NEW Site myFILM.gr 
NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά

Cinema: Ελεύθερος Σκοπευτής (American Sniper) του Κλιντ Ίστγουντ (2014)

Ημερομηνία καταχώρησης: Δευτέρα, 20 Οκτ. 2014 @ 16:44:00 EEST - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

ΒιογραφικήΕλεύθερος Σκοπευτής
American Sniper

του Κλιντ Ίστγουντ
με τους Μπράντλεϊ Κούπερ, Σιένα Μίλερ, Μπεν Ριντ, Σάμι Σέικ, Τζέικ ΜακΝτόρμαν, Ερικ Κλόουζ, Τζόναθαν Γκροφ

Υπόθεση:
Ο Κρις Κάιλ (Μπράντλεϊ Κούπερ) είναι ο πιο φονικός ελεύθερος σκοπευτής στην στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ. Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό τον στέλνει στο Ιράκ με μία μόνο αποστολή: να προστατεύσει τους συμπατριώτες και συμπολεμιστές του. Η σκοπευτική του δεινότητα σώζει αμέτρητες ζωές στο πεδίο μάχης, και μετά από πολλά θαρραλέα κατορθώματα, κερδίζει τον τίτλο του “Θρύλου”. Η φήμη του όμως, εξαπλώνεται μέχρι το εχθρικό στρατόπεδο, καθιστώντας τον πρωταρχικό τους στόχο. Την ίδια στιγμή δίνει μία εξίσου δύσκολη μάχη στην προσπάθεια του να είναι καλός σύζυγος και πατέρας από την άλλη μεριά του κόσμου. Παρά τον κίνδυνο και το τίμημα της απόστασης από την οικογένεια του, ο Κρις εκτελεί το καθήκον του στο Ιράκ, συμμετέχοντας σε τέσσερις στρατιωτικές αποστολές, κάνοντας πράξη το σύνθημα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, να “μην αφήνει κανένα στρατιώτη πίσω”. Δυστυχώς για τον ίδιο, επιστρέφοντας στη σύζυγο του (Σιένα Μίλερ) και τα παιδιά του, συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να αφήσει τον πόλεμο πίσω του.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βραβεία - Διακρίσεις

National Board of Review
Καλύτερη Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ
Στην επίσημη λίστα με τις Καλύτερες Ταινίες του 2014

American Film Institute
Στην επίσημη λίστα με τις Καλύτερες Ταινίες του 2014

Σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Κλιντ Ίστγουντ («Million Dollar Baby», «Gran Torino», «J Edgar»), ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» βασίζεται στην ομώνυμη αυτοβιογραφία του Κρις Κάιλ, του σκοπευτή που επισήμως σκότωσε 150 ανθρώπους και κατατάχθηκε στην πρώτη θέση των ελεύθερων σκοπευτών στην ιστορία των ΗΠΑ. Το βιβλίο αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ, μένοντας για 18 εβδομάδες στην λίστα των bestseller των New York Times, 13 από αυτές στην κορυφή.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο δυο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Μπράντλεϊ Κούπερ («Silver Linings Playbook», «American Hustle») και η Σιένα Μίλερ («The Girl», «The Edge of Miller».

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΡΕΚΟΡ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ BOX OFFICE

Σε συνέχεια ενός εντυπωσιακού ανοίγματος την ημέρα των Χριστουγέννων, η νέα ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, «Ελεύθερος Σκοπευτής», έκανε το καλύτερο σε εισπράξεις ξεκίνημα για ταινία μικρού ανοίγματος (10 αίθουσες ή λιγότερο) στην ιστορία του αμερικάνικου box office.

Το καθηλωτικό πορτρέτο του ηρωισμού του Κρις Κάιλ και της εσωτερικής του πάλης, σε σχέση με την στρατιωτική του ιδιότητα και τον αντίκτυπο που είχε στην οικογενειακή του ισορροπία, έφτασε τα 1,04 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις τις 5 πρώτες μέρες κυκλοφορίας της στις ΗΠΑ, σπάζοντας το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ, με το εντυπωσιακό νούμερο των 260.000 δολαρίων ανά αίθουσα.

“...Ένα θα σου πω: δεν θυμάσαι αυτούς που έσωσες, αλλά αυτούς που δεν μπόρεσες
να σώσεις... Αυτά τα πρόσωπα, αυτές τις καταστάσεις τις κουβαλάς για πάντα μέσα σου.”
Κρις Κάιλ, από το μυθιστόρημα AmericanSniper

Σύνοψη

Ο Κρις Κάιλ (Μπράντλεϊ Κούπερ) είναι ο πιο φονικός ελεύθερος σκοπευτής στην στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ. Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό τον στέλνει στο Ιράκ με μία μόνο αποστολή: να προστατεύσει τους συμπατριώτες και συμπολεμιστές του. Η σκοπευτική του δεινότητα σώζει αμέτρητες ζωές στο πεδίο μάχης, και μετά από πολλά θαρραλέα κατορθώματα, κερδίζει τον τίτλο του “Θρύλου”. Η φήμη του όμως, εξαπλώνεται μέχρι το εχθρικό στρατόπεδο, καθιστώντας τον πρωταρχικό τους στόχο. Την ίδια στιγμή δίνει μία εξίσου δύσκολη μάχη στην προσπάθεια του να είναι καλός σύζυγος και πατέρας από την άλλη μεριά του κόσμου.
Παρά τον κίνδυνο και το τίμημα της απόστασης από την οικογένεια του, ο Κρις εκτελεί το καθήκον του στο Ιράκ, συμμετέχοντας σε τέσσερις στρατιωτικές αποστολές, κάνοντας πράξη το σύνθημα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, να “μην αφήνει κανένα στρατιώτη πίσω”. Δυστυχώς για τον ίδιο, επιστρέφοντας στη σύζυγο του (Σιένα Μίλερ) και τα παιδιά του, συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να αφήσει τον πόλεμο πίσω του.
Σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Κλιντ Ίστγουντ («Million Dollar Baby», «Gran Torino», «J Edgar»), ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» βασίζεται στην ομώνυμη αυτοβιογραφία του Κρις Κάιλ, του σκοπευτή που επισήμως σκότωσε 160 ανθρώπους και κατατάχθηκε στην πρώτη θέση των ελεύθερων σκοπευτών στην ιστορία των ΗΠΑ. Το βιβλίο αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ, μένοντας για 18 εβδομάδες στην λίστα των bestseller των New York Times, 13 από αυτές στην κορυφή.

Πληροφορίες για την ταινία - Trivia - Quotes

Ο Κρις Κάιλ, κατά τον πόλεμο του Ιράκ αναδείχθηκε ως ο πιο θανατηφόρος ελεύθερος σκοπευτής στην ιστορία του αμερικανικού στρατού.          

Ο Κλιντ Ίστγουντ, σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας, λέει ότι πέραν από δεινός σκοπευτής ο Κάιλ ήταν κι ένας πολύ ενδιαφέρον χαρακτήρας, καθώς μέσα από την ιστορία του διαφαίνονται τα τραύματα που καταφέρνει ένας πόλεμος όχι μόνο στην ψυχοσύνθεση του ίδιου του στρατιώτη αλλά και στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ, που εκτός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο συνυπογράφει και την παραγωγή της ταινίας, λέει για τον σκηνοθέτη Κλιντ Ίστγουντ ότι ήταν ο ιδανικότερος ίσως άνθρωπος για να διηγηθεί μια τόσο ιδιαίτερη ιστορία με τόσο ωμό και αυθεντικό τρόπο.

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κρις Κάιλ (σε συνεργασία με τους Σκοτ ΜακΓιούεν και Τζιμ ΝτεΦελίς). Ο Τζέισον Χολ που υπογράφει το σενάριο και την εκτέλεση παραγωγής της ταινίας είχε προτείνει στον Κάιλ να μεταφέρει την ιστορία του στη μεγάλη οθόνη πριν καν γραφτεί το βιβλίο. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με ενδιέφερε να γνωρίσω καλύτερα την πορεία ενός στρατιώτη τέτοιου μεγέθους... Τι τον ωθούσε να σκοτώσει και πόσο του στοίχισε αυτό. Όλοι ξέρουμε ότι ο πόλεμος είναι μια κόλαση, αλλά με αυτή την ταινία ήθελα να δείξω και την άλλη, την πιο ανθρώπινη πλευρά του.»

Η ουσία της ζωής του Κρις Κάιλ συνοψίζεται στο τρίπτυχο: Θεός, Πατρίδα, Οικογένεια. Τρεις έννοιες με βαθιά σημασία για τον ίδιο που αποτελούσαν τον θεμέλιο λίθο για μια ζωή αφοσιωμένη στο καθήκον και μια ανώτερη ιδέα. Οι απαιτήσεις της δουλειάς του ως μέλος της ομάδας ειδικών αποστολών SEAL του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, και ο αντίχτυπός τους στους δικούς του ανθρώπους και ιδιαίτερα στη σύζυγό του, τον οδήγησαν τελικά να επανεξετάσει την ιεράρχηση των τριών αυτών αξιών, αλλά όχι και την αφοσίωσή του σε αυτές.

«Από παιδί είχε μάθει ότι κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται προστάτες. Αυτό τον ώθησε να συμμετέχει σε πολλές κρίσιμες αποστολές, παρά το γεγονός ότι δεν ήθελε να αφήσει την οικογένειά του. Ήταν από τους ανθρώπους που κάνουν τη μία υπέρβαση μετά την άλλη». (Κλιντ Ίστγουντ, σκηνοθέτης/παραγωγός)

Η συγγραφή του μπεστ-σέλερ ξεκίνησε ένα μόλις χρόνο μετά την επιστροφή του Κάιλ στις ΗΠΑ, όταν ο ίδιος δεν είχε ακόμα αποστασιοποιηθεί από την ατμόσφαιρα της εμπόλεμης ζώνης. Χάρη στην σύζυγό του, Τάγια, οι δημιουργοί της ταινίας κατάφεραν να γνωρίσουν καλύτερα το ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Κρις: ένας στοργικός σύζυγός και πατέρας.

Ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» είναι μια ταινία που διερευνά σχέσεις. Κυρίως όμως, εξερευνά τη σχέση του Κρις με την σύζυγό του, Τάγια, και το πώς παρά την μεγάλη του αγάπη για εκείνη, ένιωθε υποχρεωμένος να εκπληρώσει το καθήκον του προς την πατρίδα.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2013, ένα τραγικό γεγονός μετέστρεψε το αίσθημα ευθύνης των δημιουργών σε υπόσχεση. Ο Κρις Κάιλ, που είχε επιζήσει της εξαιρετικά επικίνδυνης τετραπλής θητείας του στο Ιράκ και είχε αφιερώσει την μετέπειτα ζωή του στην ψυχολογική υποστήριξη των συστρατιωτών του, σκοτώθηκε σε ένα σκοπευτήριο στο Τέξας. Ο φερόμενος ως δράστης ήταν ένας άλλος βετεράνος που εκείνη την εποχή ο Κάιλ προσπαθούσε να βοηθήσει.

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ που ενσαρκώνει τον Κρις Κάιλ δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει διά ζώσης. Είχαν μιλήσει μόνο κάποιες φορές τηλεφωνικά.

Μετά τον θάνατο του Κρις Κάιλ, η χήρα του, Τάγια, αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη πηγή για την παραγωγή, καθώς μέσα από τις διηγήσεις της κατάφερε να τους μεταδώσει το ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος πριν τον πόλεμο, πόσο τον άλλαξε ο πόλεμος και πόσο επίπονο ήταν για όλους τους να ξαναβρεί τον παλιό εαυτό του.

Έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, ο Κλιντ Ίστγουντ και ο Μπράντλεϊ Κούπερ ταξίδεψαν στο Τέξας όπου συνάντησαν την οικογένεια του Κρις: την Τάγια, τους γονείς του, Γουέιν και Ντέμπι και τον αδερφό του, Τζεφ.

Εκπαίδευση

Από μικρό παιδί, τόσο ο ίδιος όσο και τα αδέρφια του άκουγαν από τον πατέρα τους ότι υπάρχουν τρία ήδη ανθρώπων: τα αρπακτικά, τα θύματα και οι προστάτες. Κάπως έτσι, υποσυνείδητα, αποφάσισε ότι η αποστολή του στη ζωή ήταν να προστατεύει τους άλλους. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην ταινία: το ένστικτο του να προστατεύει και το τίμημα που καλείται να πληρώσει τελικά.

Για τον Μπράντλεϊ Κούπερ η πρόκληση ήταν πολύ μεγάλη. Μελέτησε ό,τι υλικό υπήρχε διαθέσιμο για τον Κρις Κάιλ και έκανε μαθήματα ορθοφωνίας με τον Τιμ Μόνιχ για να αποκτήσει τον σωστό επιτονισμό του Τέξας.

Πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, ο Μπράντλεϊ Κούπερ ήταν 90 κιλά. Για να αποκτήσει τη φυσική κατάσταση και μυϊκή δομή του Κρις Κάιλ χρειάστηκαν τρεις μήνες εντατικού προγράμματος γυμναστικής και αυστηρής διατροφής.

Ο Κούπερ και ο Κάιλ είχαν ένα κοινό: και οι δύο θαύμαζαν τον Κλιντ Ίστγουντ. Ο μεν πρώτος είχε πει ότι θα ήθελε να δει τον Κλιντ Ίστγουντ να σκηνοθετεί τον «Ελεύθερο Σκοπευτή» και ο δεύτερος ήθελε διακαώς να συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη.

Η Σιένα Μίλερ ενσαρκώνει την Τάγια Κάιλ, μια γυναίκα με μοναδική προσωπικότητα που κρατούσε τις ισορροπίες στη ζωή του Κρις. Η ηθοποιός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την πραγματική Τάγια, να μιλήσει μαζί της πολλές φορές ώστε να καταλάβει ακριβώς τον χαρακτήρα που κλήθηκε να ενσαρκώσει.

«Κάποια στιγμή της έδειχνα φωτογραφίες μας. Ξαφνικά γύρισε, με κοίταξε και μου είπε ‘τον αγαπούσες πραγματικά’. Είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά, ήξερε ότι τον αγαπούσα, αλλά ο τρόπος που μου το είπε εκείνη τη στιγμή με έκανε να καταλάβω ότι είχε νιώσει την αγάπη που είχαμε μεταξύ μας, μια αγάπη μοναδική, που σου αλλάζει τη ζωή. Εκείνη λοιπόν τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσε να το αποδώσει όπως έπρεπε στην ταινία, και τα κατάφερε μοναδικά.» (Τάγια Κάιλ)

«Τους ρωτάς γιατί υπηρετούν, γιατί προτίθενται να πάνε και να ξαναπάνε στην εμπόλεμη ζώνη και εκείνοι θα σου απαντήσουν ότι το κάνουν για την πατρίδα τους. Και πράγματι, γι’ αυτό το κάνουν. Αν όμως τους μιλήσεις ξανά και ξανά, θα σου πουν ‘το κάνω για αυτούς που είναι δίπλα μου’.» Τζέισον Χολ – σεναριογράφος (για τα μέλη της επίλεκτης ομάδας SEAL).

Ένας από αυτούς που πολέμησαν στο πλευρό του πραγματικού Κρις Κάιλ ήταν ο Κέβιν Λακς, γνωστός ως Ντόμπερ. Ο Λακς ήταν τεχνικός σύμβουλος της παραγωγής κατά τα γυρίσματα, ενώ στην ταινία υποδύεται τον εαυτό του.

Οι ηθοποιοί εκπαιδεύτηκαν από τον Κέβιν Λακς και τον Τζέιμς Ντ. Ντέβερ. Ο Τζέιμς Ντ. Ντέβερ ήταν πεζοναύτης και έχει τελέσει τεχνικός σύμβουλος του Κλιντ Ίστγουντ στις ταινίες “Flags of Our Fathers” και “Letters From Iwo Jima.”

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ εκπαιδεύτηκε στη ρίψη με .338 Lapua, .300 Win Mag και MK11, τα όπλα που χρησιμοποιούσε και ο πραγματικός Κρις. Επίσης, έπρεπε να μάθει πώς να αντιδρά μεθοδικά και ψύχραιμα σε κρίσιμες καταστάσεις, πώς να κρατά το όπλο, να τοποθετεί σωστά το σώμα του και να ελέγχει την αναπνοή του.
Ο Σάμι Σεΐκ ενσαρκώνει τον Μουσταφά, έναν Σύριο ελεύθερο σκοπευτή που μάλιστα εκπροσώπησε τη χώρα του και σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Οι Ιρακινός στρατός αποκαλούσε τον Κάιλ «Διάβολο του Ραμαντί» και τον είχαν επικηρύξει.

Τα Γυρίσματα

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στο Ραμπάτ του Μαρόκου, όπου η παραγωγή αναπαράστησε το εμπόλεμο Ιράκ. Η τοποθεσία επιλέχθηκε λόγω της αρχιτεκτονικής της, η οποία έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτή του Ιράκ. Η παραγωγή είχε την αμέριστη υποστήριξη των τοπικών αρχών και των κατοίκων, οι οποίοι τους επέτρεψαν ουσιαστικά να «καταλάβουν» ολόκληρες περιοχές. Μάλιστα σε κάποιες σκηνές, οι κομπάρσοι είναι μέλη του μαροκινού στρατού.

Οι περισσότερες σκηνές από την αποστολή του Κρις στο Ραμαντί γυρίστηκαν στο Blue Cloud Ranch στη Σάντα Κλαρίτα της Καλιφόρνια.

Για να πετύχουν «ζωντανά» πλάνα, ο Ίστγουντ και ο διευθυντής φωτογραφίας Τομ Στερν χρησιμοποίησαν κάμερες Blackmagic τελευταίας τεχνολογίας. Επιστρατεύοντας τόσο φορητές όσο και σταθερές κάμερες τοποθετημένες σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία, καταφέρνουν να μεταφέρουν τον θεατή στο κέντρο της μάχης.

Το κέντρο εκπαίδευσης ελεύθερων σκοπευτών, όπου ο Κρις αποδεικνύει τη σκοπευτική του δεινότητα στήθηκε στο Paramount Ranch στη Σάντα Μόνικα.

Ενώ οι στολές των μελών της επίλεκτης ομάδας SEAL είναι συγκεκριμένες, ο κάθε ένας τη φορά διαφορετικά, ανάλογα με την προσωπικότητά του. Αυτό το σεβάστηκε απόλυτα η ομάδα που επιμελήθηκε τα κοστούμια της ταινίας.

Ο Κρις Κάιλ συνέχισε να υπηρετεί την πατρίδα του ακόμα κι όταν έβγαλε τη στολή του. Ο Κούπερ λέει χαρακτηριστικά «Η επιστροφή του στο σπίτι ήταν πολύ δύσκολη γι’ αυτόν. Δεν μπορούσε πια να επιστρέψει και να βοηθήσει αυτούς που ακόμα κινδύνευαν. Μόνο όταν άρχισε να βρίσκει τρόπους για να βοηθήσει άλλους βετεράνους αισθάνθηκε ότι ξαναβρήκε έναν προορισμό.»
«Η δράση του στον πόλεμο ήταν ηρωική,» λέει ο σεναριογράφος Τζέισον Χολ, «αλλά εξίσου ηρωική ήταν και η δράση του όταν επέστρεψε σπίτι του. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι επέλεξαν να καταταγούν, αλλά δεν επέλεξαν τον πόλεμο. Από τη στιγμή που θα φορέσουν την εξάρτυσή τους, έχουν μια αποστολή και ρισκάρουν τη ζωή τους για όλους εμάς. Αυτά που βλέπουν και κάνουν είναι δύσκολο ακόμα και να τα συλλάβει ο ανθρώπινος νους, αλλά από τη στιγμή που τους ζητάμε να τα κάνουν, πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να τους στηρίξουμε όταν θα επιστρέψουν.»
Ο Ίστγουντ κλείνει λέγοντας, «Ο Κρις έκανε διαρκώς την υπέρβαση, και συνέχισε να κάνει υπερβάσεις όταν άρχισε να βοηθάει βετεράνους. Μπορεί η κατάληξη να ήταν τραγική, αλλά η σπουδαιότητα αυτού του ανθρώπου ή της ιστορίας του δεν οφείλεται σε αυτό. Ελπίζουμε ότι αυτή η ταινία θα θυμίσει στον κόσμο πόσα πράγματα θυσιάζουν οι στρατιώτες και οι οικογένειές τους και θα εκτιμήσει περισσότερο αυτούς που έχουν υπηρετήσει με τόσο ζήλο την πατρίδα τους.»


Synopsis

From director Clint Eastwood comes “American Sniper,” starring Bradley Cooper as Chris Kyle, the most lethal sniper in U.S. military history. But there was much more to him than his skill as a sharpshooter.

U.S. Navy SEAL Chris Kyle is sent to Iraq with only one mission: to protect his brothers-in-arms. His pinpoint accuracy saves countless lives on the battlefield and, as stories of his courageous exploits spread, he earns the nickname “Legend.” However, his reputation is also growing behind enemy lines, putting a price on his head and making him a prime target of insurgents. He is also facing a different kind of battle on the home front: striving to be a good husband and father from halfway around the world.

Despite the danger, as well as the toll on his family at home, Chris serves through four harrowing tours of duty in Iraq, personifying the spirit of the SEAL creed to “leave no one behind.” But upon returning to his wife, Taya Renae Kyle (Sienna Miller), and kids, Chris finds that it is the war he can’t leave behind.

A two-time Oscar nominee for his work in “Silver Linings Playbook” and “American Hustle,” Cooper heads the cast, which also includes Sienna Miller (HBO’s “The Girl”), Jake McDorman, Luke Grimes, Navid Negahban and Keir O’Donnell.

Oscar-winning filmmaker Clint Eastwood (“Million Dollar Baby,” “Unforgiven”) is directing “American Sniper” from a screenplay written by Jason Hall, based on the book by Chris Kyle, with Scott McEwan and Jim DeFelice. The autobiography was a runaway bestseller, spending 18 weeks on the New York Times bestseller list, 13 of those at number one.

The film is being produced by Eastwood, Robert Lorenz, Andrew Lazar, Bradley Cooper and Peter Morgan. Tim Moore, Jason Hall, Sheroum Kim and Bruce Berman are serving as executive producers.

The behind-the-scenes creative team includes Oscar-nominated director of photography Tom Stern (“Changeling”); Oscar-nominated production designer James J. Murakami (“Changeling”) and production designer Charisse Cardenas; Oscar-winning editor Joel Cox (“Unforgiven”) and editor Gary D. Roach; and costume designer Deborah Hopper.

Opening December 25, 2014, Warner Bros. Pictures presents In Association with Village Roadshow Pictures, A Mad Chance Production, A 22nd & Indiana Production, “American Sniper.” The film will be distributed by Warner Bros. Pictures, a Warner Bros. Entertainment Company and in select territories by Village Roadshow Pictures

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ:

IMDb Facebook Twitter Instagram Google Plus tumblr Official site


top of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων το τέλος μιας ταινίας, χάρη στα trivia που δημοσιεύονται πριν προβληθεί, και ειδικότερα όταν πρόκειται για αληθινή ιστορία, χάνει κάποιος το suspense, ένα από τα βασικά στοιχεία που καθηλώνει το θεατή. Οπότε τι απομένει; Μια καλή σκηνοθεσία, ένα καλύτερο μοντάζ, πολύ καλές ερμηνείες, εμβάθυνση στους χαρακτήρες, σωστή απεικόνιση μιας εποχής, ρεαλισμός γενικότερα, ώστε να καθηλωθεί ο θεατής στο κάθισμα. Ε, λοιπόν το American Sniper δεν είναι καθηλωτικό.

Μπορεί ο Μπράντλεϊ Κούπερ να έχει τα σκληρά χαρακτηριστικά του πατριώτη αμερικανού, που θέλει και οικογένεια να κάνει και να προσφέρει στην πατρίδα του και να θυσιαστεί ακόμα, αλλά αυτό δεν φτάνει. Εξαιρετική η ερμηνεία του, ως Κρις Κάιλ, τόσο στο πεδίο της μάχης, όσο και στο σπίτι του, όταν σκέφτεται (προς ώρας) μήπως είναι μάταιο να φεύγει από την οικογένειά του και να πηγαίνει να ταλαιπωρείται μίλια μακριά, για να σώσει κι άλλους («Ένα θα σου πω: δεν θυμάσαι αυτούς που έσωσες, αλλά αυτούς που δεν μπόρεσες να σώσεις... Αυτά τα πρόσωπα, αυτές τις καταστάσεις τις κουβαλάς για πάντα μέσα σου» λέει σε κάποια στιγμή), αλλά εκτός από αυτό, οι σκοτωμοί, οι ενέδρες στους δρόμους, οι αγωνίες, το δράμα όλων αυτών των γενναίων (ακούσια ή εκούσια) ανθρώπων, κάπου το έχουμε ξαναδεί. Ναι. Στις ταινίες της Κάθριν Μπίγκελοου HurtLocker (2008) και ZeroDarkThirty (2012).

Ο Κλιντ Ίστγουν αυτή τη φορά δεν πρόσφερε τίποτα περισσότερο παρά άλλη μια ταινία, στη σειρά «πατρίς - θρησκεία – οικογένεια», που τόσο λατρεύουν οι Αμερικανοί. Άρτια τεχνικά η ταινία, εκπληκτικές οι ερμηνείες τόσο του Μπράντλεϊ Κούπερ όσο και της Σιένα Μίλερ, ρεαλιστικές μάχες, υπερβολική επίδειξη της υπεροπλίας των Αμερικανών αλλά ως εκεί. Απουσιάζει η ψυχή (που είχαμε δει στο «Αλύγιστος»), εκτός κι αν προσέξεις λίγο και δεις στις εκφράσεις του Κούπερ, σε μια φευγαλέα στιγμή, την απορία του: Μήπως δεν αξίζει τον κόπο όλο αυτό το πήγαιν’ έλα στο εχθρικό έδαφος; Αλλά όχι. Μετά θα επιστρέψει στη μάχη για να συνεχίσει να σώζει κόσμο και τελικά να δολοφονηθεί (τι ειρωνεία), νέος ακόμα, στην πόλη που ζει ειρηνικά με την οικογένειά του. Και δεν κάνω spoiling. Έχει γραφτεί σε δεκάδες έντυπα και έχει κυκλοφορήσει σε βιβλίο η αυτοβιογραφία του.

 

Άγγελος Πολύδωρος
του Άγγελου Πολύδωρου   | blogspot

 


 

Jim Papamichos
του Δημήτρη Παπαμίχου [email protected]

 


top of the page

Comments powered by Disqustop of the page
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία:
25/12/2014 (ΗΠΑ, περιορισμένη διανομή)
15/1/2015 (Γερμανία)
16/1/2015 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο)
21/1/2015 (Βέλγιο)
22/1/2015 (Αυστραλία, Ρωσία)
18/2/2015 (Γαλλία)
19/2/2015 (Ελλάδα)
20/2/2015 (Ισπανία)


top of the page
PHOTOS - POSTERS


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

>>CAST<<

Πρωταγωνιστούν:

Bradley Cooper ... Chris Kyle
Sienna Miller ... Taya Renae Kyle
Jake McDorman ... Ryan Job
Kyle Gallner ... Winston
Brian Hallisay ... Captain Gillespie
Luke Grimes ... Marc Lee
Max Charles ... Colton Kyle
Brando Eaton
Sam Jaeger ... Captain Martens
Keir O'Donnell ... Jeff Kyle
Eric Close
Owain Yeoman
Billy Miller ... Naval Recruiter
Eric Ladin ... Squirrel
Chance Kelly ... Col. Jones
Marnette Patterson ... Sarah
Navid Negahban ... Sheikh al-Obeidi
Leonard Roberts ... Instructor Rolle
Cory Hardrict ... D
Tim Griffin ... Colonel Gronski
Reynaldo Gallegos ... Tony
Sammy Sheik ... Mustafa
Mido Hamada ... The Butcher
Assaf Cohen ... Terp #2
Joel Lambert ... Delta Sniper
Evan Gamble ... Jag Officer #1
Jet Jurgensmeyer ... Colton's Friend
Robert Clotworthy ... Navy Doctor
Ben Reed ... Wayne Kyle
Greg Duke ... MRAP Gunner
Zack Duhame ... Contractor
Anthony Jennings ... Veteran #2
Brett Edwards ... Recon Gunner
Madeleine McGraw ... McKenna Kyle
Melissa Hayden ... Receptionist
Erik Aude ... Thompson
Jonathan Kowalsky ... Marine #2
Emerson Brooks ... Marine Sniper
James Ryen ... Petty Officer Karnan
Elizabeth Schmidt ... Boy's Mom
Luis Jose Lopez ... Sanchez
Leon Charles Farmer ... LCPL Roach
Fahim Fazli ... Messianic Tribal leader
Golbon Eghtedari ... The Shadow
Amanda Sackett ... Maid of Honor
Amie Farrell ... Marc Lee Wife
Ricky Ryba ... Cobra Pilot
Enrique Guzman ... Contractor
Kevin Lacz
Elise Robertson ... Debby Kyle
Tony Nevada ... Actor
Anthony Ledesma ... Insurgent
Jon Maxwell ... American Hostage
Brandon Salgado Telis ... Bully
Ayman Samman ... Father
E.R. Ruiz ... Carjacker #2
Ryan Christiansen ... Cop #2
Hector Bucio ... PFC Alvarez
Andrew DeVitre ... Angry Neighbor
Adam Hart ... Jeff 'Marine'
Serendipity Lilliana ... Colton's Friend
Vincent Selhorst-Jones ... Eddie Ray Routh
Robert Aldredge ... Sniper School Cadet
Tim Talman ... Cop #1
Troy Vincent ... Pastor
Angel Oquendo ... Voice-over artist
Benjamin Mathes ... Jag Officer
Darius Cottrell ... Ranger Gunner #1
Noah Staggs ... Rodeo Patron
Brent Gutierrez ... Car Jacker
Alissa Ford ... Female Driver
Michael Prather ... Family member
Alvin Cowan ... Marine LT Dever
Kevin Ryan ... Marine
Paul Meixner ... CPL Taggart
Cole Konis ... Young Chris Kyle
Salah Salea ... Angery Chanter
Aidan McGraw ... Young Colton
Vrezh Bozukyan ... Insurgent
Will Rian ... Major Porter
Fehd Benchemsi ... Terp
Jason Eftimoski ... Humvee Tank soldier
Luke Sunshine ... Young Jeff Kyle
Ryan Sadaghiani ... Son
Pamela Denise Weaver ... Marc Lee's Mom
Shaun Anthony ... Marine Viper
Mykell Barlow ... Private Gukeisen
Hunter Mahaffey ... Colton's friend
Marque Lundgren ... Carnival Game Operator
Nick Salter ... Navy Dispatch Op
Mark DeSalvo ... Col Driver-Marine
Jad Mhidi Senhaji ... Omar

>>CREDITS<<

Είδος ταινίας
Δράσης, Βιογραφική

Σκηνοθεσία
Clint Eastwood


Σενάριο
Jason Dean Hall
Chris Kyle
(βιβλίο)

Παραγωγή
Bradley Cooper
Clint Eastwood
Andrew Lazar
Robert Lorenz
Peter Morgan

Φωτογραφία
Tom Stern

Μοντάζ
Joel Cox
Gary Roach

Casting
Geoffrey Miclat

Σχεδιασμός Παραγωγής
Charisse Cardenas
James J. Murakami

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Harry E. Otto
Dean Wolcott

Σκηνικά
Gary Fettis

Εταιρείες Παραγωγής
Warner Bros. (presents)
Village Roadshow Pictures (in association with)
Mad Chance Productions
22 & Indiana Pictures
Malpaso Productions

Διανομή
Tanweer (Ελλάδα)
Warner Bros.

Ειδικά Εφέ
Moving Picture Company (MPC)

Χρονολογία παραγωγής
2014

Χώρα παραγωγής
ΗΠΑ

Γλώσσα
Αγγλικά

Εικόνα
Έγχρωμη 2.35 : 1

Διάρκεια
132'

Ήχος
Dolby Digital

Τοποθεσίες γυρισμάτων
ΗΠΑ (Λος Άντζελες, Σάντα Κλαρίτα, Ελ Σέντρο, Σιλ Μπιτς, Μαρίνα Ντελ Ρέι), Μαρόκο

AKA

Καταλληλότητα

Κόστος

Εισπράξειςtop of the page
 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 4.18
Αριθμός Ψήφων: 11


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
Κακό

Συνδεδεμένα Θέματα

ΒιογραφικήΔράσηςtop of the page

-- Sponsored Links --

QR Code for smartphones   aggelospolidoros.blogspot.gr   AGATHI Art Gallery   cinefo.wordpress.comr   QR code for Facebook page


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.


Info | Statistics | Site Map (topics) | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed
Copyright © 2007- myFILM. All Rights Reserved ®.
Ολοκλήρωση σελίδας: 0.027 Δευτερόλεπτα

Ακολουθήστε μας !

Facebook Twitter YouTube Tumblr RSS Pinterest Vimeo Linkedin Flickr Google+