NEW Site myFILM.gr 
NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά

Cinema: Αν... (What If) του Χριστόφορου Παπακαλιάτη (2012)

Ημερομηνία καταχώρησης: Παρασκευή, 11 Μάι. 2012 @ 07:17:00 EEST - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

ΑισθηματικήΑν...
What If...

του Χριστόφορου Παπακαλιάτη
με τους Χριστόφορο Παπακαλιάτη, Μαρίνα Καλογήρου, Μάρω Κοντού, Γιώργο Κωνσταντίνου, Θέμις Μπαζάκα

Υπόθεση:
Όλοι δεν έχουμε αναρωτηθεί πόσο μπορεί μία στιγμιαία απόφασή μας, να καθορίσει όλη μας τη ζωή; Ακριβώς αυτό συμβαίνει και στη ζωή του ήρωα μας του Δημήτρη.

ΑΘΗΝΑ. ΠΛΑΚΑ. 2009

- Αν ο Δημήτρης έβγαινε από το σπίτι του εκείνο το βράδυ θα γνώριζε τη Χριστίνα..
Ένας έρωτας θα γεννηθεί και θα φτάσει μέχρι και σήμερα το 2012. Ένας έρωτας στην εποχή της κρίσης και των μεγάλων αλλαγών . Θα αντέξει; Είναι ο έρωτας η απάντηση σε όλο αυτό που ζούμε; Πόσο επηρεάζει μία οικονομική κρίση και πόσο μπορεί να διαλύσει τη σχέση ενός ζευγαριού; Συγχωρείται η απιστία; Και πόσο ίδιες είναι οι εποχές στο θέμα του έρωτα;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

- Αν όμως ο Δημήτρης εκείνο το βράδυ του 2009 δεν έβγαινε από το σπίτι του, δεν θα γνώριζε τη Χριστίνα και θα παρέμεναν δύο άγνωστοι στην ίδια πόλη.. Ο χρόνος, ο τόπος και τα γεγονότα στη ζωή του Δημήτρη είναι κοινά.. Η βασική διαφορά είναι ότι δεν είναι μαζί με τη Χριστίνα για να τα αντιμετωπίσει…
Πόσο εύκολο είναι να ζει κάποιος μόνος του; Πόσο αντέχει ένας άνθρωπος τη μοναξιά ή αλλιώς την «ελευθερία»; Πόσο κοντά σου μπορεί να είναι ένας μεγάλος έρωτας και εσύ να μην τον βλέπεις; Θα γνωριστούν ποτέ ο Δημήτρης και η Χριστίνα;

Τα γυρίσματα κράτησαν σχεδόν 3 μήνες και πραγματοποιήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας, όπως η Πλάκα.

«Ένα διαφορετικό love story σε μία εποχή που όλα αλλάζουν»

Το "Αν…" είναι μία ιστορία από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες στον ίδιο χρόνο με κοινά γεγονότα και πρόσωπα...

Ένα σενάριο με ήρωες έρμαια των γεγονότων και νέες διαδρομές που ίσως να μας οδηγήσουν σε έναν άλλο τρόπο σκέψης...

Κοινός παρανομαστής όλων; Ο έρωτας.

Η ταινία «Αν...» δεν αποτελεί συνέχεια (sequel) της ταινίας «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα».


 

ΕΠΙΣΗΜΟ SITE :

Youtube

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ

IMDb  IMDb
top of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Aν… υπάρχει ελπίδα για το ελληνικό σινεμά;

Έρωτας, σχέσεις, μοναξιά, κρίση, αμφιβολία… λέξεις κι έννοιες που τις γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, σκοντάφτοντας κυριολεκτικά καθημερινά πάνω τους. Ο Παπακαλιάτης μας δίνει τη δική του ερμηνεία για όλα αυτά.

Ο Δημήτρης ζει μόνος με τη σκυλίτσα του στην Πλάκα. Αν ένα βράδυ αποφάσιζε να την βγάλει βόλτα, θα συνέβαινε ένα ντόμινο γεγονότων και θα γνώριζε τη Χριστίνα, που θα αποδεικνυόταν ο μεγάλος του έρωτας. Αν πάλι όχι, θα συνέβαινε ένα άλλο ντόμινο γεγονότων και δεν θα γνώριζε τη Χριστίνα…

Τα θέματα του Παπακαλιάτη λίγο πολύ γνωστά από τις σειρές του: ανθρώπινες σχέσεις, έρωτας, απώλεια... Αφορούν τους πάντες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Για την αισθητική του, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, είναι εντελώς κινηματογραφική και με το παραπάνω. Το ότι έχει δανειστεί πολλά από σπουδαίους δημιουργούς –οι εικόνες του στην Πλάκα θυμίζουν τόσο πολύ Γούντι Άλεν, που για μερικές στιγμές ερχόταν στο μυαλό μου το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι»- προσωπικά το θεωρώ πολύ καλό. Από τη στιγμή, που όλα τα «κλεμμένα» στοιχεία είναι προσαρμοσμένα στο δικό του ύφος και ιστορία, είναι εκ νέου δημιουργία. Η γκάμα των χαρακτήρων του ξεκινά από έναν απλό μεσοαστό, που τον απασχολούν όλα τα καθημερινά ζητήματα (ποιος είμαι, πού πάω, τι δουλειά θα κάνω κλπ) και φτάνει μέχρι μια φαμ φατάλ, περιλαμβάνοντας σχεδόν όλα τα ενδιάμεσα στάδια.

Κακά τα ψέματα, παρθενογένεση στον κινηματογράφο δύσκολο (έως ακατόρθωτο) να υπάρξει. Ο Παπακαλιάτης, λοιπόν, επιλέγει δύο θέματα, τον έρωτα και την κρίση, που όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουμε ασχοληθεί μαζί τους. Όσο, όμως, περνάει ο χρόνος όλοι μπαίνουμε στη διαδικασία της αμφιβολίας. Κι αν είχαμε κάνει αυτό αντί για εκείνο…; Μπορεί να μας οδηγήσει κάπου αυτή η αμφιβολία ή απλά εξ αιτίας της χάνουμε αυτά που έχουμε δημιουργήσει;
Μέσα από χιούμορ, συγκίνηση, τρυφερότητα, σκληρότητα αλλά πάντα με εξαιρετικά κινηματογραφικό τρόπο, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης δίνει τις δικές του απαντήσεις σε αυτά κι άλλα ερωτήματα. Του αξίζει ένα μεγάλο μπράβο!

Αλεξάνδρα Βέττα
της Αλεξάνδρας Βέττα 


Το βράδυ του 2009 στην Πλάκα, υπάρχουν δύο επιλογές για το Δημήτρη: να βγάλει βόλτα το σκύλο του και να γνωρίσει τη Χριστίνα ή να μείνει σπίτι και να πέσει θύμα ληστείας.  Στην πρώτη περίπτωση θα έχει την ευκαιρία να βγει από τη μοναξιά του, να ζήσει ένα δυνατό έρωτα, την πατρότητα, την ανεργία, την απιστία.   Στη δεύτερη, θα συνεχίσει να περπατάει και να δοκιμάζει μόνος τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στη ζωή του.  Ένα «αν» αποφασίζει την ευτυχία και τη μοίρα του;

Και να μην το ξέρεις, το καταλαβαίνεις με το «καλημέρα»: estet πρόσωπα, άκρατος ρομαντισμός, ειδυλλιακή φωτογραφία, στυλιζαρισμένο σεξ, δακρύβρεχτες σκηνές σε νοσοκομεία, βίαια ξεσπάσματα και χωρισμοί, μελωμένη νοσταλγία, ελαφριά φιλοσοφία σε non-stop μουσική, ε, ναι, είναι Παπακαλιάτης.  Εδώ σε extended τηλεοπτικό επεισόδιο με εμφανώς ανεβασμένο budget, διαλέγει να αφήσει να μιλήσει ελληνικά μια ιστορία που έχει παίξει σε όλες τις άλλες γλώσσες ξανά και ξανά σε πληθώρα εκδοχών και συνδυασμών, αυτή της υποθετικής τροπής της ζωής μας.  Γι’ αυτό και τόσο δυνατή η αίσθηση déjà vu που εντείνεται από την ασύστολη συλλογή κλοπιμαίων από Kieslowski, Sliding Doors, One Day, εντάξει, ο κατάλογος είναι μακρύς.

Πίσω από τα δραματικά tricks του ωστόσο, τις υπερβολές που προκαλούν περιγελαστικά σκουντήματα μεταξύ μας στην αίθουσα και την ποιητική διάθεση (θέλει να ταξιδέψει μακριά την ήδη φορτωμένη βαλίτσα, να την περάσει από τις ανθρώπινες σχέσεις, την ελληνική ύφεση και να την σύρει μέχρι τις υπαρξιακές αναζητήσεις), διατηρεί αυτή τη νεανική ορμή που είναι ικανή να παρασύρει.  Στρώνεται στη δουλειά – τα τεχνικά του και ειδικά οι μεταβάσεις μεταξύ των δύο παράλληλων ιστοριών, μόνο άψογες μπορούν να χαρακτηριστούν – και σου ετοιμάζει μια πραγματικότητα ζαχαρένια.  Μέσα στον έρωτα, το πάθος, τη γλυκιά μελαγχολία και την ονειροπόληση.  Ε, λίγη παρατεταμένη εφηβεία δεν βλάπτει που και που.  Πόσο, μάλλον, όταν είναι εγχώρια.

Ράνια Ευδαίμων
της Ράνιας Ευδαίμων   | cinefo.wordpress.com

 

 


Η αλήθεια είναι ότι μπήκα στην αίθουσα με προκατάληψη για ευνόητους λόγους.. Όχι όμως γιατί θεωρώ ότι ο Παπακαλιάτης  δεν είναι ικανός σαν Σκηνοθέτης αλλά γιατί είναι σύνηθες σε καλλιτέχνες που έχουν ασχοληθεί περισσότερο με την τηλεόραση να φέρνουν τις επιρροές τους αυτές και στον Κινηματογράφο. Κι ενώ στο πρώτα λεπτά της ταινίας αυτό είναι αρκετά εμφανές, στο κύριο μέρος της δραματουργίας τα πράγματα δείχνουν καλύτερα με τις συγκρούσεις και την σκηνοθετική ματιά του Παπακαλιάτη να στέκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η υπόθεση της ταινίας λίγο πολύ γνωστή με το love story να τοποθετείται σε διάφορες εκδοχές και χωροχρόνους και την οικονομική κρίση να γίνεται το αγκάθι της σχέσης, επηρεάζοντας τις ζωές τους και τις επιλογές που πρέπει να πάρουν.

Από τα πιο ωραία κομμάτια της ταινίας είναι η επανεμφάνιση του αγαπημένου ζευγαριού Μάρω Κοντού και Γιώργου Κωνσταντίνου από το θρυλικό πλέον «Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα» του Γιώργου Τζαβέλα.

Άρης Λεχουρίτης
του Άρη  Λεχουρίτη[email protected]

 


Για να μη μπερδευτείτε: άλλο Κριστόφ Κισλόφσκι και άλλο Κριστόφ Παπακαλιάτι. Εντάξει, εντάξει, αστειεύομαι.

Η πρώτη κινηματογραφική προσπάθεια του κ. Παπακαλιάτη στέκεται τηλεοπτικά. Κινηματογραφικά όμως… κάτι μου θυμίζει, αλλά τι; Διότι κλέβει από παντού, από τίτλο, από σκηνοθετικό ύφος, από μουσικές και τραγούδια, από σενάρια. Έφτασε δε μέχρι τη χρήση του Αντωνάκη και της Ελενίτσας (να ‘ναι καλά ο Κωνσταντίνου και η Κοντού) από το θρυλικό «Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα» του Γιώργου Τζαβέλα. Τα δε θέματα που θίγει; Αμέτρητα. Έλεος…

Έχει και τα θετικά του όμως: αναδεικνύει με ωραία φωτογραφία την Πλάκα και επενδύει τις σκηνές με γνωστά αβανταδόρικα ελληνικά και ξένα τραγούδια.

Άγγελος Πολύδωρος
του Άγγελου Πολύδωρου   | blogspot

cinekeimena.blogspot.gr 

 

 


 

Οριακά ανεκτή ως τηλεταινία!

Φαίνεται ότι η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή έχασε την ευκαιρία για έναν διεθνή κινηματογραφικό θρίαμβο! Μια ταινία όπου ο ίδιος άνθρωπος θα γράψει το σενάριο, θα σκηνοθετήσει και θα είναι ο πρωταγωνιστής και αυτό το πράγμα θα είναι κάτι το κινηματογραφικά αξιόλογο.

Δυστυχώς ο κ. Παπακαλιάτης το μόνο το οποίο κατόρθωσε ήταν να μας προσφέρει ένα πολύ μέτριο αποτέλεσμα ακόμη και με τα κριτήρια της τηλεταινίας. Απολύτως ανούσιο σενάριο το οποίο προσπαθεί να αξιοποιήσει μια απλοϊκή ιδέα σχετικά με την εναλλακτική  εξέλιξη των συμβάντων μετά από ένα τυχαίο γεγονός. Ενδιαφέρον ως φιλοσοφική αναζήτηση, προσπαθεί με τηλεοπτικούς όρους να κερδίσει τον θεατή με ανέξοδο συναίσθημα και εύπεπτο εντυπωσιασμό.  Σκηνοθετικά η καθοδήγηση των ερμηνευτών είναι αδύναμη, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί διασταλτικά η τεχνική αρτιότητα της παραγωγής σε κάθε επίπεδο!

Στα πολύ καλά στοιχεία της επίσης θα πρέπει να προσμετρηθεί η πολύ επιτυχημένη μουσική επένδυση, όπως και η αρίστη επιλογή των τοποθεσιών των εξωτερικών γυρισμάτων στην Πλάκα.

Konstantinos Kommatas
του Κωνσταντίνου Κομματά [email protected]


top of the page

Comments powered by Disqustop of the page


VIDEO CLIPS, TRAILER, TEASER, SCREENING PREVIEW


top of the page


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία:
29/11/2012 (Ελλάδα)


top of the page
PHOTOS - POSTERS


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

>>CAST<<


Πρωταγωνιστούν

Χριστόφορος Παπακαλιάτης (Δημήτρης)
Μαρίνα Καλογήρου (Χριστίνα)
Μάρω Κοντού (Ελενίτσα)
Γιώργος Κωνσταντίνου (Αντωνάκης)
Θέμις Μπαζάκα (Μητέρα Δημήτρη)
Μαρία Σολωμού (Μαρία)
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Βασίλης)
Φάνης Μουρατίδης (Γιώργος)
Τάκης Σπυριδάκης (Μπάρμαν)
Τάσος Ιορδανίδης (Γιάννης)
Ακύλλας Καραζήσης (Παραγωγός)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Είδος ταινίας: Αισθηματική, Κωμωδία, Δράμα
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Δασκαλοθανάσης
Σκηνικά: Γιώργος Γεωργίου
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα
Μοντάζ: Στέλλα Φιλιπποπούλου
Ηχοληψία: Μαρίνος Αθανασόπουλος
Μουσική: Κώστας Χρηστίδης
Παραγωγή: Village Plus Productions
Συμπαραγωγή: ΟΤΕ TV, ALPHA
Οργάνωση Παραγωγής: Κώστας Σούσουλας
Διανομή: Village
Διάρκεια: 111'
Τύπος Εικόνας: Έγχρωμη
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Τοποθεσίες γυρισμάτων: Αθήνα
Έτος Παραγωγής: 2012
Γλώσσα: Ελληνικά
Καταλληλότητα: Κ-12top of the page
 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 4.37
Αριθμός Ψήφων: 125


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
Κακό

Συνδεδεμένα Θέματα

ΑισθηματικήΚωμωδίαParents Strongly CautionedΔραματικήtop of the page

-- Sponsored Links --

QR Code for smartphones   aggelospolidoros.blogspot.gr   AGATHI Art Gallery   cinefo.wordpress.comr   QR code for Facebook page


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.


Info | Statistics | Site Map (topics) | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed
Copyright © 2007- myFILM. All Rights Reserved ®.
Ολοκλήρωση σελίδας: 0.030 Δευτερόλεπτα

Ακολουθήστε μας !

Facebook Twitter YouTube Tumblr RSS Pinterest Vimeo Linkedin Flickr Google+