NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά
**ΝΕΟ site** **Παλιό site** ΝΕΑ Ταινίες Φεστιβάλ Φωτογραφίες TV DVD Box Office

Cinema: ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ (WANDERING SOUL) της Αγγελικής Αριστομενοπούλου

Ημερομηνία καταχώρησης: Σάββατο, 11 Σεπ. 2010 @ 04:37:00 EEST - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Ντοκιμαντέρ

ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ
WANDERING SOUL

της Αγγελικής Αριστομενοπούλου
με τον Γιάννη Αγγελάκα

Υπόθεση: Μια ταινία για έναν μουσικό που με τους στίχους του σημάδεψε την εναλλακτική ροκ σκηνή της χώρας μας. Ο Γιάννης Αγγελάκας ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι τη δεκαετία του ’80 και ώς σήμερα η ποίησή του παραμένει το ίδιο επίκαιρη. Η ταινία τον ακολουθεί στην καθημερινότητά του. Θίγει μέσα από τη ματιά του το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας και τον τρόπο που διαμορφώνει την πραγματικότητα η τηλεόραση, ενώ αναζητά τη διέξοδο από τις πόλεις προς τους αγαπημένους τόπους που εγκαταλείψαμε. Στα δύο χρόνια που διήρκεσαν τα γυρίσματα, βλέπουμε τις μουσικές συναντήσεις με τους συντρόφους του και την εξέλιξη των μουσικών διαδρομών τους μέσα από μια αναζήτηση στα ακούσματα της παιδικής τους ηλικίας, το ρεμπέτικο, τα ηπειρώτικα πολυφωνικά, τις κρητικές μελωδίες. «Μέσα μου ο αέρας που φυσά δε λέει να ημερέψει, μου ξεσηκώνει την καρδιά και μου σκορπάει τη σκέψη».

Περισσότερα

Αγγελική Αριστομενοπούλου

Η Αγγελική Αριστομενοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Λονδίνο και την Βαρκελώνη σκηνοθεσία με ειδίκευση στο ντοκιμαντέρ. Επέστρεψε στην Αθήνα το 2001 όπου δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη και φωτογράφος πλατό σε παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου.

Οι πρώτες της παραγωγές ως κινηματογραφίστρια είναι:
-«Πλωτές Φυλακές» (Η κανονικότητα , και οι ασυνέχειες του χρόνου σε ένα φορτηγό καράβι που διασχίζει την Βαλτική θάλασσα σε 30 ημέρες) Ντοκιμαντέρ 2003.
-«Μεγάλη Ελλάδα Αθλητισμός και Ολυμπισμός» (Το ταξίδι του Ηνίοχου της Μοτύης από την Ιταλία στην Ελλάδα και η έκθεση του στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης). Ντοκιμαντέρ 2004.

Από το 2005 μέχρι σήμερα, συμμετέχει στη δημιουργική ομάδα της Onos Productions, αναλαμβάνοντας το σενάριο και την σκηνοθεσία πολλών επεισοδίων της σειράς ντοκιμαντέρ «Μουσικές του Κόσμου», μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές του είδους της, που προβάλλεται από την ΕΡΤ. Έχει ολοκληρώσει πάνω από 30 μουσικά ντοκιμαντέρ με θέματα από όλο τον κόσμο, ορισμένα από τα οποία έχουν διαγωνιστεί σε κινηματογραφικά φεστιβάλ με μεγάλη επιτυχία. Η τελευταία της ταινία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Ταξιδιάρα Ψυχή» απέσπασε το βραβείο διεθνών κριτικών FIPRESCI.

Φιλμογραφία

2007 Μουσικοί του κόσμου (TV)
2007 3 γάμοι
2008 Berlin, Kreuzberg 36
2009 Ταξιδιάρα ψυχή

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Εκείνο που με ώθησε να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Γιάννη Αγγελάκα είναι ότι, αν και πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη προσωπικότητα, παραμένει σταθερός στις αξίες του. Αυτό είναι κάτι που θεωρώ πολύ βασικό όταν ειδικά επιλέγω να ασχοληθώ τόσο στενά με έναν χαρακτήρα και να στήσω μια ολόκληρη ταινία γύρω από το πρόσωπο του. Πάνω από όλα, στο ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρει η υπαρξιακή πτυχή, η προσωπικότητα του κεντρικού “χαρακτήρα”, σε όλο το εύρος και την πολυπλοκότητά της. Γι’ αυτό και στην ταινία κεντρικός άξονας είναι ο ‘άνθρωπος’ Γιάννης Αγγελάκας και ο κόσμος που τον περιτριγυρίζει. Στόχος μου δεν είναι να δημιουργώ μύθους αλλά να ανακαλύπτω τους μύθους που κρύβει μέσα του ο χαρακτήρας και να τους καταγράφω. Το στοίχημα, φυσικά, είναι να χειριστείς με αξιοπρέπεια τις προσωπικότητες και τον τρόπο ζωής τους.

Από την αρχή των γυρισμάτων της «Ταξιδιάρας Ψυχής» μού είχε γίνει εντελώς ξεκάθαρο από τον Αγγελάκα και την παρέα του ότι θα έπρεπε να τραβάω μόνο με μια κάμερα αν ήθελα να μπω στην καθημερινότητα τους. Ήταν κάτι που λειτούργησε καταλυτικά για την ταινία, δίνοντας της μια μορφή καταγραφής, όπου ο σκηνοθέτης περιορίζεται στο ρόλο του απλού παρατηρητή των γεγονότων.

Η κάμερα ακολουθεί τον Αγγελάκα στις συναντήσεις του με τους μουσικούς-συνεργάτες του, χωρίς περιττές συνεντεύξεις-αγιογραφίες, αλλά με έμφαση στην μουσική και τους στίχους από όλη την καριέρα του. Προσπάθησα να πραγματοποιήσω τα γυρίσματα, όσο ήταν εφικτό, σε μη αστικό τοπίο, στα βουνά της Κρήτης, σε οροπέδια και εγκαταλελειμμένα χωριά, στη μέση του πουθενά, στην υπέροχη ελληνική ύπαιθρο.

Ήθελα να κάνω μια ταινία που να μην αφορά μόνο τους οπαδούς του Αγγελάκα αλλά ένα ευρύτερο κοινό που το απασχολεί η καλή μουσική, οι παραδόσεις μας, η κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας μας, η ζωή έξω από τις πόλεις και μακριά από τις τηλεοράσεις.

ΕΠΙΣΗΜΟ SITE :

Blog

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ

IMDb http://www.imdb.com/
top of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Η Βαθμολογία μου:

Ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Αγγελάκα που παρουσιάζει - απρόσμενα - ενδιαφέρον καθώς προσεγγίζεται από σκηνοθετικής σκοπιάς πάνω στον χαρακτήρα χωρίς βαρύγδουπες διθυραμβικές κορώνες. Όταν βλέπεις ένα φιλμ τεκμηρίωσης που δεν εκτελεί απλά "χρέη και υποχρεώσεις", τότε η αυθεντική του δύναμη στέκεται μακριά από τους συνήθεις στερεότυπους προπαγανδιστικούς "ειδυλλιακούς" ύμνους.

Μια ταινία γύρω από έναν άνθρωπο και γύρω από αυτόν η κοινωνία. Ένα παράδειγμα ανθρωπιάς και ηθικής, πιστό σε σταθερές αξίες και ιδανικά. Υπέροχες τοποθεσίες της ελληνικής υπαίθρου εναλάσσονται και μας ταξιδεύουν μουσικά, εικαστικά, αφηγηματικά μέσα από την βαθιά ριζωμένη στο ελληνικό χώμα, παράδοση. Μία ταυτότητα που η σύγχρονη αστική ζωή έχει πλήρως αλλοτριώσει. Ο χρόνος είναι καταλυτικός και διαρκώς σε κίνηση, υπάρχουν όμως ιδέες κι αντιλήψεις που μένουν ανεξίτηλες στο περάσμά του. Μερικές από αυτές εκφράζει και ο κύριος χαρακτήρας του ντοκιμαντέρ. Χωρίς φιλοσοφική φλυαρία αναζητά τις αιτίες μιας συνολικής πορείας και των επιλογών μας στη ζωή που καθορίζουν την προσωπικότητά μας. Όλα υπό το πρίσμα της συνεχώς μεταβαλλόμενης ψυχοσύνθεσης. Γιατί το υποκείμενο οφείλει να προσρμόζεται, να ελίσσεται, να αναπτύσσεται και εν τέλει να δρα σύμφωνα με τις αντοχές του. Η αυτοσυντήρηση είναι μύθος. Η επιβίωση του ανθρώπου βασίζεται στην ύπαρξη του συνανθρώπου μας. Καλού ή κακού. No matter.

Πόσο χαίρομαι να βλέπω ταινίες που απουσιάζουν οι γνωστές αγιοποιητικές συνεντεύξεις, σπανιότατο πράγμα, βεβαίως, αλλά να που το είδαμε και θαυμάσαμε! Το πρόσωπο που επέλεξε να μας παρουσιάσει έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας υπαρξιστικής αμφισβήτησης. Σημειώστε δε, πως εγώ ο ίδιος, ποτέ δεν υπήρξα θαυμαστής του συγκεκριμένου μουσικού είδους και του προσώπου της.

Συνοπτικά, με εξέπληξε ευχάριστα. Η άγνωστη σε πολλούς (και σε μένα) Αγγελική Αριστομενοπούλου, αποδεικνύεται εμπνευσμένη σκηνοθέτιδα, ένα ανήσυχο πνεύμα που μετουσιώνει τον οίστρο και τους οραματισμούς με τον πιο πρωτότυπο δημιουργικό τρόπο. Αμφισβητεί την καθιερωμένη συνταγή, την αποσυναρμολογεί, την ανασυνθέτει γι΄αυτό ξεχωρίζει  και συγκινεί. Υποκλίνομαι στον κινηματογράφο που με ταξιδεύει, χωρίς κόστος... μέσα από μονοπάτια που έχουν χαραχτεί με επίμονη άποψη και ισχυρό σθένος.

Jim Papamichos
του Δημήτρη Παπαμίχου [email protected]


top of the page

blog comments powered by Disqustop of the page


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία: 30/9/2010


top of the page
PHOTOS - POSTERS

PhotosΦωτογραφικό υλικό
Τύπος: Εικόνα .jpg .jpeg .gif (κλικ για μεγέθυνση)
Περισσότερες φωτό ΕΔΩ
AGELAKAS VELIOTIS.jpg
AGELAKAS-AGELIKI-KRHTH.JPG
AGELAKAS-VELIOTIS-AGELIKI.jpg
AGELAKAS1.jpg
AGELAKAS2.jpg
AGELAKAS3.jpg
AGELAKAS4.jpg
AGELAKAS5.jpg
AGELAKAS6.jpg
AGGELAKAS + VELIWTHS PARALIA.jpg
AGGELAKAS + VELIWTHS PAR_001.jpg
AGGELAKAS + VELIWTHS3_001 v1.jpg
Aggelakas Giannis.jpg
AGGELAKAS_NTINOS_AIWA.jpg
ANASES TWN LYKWN.jpg
DEKEMVRHS 2008.jpg
GIAGKOS KRHTH.jpg
PSAROGIORGIS LAOUTO.jpg
PSAROGIORGIS.jpg
PSPILOREITHS.jpg
SYNAYLIA EPISKEPTES.jpg
Taksidiara Psixi  title.jpg
1 εμφανίσεις
Taksidiara Psixi 0000.jpg
Taksidiara Psixi 0001.jpg
2 εμφανίσεις
Taksidiara Psixi Poster 1.jpg
Taksidiara Psixi Poster.jpg
7 εμφανίσεις
       


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

>>CAST<<

Πρωταγωνιστούν:

    Γιάννης Αγγελάκας

>>CREDITS<<

Σκηνοθεσία
Αγγελική Αριστομενοπούλου

Παραγωγή
Χρόνης Πεχλιβανίδης

Μουσική
Γιάννης Αγγελάκας

Φωτογραφία
Αγγελική Αριστομενοπούλου

Μοντάζ
Γιάννα Πογιαντζή

Εταιρείες Παραγωγής
Onos Productions
ΕΡΤ ΑΕ
(Συμπαραγωγή)

Διανομή
ΕΚΚ

Χρονολογία παραγωγής
2009

Χώρα παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Γλώσσα
ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Εικόνα
ΕΓΧΡΩΜΗ Digital Beta

Είδος ταινίας
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΜΟΥΣΙΚΗ

Διάρκεια
70'

Ήχος


Τοποθεσίες Γυρισμάτων
ΕΛΛΑΔΑ

AKA

Καταλληλότητα


top of the page

 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 5
Αριθμός Ψήφων: 3


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
ΚακόΕπιλογές
  Go Back [ Προηγούμενο ]

 Προεπισκόπηση ΠροεπισκόπησηΣχετικοί Σύνδεσμοι

· Αναζήτηση σε: Ντοκιμαντέρ
· Περισσότερα για Κατηγορία
· Ταινίες που προβάλλονται
· Box Office

· IMDb   
· RT

· ΘΕΜΑΤΑΑνά Είδος

· Δραματική
· Αισθηματική
· Κωμωδία
· Αστυνομική
· Μυστηρίου
· Φιλμ Νουάρ
· Θρίλερ
· Δράσης
· Περιπέτεια
· Φαντασίας
· Επιστημονικής Φαντασίας
· Τρόμου
· Βιογραφική
· Ντοκιμαντέρ
· Κινούμενα Σχέδια
· Μιούζικαλ
· Οικογενειακή
· Ιστορική
· Αθλητική
· Γουέστερν
· Πολεμική
· Ερωτική
· Μικρού Μήκους
· 3D
· Ασπρόμαυρη
· Βωβή

Συνδεδεμένα Θέματα

ΜουσικήΝτοκιμαντέρtop of the page


-- Sponsored Links --

aggelospolidoros.blogspot.gr AGATHI Art Gallery cinefo.wordpress.comr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.
myfilm.gr


Info | Statistics | Topics | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed | twitter | facebook | Add in Google homepage