NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά
**ΝΕΟ site** **Παλιό site** ΝΕΑ Ταινίες Φεστιβάλ Φωτογραφίες TV DVD Box Office

Cinema: La Antena (The Aerial) του Εστεμπάν Σαπίρ (2007)

Ημερομηνία καταχώρησης: Κυριακή, 06 Ιαν. 2008 @ 10:07:11 EET - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Δραματική

La Antena
The Aerial
του Εστεμπάν Σαπίρ

Υπόθεση:
Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια πολιτεία μακρινή, οι άνθρωποι έχουν χάσει τη φωνή τους. Ο κος TV, ο καναλάρχης της περιοχής είναι αυτός που έχει αναλάβει την εξουσία: έχει κλείσει τους ανταγωνιστικούς σταθμούς και έχει κατακλύσει την αγορά με τη μόνη διαθέσιμη τροφή, κουτιά με μπισκότα “ΤV Food”! Όσο για τις φωνές εναντίωσης; Ο κος TV δεν έχει κανένα πρόβλημα, αφού βρήκε τη δραστική λύση: Απλώς τις έκλεψε όλες! Η μόνη γυναίκα που έχει ανακτήσει το δικαίωμά της να μιλά, δεν είναι άλλη από τη «Φωνή». Κι όμως αυτή εξαργυρώνει το δικαίωμά της δίνοντας παραστάσεις σε φτηνά μαγαζιά τη νύχτα, κρύβοντας το πρόσωπο της με μια κουκούλα, εξυπηρετώντας τις ορέξεις του αδίστακτου άνδρα. Ο τελευταίος φαίνεται να μην σταματά εκεί και οργανώνει ένα δόλιο σχέδιο για να κρατήσει την εξουσία του για πάντα, γιΆ αυτό και απάγει τη «Φωνή» -χωρίς όμως να ξέρει πως και ο μικρός της γιος έχει αυτό το «χάρισμα». Ένα μικρό κοριτσάκι που θα τον γνωρίσει θα καλέσει την, κατά τΆ άλλα διαλυμένη, οικογένειά της, για να τον βοηθήσουν, και τους παρασέρνει σε ένα ταξίδι προς μια αντένα που εκπέμπει άλλα μηνύματα, προς το άγνωστο, τον κίνδυνο, τον ουρανό!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Αν έχω χάσει τη ζωή, το χρόνο, όλα / όσα έριξα, σαν δαχτυλίδι στο νερό /
αν έχω χάσει τη φωνή μες στ' αγριόχορτα, / μου απομένει ο λόγος».
Blas de Otero, Καταρχήν

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια πολιτεία όχι και τόσο μακρινή, οι άνθρωποι έπαψαν να πηγαίνουν σινεμά. Ίσως γιατί και το σινεμά έπαψε να είναι αυτό που ήταν. Ο Εστέμπαν Σαπίρ, νεαρός σκηνοθέτης από την Αργεντινή, έχει κάτι καινούριο να… πει, χρησιμοποιώντας τα πιο απλά μέσα για να αφηγηθεί μια ιστορία παντοτινή. Και κάνει μια ταινία, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στο σινεμά της νέας χιλιετίας. Σαν κρυμμένη μαγική του μάγου του σινεμά Ζορζ Μελιές που έμεινε στο συρτάρι για έναν αιώνα,σαν όνειρο χειμερινής νυκτός, σαν κομμένη σκηνή από ταινία του Γερμανικού εξπρεσσιονισμού, σαν φιλμ νουάρ που δεν γυρίστηκε ποτέ, σαν στριπάκια από το πιο στιλάτο κόμικ που σκίτσαρε ποτέ ανθρώπινο χέρι, σαν εικόνα που βλέπουμε μέσα από μια κρυστάλλινη μπάλα, σαν εικόνα που βλέπουμε μέσα μας, το πιο επίκαιρο και όμορφο παραμύθι των ημερών μας θα μας... κόψει τη μιλιά. Γιατί αναπνέει το «αύριο», ενώ αναφέρεται στο «σήμερα», αγκαλιάζοντας εικόνες του χτες. Γιατί σημειώνει πως η αισθητική είναι η μόνη ηθική του μέλλοντός μας. Γιατί γλυκαίνει το μάτι, ευαισθητοποιεί τα αυτιά (συντονισμένα μοναδικό μελωδικό soundtrack), σε κάνει να θες να μπεις στην οθόνη και να αγγίξεις τα σκηνικά της που είναι μαζί χειροποίητα και μαγεμένα, ενώ την ίδια στιγμή το μόνο σημείο όπου στοχεύει, είναι η καρδιά. Γιατί στον κόσμο ενός παγκοσμιοποιημένου χυλού, επιμένει στην αλήθεια των δυνάμεων που κινούν τον κόσμο τούτο, του καλό και το κακό, την αρχή και το τέλος, το άσπρο και το μαύρο. Γιατί η δημιουργική πνοή της φυσάει τόσο δυνατά που γκρεμίζει τις όποιες συμβάσεις. Γιατί ενώνει τη «φωνή» της, με τη φωνή μας , τη φωνή ενός κινηματογράφου που επιμένει κι αντιστέκεται. Γιατί για μια ταινία που τα λέει όλα χωρίς καν να χρησιμοποιεί διαλόγους, δεν χωράνε περισσότερες λέξεις. Cut.


ΕΠΙΣΗΜΟ SITE :

http://www.laantena.ladoblea.com/


ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ

http://www.imdb.com/
http://www.rottentomatoes.com/
http://www.allmovie.com/top of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Η Βαθμολογία μου:

Το αργεντίνικο φορμαλιστικό πείραμα του Εστεμπάν Σαπίρ LA ANTENA , αποτίει φόρο τιμής στον βωβό - ασπρόμαυρο κινηματογράφο με μαύρο χιούμορ, αρκετή φαντασία και αναφορές / επιρροές απο / σε όλα τα κινήματα που έγραψαν ιστορία (σουρρεαλισμός, εξπρεσσιονσιμός κλπ) . Παρ' ότι ευανάγνωστη και γραμμική στην αφήγηση διακρίνεται από αφελείς συμβολισμούς στην κεντρική ιδέα, παραμένοντας αβανγκάρντ για την πλειοψηφία του κοινού ως κατασκευή.

Αυτό όμως που ενοχλεί περισσότερο είναι η "δήθεν" καλλιτεχνική επιτήδευση, χάριν εντυπωσιασμού. Ως πρωτόλειο ή πτυχιακή εργασία πάντως θα αρίστευε... φυσικά, αλλά για κάτι τέτοιο δε χρειάζεσαι κοινό για να αναγνωριστεί το ταλέντο σου !

Προτιμώ σε τελική ανάλυση την φορμαλιστική πρωτοπορία του Ασιάτη Χου Χσιάο Χσιέν που έχει και βάθος και προοπτική γυρνώντας το βωβό δεύτερο κομμάτι του THREE TIMES παρά τον επιτηδευμένο ψευτοεστετισμό που θέλει απλά να προκαλέσει χωρίς να προτείνει... Η διαφορά είναι τεράστια μεταξύ τους και μάλλον αγεφύρωτη !

Jim Papamichos
του Δημήτρη Παπαμίχου [email protected]


Η Βαθμολογία μου:

Όταν ο ανδαλουσιανός σκύλος βρέθηκε στη Μετρόπολις…

Όταν ένας επιστήμονας προβαίνει σε ένα πείραμα είναι λογικό πως υπάρχει διττή έννοια αποτελέσματος. Στην περίπτωση του La Antena, γιατί περί πειράματος πρόκειται, το ποντίκι ψόφησε…

Η εξίσωση είναι πολύπλοκη όσο και σινεφιλική: Γερμανικός εξπρεσιονισμός επί δύο (Fritz Lang, F.W. Murnau), σουρεαλιστής Buñuel με λίγο από Jean Vigo, προσθέστε και Brazil, Eraserhead, πολλαπλασιάστε με Καφκικό σύμπαν και διαιρέστε με το μικρού μήκους βουβό παραλήρημα του Almodóvar στο Μίλα της. Ο Esteban Sapir είναι ένας άνθρωπος που έχει δει πολύ κινηματογράφο, αλλά κυρίως επιλεκτικό. Είναι φανερή η ενασχόληση του με τη διεύθυνση φωτογραφίας, αλλά και η μικρή εμπειρία του με τη σκηνοθεσία, όπου έχει κάνει μόλις δύο ταινίες και… ένα live της Shakira.

Το La Antena, σαν πρώτη ανάγνωση, είναι ένα σινεφιλικό παραλήρημα, από αυτά που επειδή δεν έχεις καταλάβει και πολλά, το συστήνεις σαν αγαπημένη σου ταινία. Στη δεύτερη, όμως, ανάγνωση, αυτό το βουβό και ασπρόμαυρο πόνημα δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό, πέρα από την κεντρική του ιδέα. Είναι αληθινά εφιαλτικό να φανταστείς ένα κόσμο χωρίς ήχους, όπως αυτό του La Antena, αν και ο σκηνοθέτης δοξάζει την εποχή του βωβού κινηματογράφου, μία εποχή που στηρίχτηκε ακριβώς σε αυτή την απουσία του ήχου. Περιφέρεται μέσα στις εικόνες του, ναρκισσιστικά και αυτόνομα, αναζητώντας ένα κοινό οικουμενικό, που δεν μπορεί να έχει.

Κριτική Σύνοψη

Ο Sapir μας έδωσε την εντύπωση ενός ανθρώπου που αγαπάει πρώτιστα τον εαυτό του και ενώ αναζητάει πολλά από το κοινό, δίνει ελάχιστα. Η φιλοδοξία του είναι να αποζητήσει κάποιος νοήματα πίσω από τις περφεξιονιστικές του εικόνες, ομοίως με άλλα «σαλταρίσματα» όπως ο Ανδαλουσιανός Σκύλος, αλλά ο Sapir δεν είναι, ακόμα τουλάχιστον, Buñuel. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας σινεφιλικός αχταρμάς, όπως το Eraserhead, αλλά - θα γίνουμε κομματάκι βαρετοί - ο Sapir δεν είναι David Lynch. Φανερή υπεροψία, έξυπνες ιδέες να συνυπάρχουν με κάποιες κιτς, ωραίοι ήχοι, αλλά και κάποιους από εσάς να αναζητούν εσπευσμένα την έξοδο… Αυτό που τελικά απομένει είναι η ελπίδα το La Antena να είναι ένα αποτυχημένο πείραμα ενός μελλοντικού νομπελίστα της σκηνοθεσίας…

του Σταύρου Γανωτή
Σταύρος Γανωτής
[email protected]


top of the page

blog comments powered by Disqustop of the page


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία:
31/1/2008 (Ελλάδα)
21/6/2012 (Ελλάδα, επανέκδοση)


top of the page
PHOTOS - POSTERS


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Εστεμπάν Σαπίρ
Σενάριο: Εστεμπάν Σαπίρ
Παραγωγή : Χουάν Αγκουίρε, Φεντερίκο Ροτστάιν
Εταιρείες Παραγωγής : LadobleA
Ηθοποιοί : Αλεχάντρο Ουρνταπιλέτα, Βαλέρια Μπερτουτσέλι, Τζουλιέτα Καρντινάλι, Ραφαέλ Φέρο, Ραούλ Χότσμαν, Ρικάρντο Μέρκιν
Διεύθυνση Φωτογραφίας : Κριστιάν Κοτέτ
Μοντάζ : Πάμπλο Μπαρμπιέρι Καρέρα
Σχεδιασμός Παραγωγής:
Καλλιτεχνική Διεύθυνση : Ντάνιελ Γκίμελμπεργκ
Σκηνικά: Βαλεντίνα Λόρενς, Σεμπαστιάν Σερά
Κοστούμια: Αντρέα Ματίο
Χρονολογία παραγωγής: 2007
Χώρα παραγωγής: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Γλώσσα: ΙΣΠΑΝΙΚΑ
Διάρκεια: 90'
Εικόνα : Ασπρόμαυρη
Είδος ταινίας: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ, ΒΩΒΗ
Ήχος : Dolby Digital
Καταλληλότητα: Argentina:13
Διανομή: Μικρόκοσμος / SEVEN FILMS


top of the page

 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
ΚακόΕπιλογές
  Go Back [ Προηγούμενο ]

 Προεπισκόπηση ΠροεπισκόπησηΣχετικοί Σύνδεσμοι

· Αναζήτηση σε: Δραματική
· Περισσότερα για Κατηγορία
· Ταινίες που προβάλλονται
· Box Office

· IMDb   
· RT

· ΘΕΜΑΤΑΑνά Είδος

· Δραματική
· Αισθηματική
· Κωμωδία
· Αστυνομική
· Μυστηρίου
· Φιλμ Νουάρ
· Θρίλερ
· Δράσης
· Περιπέτεια
· Φαντασίας
· Επιστημονικής Φαντασίας
· Τρόμου
· Βιογραφική
· Ντοκιμαντέρ
· Κινούμενα Σχέδια
· Μιούζικαλ
· Οικογενειακή
· Ιστορική
· Αθλητική
· Γουέστερν
· Πολεμική
· Ερωτική
· Μικρού Μήκους
· 3D
· Ασπρόμαυρη
· Βωβή

Συνδεδεμένα Θέματα

ΑσπρόμαυρηΒωβήΔραματικήtop of the page


-- Sponsored Links --

aggelospolidoros.blogspot.gr AGATHI Art Gallery cinefo.wordpress.comr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.
myfilm.gr


Info | Statistics | Topics | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed | twitter | facebook | Add in Google homepage