NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά
**ΝΕΟ site** **Παλιό site** ΝΕΑ Ταινίες Φεστιβάλ Φωτογραφίες TV DVD Box Office

Interviews: Ο Ζαν Ρενό σε αποκλειστική συνέντευξη...

Ημερομηνία καταχώρησης: Παρασκευή, 21 Μάι. 2010 @ 08:02:00 EEST - Συντάκτης : Γιάννης Ραουζαίος

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Arts & Culture

22 ΣΦΑΙΡΕΣ (L' IMMORTEL / 22 BULLETS)

Αποκλειστική συνέντευξη του Ζαν Ρενό στον Γιάννη Ραουζαίο
Με αφορμή την νέα ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί  ο Ζαν Ρενό, τις  22 ΣΦΑΙΡΕΣ (L' IMMORTEL / 22 BULLETS),  ένα αισθητικά σκληρό,  φιλμ νουάρ,  σε σκηνοθεσία  Ρισάρ Μπερί, (προβλήθηκε στα πλαίσια του 11ου  Φεστιβάλ  Γαλλόφωνου Κινηματογράφου)  έδωσε μια προσωπική συνέντευξη κάτω από τον  καυτό αθηναϊκό ήλιο, στην ταράτσα του  St. George Lycabettus - έδρα των περισσότερων συνεντεύξεων  τύπου,  των σταρ που μας επισκέπτονται για λογαριασμό του Φεστιβάλ.

Ο ήλιος ήταν δυνατός, εκείνος μόλις είχε φτάσει - γύρω στις εννέα το πρωί - στην Αθήνα και  όσον αφορά εμένα είχα πάει εντελώς άυπνος μετά από ένα πάρτι. Πάραυτα στη συνάντησή μας υπήρξε από την αρχή συμπάθεια και εγκαρδιότητα, χωρίς να φανούν κάποιες από τις πιο έντονες πλευρές που ο χαρακτήρας του  Ρενό, λέγεται πως επιφυλάσσει σε δημοσιογράφους όταν αυτός είναι κουρασμένος,  ή  τον ρωτούν άσχετα με την ταινία θέματα.
Γιάννης ΡαουζαίοςΓ. Ρ.:  Καλημέρα σας λοιπόν! Καλωσορίσατε στην Αθήνα!
Ζαν ΡενόΖ. Ρ.:  Έχει αρκετή ζέστη για αυτή την εποχή.


Γιάννης ΡαουζαίοςΓ. Ρ.:  Είναι συνηθισμένο φαινόμενο για εδώ. Μπορεί να μην είμαστε και πολύ καλά οικονομικά, αλλά από ήλιο άπλετο!
Ζαν ΡενόΖ. Ρ.:  (...Γελάει...). Ελπίζω να τα καταφέρετε για να μπορέσω να σας επισκεφτώ και άλλες φορές με αφορμή τέτοια Φεστιβάλ!


Γιάννης ΡαουζαίοςΓ. Ρ.:  Το εύχομαι! Μιας και αναφερθήκατε στο Φεστιβάλ θα ήθελα να σας ρωτήσω μερικά πράγματα για την ταινία 22 ΣΦΑΙΡΕΣ (L' IMMORTEL / 22 BULLETS). Στα μάτια μου φάνηκε μια ακαδημαϊκή, αλλά πολύ στρωτή αισθητικά  προσπάθεια πράγμα που είχα τονίσει και στον κύριο Μπερί όταν είχαμε βρεθεί για να μιλήσουμε την προηγούμενη ημέρα! Τι πιστεύετε πως ξεχωρίζει αυτόν τον χαρακτήρα που υποδύεστε  εδώ από άλλους ανάλογους που έχει τύχει να υποδυθείτε στο παρελθόν;
Ζαν ΡενόΖ. Ρ.:   Νομίζω πως το πιο σημαντικό που τον χαρακτηρίζει, είναι η αγάπη για τα παιδιά του, για την οικογένεια του. Είναι  έτοιμος να φτάσει τα πράγματα στα άκρα όταν βλέπει πως πρακτικά είχε ξεπουληθεί από τους παλιούς του συντρόφους και φίλους στη  συμμορία, έτσι  όταν τα πράγματα φτάνουν  στο να κινδυνέψει η ζωή του γιου του, τότε δεν τον σταματά πλέον τίποτα.


Γιάννης ΡαουζαίοςΓ. Ρ.:   Ειδικά στη σκηνή που πασχίζει να προλάβει τον παραλίγο φονιά του γιου του και περνά ξεσχίζοντας κυριολεκτικά τις σάρκες του προσώπου του, μέσα από τα συρματοπλέγματα!
Ζαν ΡενόΖ. Ρ.:  Έχετε δίκιο! Ένοιωσα όταν υποδύθηκα εκείνη την σκηνή πως θα’ πρεπε να δείξω όλη την ένταση που μπορεί κάποιος να νοιώθει όταν κινδυνεύει το παιδί του. Σα ν΄ άφηνα ακόμα και το δέρμα του ίδιου του προσώπου πίσω μου μπροστά στην απόλυτη ανάγκη να σωθεί ο γιός μου.


Γιάννης ΡαουζαίοςΓ. Ρ.:   Νοιώθετε πως θα μπορούσατε να είσαστε στην θέση του χαρακτήρα (Σ.Σ.: υποδύεται τον Charly Matteï), σε αυτό το σημείο τουλάχιστον;
Ζαν ΡενόΖ. Ρ.:  Έχετε παιδιά;


Γιάννης ΡαουζαίοςΓ. Ρ.:   Όχι, δεν είχα την τύχη...
Ζαν ΡενόΖ. Ρ.:  Πιστέψτε με πως ο καθένας θα ήταν έτοιμος να κάνει το ίδιο για τα παιδιά του! Εγώ πάντως μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα έκανα τα ίδια και χειρότερα για τα παιδιά μου.


Γιάννης ΡαουζαίοςΓ. Ρ.:   Πως νοιώθετε υποδυόμενος αυτόν τον χαρακτήρα (Σ.Σ.: υποδύεται τον Charly Matteï). Τι είναι εκείνο που αρχικά τον ωθεί. Νοιώθω ξεκάθαρες επιδράσεις από κλασσικά φιλμ νουάρ, τόσο του αμερικανικού όσο και του γαλλικού κινηματογράφου, στη δόμηση του χαρακτήρα.
Ζαν ΡενόΖ. Ρ.:  Τόσο εγώ όσο και ο Ρισάρ (Μπερί) λατρεύουμε αυτά τα φιλμ και σίγουρα προσωπικά με επηρέασε η μορφή τέτοιων χαρακτήρων. Σκληρών μεν, ίσως και στα όρια ανάμεσα στο καλό και στο κακό (άλλωστε ο χαρακτήρας είχε υπάρξει εκτελεστής στο παρελθόν!), αλλά και ταυτόχρονα με μια εμμονή στους εσωτερικούς τους κώδικες, πράγμα το οποίο δίνει μια απόκοσμη ευγένεια.


Γιάννης ΡαουζαίοςΓ. Ρ.:   Είναι λοιπόν οι αρχές του που τον ωθούν στο να εκτελέσει έναν-προς έναν όλους τους παλιούς συντρόφους;
Ζαν ΡενόΖ. Ρ.:  Μάλιστα! Είναι  ένας άνθρωπος που έχει χάσει τα πάντα, και που προδόθηκε ενώ προσπάθησε πιο πριν να αποσυρθεί και να χτίσει μια νέα ζωή δίπλα στην οικογένειά του. Τώρα ξαφνικά μετά από την προδοσία ακόμα και του κάποτε καλύτερου του φίλου, αρχηγού της τοπικής μαφίας, θέλει να εκδικηθεί, αλλά και ταυτόχρονα να βρει που είναι ο ίδιος μέσα σε όλα αυτά...


Γιάννης ΡαουζαίοςΓ. Ρ.:   Αυτό θα με κάνει να ρωτήσω αμέσως για την τελική σκηνή αναμέτρησης με τον παλιό του φίλο. Είναι εκεί για να τον εκτελέσει, αλλά τα λόγια του πάνω στις ομοιότητες που μπορεί να έχουν οι χαρακτήρες τους και στην πιθανότητα ο ίδιος να μην παραδέχεται υποκριτικά πως είναι απλώς ένα κάθαρμα και δεν υπάρχει κανενός είδους ηθική , τον κάνουν να κάνει πίσω (έστω και για όσο χρειαστεί να του επιτεθεί ο άλλος και να έρθουν στα χέρια)...
Ζαν ΡενόΖ. Ρ.:   Η παρατήρηση σας έχει σημασία! Σίγουρα για μια στιγμή κάθεται και συλλογίζεται για τον εαυτό του. Ποιος είμαι. Ποιος είναι αυτός απέναντι μου που τόσα χρόνια πίστευα για φίλο μου, που έχω οδηγηθεί, και κυρίως, που έχει αυτός οδηγηθεί μέσα από το πάθος του για δύναμη και χρήμα!


Γιάννης ΡαουζαίοςΓ. Ρ.:   Έχουμε μια υπαρξιακή δηλαδή κρίση, που ενώ ελλοχεύει σε όλη την ταινία , εκείνη την στιγμή τελικά ξεσπά!
Ζαν ΡενόΖ. Ρ.:   Έτσι ακριβώς.


Γιάννης ΡαουζαίοςΓ. Ρ.:   Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και σε άλλους χαρακτήρες σας στο παρελθόν , όπου με μια έννοια κάνουν κάτι παρόμοιο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Leon;
Ζαν ΡενόΖ. Ρ.:   Πράγματι, τέτοιοι χαρακτήρες που οι δράσεις και οι μνήμες τους φέρνουν τελικά σε υπαρξιακά όρια είναι κι οι αγαπημένοι μου!


Γιάννης ΡαουζαίοςΓ. Ρ.:   Θα σας κάνω μια δύσκολη ερώτηση τώρα αφού φτάσαμε μέχρι εδώ. Ποια  τεχνική κυρίως χρησιμοποιείτε υποκριτικά στις ταινίες σας ; Επίσης αντέχετε την πίεση των σκηνοθετών προς κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο που μπορεί εκείνοι να έχουν στο νου τους και ενδέχεται να διαφέρει από το δικό σας;
Ζαν ΡενόΖ. Ρ.:  Θα σας απαντήσω... Μου αρέσει να μελετάω πολύ έναν  χαρακτήρα. Τα κίνητρα, τις αξιώσεις του, τις μνήμες , τις εμμονές του. Χρησιμοποιώ τη μέθοδο,  πολλές φορές,  να τον αφήνω να αναπτύσσεται μέρα με την ημέρα καθώς παίζω τον ρόλο έως ότου ξεσπάσει εντελώς προς τα έξω. Οι αρχαίοι τραγικοί σας κάπου πρέπει να το είχαν και αυτό υπόψη τους όταν έγραφαν, όπως έγραφαν. Δεν επιδιώκω πάντως ποτέ μια εξωτερική απόσταση από το ρόλο,  αλλά μια διαρκή εσωτερική αυτοκριτική ματιά.  
Όσον αφορά τους σκηνοθέτες τώρα... αυτός εδώ δεν είναι πολύ καταπιεστικός (και  δείχνει τον Ρισάρ Μπερί,  γελώντας, ο οποίος έχει έρθει και έχει κάτσει για λίγο δίπλα του). Σε όλη την ταινία μοιράστηκε το όραμά του μαζί μου, όσον αφορά το χαρακτήρα αλλά μου έδωσε πολύ μεγάλη ελευθερία στο να μορφοποιήσω εγώ τον ρόλο. Μου αρέσει να δημιουργώ και να μην αφήνομαι απλά στο να με «πλάσσει» κάποιος.
….Μπορείς να αρχίσεις εγκεφαλικά, την μελέτη του χαρακτήρα. Μπορείς ακόμα  από το ένστικτο, ή  από το πως βλέπει τα πράγματα. Υπάρχουν πολύ τρόποι για να μελετήσεις  τον  χαρακτήρα που θα υποκριθείς.  Ένα από τα κλειδιά όμως, είναι πως όταν αυτός,  ρέει μέσα από εσένα πρέπει να κάνεις όσο το δυνατό πιο πέρα το εγώ σου. Όσο το δυνατό πιο πέρα! Αλλιώς δεν έχεις πετύχει τίποτα...


Γιάννης ΡαουζαίοςΓ. Ρ.:  Στο τέλος του φιλμ και ενώ έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα, υπάρχει το αινιγματικό του κοίταγμα προς το βλέμμα της κάμερας, της μοίρας ή των θεατών. Η ματιά του  λειτουργεί και στα τρία επίπεδα. Αυτό συμβαίνει καθώς περπατά με την οικογένειά του στην παραλία. Αυτό είναι ένα δείγμα πως τώρα που ο ίδιος πέρασε τα υπαρξιακά του όρια μέσα από το πρίσμα της εσωτερικής κριτικής θα μπορούσε να επαναλάβει τα ίδια εάν αυτό χρειαζόταν;
Ζαν ΡενόΖ. Ρ.:  Κατά την γνώμη μου αυτό είναι σίγουρο! Αυτός ο χαρακτήρας έχει πολύ δύναμη αλλά και πολύ ανθρωπιά και γνωρίζει μέσα του πως παρά το ότι πολλές φορές το σκοτάδι τον γοήτευσε, αυτή την ανθρωπιά κατάφερε να την διατηρήσει!... Σίγουρα δεν ήθελε ποτέ να γίνει σαν αυτό το πρότυπο που ο αρχηγός τις Μαφίας είχε γίνει, και σίγουρα δεν έγινε. Εάν όμως οι συνθήκες το έφερναν αυτός πάλι θα ήταν έτοιμος να πολεμήσει για να υπερασπίσει τον κώδικα τιμής, αλλά και την οικογένειά του...


Γιάννης ΡαουζαίοςΓ. Ρ.:   Θα ήθελα τέλος να ρωτήσω τι πιστεύετε για την αγάπη. Αυτή είναι μια ερώτηση που την κάνω πάντοτε σε όποιον παίρνω συνέντευξη, και  είναι  …πονηρή γιατί πάντοτε είστε απόλυτα ελεύθερος να απαντήσετε ως συνομιλητής μου με οποιονδήποτε τρόπο!
Ζαν ΡενόΖ. Ρ.:  Η Αγάπη.  Η αγάπη!  Μα την νοιώθω οπουδήποτε. Την νοιώθω να πάλλεται παντού και μέσα από εμένα, και να δημιουργεί τα πάντα. Δεν θα μπορούσα να ζω χωρίς την αγάπη!

 

Γιάννης Ραουζαίος
του Γιάννη Ραουζαίου [email protected]top of the pageblog comments powered by Disqustop of the page


PHOTOS - POSTERS

Ρισάρ Μπερί και Ζαν Ρενό στην ταράτσα του St. George Lycabettus Ρισάρ Μπερί και Ζαν Ρενό (εικονίζονται στην μέση) στην πρεμιέρα της ταινίας 22 ΣΦΑΙΡΕΣ κατά τη φιάρκεια του 11ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου


top of the page

 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
ΚακόΕπιλογές
  Go Back [ Προηγούμενο ]

 Προεπισκόπηση ΠροεπισκόπησηΣχετικοί Σύνδεσμοι

· Αναζήτηση σε: Arts & Culture
· Περισσότερα για Κατηγορία
· Ταινίες που προβάλλονται
· Box Office

· IMDb   
· RT

· ΘΕΜΑΤΑΑνά Είδος

· Δραματική
· Αισθηματική
· Κωμωδία
· Αστυνομική
· Μυστηρίου
· Φιλμ Νουάρ
· Θρίλερ
· Δράσης
· Περιπέτεια
· Φαντασίας
· Επιστημονικής Φαντασίας
· Τρόμου
· Βιογραφική
· Ντοκιμαντέρ
· Κινούμενα Σχέδια
· Μιούζικαλ
· Οικογενειακή
· Ιστορική
· Αθλητική
· Γουέστερν
· Πολεμική
· Ερωτική
· Μικρού Μήκους
· 3D
· Ασπρόμαυρη
· Βωβή

top of the page


-- Sponsored Links --

aggelospolidoros.blogspot.gr AGATHI Art Gallery cinefo.wordpress.comr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.
myfilm.gr


Info | Statistics | Topics | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed | twitter | facebook | Add in Google homepage