NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά
*ΝΕΟ site* Όσκαρ Φεστιβάλ ΝΕΑ Ταινίες
*Παλιό site* Φωτό TV DVD Box Office

Cinema: ΑΛΠΕΙΣ (ALPS / ALPEIS) του Γιώργου Λάνθιμου (2011)

Ημερομηνία καταχώρησης: Σάββατο, 16 Ιούλ. 2011 @ 20:59:00 EEST - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Δραματική

ΑΛΠΕΙΣ
ALPS / ALPEIS

του Γιώργου Λάνθιμου
με τους Αριάν Λαμπέντ, Αγγελική Παπούλια, Άρη Σερβετάλη

Υπόθεση:
Μια νοσοκόμα, ένας τραυματιοφορέας, μια αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και ο προπονητής της έχουν δημιουργήσει μια ομάδα. Αντικαθιστούν νεκρούς ανθρώπους. Προσλαμβάνονται από τους φίλους και τους συγγενείς των νεκρών. Η ομάδα ονομάζεται Άλπεις και ο αρχηγός της, ο τραυματιοφορέας, ονομάζεται Mont Blanc. Τα μέλη της ομάδας είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν σύφωνα με κάποιους κανόνες που έχει ορίσει ο αρχηγός. Η νοσοκόμα δεν υπακούει αυτούς τους κανόνες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βραβείο Σεναρίου στο 68ο Φεστιβάλ Βενετίας 2011

Είμαστε πολύ χαρούμενοι και κάπως σαστισμένοι. Μάλλον το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να ευχαριστήσουμε όλους μας τους συνεργάτες, χωρίς τους οποίους η ταινία δεν θα μπορούσε να έχει γίνει λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν
Γιώργος Λάνθιμος - Ευθύμης Φιλίππου

Η παραπάνω αποτελεί την επίσημη δήλωση των βραβευμένων, Γιώργου Λάνθιμου και Ευθύμη Φιλίππου που υπογράφουν από κοινού το σενάριο στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, “ΑΛΠΕΙΣ”, μετά την απονομή του Βραβείου Σεναρίου στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας 2011.  

Η επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία για την ταινία συνεχίζεται καθώς οι «ΑΛΠΕΙΣ» θα βρεθούν στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου αλλά και στο Φεστιβάλ του Pusan.

Όταν το τέλος είναι κοντά,  οι Άλπεις είναι εδώ.


A nurse, a paramedic, a gymnast and her coach have formed a service for hire. They stand in for dead people by appointment, hired by the relatives, friends or colleagues of the deceased. The company is called Alps. Their leader, the paramedic, calls himself Mont Blanc. Although the Alps members operate under a disciplined regime demanded by their leader, the nurse does not.

ΕΠΙΣΗΜΟ SITE :

Official Site

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ

IMDb  IMDbtop of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Η Βαθμολογία μου:

(Κριτική από το Φεστιβάλ της Βενετίας, την 3/9/2011)

Επίσης δεν θα μπορούσα σαν Έλληνας δημοσιογράφος, να μην σταθώ σε ένα από τα σημαντικότερα φιλμ του διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ (όχι πως δεν το περίμενα...) πάνω στην ανατομία της "παρέας" που μισθώνεται από συγγενείς πεθαμένων, ώστε να βρίσκεται ... εκεί και να ...φροντίζει!

Οι "ΑΛΠΕΙΣ", που είδαμε το βράδυ του Σαββάτου (3/9/2011) δεν είναι τίποτε άλλο από το όνομα της εταιρείας που έχουν φτιάξει ένας παραϊατρός, μια γυμνάστρια και μια νοσοκόμα, εκτελώντας την αποστολή τους με σιδερένια πειθαρχία σε ότι επιζητούν κάθε φορά οι συγγενείς, που τους πληρώνουν αδρά.

Όμως αυτό που κάποιος π.χ. Ασιάτης θα μπορούσε να το μετατρέψει σε μια αστεία τρυφερή ταινία, πλημμυρισμένη από μαύρο χιούμορ, ο  Λάνθιμος και η παρέα του, το μετατρέπει σε μια σχεδόν σαμπρολική (όχι στο ύφος αλλά στην αίσθηση) σπουδή πάνω στο ανελέητο που μπορεί να κρύβει η ανθρώπινη φύση, αλλά και στα παιχνίδια κυριαρχίας που τόσο αγαπούμε να παίζουμε είτε οι καλύτεροι είτε...οι χειρότεροι από εμάς.

Πιστεύω πως πλέον το ελληνικό νέο κύμα είναι οριστικά παρών, φιλικό και εξωστρεφές και μάλιστα με ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σενάρια, φρέσκιες ματιές και ίσως ...και θεωρία!

Αναμφίβολα οι "ΑΛΠΕΙΣ" θα κερδίσουν κάποιο από τα βραβεία του Διαγωνιστικού της μόστρας, (μάλιστα, εάν δεν ήταν το ειδικό βάρος του Κρόνενμπεργκ, ή του Πολάνσκι, θα μιλούσαμε ίσως και για Χρυσό Λέοντα, αλλά ... ας είμαι χαλαρός, ο σπόρος έχει ριφθεί!).

Γιάννης Ραουζαίος
του Γιάννη Ραουζαίου [email protected]


Η Βαθμολογία μου:

Έχοντας ενθουσιάσει αλλά και «πονέσει» πολύ κόσμο με τον προπέρσινο "ΚΥΝΟΔΟΝΤΑ"  ο Γιώργος Λάνθιμος με την νέα του ταινία βάζει το δικό του προσωπικό στοίχημα. Ένα στοίχημα επιβεβαίωσης της σχολής που ο ίδιος ηγείται και βρήκε εκφραστές των ιδεών του στο πρόσφατο επιτυχημένο επιχείρημα της Αθηνάς Τσαγκάρη "ATTENBERG" και όλων των επόμενων που θα ακολουθήσουν. Ναι, είναι γεγονός ότι αυτή η φορμαλιστική και σχεδόν αντί-κινηματογραφική αποστασιοποίηση που ακολουθεί έχει ήδη δημιουργήσει αρκετούς οπαδούς.

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από τις ΆΛΠΕΙΣ καθώς είναι δύσκολο και μεγάλο τόλμημα για ένα καλλιτέχνη να αλλάξει ριζικά το ύφος του μετά από μια μεγάλη επιτυχία. Συνήθως προσκολλάται και ακολουθεί την πεπατημένη.

Το σενάριο της ταινίας είναι όντως έξυπνο και πρωτότυπο αλλά εντελώς αντιρρεαλιστικό και ισχνό στην πράξη. Από εκεί πιστεύω ότι ξεκινάει το μεγαλύτερο πρόβλημα της ταινίας καθώς ο σκηνοθέτης προσπαθεί να πείσει τον θεατή με την επαναληπτικότητα της ιδέας σε κάθε σκηνή. Οι διάλογοι όπως πάντα μηχανικοί και άγευστοι. Οι ήρωες απογυμνωμένοι από κάθε είδους ταύτιση, δεν αφήνουν ούτε λεπτό τον θεατή να εισχωρήσει στην κατάστασή τους και ταυτόχρονα το στυλιζάρισμα που είναι σήμα κατατεθέν καθιστούν την ταινία υπερβολικά δυσκολοχώνευτη και στον πιο έμπειρο σινεφίλ. Το μόνο ίσως που θα ξεχώριζα είναι το κυνικό χιούμορ που εκχέεται σε όλο το μήκος της ταινίας. Αλλά δυστυχώς ακόμη και αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε μια υπόθεση που δεν καταλαβαίνουμε το πραγματικό κίνητρο των ηρώων.

Το στοίχημα λοιπόν του Λάνθιμου αρχίζει και με φοβίζει. Με φοβίζει γιατί πιστεύω ότι θα βρει ακόμη περισσότερους υποστηρικτές. Η θυσία της αφήγησης υπέρ της φόρμας είναι μια άποψη πολύ σεβαστή αλλά πρέπει να γίνεται σωστά και ως επί το πλείστον να μην κουράζει τον θεατή. Θεωρώ το εγχείρημα πρόχειρο κάτι που φάνηκε και από την κινηματογράφηση που δεν ήταν τόσο προσεγμένη όσο στον Κυνόδοντα (οι σκηνές με τους πρωταγωνιστές κάποιες στιγμές να μιλάνε σε φλου φόντο με παραξένεψαν και με κούρασαν). Η αλλαγή πλεύσης και ύφους είναι κάτι που θα περίμενα και θα ήθελα να δω στην επόμενη ταινία του γιατί το ταλέντο του και η ικανότητά του είναι κάτι αναμφισβήτητο.

Άρης Λεχουρίτης
του Άρη  Λεχουρίτη[email protected]


Η Βαθμολογία μου:

Ίσως θα έπρεπε η αξιολόγηση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής να ξεπεράσει τα στερεότυπα  του σοβινιστικού ανθρωποειδούς που μαζί με ιδιοτελή κίνητρα αποτελούν την κυρίαρχη τάση, διαχρονικά και ιδιαίτερα σήμερα.

Δύσκολα άλλωστε, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την μεταπολιτευτική πορεία μας που εδράστηκε σε αυτά τα στερεότυπα ως επιτυχημένη επιλογή.

Η ταινία είναι ένα φλύαρο και ανούσιο δημιούργημα σε απόλυτη αναντιστοιχία με την σύγχρονη προβληματική και τις αγωνίες αυτού του τόπου.

Ένα πραγματικό δοκίμιο αντιδραστικής θεώρησης.
Και μια παραγωγή της οποίας τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συναγωνίζονται την παραγωγή των πλέον καθυστερημένων κινηματογραφικά χωρών.

Konstantinos Kommatas
του Κωνσταντίνου Κομματά Facebook


top of the page

Comments powered by Disqustop of the page


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία:
3/9/2011 (Φεστιβάλ Βενετίας)
27/10/2011 (Ελλάδα)


top of the page
PHOTOS - POSTERS


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

>>CAST<<


Πρωταγωνιστούν

Νοσοκόμα                                   Αγγελική Παπούλια
Τραυματιοφορεάς                    Άρης  Σερβετάλης
Προπονητής                                Τζόνι Βεκρής
Αθλήτρια                                      Ariane Labed (Αριάν Λαμπέντ)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο Ευθύμης Φιλίππου, Γιώργος Λάνθιμος
Σκηνοθεσία Γιώργος Λάνθιμος
 Παραγωγοί Αθηνά Τσαγγάρη, Γιώργος Λάνθιμος
Head of Production Μαρία Χατζάκου / HAOS FILM
Διευθυντής Φωτογραφίας Χρήστος Βουδούρης
Ήχος Λέανδρος Ντούνης
Σκηνικά Άννα Γεωργίαδου
Κοστούμια Θάνος Παπαστεργίου, Βασιλεία Ροζάνα
Μοντάζ Γιώργος Μαυροψαρίδης
Line Producer Κώστας Κεφάλας
A΄ Βοηθός Σκηνοθέτη Κώστας Παπαδάκης
Εταιρία Παραγωγής  HAOS FILM
 Σε συμπαραγωγή :  ΕΡΤ,  FALIRO HOUSE PRODUCTIONS,  FEELGOOD ENTERTAINMENT,  MARNI FILMS,  AVION FILMS,  CACTUS,  THREE FILMS, LEE POLYDOR,  ΧΡΗΣΤΟ ΒΟΥΔΟΥΡΗ,  MAHARAJA FILMS,  VICTORIA BOUSIS,  THOMA KIKIS,  ΑΝΤΡΕΑ ΖΟΥΠΑΝΟ,  ΚΡΗΤΙΚΟ,  ΤΖΟΝΝΥ ΒΕΚΡΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΑΚΟΥ, MATT JOHNSON,  ΘΑΝΟ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ 
Με την Υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του MEDIA Programme of the European Union
Διανομή: Feelgood Entertainment
Έτος Παραγωγής: 2011
Είδος: ΔΡΑΜΑ
Διάρκεια: 93'
Εικόνα: Έγχρωμη 35mm, 2.35:1
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Γλώσσα: Ελληνικά
Ήχος: Dolby Digital


top of the page

 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 3.57
Αριθμός Ψήφων: 7


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
ΚακόΕπιλογές
  Go Back [ Προηγούμενο ]

 Προεπισκόπηση Προεπισκόπηση

Σχετικοί Σύνδεσμοι

· Αναζήτηση σε: Δραματική
· Περισσότερα για Κατηγορία
· Box Office

· IMDb   
· RT

· ΘΕΜΑΤΑ

Ανά Είδος

· Δραματική
· Αισθηματική
· Κωμωδία
· Αστυνομική
· Μυστηρίου
· Φιλμ Νουάρ
· Θρίλερ
· Δράσης
· Περιπέτεια
· Φαντασίας
· Επιστημονικής Φαντασίας
· Τρόμου
· Βιογραφική
· Ντοκιμαντέρ
· Κινούμενα Σχέδια
· Μιούζικαλ
· Οικογενειακή
· Ιστορική
· Αθλητική
· Γουέστερν
· Πολεμική
· Ερωτική
· Μικρού Μήκους
· 3D
· Ασπρόμαυρη
· Βωβή
Συνδεδεμένα Θέματα

Δραματικήtop of the page

-- Sponsored Links --

QR Code for smartphones   aggelospolidoros.blogspot.gr   AGATHI Art Gallery   cinefo.wordpress.comr   QR code for Facebook page


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.


Info | Statistics | Site Map (topics) | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed
Copyright © 2007- myFILM. All Rights Reserved ®.
Ολοκλήρωση σελίδας: 0.047 Δευτερόλεπτα

Ακολουθήστε μας !

Facebook Twitter YouTube Tumblr RSS Pinterest Vimeo Linkedin Flickr Google+