NEW Site myFILM.gr 
NEW Site myFILM.gr
  NEW Site myFILM.gr 
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά

Cinema: IRON MAN του Τζον Φαβρό

Ημερομηνία καταχώρησης: Δευτέρα, 14 Απρ. 2008 @ 04:04:52 EEST - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Arts & Culture

IRON MAN
του Τζον Φαβρό

Υπόθεση: O δισεκατομμυριούχος βιομήχανος και εφευρέτης Τόνι Σταρκ, πρόεδρος της μεγαλύτερης Αμερικανικής εταιρείας όπλων, έχει αποκτήσει τεράστια φήμη καθώς προασπίζεται με επιτυχία τα Αμερικανικά συμφέροντα παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια όμως μιας επίδειξης όπλων, ο Σταρκ πέφτει θύμα απαγωγής από στασιαστές και όλη του η ζωή ξαφνικά αλλάζει. Όταν αυτοί τον διατάζουν να φτιάξει ένα καταστροφικό όπλο για το μυστηριώδη επικεφαλής τους, ο Σταρκ βρίσκει την ευκαιρία και κατασκευάζει μια πανοπλία με τη βοήθεια της οποίας κατορθώνει και δραπετεύει. Επιστρέφοντας στην Αμερική, ο Σταρκ πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν του και τις μέχρι τότε αποφάσεις του προκειμένου να αλλάξει, παρά τις αντιρρήσεις του στενού του συνεργάτη, τους στόχους της Βιομηχανίας του. Παράλληλα τελειοποιεί και την πανοπλία του. Με τη συνδρομή της προσωπικής του βοηθού και ενός έμπιστου στρατιωτικού, ο Σταρκ αποκαλύπτει μια συνομωσία με παγκόσμιες συνέπειες και πλέον, σκοπός της ζωής του γίνεται η προστασία του κόσμου και η επανόρθωση όλων των αδικιών, κάτι που επιτυγχάνει μέσω του alter ego του, του Iron Man.

Κριτικές της ταινίας
Στοιχεία ταινίας
Φωτογραφίες
Βίντεο
Άλλες Πηγές
Περισότερες πληροφορίεςΠερισσότερα για την ταινία (Δελτίο Τύπου)

MARVEL ENTERTAINMENT

Η Μάρβελ Κόμικς (αγγλ. Marvel Comics) -κομμάτι της μητρικής εταιρείας Marvel Entertainment- είναι αμερικανική εκδοτική εταιρεία κόμικς με πάνω από 5.000 χαρακτήρες, η διασημότερη ίσως στον κόσμο και η μεγαλύτερη των ΗΠΑ μαζί με τη DC Comics. Οι χαρακτήρες της είναι πασίγνωστοι, με κυριότερους τον Spiderman, τους X-Men, τους Fantastic Four, τον Hulk, τον Iron Man, τον Captain America, η πλειοψηφία των οποίων έχουν αποτελέσει πρωταγωνιστές πολύ επιτυχημένων εμπορικά κινηματογραφικών ταινιών. Το χαρακτηριστικό που έκανε τόσο δημοφιλείς από την πρώτη στιγμή τους ήρωές της ήταν το ότι για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο κοινό ρεαλιστικοί υπερήρωες με ανθρώπινα χαρακτηριστικά και προβλήματα με τους οποίους μπορούσε να ταυτιστεί και να κατανοήσει ο αναγνώστης/ θεατής. O πρόεδρος των Marvel Studios, David Maisel επισημαίνει: «Οι ταινίες μας αφορούν τόσο στον άνθρωπο όσο και στον υπερήρωα. Διαλέγουμε ηθοποιούς που έχουν απήχηση σε παιδιά και ενήλικες. Οι ταινίες μας έχουν απήχηση σε όλους.» Αναφορικά με τον Iron Man, ο Σταν Λι, ένας εκ των δημιουργών των κόμικς της Marvel, επισημαίνει: «Η δημιουργία του Iron Man βασίστηκε στην ιδέα του να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο υπερήρωα. Το 1963, ο Iron Man ήταν όλα όσα οι μικροί αναγνώστες απεχθάνονταν την εποχή εκείνη: ήταν βιομήχανος και κατασκεύαζε πολεμικές μηχανές. Σκέφτηκα λοιπόν πως θα κάνω αυτά τα παιδιά να συμπαθήσουν τον Τόνι Σταρκ ως έναν πλούσιο, λαμπερό, όμορφο και ενδιαφέροντα άντρα. Επίσης του προσέθεσα μια αδύναμη καρδιά έτσι ώστε να έχει κάτι που να τον κάνει λιγότερο τέλειο και να αναγκάσει τους αναγνώστες να ενδιαφερθούν για εκείνον και να συμπάσχουν. Η ανταπόκριση των αναγνωστών ήταν εκπληκτική και σε σύγκριση με όλους τους άλλους ήρωες της εταιρείας, ο Iron Man είναι εκείνος που λάμβανε την περισσότερη αλληλογραφία από γυναίκες. Άνθρωποι όλων των ηλικιών ταυτίστηκαν με την ανθρώπινη πλευρά του χαρακτήρα.»

INFO

• Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Τζον Φαβρό ο οποίος κλήθηκε να ανταποκριθεί όχι μόνο στην τεχνολογική πρόκληση μιας τόσο απαιτητικής περιπέτειας, αλλά και στην πρόκληση ανάδειξης του ανθρώπινου παράγοντα που είναι κυρίαρχος σε αυτόν τον ήρωα. Άλλωστε, όπως φάνηκε και από προηγούμενες δουλειές του ο Τζον είναι πολύ καλός στην αφήγηση μιας ιστορίας και ένας εξαιρετικός δημιουργός με μεγάλη αγάπη και εκτίμηση στη Marvel και ειδικότερα στο χαρακτήρα του Iron Man. Σχολιάζει ο σκηνοθέτης «Μεγάλωσα διαβάζοντας τα κόμικς της Marvel. Είναι μια τεράστια πρόκληση να σκηνοθετήσω τον Iron Man καθώς είναι ο μεγαλύτερος χαρακτήρας στο πάνθεον της εταιρείας και δεν υπάρχει ανάλογη ταινία με αυτόν τον ήρωα. Έρχομαι από τον ανεξάρτητο κινηματογράφο και αυτό που πιστεύω πως με διαφοροποιεί είναι ότι μπορώ να πω την ιστορία απλά, αναδεικνύοντας το χιούμορ και την ανθρώπινη διάσταση των χαρακτήρων. Ένα από τα καλύτερα στοιχεία της Marvel είναι ότι οι χαρακτήρες της είναι πολύ ανθρώπινοι. Ενώ αρχικά ξεκίνησε με εξωπραγματικούς υπερήρωες, στην πορεία, οι ήρωες έγιναν πιο ανθρώπινοι και ευάλωτοι πράγμα το οποίο συνιστά μια απολαυστική και ενδιαφέρουσα κατάσταση για να την προσεγγίσεις.» και συνεχίζει «Όταν γράφαμε το σενάριο και ψάχναμε ιδέες για τη δομή της ιστορίας, είχαμε την τάση να βάζουμε τον ήρωα κατευθείαν στη δράση… Αλλά, για μένα, όσο περισσότερο εμπλέκεσαι στην ιστορία, τόσο περισσότερο ενδιαφέρεσαι για τα επιμέρους κομμάτια και αυτές οι σκηνές είναι που εμπλέκουν και το κοινό τελικά στην ταινία. Έτσι, γράφοντας το σενάριο, δώσαμε βάση στην όλη διαδικασία ανακάλυψης της τεχνολογίας, κατασκευής του κουστουμιού και εκμάθησής του.»


• Η ιστορία εκσυγχρονίστηκε ώστε να ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής. Η βασική ιστορία έμεινε η ίδια, απλά προσαρμόστηκε ώστε να αντανακλά το παρόν και να μπορεί να απευθυνθεί σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό.


• Για τον απαιτητικό πρωταγωνιστικό ρόλο του Τόνι Σταρκ επέλεξαν τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. «Ο Τόνι Σταρκ είναι μια διάσημη φιγούρα με μια φήμη θετική και αρνητική συνάμα. Το πρόσωπό του φιγουράριζε στις εφημερίδες πολύ προτού γίνει ο Iron Man. Ασχολείται με την κατασκευή όπλων για χρόνια αλλά ξαφνικά συνειδητοποιεί τις επιπτώσεις του επαγγελματός του. Είναι σαν να ξυπνάς μια μέρα και να συνειδητοποιείς ότι είσαι ένα κάθαρμα ενώ εσύ θεωρούσες πως ήσουν μια χαρά άνθρωπος. Σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει να τα έχει όλα, αλλά ο Τόνι Σταρκ είναι μια πολύπλοκη προσωπικότητα που περνά μια βαθιά υπαρξιακή κρίση κατά τη διάρκεια της ταινίας.» επισημαίνει ο Φαβρό και συνεχίζει «Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ήθελε να παίξει τον Τόνι Σταρκ και άλλο τόσο τον ήθελα κι εγώ. Δεν μοιάζει να είναι η πλέον προφανής επιλογή για το ρόλο, αλλά η εταιρεία μου επέτρεψε να επιλέξω τον καλύτερο για το ρόλο. Στις ταινίες της Marvel, ο υπερήρωας είναι ένας λαμπερός σταρ και οι επιλογές του στούντιο ήταν πολύ πάντα επιτυχημένες επιλέγοντας ενδιαφέροντες ηθοποιούς.... Έτσι μπορείς να προσπαθήσεις να κάνεις μια πολύ καλή ταινία και όταν ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ είπε το ναι ήταν ο ιδανικός συνεργάτης.»


• Για τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ το να υποδυθεί τον Iron Man ήταν ένα παιδικό του όνειρο που ξαφνικά έγινε πραγματικότητα. «Είμαι Αμερικανός. Λατρεύω τα κόμικς της Marvel και μεγάλωσα διαβάζοντας Iron Man και Spider-Man. Πάντα με τραβούσε ο Iron Man γιατί είναι πολύ ευφυής. Οι υπερήρωες είναι υπέροχοι, αλλά οι υπερήρωες που κατασκευάζουν όπλα, φτιάχνουν κοστούμια-πανοπλίες χάρη στο οποίο πετούν μου κάνει το απόλυτο πακέτο!» και συνεχίζει λέγοντας «…ανακαλύπτει τον εαυτό του και τις δυνατότητές του όταν ξεκινά να ζει με βάση έναν ηθικό κώδικα.»


• Η προετοιμασία για τον πρωταγωνιστή ήταν ιδιαίτερα απαιτητική με σκληρή προπόνηση σε βάρη και πολεμικές τέχνες. «Πριν από ένα χρόνο αποφάσισα πως ήθελα να αποκτήσω όγκο, πράγμα που δεν είναι εύκολο όταν πλησιάζεις τα 40. Ένιωθα πως αν ήταν να γυρίσω μια ταινία σαν το Iron Man θα έπρεπε να γίνει άμεσα γιατί αλλιώς το θέαμα θα ήταν γελοίο. Το πρώτο που έκανα ήταν εντατική ενδυνάμωση, καθώς δεν είμαι πλέον παιδί, και έπρεπε όλο μου το σώμα να προετοιμαστεί για τα βάρη.Ήταν θέμα επιβίωσης για μένα, και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μπόρεσα να αποκτήσω τη δύναμη να κάνω την ταινία.» σχολιάζει ο πρωταγωνιστής.


• Στο ρόλο του στρατιωτικού ο Τέρενς Χάουαρντ που σχολιάζει «Η προοπτική του να παίξω με τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ είναι αυτό που με τράβηξε περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο.». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ «Είναι υπέροχος μέσα στη στολή του. Είναι πολύ καλός ηθοποιός και δεν είναι τυχαίο που είναι τόσο περιζήτητος τα τελευταία χρόνια.»


• Στο ρόλο της πολύτιμης βοηθού του Τόνι Σταρκ, η Γκουίνεθ Πάλτροου. «Μεγάλωσα με τα κόμικς της Marvel καθώς ο αδελφός μου λάτρευε τον Spider-Man, αλλά ποτέ δε συμμετείχα σε μια τόσο μεγάλη ταινία. Όταν έμαθα και το καστ είπα άμεσα το ναι.» σχολιάζει η ηθοποιός.


• Τον κακό υποδύεται ο ταλαντούχος Τζεφ Μπρίτζες ο οποίος, κουρεύοντας τα μαλλιά του και αφήνοντας και μούσι ήταν ακόμα και άμα τη εμφανίσει του ο χαρακτήρας.


• Η ταινία γυρίστηκε στο Λος Άντζελες παρόλο που το κόμικ παραδοσιακά λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη, όπως άλλωστε και όλα τα κόμικ της εταιρείας.


• Το κοστούμι-πανοπλία περνά 3 στάδια. Το πρώτο κοστούμι κατασκευάζεται την περίοδο της ομηρίας του Τόνι Σταρκ στο Αφγανιστάν. Είναι η Γκρι πανοπλία… Επειδή το να κατασκευάσεις μια τέτοια πανοπλία σε κατάσταση ομηρίας δεν είναι απόλυτα αληθοφανές οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν την ιδέα η πανοπλία να αποτελείται από υλικά που προέρχονται από τα όπλα. Έτσι και εμφανισιακά έμοιαζε με κολάζ από απομεινάρια όπλων. Αυτό το κοστούμι είναι και το αγαπημένο του σκηνοθέτη. Η δεύτερη εκδοχή του κοστουμιού είναι τεχνολογικά πιο εξελιγμένη ώστε να μπορεί να πετά χάρη στις μπότες του…Κι έτσι φτάνουμε στο Mark III ένα χαρακτήρα της ταινίας που μοιάζει να έχει βγει κατευθείαν από τις σελίδες του κόμικ. Το κοστούμι αυτό είναι που προσδίδει στον Τόνι Σταρκ μια τελείως διαφορετική προσωπικότητα.

O ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

ΤΖΟΝ ΦΑΒΡΟ

• Γεννήθηκε το 1966 στη Νέα Υόρκη.
• Κάνοντας ένα διάλειμμα από την υποκριτική μετά την ταινία Rudy, έγραψε το σενάριο της κωμωδίας Swingers.
• Έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία Made.


Παλαιότερες ταινίες: (ως ηθοποιός) Hoffa, Rudy, Mrs. Parker and the Vicious Circle, Batman Forever, Notes From Underground, Swingers, Dogtown, Deep Impact, Very Bad Things, Love & Sex, The Replacements, Made, Daredevil, The Big Empty, Elf, Something’s Gotta Give, The Break-Up, (ως σκηνοθέτης) Made, Elf, Zathura: A Space Adventure.

TO KAΣΤ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΑΟΥΝΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ

• Γεννήθηκε το 1965 στη Νέα Υόρκη.
• Πραγματοποίησε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με την ταινία Pound που σκηνοθέτησε ο πατέρας του Robert Downey Sr.
• Ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ταινία Chaplin.
• Πρόκειται να τον δούμε προσεχώς στην κωμωδία Tropic Thunder.
• Το 2004 κυκλοφόρησε και το πρώτο του άλμπουμ The Futurist από τη Sony Classics.
Παλαιότερες ταινίες: Pound, Greaser’s Palace, Up The Academy, baby It’s You, Firstborn, Deadwait, Tuff Turf, Weird Science, Back To School, America, The Pick Up Artist, Less Than Zero, Johnny Be Good, Rented Lips, 1969, That’s Adequate, True Believer, Chances Are, Air America, Too Much Sun, Soapdish, Chaplin, Heart and Souls, Short Cuts, Hail Ceasar, Natural Born Killers, Only You, Richard III, Restoration, Danger Zone, One Night Stand, Two Girls and a Guy, Hugo Pool, U.S. Marshals, In Dreams, Friends And Lovers, Bowfinger, Black and White, Wonder Boys, Lethargy, Whatever We Do, Gothika, Eros, Kiss Kiss Bang Bang, Good Night, and Good Luck, The Shaggy Dog, A Scanner Darkly, A Guide to Recognize Your Saints, Zodiac, Lucky You.

ΤΕΡΕΝΣ ΧΑΟΥΑΡΝΤ

• Γεννήθηκε το 1969 στο Σικάγο.
• Ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ταινία Hustle & Flow.
• Το Σεπτέμβριο του 2008 θα κυκλοφορήσει το πρώτο του μουσικό άλμπουμ.
Παλαιότερες ταινίες: Who’s The Man?, Lotto Land, Dead Presidents, Sunset Park, Johns, Double Tap, The Players Club, Best Laid Plans, Investigating Sex, Angel Eyes, Glitter, Hart’s War, Biker Boyz, Crash, Ray, Hustle & Flow, Four Brothers, Idlewild, Pride, The Brave One, August Rush, Awake, The Perfect Holiday.

ΓΚΟΥΙΝΕΘ ΠΑΛΤΡΟΟΥ

• Γεννήθηκε το 1972 στο Λος Άντζελες.
• O πρώτος της ρόλος ήταν στην ταινία Flesh and Bone.
• Κέρδισε Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στην ταινία Shakespeare in Love.
• Ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα για την ταινία Proof.
• Έκανε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία μικρού μήκους Dealbreakers.
• Από το 2005 είναι το πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας αρωμάτων της Estee Lauder.
Παλαιότερες ταινίες: Shout, Hook, Malice, Flesh and Bone, Mrs. Parker and the Vicious Circle, Jefferson in Paris, Se7en, Sydney, The Pallbearer, Emma, Sliding Doors, Great Expectations, Hush, A Perfect Murder, Shakespeare in Love, The Talented Mr. Ripley, Duets, Bounce, The Anniversary Party, The Royal Tenenbaums, Shallow Hal, Austin Powers in Goldmember, Possession, Sylvia, Proof, Infamous, Love and Other Disasters, Running with Scissors, The Good Night.

ΤΖΕΦ ΜΠΡΙΤΖΕΣ

• Γεννήθηκε το 1949 στο Λος Άντζελες.
• Έχει προταθεί τέσσερις φορές για Όσκαρ (The Last Picture Show, Thunderbolt and Lightfoot, Starman, The Contender).
• Έχει προταθεί τρεις φορές για Χρυσή Σφαίρα (Starman, The Fisher King, The Contender).
• Είναι εξαίρετος φωτογράφος με πολλές εκθέσεις στο ενεργητικό του.
Παλαιότερες ταινίες: The Company She Keeps, Halls of Anger, Fat City, Bad Company, The Last American Hero, The Iceman Cometh, Hearts of the West, King Kong, Winter Kills, Heaven’s Gate, Cutter’s Way, The Last Unicorn, Kiss Me Goodbye, Against All Odds, Starman, Jagged Edge, 8 Million Ways to Die, The Morning After, Nadine, Tucker: The Man and his Dreams, See You in the Morning, The Fabulous Baker Boys, Texasville, The Fisher King, American Heart, Fearless, The Mirror Has Two Faces, The Big Lebowski, The Muse, Simpatico, Scenes of the Crime, A Dog Year, Pablo.

ΣΑΟΥΝ ΤΟΥΜΠ

• Είναι Ιρανικής καταγωγής και μεγάλωσε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας.
• Διακρίθηκε παγκοσμίως για την ερμηνεία του στην ταινία Crash.
• Έχει πάρει μέρος σε πάνω από 100 επεισόδια τηλεοπτικών σειρών (Seinfeld, The Sopranos, ER, Just Shoot Me, Nash Bridges, Jag, The Bold and the Beautiful, The New Adventures of Superman, Married with Children).
Παλαιότερες ταινίες: Bad Boys, Steel Sharks, Broken Arrow, Executive Decision, Out to Sea, Stigmata, Maryam, Underground, Land of Plenty, Crash.


ΕΠΙΣΗΜΟ SITE :

http://www.ironmanmovie.com/


ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ

http://www.imdb.com/
http://www.rottentomatoes.com/
http://www.allmovie.com/top of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Η Βαθμολογία μου:


Jim Papamichos
του Δημήτρη Παπαμίχου [email protected]


Ποιο εντυπωσιακή ήταν η… σιδηρά κυρία!

Φέτος το καλοκαίρι αναμένεται βομβαρδισμός από σούπερ ήρωες και η αρχή γίνεται με το Iron Man, που πρωτοσυστήνεται στο σινέ-κοινό. Έχετε αγωνία για το αν είναι καλό; Φοβάμαι ότι δεν θα αφήσει ασυγκίνητους μονάχα αυτούς που αδιαφορούν για τις big-budget ταινίες, αλλά και τους φίλους αυτών…

Το πρόβλημα για αυτήν την ακόμα μία διασκευή από κόμικ της Marvel, μάλλον, ξεκίνησε με το άκουσμα του σκηνοθέτη. Ο Jon Favreau είναι ένα πολύ συμβατικό όνομα (Ελφ, Ζαθούρα) και εξειδικευμένο σε παιδική φαντασία. Έτσι κάπως, και πολύ μακριά από την οπτική ενός Tim Burton (Μπατμαν) ή ενός Ang Lee (Χουλκ), βλέπει τον υπερήρωα του. Πλησιάζοντας τη λογική των Fantastic Four και των Transformers προσφέρει ένα σχεδόν παιδικό θέαμα, με ελάχιστο αληθινό σασπένς και βία κατάλληλη για 13χρονα.

Το μεγαλύτερο κακό είναι πως ενώ άμεσα έχει χαμηλό μέσο όρο ηλικίας για κοινό, προσαρμόζει στο θέμα του το μεγαλεμπόριο όπλων, εξανθρωπίζοντας τον έμπορο. Ακόμα χειρότερα δίνει λόγους ύπαρξης αυτού του εμπορίου, παρουσιάζοντας έναν άμεπτο αμερικανικό στρατό και τους αφγανούς αντάρτες ως τέρατα. Προπαγάνδα; Αυτό είναι μάλλον μικρό και συνηθισμένο μπροστά σε φράσεις που αθωώνουν και την ύπαρξη της ατομικής βόμβας!

Πέρα από αυτόν τον αρνητισμό θα εκφράσω τα καλύτερα για την συμμετοχή του Robert Downey Jnr, που, μακριά από την εικόνα του ατσαλάκωτου παλικαριού, προσφέρει μία ενδιαφέρουσα διάσταση στον ήρωα. Ευχάριστες είναι δε και οι παρουσίες των Gwyneth Paltrow, Terrence Howard και του Jeff Bridges, τελείως αγνώριστου εμφανισιακά. Το κοστούμι του ήρωα, παρά τις hi-tech αναφορές, είναι αρκετά παλαιομοδίτικο και πιστό στο κόμικ πρωτότυπο και παρότι ενδιαφέρον, μάλλον δεν θα πουλήσει αρκετά κουκλάκια.

Κριτική Σύνοψη

Ο λίγος Jon Favreau μάλλον είχε στο μυαλό του, ή στις διαταγές του, να κατασκευάσει ένα πρώτο μέρος και όχι μία ολοκληρωμένη ταινία. Σε αυτό θα ρίξουμε τα αίτια της ελάχιστης δράσης και των τόσων βαρετών σκηνών, που δεν δικαιολογούν ένα blockbuster. Μόνο θετικό για τον σκηνοθέτη είναι η παραδοσιακή εικόνα χωρίς υπερβατισμούς, που ίσως βυθίζανε ακόμα πιο πολύ το εγχείρημα, μιας και ο Favreau δεν είναι Wachowski. Η καλή παρουσία του Downey Jnr είναι ο μόνος λόγος να δει κανείς την ταινία, που και από εφέ δεν εντυπωσιάζει καθόλου. Αφήστε δε την νοηματική, που είναι βγαλμένη από το υπουργείο αμύνης των ΗΠΑ. Μια κακή αρχή για τα φετινά blockbuster, που δεν προκαταβάλει βέβαια μία κακή συνέχεια…

Η Βαθμολογία μου:

Σταύρος Γανωτής
του Σταύρου Γανωτή [email protected]


Η Βαθμολογία μου:
Υπάρχει κάτι στους σούπερ ήρωες, που εξάπτει τη φαντασία. Διαθέτουν υπεράνθρωπες δυνάμεις, φοράνε φανταχτερά κουστούμια, ωστόσο κουβαλάνε τους ίδιους φόβους και αδυναμίες με τον καθημερινό άνθρωπο. Αυτό είναι, που μας κάνει να πιστεύουμε στην ιδέα του εξιδανικευμένου ανθρώπου και αποτελεί το βασικό concept, πίσω από δεκάδες χαρακτήρες της Marvel και της DC Comics.

Ο Iron Man έρχεται να επιβεβαιώσει τα στερεότυπα της μεταφοράς ενός χάρτινου ήρωα στον κινηματογράφο, αλλά τη διαφορά, στην περίπτωση αυτή, κάνει ο Robert Downey Jr. Δε θα μπορούσε, βέβαια, να συμβαίνει κάτι άλλο. Η ταινία στηρίζεται στην παρουσία του και στη φήμη του, ως ενός από τα πιο "κακά" παιδιά του Χόλυγουντ.

Ποιος άλλος θα μπορούσε να αναπαράγει, πειστικά, ένα χαρακτήρα, που αμφιταλαντεύεται μεταξύ ιδιοφυίας και τρέλας, υπερβολής και απλότητας; Ο Tony Stark είναι ο Iron Man, όπως δηλώνει στο τέλος της ταινίας και ο Robert Downey Jr είναι ο ηρωικός survivor της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Γύρω από το άστρο του περιστρέφονται ένα καλοστημένο σενάριο, εντυπωσιακά ψηφιακά εφέ και ζωντανοί διάλογοι, με αντιπολεμικό υπόβαθρο και αρκετές δόσεις χιούμορ. Η οικονομία της ταινίας δεν επιτρέπει, ίσως, την ανάπτυξη, σε μεγαλύτερο βάθος, χαρακτήρων, που είχαν σημαντικό ρόλο στο κόμικ, όπως της δυναμικής δημοσιογράφου, που ενσαρκώνει η Leslie Bibb.

Τέτοιες λεπτομέρειες, όμως, δεν έχουν και τόση σημασία, τελικά. Μιλάμε για ένα χολυγουντιανό blockbuster και στα μέτρα αυτά, το Iron Man είναι ένα φιλμ διασκεδαστικό και εντυπωσιακό, που στέκεται με κριτική διάθεση, απέναντι στο, γεμάτο βία και excess, κόσμο μας.


του Μιχάλη Κωνσταντέλλη[email protected]


Η Βαθμολογία μου:


του Νίκου Νικολαΐδη[email protected]


Η Βαθμολογία μου:


του Γιάννη Ραουζαίου [email protected]


top of the page

Comments powered by Disqustop of the page
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία: 1/5/2008


top of the page
PHOTOS - POSTERS

Photos Φωτογραφικό υλικό
Τύπος:
Εικόνα .jpg .jpeg .gif (κλικ για μεγέθυνση)


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Jon Favreau
Σενάριο: Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum, Matt Holloway, και χαρακτήρες: Stan Lee, Don Heck, Larry Lieber, Jack Kirby
Πρωταγωνιστούν: Robert Downey Jr., Terrence Howard, Gwyneth Paltrow, Jeff Bridges, Samuel L. Jackson, Hilary Swank, Leslie Bibb, Stan Lee, Nazanin Boniadi, Shaun Toub, Clark Gregg, Faran Tahir, Tim Guinee, Ghostface Killah, Sahar Bibiyan, Bill Smitrovich, Sayed Badreya, Fahim Fazli, Micah A. Hauptman
Παραγωγή: Avi Arad, Kevin Feige
Εταιρείες Παραγωγής : Dark Blades Films, Marvel Enterprises, Road Rebel
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Matthew Libatique
Μουσική: Ramin Djawadi
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Suzan Wexler
Μοντάζ: Dan Lebental
Casting: Sarah Finn, Randi Hiller
Σχεδιασμός Παραγωγής : J. Michael Riva
Σκηνικά : Lauri Gaffin
Κοστούμια : Rebecca Bentjen, Laura Jean Shannon
Μακιγιάζ: Allan A. Apone, Pierce Austin, Kate Biscoe, Deborah La Mia Denaver, Ruth Haney, Jamie Kelman, Maryann Marchetti, Bart Mixon, Keith Sayer
Χρονολογία παραγωγής: 2008
Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ
Γλώσσα : ΑΓΓΛΙΚΑ
Διάρκεια: 123'
Εικόνα: Έγχρωμη
Είδος ταινίας : ΔΡΑΣΗΣ, ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ, ΘΡΙΛΕΡ
Ήχος : Dolby Digital
Καταλληλότητα : South Korea:12 / Ireland:12A / USA:PG-13
Διανομή: UIP (Greece), Concorde Filmverleih (2008) (Germany) (theatrical), Paramount Pictures (2008) (Australia) (theatrical), Paramount Pictures (2008) (USA) (theatrical), SND (2008) (France) (theatrical), Sony Pictures Releasing (2008) (Spain) (theatrical), United International Pictures (UIP) (2008) (Argentina) (theatrical), United International Pictures (UIP) (2008) (Singapore) (theatrical), Universal Pictures International (UPI) (2008) (Netherlands) (theatrical), fX Network (2010) (USA) (TV)


top of the page
 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 3.42
Αριθμός Ψήφων: 7


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
Κακό

Συνδεδεμένα Θέματα

Parents Strongly Cautionedtop of the page

-- Sponsored Links --

QR Code for smartphones   aggelospolidoros.blogspot.gr   AGATHI Art Gallery   cinefo.wordpress.comr   QR code for Facebook page


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.


Info | Statistics | Site Map (topics) | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed
Copyright © 2007- myFILM. All Rights Reserved ®.
Ολοκλήρωση σελίδας: 1.767 Δευτερόλεπτα

Ακολουθήστε μας !

Facebook Twitter YouTube Tumblr RSS Pinterest Vimeo Linkedin Flickr Google+