NEW Site myFILM.gr 
NEW Site myFILM.gr
  NEW Site myFILM.gr 
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά

Cinema: Dracula Untold του Γκάρι Σορ (2014)

Ημερομηνία καταχώρησης: Δευτέρα, 14 Ιούλ. 2014 @ 17:27:00 EEST - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Τρόμου

Dracula Untold

του Γκάρι Σορ
με τους Λουκ Έβανς, Ντομινίκ Κούπερ, Σάρα Γκαντόν, Σαμάνθα Μπαρκς, Τσαρλς Ντανς, Ζακ Μαγκόουαν

Υπόθεση:
Είμαστε στο 1462. Η Τρανσυλβανία απολαμβάνει παρατεταμένη περίοδο ειρήνης υπό τη βασιλεία του Βλαντ ΙΙΙ και της συζύγου του Μιρένα, οι οποίοι μεριμνούν ώστε οι υπήκοοί τους να ζουν προστατευμένοι από τους εχθρούς και ειδικότερα τους Τούρκους που επεκτείνονταν επικίνδυνα, κατακτώντας όποια εδάφη έβρισκαν στο πέρασμά τους. Όταν ο Σουλτάνος Μεμέτ ο ΙΙ απαιτεί 100 παιδιά για το στρατό των Γενιτσάρων του ο Βλαντ καλείται να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του πατέρα του και να παραδώσει το γιο του στο σουλτάνο ή αν θα απευθυνθεί σε ένα τέρας ώστε να νικήσει τους Τούρκους, χάνοντας, όμως, την ψυχή του.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Κάποιες φορές, ο κόσμος δε χρειάζεται έναν ακόμη ήρωα.
Κάποιες φορές αυτό που χρειάζεται είναι… ένα τέρας

Πρίγκιπας Βλαντ ΙΙΙ

Σχεδόν έναν αιώνα μετά την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Δράκουλα (το 1931), το στούντιο που μας «πρωτοσύστησε» το είδος του τρόμου, η Universal Pictures, έρχεται να μας αφηγηθεί την αυθεντική ιστορία του Βλαντ ΙΙΙ του Παλουκωτή, του ανθρώπου που έμελλε να μείνει στην Ιστορία όχι τόσο επειδή «παλούκωνε» τους εχθρούς του, αλλά, κυρίως, επειδή μεταμορφώθηκε, για να σώσει την οικογένειά του, στο πλέον πανίσχυρο πλάσμα της νύχτας. Μια επική περιπέτεια δράσης με πρωταγωνιστή τον Λουκ Έβανς που αποκαλύπτει την αληθινή ιστορία πίσω από το θρύλο του αιμοδιψή Πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας που έμελλε να στοιχειώνει τα βράδια μας.

INFO

 • Ο Βλαντ ΙΙΙ γεννήθηκε το 1431 στην Τρανσυλβανία, μια ορεινή περιοχή στη σύγχρονη Ρουμανία. Ο πατέρας του ήταν ο Βλαντ Ντρακούλ ΙΙ, ηγεμόνας της Βλαχίας, του πριγκιπάτου που βρίσκεται στα νότια της Τρανσυλβανίας. Το προσωνύμιο Ντρακούλ που σημαίνει δράκος του δόθηκε μετά την ένταξή του στο Τάγμα του Δράκου, ένα χριστιανικό στρατιωτικό τάγμα, που έλαβε ακολούθως και ο γιος του. Καθώς βρισκόταν ανάμεσα στη χριστιανική Ευρώπη και στα μουσουλμανικά εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τρανσυλβανία και η Βλαχία ήταν συχνά σκηνικό αιματηρών μαχών. Όταν ο Βλαντ II κλήθηκε σε μια διπλωματική συνάντηση το 1442 με το σουλτάνο Μουράτ Β’ στην Κωνσταντινούπολη, έφερε τους νεαρούς γιους του Βλαντ ΙΙΙ και Ραντού μαζί του, τους οποίους και άφησε ομήρους του Σουλτάνου. Εκεί παρακολούθησαν τις πρακτικές βασανιστηρίων και εκτελέσεων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και είναι πιθανό εκεί να ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την βασανιστική πρακτική του «παλουκώματος», για την οποία έμεινε γνωστός στην Ιστορία ως Παλουκωτής (Βλάντις Τσέπες). Έτσι, μόλις απελευθερώθηκε από την οθωμανική αιχμαλωσία και ανέλαβε την εξουσία (1448-1476) λίγο μετά το θάνατο του πατέρα του, η βασιλεία του αίματος άρχισε. Το 1476, οδεύοντας προς μια ακόμη μάχη με τους Οθωμανούς, ο Βλαντ και μια μικρή εμπροσθοφυλακή από στρατιώτες έπεσαν σε ενέδρα και ο πρίγκιπας σκοτώθηκε και αποκεφαλίστηκε ενώ το κεφάλι του παραδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ώστε όλοι να το βλέπουν, να θυμούνται τα αποτρόπαια εγκλήματά του και να τρέμουν.
 • Από την εποχή που ο Μπραμ Στόκερ εξέδωσε το βιβλίο «Dracula» το 1897 ο ήρωας αυτός έχει «στοιχειώσει» την κινηματογραφική, μουσική και λογοτεχνική κουλτούρα μας. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν έχουμε απολαύσει κινηματογραφικά (παρά τις πλείστες όσες ταινίες) μια καταγωγική ιστορία για το εν λόγω «τέρας», το οποίο όντως υπήρξε ιστορικά -ως Βλαντ ΙΙΙ ο Παλουκωτής- και προκαλούσε ανάλογο με τους θρυλικούς αιμοδιψείς βρικόλακες δέος στον κόσμο λόγω της αγριότητάς του και των μεθόδων που χρησιμοποιούσε στον αφανισμό των εχθρών του (και όχι λόγω των υπερφυσικών δυνάμεών του).
 • Για τη σκηνοθεσία αυτής της φιλόδοξης επικής περιπέτειας οι παραγωγοί ήθελαν κάποιον που θα τολμούσε μια ρηξικέλευθη προσέγγιση του θρύλου ώστε να αποκαλυφθεί το ανθρώπινο πρόσωπο πίσω από τη μυθολογία. Και το όνομα αυτού… Γκάρι Σορ, επιτυχημένο σκηνοθέτη πολλών διαφημιστικών και της εντυπωσιακής ταινίας μικρού μήκους The Cup of Tears.  Ο σκηνοθέτης εντυπωσιάστηκε από το σενάριο των Ματ Σαζάμα και Μπερκ Σάρπλες που κατόρθωνε να συνδυάζει την ιστορία του Παλουκωτή με την πρωτότυπη ιστορία του Μπαρ Στόκερ, και υιοθέτησε ως πυρήνα της ταινίας την ανθρώπινα συγκινητική σχέση πατέρα-γιου και τον αγώνα ενός ανθρώπου να σώσει την οικογένειά του. Σχολιάζει ο σκηνοθέτης «Είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, αλλά ουσιαστικά μια εξερεύνηση της έννοιας της κληρονομιάς. Όλη η μυθολογία περί βρικολάκων εκεί στηρίζεται : στο πώς κληρονομείται κάτι από γενιά σε γενιά είτε αυτό είναι το DNA είτε αναμνήσεις ή ακόμα και ευθύνες / ταξικές υποχρεώσεις. Συμπάσχεις με τον Βλαντ ΙΙΙ και τις προσπάθειες που καταβάλλει να σώσει την οικογένειά του.»   
 • Για το ρόλο του στοργικού πατέρα και συζύγου, αλλά συνάμα και ατρόμητου πολεμιστή (και πάνω απ’ όλα για το ρόλο του Δράκουλα) επιλέχτηκε ο Λουκ Έβανς. Σχολιάζει ο σκηνοθέτης  «Αν δεις τον Δράκουλα ως αρχετυπικό χαρακτήρα είναι ένας αντιήρωας στον οποίο επενδύεις και τον οποίο αγαπάς κατά τη διάρκεια της ταινίας, αλλά βλέπεις πως καλείται να πάρει κάποιες δύσκολες αποφάσεις, εξαιτίας των οποίων καταλήγει να μείνει μόνος του. Είναι ένας ήρωας που λογικά δε θα έπρεπε να αγαπάς καθώς είναι πολύ σκληρός και άγριος και προβαίνει σε αδίστακτους φόνους, αλλά δεν μπορείς παρά να του δείξεις τον δέοντα σεβασμό.»
 • Στο ρόλο της  Μιρένα, της  αγνής και λαμπερής συζύγου του Βλαντ (η πυξίδα ηθικής) για χάρη της οποίας ο Βλαντ γίνεται βρικόλακας, βρίσκουμε την Καναδή ηθοποιό Σάρα Γκέιντον (A Dangerous Method), η οποία παραπέμπει στα κλασικά γυναικεία πρότυπα του Χόλιγουντ. Στον αντίποδά της βρίσκουμε  το Σουλτάνο Μέμετ που υποδύεται ο Ντόμινικ Κούπερ (Mamma Mia!), ο οποίος μισεί τον Βλαντ, καθώς ήταν ο αγαπημένος του πατέρα του.  Στο ρόλο του Μέγα Βρικόλακα που κινεί όλα τα νήματα βρίσκουμε τον Τσαρλς Ντανς (Game of Thrones).
 • Ο βρικόλακας της ταινίας  έχει αρχικά ανθρώπινη μορφή, ενώ ο δαίμονας που υφέρπει εντός του εμφανίζεται αμυδρά. Όσο η δίψα του για αίμα μεγαλώνει, τόσο το δέρμα του βρικόλακα χλωμιάζει αν όχι ασπρίζει. Όταν πίνει αίμα, το χρώμα του επανέρχεται. Στο τέλος ο δαίμονας κάνει την εμφάνισή του, καθώς έχει επικρατήσει του ανθρώπινου στοιχείου: μια ψυχή που παραδίνεται στο σκοτάδι είναι ναι μεν τρομακτική, αλλά την ίδια στιγμή την λυπάσαι. Πρόκειται για μια σύμμειξη ανθρώπου και τέρατος…
 • Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Ραμίν Ντζαγουάντι (Iron Man, Game of Thrones).

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

ΓΚΑΡΙ ΣΟΡ
 • Γεννήθηκε το 1979 στην Ουαλία.
 • Σπούδασε κινηματογράφο στο GMIT και στο IADT, στην Ιρλανδία και καλές τέχνες στο Central Saint Martins, στο Λονδίνο. 
 • Έχει μακρά εμπειρία στη σκηνοθεσία διαφημιστικών για γνωστά προϊόντα και με την ταινία αυτή επιχειρεί το πέρασμά του στον κινηματογράφο.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΛΟΥΚ ΕΒΑΝΣ
 • Γεννήθηκε το 1979 στην Ουαλία και σπούδασε στο London Studio Centre.
 • Τον πρώτο του βασικό κινηματογραφικό ρόλο τον πήρε στην ταινία Clash of the Titans.
 • Τελευταία τον είδαμε στις ταινίες Blitz, The Three Musketeers, Ashes, Immortals, The Raven, Fast and Furious 6.
ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΚΟΥΠΕΡ
 • Γεννήθηκε το 1978 στην Αγγλία.
 • Σπούδασε στο London Academy of Music and Dramatic Art.
 • Τον έχουμε δει στις ταινίες Mamma Mia, The Duchess, An Education, The Devil’s Double, Captain America : The First Avenger, My Week with Marilyn, Dead Man Down.
ΣΑΡΑ ΓΚΕΪΝΤΟΝ
 • Γεννήθηκε το 1987 στο Τορόντο του Καναδά.
 • Έχει παίξει σε τρεις ταινίες του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ: A Dangerous Method, Cosmopolis, Maps to the Stars.

Synopsis

The origin story of the man who becomes Dracula.

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ:

IMDb Facebook Twitter Instagram tumblr Official site


top of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Ενδιαφέρουσα και ατμοσφαιρική εξιστόρηση της περιόδου, πριν το μυθιστόρημα του Μπρααμ Στόουκερ «Δράκουλας ο βρικόλακας των Καρπαθίων» (1897), πάνω στο  οποίο βασίστηκε όλη η κινηματογραφική μυθολογία, με πρώτη την ταινία του Τέρενς Φίσερ (1958), που ανάδειξε το είδος, αλλά και τον Κρίστοφερ Λι ως απόλυτο σταρ του.

Ο Γκάρι Σορ, παρά το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη του ταινία, καταφέρνει να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή και δημιουργεί ένα έργο που θα μπορούσα θεματικά (αναζήτηση της αιώνιας αγάπης) να το συγκρίνω μόνο με το Dracula του Κόπολα (1992), στο οποίο μάλιστα παραπέμπει τελειώνοντας την ταινία του, όταν ο βρικόλακας μετά από ένα χρονικό άλμα, βρίσκεται στη σύγχρονη εποχή και συναντά τη Μίνα (την κοπέλα που ερωτεύεται ο Δράκουλας του Στόουκερ και του Κόπολα).

Ο Δράκουλάς του Σορ, είναι ένας φυσιολογικός ηγέτης μια κομητείας, που αγαπά την οικογένειά του και σέβεται τους υπηκόους του, αλλά θα αναγκαστεί να πουλήσει την ψυχή του και να εξελιχθεί σε αιμοδιψές τέρας, στην προσπάθειά του να τους σώσει από τους βαρβάρους. Ο Λουκ Έβανς καταφέρνει να είναι συμπαθητικός στην αρχή και απόλυτα αντιπαθητικός στο τέλος, από τις βαρβαρότητες στις οποίες προβαίνει. Η μεταμόρφωσή του γίνεται χωρίς υπερβολές και πείθει.

Από άποψη εφέ η ταινία δεν πάει και άσχημα. Θα μπορούσε να έχει παρασυρθεί σε εντυπωσιακές και χρονικά σπάταλες επικές απεικονίσεις, αλλά ο Σορ ως πρώην σκηνοθέτης διαφημιστικών, γνωρίζει καλά πότε αρχίζει να βαριέται ο θεατής (και γι’ αυτό ίσως και η διάρκεια της ταινίας είναι μόνο μιάμιση ώρα).

Άγγελος Πολύδωρος
του Άγγελου Πολύδωρου   | blogspot

 


 

Jim Papamichos
του Δημήτρη Παπαμίχου [email protected]


top of the page

Comments powered by Disqustop of the page


VIDEO CLIPS, TRAILER, TEASER, SCREENING PREVIEW


top of the page


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία:
6/8/2014 (Γαλλία)
2/10/2014 (Γερμανία)
3/10/2014 (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία)
9/10/2014 (Ελλάδα)
17/10/2014 (ΗΠΑ)
30/10/2014 (Ιταλία)


top of the page
PHOTOS - POSTERS


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

>>CAST<<

Πρωταγωνιστούν:

  Luke Evans ... Vlad Tepes
  Sarah Gadon ... Mirena
  Samantha Barks ... Baba Yaga
  Charles Dance
  Dominic Cooper ... Mehmed
  Zach McGowan ... Shkelgim
  Charlie Cox
  Art Parkinson
  Paul Kaye ... Brother Lucian
  Dilan Gwyn ... Governess
  Noah Huntley ... Captain Petru
  Joana Metrass ... Handmaiden
  Diarmaid Murtagh ... Dimitru
  Ronan Vibert ... Simion 'The Wise'
  William Houston ... Cazan
  Thor Kristjansson ... Bright Eyes
  Tom Benedict Knight ... Ottoman General
  Charlene Gleeson ... Boyar Wife
  Ash Cook ... Hero Boy
  Lasco Atkins ... Transylvanian villager
  Mish Boyko ... Radu
  Ferdinand Kingsley ... Hamza Bey
  Arkie Reece ... General Ismail
  Tyrone Kearns ... Boyar / Vampire
  Shane McCaffrey ... Lucien Monk / Vampire
  Joseph Long ... General Omer
  Paul Bullion ... Nicolae
  Glen Barry ... Blacksmith Monk
  Marco Staines ... Vlad Soldier
  Dominic Borrelli ... Wealthy Boyar
  Nick Donald ... Castle Gaurd
  Richard Buick ... Ottoman Soldier
  Ross Moneypenny ... Vlad soldier / vampire
  Jesse Morris ... Ottoman Soldier
  Laurence Doherty ... Peasant Man
  Volkan Ay ... Young Turkish Soldier
  Davide Manganelli ... Turkish General
  Hunter Stratton Boland ... Hero boy
  Anthony Briers ... Hero Boy
  Paul Casar ... Intrigued Boyar
  Bomber Hurley-Smith ... Ottoman army captain
  Richard Hansen ... Adjutant
  Omar Youssef ... Hamza Bey Adjutant
  Gordon Bell ... Boyar / Vampire
  Rachel Kennedy ... Boyer Wife Vampire
  Bobby Marno ... Vlad solider / Vampire
  Matthew Åkerfeldt ... Vlad Soldier / Vampire
  Jeffrey Nelson ... Vlad soldier / vampire
  James Edlin ... Bright Eyes Jannisary
  Mel Lyle ... Handmaiden
  Ruth Baxter ... Handmaiden Vampire
  Charlie Berkeley ... Transylvanian Boy
  Darren Speers Crothers ... Turkish General 7
  Neville Steenson ... Monk 7
  J.J. Murphy ... The Village Elder
  Andrew Zographos ... Ottoman Army Guard
  Frank Cannon ... Monk No6
  Peter Heenan ... Hero Boy
  Cole Currin ... Vlad Castle Guard
  Chris Cherry ... Vlad soldier / Vampire

>>CREDITS<<

Είδος ταινίας
Τρόμου, Δράσης, Δράμα, Φαντασίας, Πολεμική

Σκηνοθεσία
Gary Shore


Σενάριο
Matt Sazama
Burk Sharpless
Bram Stoker characters

Παραγωγή
Michael De Luca

Μουσική
Ramin Djawadi

Φωτογραφία
John Schwartzman

Μοντάζ
Richard Pearson

Casting
John Hubbard
Ros Hubbard


Σχεδιασμός Παραγωγής
François Audouy

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
David Doran
Heather Greenlees
Paul Inglis
Elaine Kusmishko
Luigi Marchione
Michael Turner


Σκηνικά
Paki Smith

Κοστούμια
Ngila Dickson

Εταιρείες Παραγωγής
Universal Pictures (presents)
Legendary Pictures (presents)
Michael De Luca Productions

Διανομή
UIP (Ελλάδα)
Universal Pictures

Ειδικά Εφέ
Clear Angle Studios (cyber scanning)
Clear Angle Studios (photogrammetry)
Framestore (visual effects)
Peanut FX (matchmove)
ReelEye Company (special effect contact lenses)

Χρονολογία παραγωγής
2014

Χώρα παραγωγής
ΗΠΑ

Γλώσσα
Αγγλικά

Εικόνα
Έγχρωμη 2.35 : 1

Διάρκεια
92'

Ήχος
SDDS | Datasat | Dolby Digital

Τοποθεσίες γυρισμάτων
Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Ιρλανδία)

AKA
Dracula Year Zero

Καταλληλότητα

Κόστος
$100,000,000

Εισπράξεις


top of the page
 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 3.5
Αριθμός Ψήφων: 2


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
Κακό

Συνδεδεμένα Θέματα

ΠολεμικήΤρόμουΔραματικήΔράσηςΦαντασίαςtop of the page

-- Sponsored Links --

QR Code for smartphones   aggelospolidoros.blogspot.gr   AGATHI Art Gallery   cinefo.wordpress.comr   QR code for Facebook page


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.


Info | Statistics | Site Map (topics) | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed
Copyright © 2007- myFILM. All Rights Reserved ®.
Ολοκλήρωση σελίδας: 0.596 Δευτερόλεπτα

Ακολουθήστε μας !

Facebook Twitter YouTube Tumblr RSS Pinterest Vimeo Linkedin Flickr Google+