NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά
*ΝΕΟ site* Όσκαρ Φεστιβάλ ΝΕΑ Ταινίες
*Παλιό site* Φωτό TV DVD Box Office

DVD: ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΣΤΟΡΓΗΣ (THE BLIND SIDE) του Τζον Λι Χάνκοκ (2009)

Ημερομηνία καταχώρησης: Τετάρτη, 19 Αύγ. 2009 @ 10:24:00 EEST - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Δραματική

ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΣΤΟΡΓΗΣ
THE BLIND SIDE

του Τζον Λι Χάνκοκ
με τους Σάντρα Μπούλοκ, Κάθι Μπέιτς, Τιμ Μακ Γκρόου, Κουίντον ¶αρον

Υπόθεση:
Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Michael Lewis, «The Blind Side: Εξέλιξη του παιχνιδιού". Το ανατρεπτικό και καταπληκτικό ταξίδι ενός άστεγου εφήβου που βρίσκει σπίτι, αγάπη και οικογένεια και καταφέρνει να αναδεχθεί σε αστέρι του μπέιζμπολ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια εκπληκτική αληθινή ιστορία που μεταφέρεται στις οθόνες μας με την συγκλονιστική ερμηνεία της  Σάντρα Μπούλοκ που της χάρισε το Όσκαρ 1ου γυναικείου ρόλου.

ΕΠΙΣΗΜΟ SITE :

http://www.theblindsidemovie.com/

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ

http://www.imdb.comtop of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Πόσο « νεκρή» μπορεί να είναι άραγε η οπτική γωνία της νέο-συντηρητικής αμερικανικής κοινωνίας;

Επί δεκαετίες το Χόλυγουντ αναμασά τη προτεσταντική ρητορεία του και τη μετουσιώνει σε κινηματογραφική διήγηση, για πολλοστή φορά το κοινό καλείται να εμπεδώσει ένα αποκύημα ακραιφνούς διδακτισμού και ηθικοπλαστικού περιεχομένου σε ένα φιλμ που συμπυκνώνει το απαύγασμα των στερεοτυπικών αμερικανικών αρετών...

Το «Blind Side» θα έπειθε ίσως τους υποψιασμένους θεατές του, εάν δεν διαφήμιζε υπερβολικά τις αγνές του προθέσεις και συγκάλυπτε επιμελώς μια στομφώδη προπαγάνδα νέο-χριστιανικού τύπου στην αφελέστερή του εκδοχή...

Ποια είναι άραγε η μοίρα ενός μαύρου, άστεγου και αναλφάβητου Αμερικανού στις Ηνωμένες Πολιτείες του εικοστού πρώτου αιώνα; Το Αμερικανικό Όνειρο σπάει το φράγμα και τους περιορισμούς των φυλετικών διακρίσεων, ενώ το ηθικό δίδαγμα της κοινωνικής ανέλιξης και της επαγγελματικής καταξίωσης  προβάλλει πιο έκδηλο και ανεπιτήδευτο από ποτέ.
Ντισνεικού ύφους οικογενειακή δημιουργία, στοχευμένη αποκλειστικά σε ένα σύνολο Αμερικανών που προσπαθεί να απαλλαγεί από τις ερινύες του ρατσιστικού και μισαλλόδοξου παρελθόντος του. Ο φιλελευθερισμός καταχράται επί ματαίω το προσωπείο της φιλανθρωπίας για να εξευγενίσει τις προθέσεις του και η ταινία επιδιώκει να μας πείσει ότι όταν ο αλτρουισμός  έγκειται σε ευυπόληπτες κυρίες της καλής κοινωνίας, οι ανισότητες οπού γης θα αποτελούν μακρινό παρελθόν..

Η ευυπόληπτη κυρία εδώ ακούει στο όνομα Σάντρα Μπούλοκ. Η βραβευμένη πλέον με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός υποδύεται μια γυναίκα «πολυ-εργαλείο», που διατρανώνει το αλτρουιστικό της πνεύμα  με φιλάνθρωπες κορώνες που συνοδεύονται από τον ένθερμο ενθουσιασμό ενός φιλελεύθερου και ανθρωπιστή συζύγου και επικροτούνται από δυο συγκαταβατικά και ευπροσήγορα παιδιά. Σύμπασα η οικογενειακή εστία υποτάσσεται στα κοινωφελή καπρίτσια της μαμάς και αποδέχεται σιωπηλά τις δεσποτικές τις αγαθοεργίες… Η Αγία Οικογένεια εξ Αμερικής, που ενίοτε υιοθέτει και τον ρόλο του καλού Σαμαρείτη, ανασυντάσσεται με υπερβολική σοβαροφάνεια και πεποίθηση στις ικανότητες της...
Ιδιότυπο κράμα θρησκευτικής κατήχησης, αφελούς οικογενειακού δράματος και ρηχής κοινωνικής μελέτης. Το «Blind Side» αποτελεί μια απλοϊκή παραβολή, με έντονα «εκβιαστική» προς το θεατή διάθεση, που τείνει να κουράζει με τις προφανείς του προθέσεις και τον διδακτικό του τόνο. Παντελής απουσία δραματουργικών  εναλλαγών, μεταπτώσεων, αμφιταλαντεύσεων και ψυχολογικής διεισδυτικότητας μέσα από  υπέρ-επεξηγηματικούς διαλόγους.

Τραγικός ήρωας αναδεικνύεται ο νεαρός πρωταγωνιστής, όχι λόγω δραματουργικής εξέλιξης και συνειδητοποίησης, αλλά γιατί εκχωρεί ανενδοίαστα  τα «πρωτεία» στη δυναστευτική μαμά Μπούλοκ! ¶λλωστε η ταινία δεν επικεντρώνεται στον κεντρικό της ήρωα, αλλά στην υπερτονισμένη προσωπικότητα της μητέρας του.. Ο νεαρός Μάικλ παραμένει ένα «εργαλείο» στα χέρια της Μπούλοκ, ένα παιχνίδι για να καλύψει τον ευμεγέθη εγωισμό της και τις – όχι και τόσο ανυστερόβουλες - προθέσεις της. ¶ραγε εάν δεν συναντούσε τον deus ex machina στο πρόσωπο της πλούσιας μεγαλοαστής, να κατέληγε πράγματι στο περιθώριο του κοινωνικού βίου;

Μαρίνα Θεοδωροπούλου
της Μαρίνας Θεοδωροπούλου [email protected]


Η Βαθμολογία μου:

Όσκαρ και Sandra Bullock είναι δύο λέξεις που αν τις συνδύαζες στην ίδια πρόταση, μάλλον θα ήταν σε κάποιο ανέκδοτο. ΚιΆ όμως η φετινή της υποψηφιότητα αλλά και βράβευση γύρισε πολλά κεφάλια από περιέργεια. ¶λλο ένα παράδοξο είναι ότι η ταινία παρά τη δραματική φύση της έκανε μια εξαιρετική εμπορική πορεία. Για να δούμε γιατί και αν την άξιζε…

Το The Blind Side βασίζεται στη ζωή του παίκτη του αμερικάνικου football Michael Oher. Ο Michael είναι ένα από τα θύματα της ζωής και του συστήματος μιας και σε ηλικία 7 ετών πάρθηκε από τη ναρκομανή μητέρα του και από τότε αλλάζει παρένθετες οικογένειες αφήνοντας τες μετά από λίγο καταλήγοντας άστεγος στις κακόφημες γειτονιές του Memphis. Η τεράστια σωματοδομή του, η αθλητική ικανότητά του και ο αθώος, τραυματισμένος αλλά και υπερπροστατευτικός χαρακτήρας του κατάφερε να τον βάλει σε ένα Χριστιανικό σχολείο όπου συνέχισε να είναι απόμακρος και μοναχικός. Η μητέρα των S.J και Collins Tuohy, Leigh Anne, πλουσίων μαθητών του σχολείου σε μια στιγμή ανθρωπιάς δίνει άσυλο στον Michael, παίρνοντάς τον στο σπίτι της οικογένειας. Οι ικανότητές του στο αμερικάνικο football παρόλο που φαίνονται με τη πρώτη ματιά δε βγαίνουν και στη γήπεδο και η Leigh Anne με την οικογένειά της αναλαμβάνει να του βγάλει αυτό που του έχει εγκλωβίσει τα τραυματικά βιώματα αλλά και να τον βοηθήσουν να τελειώσει το σχολείο ώστε να περάσει σε κάποιο κολλέγιο και να μπορέσει να παίξει σε κάποια μεγάλη ομάδα.

Η ιστορία, όσο “αθώος” και να είσαι δε μπορεί να γίνει πιστευτή στο βαθμό που μας παρουσιάζεται. Μια πάμπλουτη λευκή οικογένεια παίρνει από το δρόμο ένα άγνωστο μαύρο νέο, τον εμπιστεύεται, του προσφέρει τα πάντα, τα δύο παιδιά, μια έφηβη και ένα μικρός δέχονται σχεδόν αμέσως τον ξένο σαν αδερφό τους και λίγο αργότερα αναλαμβάνουν να τον υιοθετήσουν. Yeah, right… και ο ¶η Βασίλης φέρνει τα δώρα τα Χριστούγεννα. Δύο φορές προσπαθεί ο σεναριογράφος να μας πείσει για το πως είναι αυτό δυνατό, τονίζοντας το Χριστιανικό σχολείο και την ανθρωπιστικές δραστηριότητες της Leigh Anne το οποίο φυσικά δε γίνεται πιστευτό ούτε από τον Πάπα και αργότερα ότι όλα αυτά γίνονται, ελαφρώς υποσυνείδητα, ώστε αυτό το μεγάλο ταλέντο να παίξει στην ομάδα του Κολλεγίου στο οποίο είναι “μέτοχοι” οι Tuohy αλλά λίγο αργότερα αυτοαναιρείται και αυτό το επιχείρημα. Δε μπορώ να πιστέψω σε καμιά περίπτωση ότι αυτά ήταν τα ακριβή γεγονότα, κάνοντας ολόκληρη τη ταινία μη ρεαλιστική σε σημείο υποβάθμισης της νοημοσύνης μου.

Αγνοώντας το “based on a true story”, ο σκηνοθέτης John Lee Hancock διηγείται αρκετά πετυχημένα την ιστορία, χωρίς ιδιαίτερες κοιλιές, κάνοντάς της βαρετή. Γρήγορο μοντάζ, ωραία φωτογραφία και αρκετά καλή μουσική. Τεχνικά ικανοποιητική σε γενικές γραμμές χωρίς να ξεχωρίζει όμως πουθενά. Όσο για το ερώτημα που όλοι είχαμε, η Sandra Bullock για πρώτη φορά παίζει κάποια άλλη εκτός από την Sandra Bullock. Σε κάθε ταινία της, κάθε είδους, η Bullock απλά έλεγε τα λόγια κάποιας άλλης, άλλες φορές καλά και άλλες χειρότερα αλλά ήταν πάντα η Sandra Bullock. Εδώ, ίσως για πρώτη φορά ξεχνάμε την ηθοποιό και βλέπουμε την Leigh Anne Tuohy. Τρομερά ρεαλιστική ερμηνεία σε μια μη-ρεαλιστική ιστορία που ήρθε τη κατάλληλη στιγμή γιατί με την ηλικία να έχει περάσει, δεν έχει ακόμα πολλά χρόνια ρομαντικών κωμωδιών μπροστά της και έπρεπε να δείξει ότι μπορεί να κάνει και κάτι άλλο. Η υποψηφιότητά της αλλά και το Όσκαρ ήταν περισσότερο μια κραυγή προς τη ίδια λέγοντας “Αφού τελικά έχεις ταλέντο, γιατί έκανες 20 χρόνια να μας το δείξεις;”, παρά μια βράβευση για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της χρονιάς. Όσο για τον συμπρωταγωνιστή της Michael Oher, είναι πιο ξύλινος και από κούτσουρο, πόνεσαν τα μάτια μου.

Το The Blind Side αποτυγχάνει στα επιμέρους στοιχεία του αλλά καταφέρνει να φτιάξει ένα ενδιαφέρον σύνολο. Ίσως αυτό το “based on a true story” να είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημά της, μιας και σου χαλάει όλη τη διάθεση να πιστέψεις αυτό που βλέπεις. Το κέρδος, η εξαιρετική ερμηνεία της Sandra Bullock, δίνοντάς μας υποσχέσεις για κάτι καλύτερο στο μέλλον.

Αλέξης Κυριαζής
του Αλέξη Κυριαζή [email protected]


Η Βαθμολογία μου:

Στα γρήγορα :
To «The Blind Side» είναι μια συμπαθητική ταινία, η οποία κυριολεκτικά "έσπασε τα ταμεία" στις ΗΠΑ! Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τον κοινωνικό και σπορ χαρακτήρα του.

Ακολουθώντας φόρμουλα, κρατώντας μια καλή ισορροπία ανάμεσα στα κλισέ και την ψύχραιμη ματιά, παίζοντας με το παραμύθι και τα πραγματικά γεγονότα που αφηγείται, αλλά και προσθέτοντας μια δόση ελαφράδας και χιούμορ, πετυχαίνει να γίνει μια ζεστή, κοινωνική, old-fashioned ταινία Ηollywood.

Όσο τραβηγμένη και να φαίνεται η ιστορία που παρουσιάζει η ταινία, στη βάση της είναι αληθινή και αφορά τη εφηβική ζωή του Michael Oher, διάσημου παίκτη rugby στις ΗΠΑ. Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο  βιβλίο του 2006 του Michael Lewis.

Στα χαλαρααά :
Το 2009 ήταν αδιαμφισβήτητα η χρονιά της Sandra Bullock, καταρρίπτοντας στην αρχή της χρονιάς το προσωπικό της ρεκόρ εισπράξεων με το ξεκαρδιστικό “The Proposal” και συντρίβοντας το ακόμα και αυτό στο τέλος της χρονιάς με την παρούσα ταινία. Και οι δύο αυτές ταινίες της, είχαν εισπράξεις όσο όλες οι ταινίες μαζί τα τελευταία 8 χρόνια! Πάνω απΆ όλα όμως στο “The Blind Side”, δίνει μια όμορφη ερμηνεία, που ήδη της χάρισε την Χρυσή Σφαίρα  και πιθανόν να της χαρίσει και υποψηφιότητα στα Oscars. Παίζει σταθερά τον ψύχραιμο χαρακτήρα που υποδύεται, ενώ όταν η σκηνή και οι ατάκες το επιτρέπουν, αφήνει να διαφανεί το κωμικό στυλ της που την κάνει τόσο δημοφιλή. Το casting  του μικρού Jae Ηead, ως SJ, είναι φοβερά επιτυχημένο, γιατί πιο αφασία μικρός δύσκολα θα βρισκόταν!

Ο σκηνοθέτης John Lee Hancock (δις σεναριογράφος του Clint Eastwood), μετά από το βατερλό που είχε πάθει το 2004 με το φιλόδοξο “The Alamo” (120 εκ. δολάρια budget – 26 εκ. δολάρια εισπράξεις), εδώ παίρνει τα πάνω του, αφού αντιστρέφει πλήρως την αποτυχία (26 εκ. δολάρια budget - 240 εκ. δολάρια εισπράξεις και μάλιστα μόνο στις ΗΠΑ). Η σκηνοθεσία του μπορεί να χαρακτηριστεί ουσιαστική, διακριτική αλλά και τυποποιημένη στις επιταγές του Hollywood.

Γιάννης Πεντσερετζίδης
του Γιάννη Πεντσερετζίδη [email protected]


Η Βαθμολογία μου:


Jim Papamichos
του Δημήτρη Παπαμίχου [email protected]


top of the page

Comments powered by Disqustop of the page


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία:
20/11/2009 (ΗΠΑ)


top of the page
PHOTOS - POSTERS

the blind side 001.jpg
the blind side 002.jpg
the blind side 003.jpg
the blind side 004.jpg
the blind side 005.jpg
the blind side 006.jpg
the blind side 007.jpg
the blind side 008.jpg
the blind side 009.jpg
the blind side 010.jpg
the blind side 011.jpg
the blind side 012.jpg
the blind side 013.jpg
the blind side 014.jpg
the blind side 015.jpg
the blind side 016.jpg
the blind side 017.jpg
the blind side 018.jpg
the blind side 019.jpg
the blind side 020.jpg
the blind side 021.jpg
the blind side 022.jpg
the blind side 023.jpg
the blind side 024.jpg
the blind side 025.jpg
the blind side 026.jpg
the blind side 027.jpg
the blind side 028.jpg
the blind side 029.jpg
the blind side 030.jpg
the blind side 031.jpg
the blind side 032.jpg
the blind side 033.jpg
the blind side 034.jpg
the blind side 035.jpg
the blind side 036.jpg
the blind side 037.jpg
the blind side 038.jpg
1 εμφανίσεις
   


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

>>CAST<<

Πρωταγωνιστούν:

  Sandra Bullock ... Leigh Anne Touhy
  Kathy Bates ... Miss Sue
  Tim McGraw ... Sean Tuohy
  Quinton Aaron ... Michael Oher
  Rhoda Griffis ... Beth
  Lily Collins ... Collins
  Ray McKinnon ... Burt Cotton
  Jae Head ... S.J.
  Jennifer Rose Locke ... Crusader Fan
  Ashley LeConte Campbell ... Sherry
  Shawn Knowles ... Scott Turner
  Omar J. Dorsey ... 'Big' Tony Hamilton
  Andy Stahl ... Paul Sandstrom
  Tom Nowicki ... Bob
  Catherine Dyer ... Mrs. Smith
  Kelly Johns ... Collins' Friend
  Sonya Thompson ... Professor
  Erika J. Wood ... Project Mother
  Stacey Turner ... DMV Employee
  Jessalin Smith ... High School Graduate
  IronE Singleton ... Alton
  Melanie Booth ... Ole Miss Student
  Scottie Knollin ... Paul Redman
  Sharon Morris ... Granger
  Preston Brant ... Marcus
  Monica D'Onofrio ... College student / Graduate Kayla Osmon
  Matthew Atkinson ... Valet
  Eaddy Mays ... Elaine
  Kevin Nichols ... Memphis Policeman
  Shannon Sullivan ... Jacquelyn Smith
  Sharon McHenryPower ... Mother
  Rachel St. Gelais ... First Little Girl
  Demetrius B. Banks ... DMV Employee
  John Newberg ... Referee
  Patrick G. Keenan ... Man In Line
  Winston Mattox ... C.P.S. officer Chris Hunter

>>CREDITS<<

Σκηνοθεσία
John Lee Hancock

Σενάριο
John Lee Hancock
Michael Lewis
(βιβλίο)

Παραγωγή
Broderick Johnson
Andrew A. Kosove
Gil Netter


Φωτογραφία
Alar Kivilo

Μοντάζ
Mark Livolsi

Casting
Mark Fincannon
Ronna Kress


Σχεδιασμός Παραγωγής
Michael Corenblith

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Thomas Minton

Σκηνικά
Susan Benjamin

Κοστούμια
Daniel Orlandi

Βοηθός Σκηνοθέτη
K.C. Hodenfield

Εταιρείες Παραγωγής
Alcon Entertainment
Warner Bros. Pictures
Zucker/Netter Productions

Διανομή
Audio Visual Enterprises (DVD) (Ελλάδα)
Warner Bros. Pictures
Warner Bros.

Χρονολογία παραγωγής
2009

Χώρα παραγωγής
ΗΠΑ

Γλώσσα
ΑΓΓΛΙΚΑ

Εικόνα
ΕΓΧΡΩΜΗ

Είδος ταινίας
ΔΡΑΜΑ, ΑΘΛΗΤΙΚΗ

Τοποθεσίες Γυρισμάτων
Agnes Scott College - 141 E. College Avenue, Decatur, Georgia, ΗΠΑ

Διάρκεια
129'

Ήχος
DTS | Dolby Digital | SDDS

Καταλληλότητα
USA:PG-13 (certificate #45677) | UK:12A | Ireland:12A | Canada:PG (Alberta/British Columbia/Manitoba/Ontario) | Singapore:PG | Philippines:PG-13 (MTRCB) | Australia:PG | Finland:K-11 | Japan:G | Brazil:10 | Hong Kong:IIB | Taiwan:PG-12 | Portugal:M/12 | Argentina:Atp | Mexico:A | South Korea:12 | Canada:G (Quebec)


top of the page

 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 4.5
Αριθμός Ψήφων: 8


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
ΚακόΕπιλογές
  Go Back [ Προηγούμενο ]

 Προεπισκόπηση Προεπισκόπηση

Σχετικοί Σύνδεσμοι

· Αναζήτηση σε: Δραματική
· Περισσότερα για Κατηγορία
· Box Office

· IMDb   
· RT

· ΘΕΜΑΤΑ

Ανά Είδος

· Δραματική
· Αισθηματική
· Κωμωδία
· Αστυνομική
· Μυστηρίου
· Φιλμ Νουάρ
· Θρίλερ
· Δράσης
· Περιπέτεια
· Φαντασίας
· Επιστημονικής Φαντασίας
· Τρόμου
· Βιογραφική
· Ντοκιμαντέρ
· Κινούμενα Σχέδια
· Μιούζικαλ
· Οικογενειακή
· Ιστορική
· Αθλητική
· Γουέστερν
· Πολεμική
· Ερωτική
· Μικρού Μήκους
· 3D
· Ασπρόμαυρη
· Βωβή
Συνδεδεμένα Θέματα

ΑθλητικήParents Strongly CautionedΔραματικήtop of the page

-- Sponsored Links --

QR Code for smartphones   aggelospolidoros.blogspot.gr   AGATHI Art Gallery   cinefo.wordpress.comr   QR code for Facebook page


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.


Info | Statistics | Site Map (topics) | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed
Copyright © 2007- myFILM. All Rights Reserved ®.
Ολοκλήρωση σελίδας: 0.030 Δευτερόλεπτα

Ακολουθήστε μας !

Facebook Twitter YouTube Tumblr RSS Pinterest Vimeo Linkedin Flickr Google+