NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά
**ΝΕΟ site** **Παλιό site** ΝΕΑ Ταινίες Φεστιβάλ Φωτογραφίες TV DVD Box Office

Cinema: Polisse της Μαϊβέν Λε Μπεσκό (2011)

Ημερομηνία καταχώρησης: Δευτέρα, 16 Μάι. 2011 @ 06:40:00 EEST - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Δραματική

Polisse

της Μαϊβέν Λε Μπεσκό
με τους Καρίν Βιάρντ, Τζόισταρ, Μαρίνα Φουά, Νίκολας Ντιβοσέλ, Μαϊουέν Λε Μπεσκό, Καρόλ Ροχέρ, Εμμανουέλ Μπερκό

Υπόθεση:
Η καθημερινότητα για τους αστυνομικούς στη μονάδα προστασίας ανηλίκων, περιλαμβάνει τη σύλληψη παιδεραστών, ανήλικων πορτοφολάδων, την ανάκριση βίαιων γονέων, και ταυτόχρονα το ανεξέλεγκτο γέλιο στις πιο ακατάλληλες στιγμές. Να γνωρίζουν ότι τα χειρότερα υπάρχουν πραγματικά εκεί έξω και να μπορούν να ζουν με αυτά. Πως ισορροπούν οι ίδιοι τις προσωπικές ζωές τους μέρα με τη μέρα όμως; Η Μελίσσα, είναι μια φωτογράφος του Υπουργείου Εσωτερικών που θα αναλάβει να καταγράψει και να εικονογραφήσει τη μονάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ στο 64ο Φεστιβάλ Καννών 2012

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
(INTERNATIONAL PRESS, THE PR CONTACT)

Γιατί αποφασίσατε να κάνετε μια ταινία για τη μονάδα προστασίας ανηλίκων;

Έτυχε να δω ένα σχετικό ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση που με συγκίνησε βαθιά. Την επόμενη μέρα, ήρθα σε επικοινωνία με το κανάλι και ζήτησα τα στοιχεία επικοινωνίας του σκηνοθέτη.
Πριν αρχίσω να γράφω το σενάριο, ένοιωσα την ανάγκη να μάθω και να κατανοήσω την καθημερινότητα των αστυνομικών του τμήματος αυτού. Ήθελα να περάσω χρόνο μαζί τους, να τους ακούσω, να δω πως ζούνε. Ήταν δύσκολο, αλλά σιγά σιγά ένοιωθα άνετα να περιφέρομαι στο χώρο, να κρατάω σημειώσεις, να απορροφώ όσο το δυνατό περισσότερη πληροφορία μπορώ.

Πόσο επηρέασε το σενάριο σας ο χρόνος που περάσατε εκεί;

Ότι έγραψα βασίστηκε σε ιστορίες τις οποίες είδα πραγματικά να συμβαίνουν ή που μου διηγηθήκαμε. Άλλαξα ορισμένα στοιχεία, αλλά κανένα από αυτά δεν τα επινόησα εγώ. Ήθελα επίσης, να τονίσω ότι ασχολούνται με μια υπόθεση όσο ο κατηγορούμενος είναι υπό κράτηση, και δεν μαθαίνουν απαραίτητα πάντα τι απογίνονται μετά. Τους είναι αναγκαίο να ασχολούνται με όλα πολύ γρήγορα και να μη συνδέονται συναισθηματικά. Ήμουν αποφασισμένη να μην αφήσω το κοινό να δει τι γίνεται με τους κατηγορούμενους, γιατί ούτε οι ίδιοι αστυνομικοί του τμήματος δε το γνωρίζουν.

Υπάρχει πολύ έντονο το αίσθημα της συντροφικότητας μεταξύ των αστυνομικών...

Ναι, ήταν πολύ ενδιαφέρον, το γεγονός ότι ολόκληρη η μονάδα λειτουργούσε σαν οικογένεια. Περνούν όλη τους τη μέρα μαζί, τρώνε πρωινό μαζί, βγαίνουν για μπύρα μετά τη δουλειά μαζί... Πολλές φορές βέβαια υπάρχουν εντάσεις λόγω διαφωνιών ή ερωτικών συγκρούσεων. Μην ξεχνάτε ότι πολλοί αξιωματικοί είναι γυναίκες και πρέπει να αποδεικνύουν την αξία τους.

Υπονοείτε επίσης σε πολλά σημεία ότι κάποιοι ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν επιδείξει δειλία σε περιπτώσεις δύσκολων υποθέσεων και βαριά κατηγορουμένων.

Ναι ισχύει. Πρόκειται για συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη πριν δέκα χρόνια και μου το διηγήθηκαν οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Ήταν μια υπόθεση για έναν άντρα με ισχυρή θέση. Βίαζε επανειλημμένα την κόρη του, και ωστόσο γλύτωσε λόγω των διασυνδέσεων και της δύναμης που είχε. Ακόμη κι όταν οι ανώτατοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνονυ ότι αυτό ανήκει στο παρελθόν και δεν πρόκειται να ξανασυμβεί στο παρόν, δε θα ήταν αληθεια να πω ότι όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν ίση αντιμετώπιση.

Η ταινία βασίζεται πολύ στους χαρακτήρες. Πως τους σκιαγραφήσατε;

Σε αντίθεση με τις υποθέσεις που είναι αληθινές, οι χαρακτήρες είναι φανταστικοί. Η Εμμανουέλ Μπερκό κι εγώ, γράψαμε κάτι σαν βίβλο για τον κάθε χαρακτήρα με βιογραφικά στοιχεία και προσωπικότητας, όπως και λεπτομέρειες για τις σχέσεις του με κάθε άλλο συνάδελφο του. Ήταν κάτι που βοήθησε πάρα πολύ και τους ηθοποιούς.

Μεταβαίνετε απότομα από σπαραξικάρδιες σκηνές σε αστείες.

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να γελάει με τραγικά γεγονότα για να μπορεί να τα αντέξει. Κι όπως έχω ξαναπεί, είναι ο μόνος τρόπος για τους αξιωματικούς της μονάδας να μπορούν να ζουν.

Σας ενέπνευσαν συγκεκριμένες ταινίες;

Ναι, φυσικά, καταρχήν νομίζω ότι έχω παρακολουθήσει όλες τις αστυνομικές ταινίες που υπάρχουν γαλλικές και μη, αλλά νομίζω βρήκα πραγματική έμπνευση στα ντοκιμαντέρ του Βιρζίλ Βερνιέρ. Μιλώντας γενικά, θεωρώ ένα κακό ντοκιμαντέρ, πολύ καλύτερη πηγή έμπνευσης από μία καλή ταινία. Με βοηθάει πάρα πολύ στο γράψιμο, να γνωρίζω ότι τα γεγονότα είναι αληθινά, ότι έχουν συμβεί πραγματικά.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
Μαϊουέν Λε Μπεσκό

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
2011 POLISS
Επίσημο διαγωνιστικό 64ο Φεστιβάλ Καννών

2009 THE ACTRESS’ BALL
Υποψηφιότητα Σεζάρ, Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου

2006 FORGIVE ME
Υποψηφιότητες Σεζάρ, Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Ηθοποιού

ΗΘΟΠΟΙΟΣ
2011 POLISS
2009 THE ACTRESS’ BALL
2006 FORGIVE ME
2005 LE COURAGE D’AIMER
2004 LES PARISIENS
2003 HIGH TENSION
1996 THE FIFTH ELEMENT
1991 LA GAMINE
1990 THE ELEGANT CRIMINAL
1983 ONE DEADLY SUMMER


Winner of the Jury Prize at the 2011 Cannes Film Festival and nominated for 13 César Awards, POLISSE follows the daily lives of a tight-knit team of men and women working in the Child Protection Unit of the Parisian police. Basing her richly textured script on real child investigation cases, writer-director-actor Maïwenn has gathered an accomplished ensemble cast of French actors who convey the emotional strain of the unit's work with gritty realism. They not only deal with the stress of their jobs but the inevitable fall-out in their personal lives - breakdowns, divorce and adulterous relations within the force. In between, there are frequent flashes of humor as the team attempts to diffuse daily realities. As the cases,confessions and interrogations pile up, the squad members have only each other as support as they face an uphill battle against both criminals and bureaucracy.

The daily grind for the cops of the Police Department's Juvenile Protection Unit - taking in child molesters, busting underage pickpockets and chewing over relationship issues at lunch; interrogating abusive parents, taking statements from children, confronting the excesses of teen sexuality, enjoying solidarity with colleagues and laughing uncontrollably at the most unthinkable moments. Knowing the worst exists and living with it. How do these cops balance their private lives and the reality they confront every working day? Fred, the group's hypersensitive wild card, is going to have a hard time facing the scrutiny of Melissa, a photographer on a Ministry of the Interior assignment to document the unit.

ΕΠΙΣΗΜΟ SITE :

Official Site

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ

IMDb  http://www.imdb.com/
top of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Η Βαθμολογία μου:

Όταν ο κινηματογράφος λιβανίζει τις δυνάμεις καταστολής!

Μέσα από αυτήν την σοβαροφανή παραγωγή, με όλες τις προδιαγραφές του πολιτικά ορθού σεναρίου προπαγανδίζεται ένα ανθρώπινο πρόσωπο των γαλλικών δυνάμενων εσωτερικής καταστολής.

Η ταινία κάνει  μια δεξιοτεχνική παρουσίαση του  ιδιαίτερα ευαίσθητου και φορτισμένου θέματος της παιδικής κακοποίησης και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής.

Καταφέρνει να προσεγγίσει το θέμα  με ένα γαλλικό – ευρωπαϊκό ύφος και να αποπειράται με επιτυχία ένα ψυχογράφημα των ανθρώπων που έχουν μια καθημερινή εμπλοκή σε εξαιρετικά ψυχοφθόρες καταστάσεις παιδικής κακοποίησης.

Η κινηματογραφική παραγωγή λειτουργεί  πάντως με τους κανόνες της συναισθηματικής χειραγώγησης του θεατή και μάλιστα με πολύ επιτυχημένο τρόπο.

Και τελικά μέσα από την ταινία  γίνεται συνειδητή προσπάθεια με  την παρουσίαση της «θετικής» πλευράς αστυνομικών δυνάμεων , ώστε  να τεθεί για άλλη μια φορά ο κινηματογράφος στην θέση του «βελούδινου» των δυνάμεων εσωτερικής καταστολής.

Η ταινία πάντως είναι ενδιαφέρουσα με ένα απρόσμενο φινάλε και αξίζει να την παρακολουθεί κανείς , όντας πάντως  υποψιασμένος .

Και αν  θέλετε πριν την δείτε ρίξτε μια ματιά στο  ενδιαφέρον video clip "No Church in the Wild"  http://www.youtube.com/watch?v=FJt7gNi3Nr4 του Romain Gavras.


Konstantinos Kommatas
του Κωνσταντίνου Κομματά Facebook

 


Η Βαθμολογία μου:

(σ.σ.: Κριτική από το φεστιβάλ Καννών 2011)

Στο POLISSE βλέπουμε μια γαλλική ματιά πάνω στην καθημερινότητα ενός αστυνομικού τμήματος στα προάστια με δύναμη και ρεαλισμό, αλλά τίποτε παραπάνω!

Έχω βαρεθεί να βλέπω ταινίες με αστυνομικούς και την δουλειά τους.

ΟΚ, αλλά προτιμώ σ' αυτήν την περίπτωση να βλέπω CSI  παρά ένα καλλιτεχνικό φιλμ με αστυνομική απόχρωση.

Γιάννης Ραουζαίος
του Γιάννη Ραουζαίου [email protected]


Η Βαθμολογία μου:

Εκκωφαντικές κραυγές!
Είχα πολλές προσδοκίες από αυτό το φιλμ, αλλά δυστυχώς με απογοήτευσε οικτρά! Κυρίως γιατί δεν με έπεισε, χωρίς να είμαι κακόπιστος η αρνητικά προκατειλημμένος. Τουναντίον...

Σκληρός ρεαλισμός στα όρια του λαϊκισμού ειδωμένος από την κυρίαρχη εξουσιαστική πλευρά. Πλην του απροσδόκητου φινάλε, μια συνολικά πολύ μέτρια παραγωγή που μόνο η τηλεοπτική κατάληξη δικαιολογεί. Δεν διαφέρει σε τόνους και ημιτόνια από αντίστοιχες τηλεοπτικές Ιταλικές παραγωγές της τελευταίας πενταετίας που διαιωνίζουν αναχρονιστικά τον μεταπολεμικό νεορεαλισμό. Ενοχλητικά μάλιστα θα πρόσθετα.

Πρόκειται για μια τυπική στα όρια της "αγιογραφίας" παραγγελία του αποτυχημένου μοντέλου Αστυνομικής εξουσίας και προστασίας του πολίτη. Η Δημόσια Τάξη δεν είναι ουτοπία, αλλά μια ανελέητη Συστημική πραγματικότητα, με αναλώσιμους πιονέρους, την οποία χρησιμοποιεί για "ψάρεμα" στα ρηχά τούτο το ψευδο-μελόδραμα.

Στις πρώτες θέσεις προβολής, λογικά, οι Υπηρέτες του Νόμου και όχι ο Νομοθέτης αφού η αισθητική του φιλμ επενδύει στο άτομο και το κοστούμι του χαρακτήρα που φορά.

Jim Papamichos
του Δημήτρη Παπαμίχου [email protected]


top of the page

blog comments powered by Disqustop of the page


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία:
13/5/2011 (Φεστιβάλ Καννών)
19/10/2011 (Γαλλία)
18/5/2012 (ΗΠΑ)
13/9/2012 (Ελλάδα)


top of the page
PHOTOS - POSTERS

POLISSE 0001.jpg
POLISSE 0002.jpg
POLISSE 0003.jpg
POLISSE 0004.jpg
POLISSE 0005.jpg
POLISSE 0006.jpg
POLISSE 0007.jpg
POLISSE 0008.jpg
POLISSE 0009.jpg
POLISSE 0010.jpg
POLISSE 0011.jpg
POLISSE 0012.jpg
POLISSE 0013.jpg
POLISSE 0014.jpg
POLISSE 0015.jpg
POLISSE 0016.jpg
POLISSE 0017.jpg
POLISSE 0018.jpg
POLISSE 0019.jpg
POLISSE 0020.jpg
POLISSE 0021.jpg
POLISSE 0022.jpg
POLISSE 0023.jpg
POLISSE 0024.jpg
POLISSE 0025.jpg


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

>>CAST<<

Πρωταγωνιστούν:

  Karin Viard ... Nadine
  Joey Starr ... Fred
  Marina Foïs ... Iris
  Nicolas Duvauchelle ... Mathieu
  Maïwenn Le Besco ... Melissa
  Karole Rocher ... Chrys
  Emmanuelle Bercot ... Sue Ellen
  Frédéric Pierrot ... Balloo
  Arnaud Henriet ... Bamako
  Naidra Ayadi ... Nora
  Jérémie Elkaïm ... Gabriel
  Riccardo Scamarcio ... Francesco
  Sandrine Kiberlain ... Mme de la Faublaise
  Wladimir Yordanoff ... Beauchard

>>CREDITS<<

Σκηνοθεσία
Maïwenn Le Besco

Σενάριο
Maïwenn Le Besco

Παραγωγή
Alain Attal

Μουσική
Stephen Warbeck
Gabriel Yared

Μοντάζ
Laure Gardette

Casting
Nicolas Ronchi

Σχεδιασμός Παραγωγής
Nicolas de Boiscuillé

Κοστούμια
Marité Coutard

Βοηθός Σκηνοθέτη
Frédéric Gérard

Εταιρείες Παραγωγής
Chaocorp

Διανομή
Seven, Spentzos (Ελλάδα)
Mars Distribution
Canal Plus
CinéCinéma
Independenta Film

Χρονολογία παραγωγής
2011

Χώρα παραγωγής
ΓΑΛΛΙΑ

Γλώσσα
ΓΑΛΛΙΚΑ

Εικόνα
ΕΓΧΡΩΜΗ

Είδος ταινίας
ΔΡΑΜΑ

Διάρκεια
127'

Ήχος

Τοποθεσίες γυρισμάτων

AKA
Poliss

Καταλληλότητα

Κόστος
$


top of the page

 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
ΚακόΕπιλογές
  Go Back [ Προηγούμενο ]

 Προεπισκόπηση ΠροεπισκόπησηΣχετικοί Σύνδεσμοι

· Αναζήτηση σε: Δραματική
· Περισσότερα για Κατηγορία
· Ταινίες που προβάλλονται
· Box Office

· IMDb   
· RT

· ΘΕΜΑΤΑΑνά Είδος

· Δραματική
· Αισθηματική
· Κωμωδία
· Αστυνομική
· Μυστηρίου
· Φιλμ Νουάρ
· Θρίλερ
· Δράσης
· Περιπέτεια
· Φαντασίας
· Επιστημονικής Φαντασίας
· Τρόμου
· Βιογραφική
· Ντοκιμαντέρ
· Κινούμενα Σχέδια
· Μιούζικαλ
· Οικογενειακή
· Ιστορική
· Αθλητική
· Γουέστερν
· Πολεμική
· Ερωτική
· Μικρού Μήκους
· 3D
· Ασπρόμαυρη
· Βωβή

Συνδεδεμένα Θέματα

Δραματικήtop of the page


-- Sponsored Links --

aggelospolidoros.blogspot.gr AGATHI Art Gallery cinefo.wordpress.comr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.
myfilm.gr


Info | Statistics | Topics | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed | twitter | facebook | Add in Google homepage