χρόνο για να αποκαλύψει τις ρίζες της αιώνιας αντιπαλότητας ανάμεσα στους αριστοκράτες Βρικόλακες και τους σκληρούς Λύκους, την εξελιγμένη γενιά των Λυκανθρώπων. Η ιδέα πίσω από τις ταινίες «Underworld» ανήκει στο δίδυμο Λεν Γουάισμαν και Κέβιν Γκρέβιου: ο πρώτος, έχοντας σκηνοθετήσει τις δύο πρώτες ταινίες, αναλαμβάνει αυτή τη φορά χρέη παραγωγού, ενώ ο δεύτερος επιστρέφει ξανά στο ρόλο του Ρέιζ, ενός αδίστακτου Λύκου. Προτού ακόμα γυριστεί η πρώτη ταινία, οι δύο δημιουργοί είχαν σχεδιάσει μια πολύπλοκη μυθολογία γύρω από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, τους Βρικόλακες και τους Λυκάνθρωπους. «Με τον Κέβιν, είχαμε πάντα στο μυαλό μας μια τριλογία», εξηγεί ο Γουάισμαν. «Είχαμε αποφασίσει να ξεκινήσουμε από τη μέση της ιστορίας και τώρα τελικά καταφέραμε να γυρίσουμε το πρίκουελ, για το οποίο συζητούσαμε τόσο καιρό». Και στις δύο πρώτες ταινίες υπήρχαν αναφορές για το τι είχε συμβεί στην αρχή. Αυτή τη φορά όμως ανακαλύπτουμε πώς πραγματικά ξεκίνησαν όλα, την πρωταρχική ιστορία, από την οποία δεν απουσιάζει και το συστατικό του έρωτα. «Όταν ξεκινήσαμε να διαμορφώνουμε τους χαρακτήρες και τη δομή, σκεφτήκαμε ότι θα είχε ενδιαφέρον να δημιουργήσουμε μια σουρεαλιστική, σύγχρονη ερωτική ιστορία, όπου ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα θα ανήκαν στα αντίπαλα στρατόπεδα των Λυκανθρώπων και των Βρικολάκων αντίστοιχα», περιγράφει ο ένας από τους σεναριογράφους, Ντάνι ΜακΜπράιντ. Ο Λούσιος είναι ο πρώτος λυκάνθρωπος που μπορεί να μεταμορφώνεται σε άνθρωπο και η Σόνια, εκτός από Ντεθ Ντίλερ, είναι και η κόρη του πανίσχυρου Βρικόλακα Βίκτορ. «Η σχέση τους οδηγεί στην εξέγερση των λυκανθρώπων απέναντι στους Βρικόλακες» εξηγεί ο Γκρέβιου. «Όλα πυροδοτούνται από το γεγονός ότι ο Λούσιος και η Σόνια είναι ερωτευμένοι».

Στην τρίτη ταινία της σειράς «Underworld», ο Λεν Γουάισμαν παραδίδει τη σκηνοθετική σκυτάλη στον Πάτρικ Τατόπουλο, τον εμπνευστή των φανταστικών όντων του έργου ‘Underworld’ που στη συνέχεια ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του φιλμ ‘Underworld: Η Εξέλιξη’. Μιλώντας για τη βασική ομάδα συντελεστών της τριλογίας, ο Βρετανός ηθοποιός Μπιλ Νάι, που υποδύεται τον αρχηγό των Βρικολάκων, λέει χαρακτηριστικά: «Είναι πραγματικοί ‘πιστοί’, δεν κλείνουν το μάτι στο κοινό. Λατρεύουν το μύθο των βρικολάκων και ξέρουν ακριβώς τους νόμους τους. Τα όποια ηθικά διλήμματά τους αντιμετωπίζονται με πραγματικό σεβασμό».


ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Προς μεγάλη τύχη των κινηματογραφιστών, οι διακεκριμένοι Βρετανοί ηθοποιοί που ενσάρκωσαν τους αξέχαστους χαρακτήρες των δύο πρώτων ταινιών «Underworld», κατάφεραν να εντάξουν τα γυρίσματα του νέου έργου στο πρόγραμμά τους. «Επειδή οι χαρακτήρες του Λούσιου και του Βίκτορ είναι ήδη αρκετά πολύπλοκοι, ήταν σημαντικό να τους ενσαρκώσουν οι ίδιοι ηθοποιοί και στο πρίκουελ» παρατηρεί ο παραγωγός Ρίτσαρντ Ράιτ.

Από την πλευρά του, ο πρωταγωνιστής Μάικλ Σιν χάρηκε που θα μπορούσε να υποδυθεί ξανά τον Λούσιο, παρότι ο χαρακτήρας του πέθανε στο τέλος της ταινίας ‘Underworld: Η Εξέλιξη’. «Μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω την ιστορία του Λούσιου από την αρχή: όταν δε γνωρίζεις αρκετά στοιχεία γι’ αυτόν, μοιάζει με τον ‘κακό’ της υπόθεσης. Είναι πραγματικά ελκυστικό το να αποτυπώνεις την πλήρη πορεία του χαρακτήρα σου» λέει ο ηθοποιός. Στη συγκεκριμένη ταινία, ο Σιν μπόρεσε να εξερευνήσει μια άλλη άποψη του ρόλου του: «Εστίασα στη ζωώδη πλευρά του Λούσιου. Επειδή ο Βίκτορ τον εκμεταλλεύτηκε ως έφηβο για να δημιουργήσει τη γενιά των Λύκων, ο Λούσιος τραυματίστηκε και αντέδρασε σε αυτό το κομμάτι του εαυτού του. Ο χαρακτήρας του ακολουθεί ένα πολύ έντονο εσωτερικό ταξίδι: προσπαθώντας να βρει την ελευθερία του, αναγκάζεται να αποδεχτεί ένα στοιχείο του εαυτού του το οποίο απέφευγε σε όλη του τη ζωή». Η ταινία παράλληλα αποκαλύπτει και μια άλλη πλευρά του Βίκτορ: «Αντιλαμβανόμαστε γιατί ο Βίκτορ είναι αυτός που είναι στην πρώτη ταινία» εξηγεί ο Γουάισμαν, και σε αυτό συντελεί το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του Μπιλ Νάι, το οποίο αναγνωρίζουν ομόφωνα οι παραγωγοί και ο σκηνοθέτης.

Ένας από τους πιο φημισμένους σύγχρονους Βρετανούς ηθοποιούς, ο Νάι αφοσιώθηκε στο ρόλο του Βρικόλακα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αφιερώνεται στις πιο απαιτητικές θεατρικές ερμηνείες του. Και λόγω της επιβεβλημένης νεότητάς του στο συγκεκριμένο έργο, χρειάστηκε επίσης να θυσιάσει ατέλειωτες ώρες στο μακιγιάζ: «Για τη σκηνή όπου υποτίθεται ότι ξυπνάω μετά από χίλια χρόνια ύπνου, έπρεπε να υποστώ έξι ολόκληρες ώρες προσθετικού μακιγιάζ» θυμάται ο Νάι.

Για το ρόλο της Σόνια επιλέχθηκε η Ρόνα Μίτρα, γιατί, σύμφωνα με τα λεγόμενα του σκηνοθέτη, «η Σόνια είναι το αρχέτυπο της Σελίν», η οποία άφησε το στίγμα της ως Ντεθ Ντίλερ στις δύο πρώτες ταινίες της σειράς. Όπως παρατηρεί ο Γουάισμαν, «ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί μια ηθοποιός που να διαθέτει τη σκληρότητα ενός Ντεθ Ντίλερ, αλλά ταυτόχρονα και μια ευάλωτη πλευρά».

Τέλος, ο εμπνευστής του πολύπλοκου κόσμου των «Underworld» Κέβιν Γκρέβιου, κράτησε για τον εαυτό του το ρόλο του Ρέιζ, του υπολοχαγού του Λούσιου. Στη συγκεκριμένη ταινία είχε τη δυνατότητα να εξερευνήσει τις ρίζες του χαρακτήρα του, το πώς κατέληξε να γίνει Λύκος και να αναπτύξει αυτήν την τόσο ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης με τον Λούσιο.

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ, ΟΝΤΑ, ΚΡΥΠΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΡΑ

Οι ταινίες «Underworld» χαρακτηρίζονται από το στυλ και την ιδιαίτερη αισθητική τους σε κάθε τομέα, από τα κουστούμια μέχρι και τα σκηνικά. Έχοντας καταλήξει στη Ρουμανία ως την παραδοσιακή χώρα των Βρικολάκων, οι παραγωγοί και ο σκηνοθέτης αποφάσισαν να κινηματογραφήσουν στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα με διεθνή φήμη για την κινηματογραφική της υποδομή. Τα εντυπωσιακά τοπία και τα καταπράσινα δάση της Νέας Ζηλανδίας αποτελούσαν το τέλειο φόντο για την ιστορία, ο Πάτρικ Τατόπουλος όμως είχε μια ανησυχία: «Όλα φαίνονταν τόσο υπέροχα, που αισθάνθηκα ότι δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κινηματογραφήσουμε κάτι ‘κακό’ εκεί. Μέχρι που βρέθηκε το Γούντχιλ Φόρεστ, που μοιάζει με νεκρό δάσος, και τότε πείστηκα ότι βρισκόμασταν στο σωστό σημείο». Ο Διευθυντής φωτογραφίας Ρος Έμερι, θέλοντας να σεβαστεί το χρονικό πλαίσιο της ιστορίας, πρόσθεσε στους σκούρους μπλε φωτισμούς μια μπρούτζινη διάσταση, που αντιστοιχεί στο φως των κεριών, των πολυελαίων και του φεγγαριού. Επίσης η συγκεκριμένη ταινία είναι η πρώτη της σειράς «Underworld» που γυρίστηκε σε High Definition. «Για το συγκεκριμένο είδος ταινίας, το High Definition είναι ιδανικό γιατί εξυπηρετεί τα βραδινά γυρίσματα» παρατηρεί ο Έμερι. «Ήταν σημαντικό και για τον Πάτρικ, γιατί μέσα από τα μόνιτορ μπορούσε να καθορίζει την τελική μορφή της ταινίας».

Για την καλλιτεχνική διεύθυνση του έργου κλήθηκε η Νταν Χένα, που βραβεύτηκε με Όσκαρ για τη δουλειά της ως art director στην τριλογία ‘Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών’. Ο σκηνοθέτης ήθελε να αποφύγει τη σύμβαση του γοτθικού στυλ που συνδέεται με τις ταινίες βρικολάκων, κι έτσι η Χένα κινήθηκε ανάλογα. «Επειδή η ταινία διαδραματίζεται στην προ-γοτθική περίοδο» εξηγεί η Χένα «οι βασικές μας επιρροές ήταν η Γεωργιανή αρχιτεκτονική και η πέτρινη αρχιτεκτονική της Ρωσίας, σε συνδυασμό με μια Βυζαντινή-Τούρκικη επίδραση». Ο Τατόπουλος επίσης φανταζόταν το κάστρο ως μια επιβλητική πέτρινη κατασκευή που διαγράφεται απειλητική πάνω από τους χαρακτήρες. Παρότι το βασικό κτίριο δημιουργήθηκε από ηλεκτρονικό υπολογιστή, η ομάδα παραγωγής έχτισε ένα μέρος της πρόσοψης αλλά και το προαύλιο του κάστρου όπου λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της δράσης. Η κατασκευή κράτησε οκτώ εβδομάδες και απασχόλησε εκατοντάδες τεχνίτες, σε μια τεράστια αποθήκη του Σάουθ Όκλαντ. Αναμφισβήτητα όμως το μεγαλύτερο επίτευγμα της Χένα για την ταινία είναι η κρύπτη, ένα κυκλικό δωμάτιο του οποίου οι τοίχοι ζωγραφίστηκαν με λεπτομέρεια ώστε να θυμίζουν καλοδουλεμένο μωσαϊκό.

Έμφαση δόθηκε για άλλη μια φορά και στα κουστούμια: η βετεράνος ενδυματολόγος των ταινιών «Underworld», Γουέντι Πάρτριτζ, δημιούργησε ένα μοναδικό λουκ για τη Σόνια, με ένα κουστούμι πολεμιστή που επέτρεπε άνεση κινήσεων κατά τη διάρκεια των σκηνών δράσης, τονίζοντας ταυτόχρονα τη θηλυκότητά της. Τους υπόλοιπους ηθοποιούς έντυσε η σχεδιάστρια Τζέιν Χόλαντ: «Κάναμε πολλή δουλειά στο χέρι, με δέρμα και μεταλλικά στοιχεία. Ο Πάτρικ ήξερε ακριβώς τι ζητούσε αλλά ήταν ανοιχτός στις προτάσεις μας, και εκτίμησε την κάθε λεπτομέρεια». Έχοντας συμβουλευτεί πρώτα τον Τατόπουλο, η Χόλαντ συνδύασε τη μεσαιωνική ιστορία με τη φαντασία, δημιουργώντας βελούδινα κοστούμια για τους Βρικόλακες, δερμάτινα για τους Λύκους και κοστούμια από λινάτσα για τους ανθρώπινους χαρακτήρες. «Επειδή τα περισσότερα πλάνα είναι σκοτεινά, χρησιμοποιήσαμε δέρμα και άλλες υφές που αντανακλούν το φως» εξηγεί η σχεδιάστρια.

Όπως είναι αναμενόμενο, η ταινία περιέχει πολλές σκηνές έντονης δράσης, όπως μια μάχη σώμα με σώμα ανάμεσα σε δύο Βρικόλακες, τη σύγκρουση ενός Ντεθ Ντίλερ με μια ομάδα Λυκανθρώπων και την επική μάχη μεταξύ των Λύκων και των Βρικολάκων που κορυφώνεται κατά την αναμέτρηση του Βίκτορ με τον Λούσιο. Η μάχη ανάμεσα στο Βίκτορ και τη Σόνια κινηματογραφήθηκε στην αυλή του κάστρου, ενώ μια μηχανή βροχής προσομοίωνε μια δυνατή θύελλα. Για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των σκηνών αυτών, ο stunt coordinator Άλαν Πόπλτον υπέβαλε τους ηθοποιούς σε ένα εντατικό πρόγραμμα, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Επειδή ο σκηνοθέτης προέρχεται από το χώρο της δημιουργίας φανταστικών όντων, έκανε συχνή χρήση της τεχνολογίας animatronic αλλά και των ηλεκτρονικών υπολογιστών για να δραματοποιήσει ακόμα περισσότερο τα εφέ. Ειδικά για την τελευταία σκηνή, χρησιμοποιήθηκαν animatronic φιγούρες, αληθινοί ηθοποιοί αλλά και ένα πλήθος από Λυκάνθρωπους και Βρικόλακες που γέμισαν το πεδίο της μάχης χάρη στην τεχνολογία CGI. «Ήταν πραγματικά μια πρόκληση» θυμάται ο σκηνοθέτης. «Έπρεπε να δημιουργήσουμε την αίσθηση μιας απέραντης μάχης, ενώ στην πραγματικότητα είχαμε μόνο τέσσερις Βρικόλακες και τέσσερεις Λυκάνθρωπους. Από αυτούς μόνο οι δύο ήταν μηχανικοί, δηλαδή μπορούσαν να κινούνται κατά τη διάρκεια της σκηνής. Αν και είμαι οπαδός των μηχανικών όντων, πρέπει πάντα να αφήνεις χώρο για το CGI, γιατί από μια άποψη πιο ελεγχόμενο. Πιστεύω ότι τελικά βρήκαμε τη σωστή ισορροπία».

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΠΑΤΡΙΚ ΤΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σκηνοθετικό ντεμπούτο: Underworld : Η Εξέγερση των Λύκων
Σημαντικότερες ταινίες (ως καλλιτεχνικός διευθυντής / δημιουργός φανταστικών όντων): ‘Ζωντανός Θρύλος’, ‘Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει 4’, ‘Underworld’, ‘Underworld: Η Εξέλιξη’, ‘Silent Hill’, ‘Εγώ το Ρομπότ’, ‘Resident Evil: Η Εξόντωση’, ‘Απέραντο Σκοτάδι’, ‘Μέρα Ανεξαρτησίας’, ‘Σκοτεινή Πόλη’, ‘Stargate: Η Πύλη των Άστρων’, ‘Γκοτζίλα’, ‘Trick R Treat’ ‘The Ruins’, ‘The Evil Entities’.
Πρόσφατα: Συνεργάστηκε με τους δημιουργούς της ταινίας ‘Solomon Kane’ που βασίζεται στο ομώνυμο κόμικ, και με το σκηνοθέτη Κριστόφ Γκανς για το έργο ‘Onimusha’ από το αντίστοιχο video game. Επίσης σχεδίασε τα ειδικά μέικαπ εφέ για την επόμενη ταινία τρόμου του Τζόελ Σουμάχερ, ‘Creek’.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΜΑΪΚΛ ΣΙΝ (Λούσιος)
Διακρίσεις:
• ‘Η Βασίλισσα’: Υποψηφιότητα για Βραβείο BAFTA Β’ Ανδρικού Ρόλου
Κινηματογραφικό ντεμπούτο: ‘Μαίρη Ράιλι’ του Στίβεν Φρίαρς.
Σημαντικότερες ταινίες: ‘Music Within’, ‘Ματωμένο Διαμάντι’, ‘Underworld’, ‘Underworld: Η Εξέλιξη’, ‘Το Βασίλειο των Ουρανών’, ‘Εραστές μετ’ Εμποδίων’, ‘Άγρια Νιάτα’, ‘Τα Τέσσερα Φτερά’, ‘Η Ταραγμένη Ζωή του Γουάιλντ’.
Πρόσφατα: Πρωταγωνίστησε στην ταινία ‘Frost/Nixon’ ως Ντέιβιντ Φροστ – ένα ρόλο τον οποίο είχε αναλάβει και στις ομώνυμες θεατρικές παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ και του Γουεστ Εντ.

ΜΠΙΛ ΝΑΪ (Βίκτορ)
Διακρίσεις:
• ‘Αγάπη Είναι...’: Βραβείο BAFTA Β’ Ανδρικού Ρόλου
• “State of Play” (τηλ. σειρά): Βραβείο BAFTA και Βραβείο Royal Television Society
Καλύτερου Ηθοποιού
• “The Girl in the Cafe” (τηλ. σειρά): Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού
Σημαντικότερες ταινίες: ‘Ημερολόγιο ενός Σκανδάλου’, ‘Underworld’, ‘Underworld: Η Εξέλιξη’, ‘Shaun of the Dead’, ‘Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Το Σεντούκι του Νεκρού’, ‘Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Στο Τέλος του Κόσμου’, ‘Αρκεί να Αντέξει η Αγάπη’, ‘Αιχμάλωτη Καρδιά’, ‘AKA’, ‘Lawless Heart’, ‘Αγάπη είναι’, ‘Επίμονος Κηπουρός’
Σύντομα: Θα τον δούμε στην ταινία ‘Valkyrie’ του Μπράιαν Σίνγκερ.

ΡΟΝΑ ΜΙΤΡΑ (Σόνια)
Σημαντικότερες ερμηνείες: ‘Η Ζωή του Ντέιβιντ Γκέιλ’, ‘Εκδίκηση στην Άσφαλτο’, ‘Ο Γάμος Είναι της Μόδας’, ‘Αόρατο Άγγιγμα’, ‘Συλλάβετε τον Κάρτερ’, ‘The Number 23’, ‘Ο Εκτελεστής’, και στις τηλεοπτικές σειρές “The Practice”, “Boston Legal” και “Nip/Tuck”.
Πρόσφατα: Την είδαμε στην περιπέτεια φαντασίας του Νιλ Μάρσαλ ‘Doomsday’.
Σύντομα: Θα πρωταγωνιστεί στην ανεξάρτητη ταινία ‘Boy in the Box’, με τους Τζος Λούκας και Τζον Χαμ.

ΕΠΙΣΗΜΟ SITE :

http://www.entertheunderworld.com/


ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ

http://www.imdb.com/


top of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Η Βαθμολογία μου:

Όταν λείπει η Κέιτ... χορεύουνε οι Λύκοι!


Τρίτο και – πλην σοβαρού απροόπτου – τελευταίο μέρος της επικής σειράς ταινιών υπό τον γενικό τίτλο «Underworld», η οποία αποτέλεσε μια φρέσκια ματιά στους κλασικούς κινηματογραφικούς μύθους των Βαμπίρ και των Λυκανθρώπων (και παράλληλα έκανε… πρώτη μούρη τη θεσπέσια Κέιτ Μπέκινσεϊλ), το «Rise of The Lycans» αναμένεται λίγο-πολύ να ικανοποιήσει τους fan. Ιδιαίτερα δε τους πλέον σκληροπυρηνικούς, οι οποίοι και την έχουν καταβρεί με τη γοτθική αισθητική και την όλη φιλοσοφία που διέπει την τριλογία.


Μπορεί, άλλωστε, ο Γουάιζμαν, σκηνοθέτης των δύο πρώτων φιλμ της τριλογίας, να περιορίζεται εδώ σε ρόλο παραγωγού και – το σημαντικότερο – η Μπέκινσεϊλ να λάμπει δια της απουσίας της (πλην μίας σκηνής – κλεισίματος του ματιού, η οποία συνδέει την «Εξέγερση» με το πρώτο φιλμ της σειράς), οι Μάικλ Σιν και Μπιλ Νάι, ωστόσο, όχι μόνο επιστρέφουν στους ρόλους του Λούσιαν και του Βίκτορ αντίστοιχα, αλλά, βοηθούμενοι και από την πλοκή, αρπάζουν απ’ τα μαλλιά την ευκαιρία που τους δίνεται να πάρουν όλη την ταινία πάνω τους, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό. Συν τοις άλλοις, η Λονδρέζα Ρόνα Μίτρα («Doomsday»), ψημένη σε ρόλους… «αμαζόνας», αναδεικνύεται σε ιδανική ενσαρκώτρια της Σόνια, της ατρόμητης, μονάκριβης κόρης του Βίκτορ, η οποία διατηρεί κρυφή ερωτική σχέση με τον Λούσιαν – μια σχέση εξίσου «ανίερη» με εκείνη της Σελίν (Μπέκινσεϊλ) με τον Μάικλ Κόρβιν (Σκοτ Σπίντμαν) στα δύο προηγούμενα μέρη, αλλά και εκ πρωιμίου καταδικασμένη, όπως γνωρίζουν όσοι τα έχουν παρακολουθήσει.


Στο «Rise of The Lycans», ωστόσο, υπάρχει και το εξής φλέγον ζήτημα: πίσω από την κάμερα συναντάμε αυτή τη φορά τον «δικό μας» Πάτρικ Τατόπουλο, μετρ των ειδικών εφέ και δημιουργό όλων των τερατόμορφων πλασμάτων της τριλογίας, ο οποίος πραγματοποιεί εδώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Ως αποτέλεσμα, η ταινία είναι γεμάτη από βίαιες, εφετζίδικα αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στα βαμπίρ-υποτελείς του Βίκτορ και τους λυκανθρώπους-επαναστάτες του Λούσιαν, με αποκορύφωμα τη μαζική τελική επίθεση των τελευταίων στο κάστρο του πρώτου (η οποία μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι θυμίζει αρκετά ανάλογες σκηνές από την τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», καθώς την καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας ανέλαβε ο – βραβευμένος με Όσκαρ για τη δουλειά του εκεί - art director του «Άρχοντα» Νταν Χένα), ενώ οι σεκάνς μεταμορφώσεων των λύκων είναι όχι μόνο άφθονες, αλλά και αρκούντως εντυπωσιακές. Ο Τατόπουλος όμως ούτε Πίτερ Τζάκσον είναι, αλλά ούτε καν Γουάιζμαν, με αποτέλεσμα οι διάφορες σώμα με σώμα μάχες, από το πολύ… κούνημα της κάμερας το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποπροσανατολίσουν το θεατή (ανάθεμα κι αν καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται…), το σασπένς είναι πρακτικά ανύπαρκτο, ενώ η – μία και μοναδική – ερωτική σκηνή της ταινίας θυμίζει κακέκτυπο της αντίστοιχης στους «300» του Ζακ Σνάιντερ.


Έχουμε λοιπόν το - αναμενόμενο όσο να ’ναι – φαινόμενο, παρά τις αξιόλογες ερμηνείες των βασικών πρωταγωνιστών, την παράσταση να κλέβουν τα εφέ και η γενικότερη οπτική της ταινίας, με αποτέλεσμα το «Rise of the Lycans» να χαρακτηρίζεται αρκετά κατώτερο του πρώτου (και καλύτερου) «Underworld». Εντούτοις, θα λέγαμε πως η ταινία του Τατόπουλου κοντράρει στα ίσα το δεύτερο μέρος και, εξ αιτίας όλων των παραπάνω, αποτελεί ένα φιλμ που, όπως και να το κάνουμε, το απολαμβάνεις καλύτερα στη μεγάλη οθόνη.


του Χάρη Παπαπαναγιώτου[email protected]


top of the page

blog comments powered by Disqustop of the page


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία:
22/1/2009


top of the page
PHOTOS - POSTERS

UNDERWORLD 3 POSTER.jpg
underworld-rise-lycans_01.jpg
5 εμφανίσεις
underworld-rise-lycans_02.jpg
underworld-rise-lycans_03.jpg
underworld-rise-lycans_04.jpg
underworld-rise-lycans_05.jpg
underworld-rise-lycans_06.jpg
underworld-rise-lycans_07.jpg
underworld-rise-lycans_08.jpg
underworld-rise-lycans_09.jpg
underworld-rise-lycans_10.jpg
underworld-rise-lycans_11.jpg
underworld-rise-lycans_12.jpg
underworld-rise-lycans_13.jpg
underworld-rise-lycans_14.jpg
underworld-rise-lycans_15.jpg
underworld-rise-lycans_16.jpg
underworld-rise-lycans_17.jpg
underworld-rise-lycans_18.jpg
underworld-rise-lycans_19.jpg
underworld-rise-lycans_20.jpg
underworld-rise-lycans_21.jpg
underworld-rise-lycans_22.jpg
underworld-rise-lycans_23.jpg


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

>>CAST<<

Πρωταγωνιστούν:

  Rhona Mitra... Sonja
  Michael Sheen... Lucian
  Bill Nighy... Viktor
  Shane Brolly... Kraven
  Steven Mackintosh... Andreas Tanis
  Kevin Grevioux... Raze
  Craig Parker... Sabas
  Tania Nolan... Luka
  Jared Turner... Xristo
  Zita Gorog... Amelia
>>CREDITS<<

Σκηνοθεσία
Patrick Tatopoulos

Σενάριο
Danny McBride
Dirk Blackman
Howard McCain
Kevin Grevioux (χαρακτήρες)
Len Wiseman (χαρακτήρες)
Danny McBride (χαρακτήρες)


Παραγωγή
Len Wiseman
Gary Lucchesi
Tom Rosenberg
Skip Williamson
Richard S. Wright
Richard Wright


Μουσική
Paul Haslinger

Φωτογραφία
Ross Emery

Μοντάζ
Peter Amundson

Casting


Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Dan Hennah

Κοστούμια
Jane Holland

Μακιγιάζ
Richard Redlefsen
Jeff Flitton
Marjory Hamlin


Ειδικά Εφέ
Jason Durey
Thomas Duval
James McQuaide
Rossi Sébastien


Χρονολογία παραγωγής
2009

Χώρα παραγωγής
ΗΠΑ

Γλώσσα
ΑΓΓΛΙΚΑ

Διάρκεια
93'

Εικόνα
ΕΓΧΡΩΜΗ

Είδος ταινίας
ΔΡΑΣΗ, ΦΑΝΤΑΣΙΑ, ΤΡΟΜΟΣ, ΘΡΙΛΕΡ, ΕΠΟΧΗΣ

Εταιρείες Παραγωγής
Lakeshore International
Screen Gems
UW3 Film Productions

Εταιρείες Ειδικών Εφέ
Tatopoulos Studios
Patrick Tatopoulos Design
Element FX
Furious FX (visual effects)
Gentle Giant Studios

Καταλληλότητα


Ήχος
DTS | SDDS | Dolby Digital

Διανομή
AUDIO VISUAL
(Ελλάδα)
Screen Gems
Sony Pictures Releasing


top of the page

 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 5
Αριθμός Ψήφων: 6


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
ΚακόΕπιλογές
  Go Back [ Προηγούμενο ]

 Προεπισκόπηση ΠροεπισκόπησηΣχετικοί Σύνδεσμοι

· Αναζήτηση σε: Θρίλερ
· Περισσότερα για Κατηγορία
· Ταινίες που προβάλλονται
· Box Office

· IMDb   
· RT

· ΘΕΜΑΤΑΑνά Είδος

· Δραματική
· Αισθηματική
· Κωμωδία
· Αστυνομική
· Μυστηρίου
· Φιλμ Νουάρ
· Θρίλερ
· Δράσης
· Περιπέτεια
· Φαντασίας
· Επιστημονικής Φαντασίας
· Τρόμου
· Βιογραφική
· Ντοκιμαντέρ
· Κινούμενα Σχέδια
· Μιούζικαλ
· Οικογενειακή
· Ιστορική
· Αθλητική
· Γουέστερν
· Πολεμική
· Ερωτική
· Μικρού Μήκους
· 3D
· Ασπρόμαυρη
· Βωβή

Συνδεδεμένα Θέματα

ΘρίλερΤρόμουΔράσηςΦαντασίαςtop of the page


-- Sponsored Links --

aggelospolidoros.blogspot.gr AGATHI Art Gallery cinefo.wordpress.comr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.
myfilm.gr


Info | Statistics | Topics | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed | twitter | facebook | Add in Google homepage