NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά
**ΝΕΟ site** **Παλιό site** ΝΕΑ Ταινίες Φεστιβάλ Φωτογραφίες TV DVD Box Office

Cinema: Εγώ, ο εαυτός μου και η μαμά (Me, Myself and Mum / Les garcons et Guillaume, a table!) του Γκιγιόμ Γκαγιέν (2013)

Ημερομηνία καταχώρησης: Τρίτη, 17 Δεκ. 2013 @ 15:34:00 EET - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Κωμωδία

Εγώ, ο εαυτός μου και η μαμά
Me, Myself and Mum / Les garçons et Guillaume, à table!

του Γκιγιόμ Γκαγιέν
με τους Γκιγιόμ Γκαγιέν, Ιβόν Μπακ, Κάρολ Μπρένερ, Νταιάν Κρούγκερ, Αντρέ Μαρκόν, Γκοτζ Ότο, Φρανσουά Φαμπιάν, Νανού Γκαρσία

Υπόθεση:
Η ταινία, που έχει αλμοδοβαρικά στοιχεία, αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού που η μητέρα του τον μεγάλωσε ως κορίτσι. Είναι η διασκευή του θεατρικού one man show του ιδίου του Γκιγιόμ Γκαγιέν, που είχε ανεβάσει με τεράστια επιτυχία το 2008. Με θεατρικό στιλ και πολύ χιούμορ ο Γκαλέν υποδύεται τον εαυτό του από τότε που ήταν παιδί μέχρι να μεγαλώσει. «Η πρώτη ανάμνηση που έχω από τη μητέρα μου είναι όταν ήμουν τεσσάρων ή πέντε χρονών. Μας φώναζε μαζί με τις δύο αδερφές μου να φάμε λέγοντάς μας: Τα αγόρια και ο Γκιγιόμ στο τραπέζι! και την τελευταία φορά που της μίλησα στο τηλέφωνο, μου έκλεισε το τηλέφωνο λέγοντας μου: Σε φιλώ αγάπη μου. Αλλά ας πούμε ότι ανάμεσα από αυτές τις δύο προτάσεις υπάρχουν ορισμένες παρανοήσεις.»
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό και σκανδαλιάρικο από την ενηλικίωση, όταν δε φοβάσαι να είσαι ο εαυτός σου!

Η μεγάλη αποκάλυψη του περσινού φεστιβάλ Καννών (κατάφερε από την πρώτη στιγμή να κλέψει τις εντυπώσεις στη Γαλλία, σημειώνοντας ρεκόρ εισιτηρίων και αλλεπάλληλα χαμόγελα στους θεατές) αφηγείται την ξεκαρδιστική αλλά και βαθιά ανθρώπινη εξομολόγηση ενός αγοριού, η μητέρα του οποίου αποφάσισε να τον μεγαλώσει ως κορίτσι. Διασκευάζοντας το θεατρικό one man show του ιδίου του Γκιγιόμ Γκαγιέν, που είχε ανέβει στη Γαλλία, με τεράστια επιτυχία το 2008, ο σπουδαίος Γάλλος «πολυοργανίστας» παραδίδει μια ειλικρινή κατάθεση ψυχής.

Διακωμωδώντας τις πιο τραγελαφικές εμπειρίες ενός αγοριού που παρά την επεισοδιακή ανατροφή του, ως γκέι, αποφασίζει μεγαλώνοντας να αγκαλιάσει τον εσωτερικό του στρέιτ εαυτό, ο Γκιγιόμ Γκαγιέν, με το απαράμιλλο θεατρικό του στιλ και μπόλικο χιούμορ, γράφει, σκηνοθετεί και ενσαρκώνει τους ρόλους κλειδιά μιας ταινίας που καταφέρνει να ξεπεράσει ηθικές και κοινωνικές αγκυλώσεις αιώνων. Η πρωτοποριακή, αυτή, προσέγγιση ενός οικογενειακού ταμπού με διαχρονική ισχύ αποτελεί μια αναπάντεχη κινηματογραφική έκπληξη που καταφέρνει να προκαλέσει νευρικό, ανεπιτήδευτο, γέλιο, μέσα από τις πιο άβολες δραματικές καταστάσεις.   

«Η πρώτη ανάμνηση που έχω από τη μητέρα μου είναι όταν ήμουν τεσσάρων ή πέντε χρονών. Μας φώναζε μαζί με τους δύο αδερφούς μου να φάμε λέγοντάς μας: “Τα αγόρια και ο Γκιγιόμ στο τραπέζι!” και την τελευταία φορά που της μίλησα στο τηλέφωνο, μου έκλεισε το τηλέφωνο λέγοντας μου: “Σε φιλώ αγαπημένη μου”. Αλλά ας πούμε ότι ανάμεσα από αυτές τις δύο προτάσεις υπάρχουν ορισμένες παρανοήσεις.»

«Το Εγώ, ο Εαυτός μου και η Μαμά μεταφέρθηκε σε ταινία αφού πρώτα παρουσιάστηκε στο θέατρο. Ήθελα να κάνω μια κωμική και παράλληλα συναισθηματική ταινία. Σχεδιασμένο στα μέτρα μου και γύρω από το «ταξίδι» μου στην αστική τάξη, με έναν τρόπο παιχνιδιάρικο, ευαίσθητο και κομψό.»
«Στο σινεμά πρέπει να δηλώνεις ένα φύλο και αυτό να ακολουθείς. Η ταινία αυτή πραγματεύεται ακριβώς αυτό, τα φύλα και κατά βάθος το δικό μου φύλο, για το οποίο όλος ο κόσμος προβληματίστηκε, κι εγώ πρώτος από όλους. Η συγκεκριμένη ταινία περιστρέφεται γύρω από την ισότητα των φύλων.

Αυτή η ταινία δεν λέει την όποια αλήθεια αλλά τη δική μου αλήθεια. Είναι η υποκειμενική ιστορία ενός ηθοποιού που αναζητά τα συναισθήματα που σμίλεψαν τον χαρακτήρα και καθόρισαν την εξέλιξή του. Εδώ μιλάμε μόνο για την ειλικρίνεια των ηθοποιών, ακόμα και την πιο λανθασμένη. Η ταινία θα μπορούσε να είναι τραγωδία αλλά ευτυχώς, χάρη στο παιχνιδιάρικο ύφος της, έγινε αστεία, έστω και λίγο σουρεαλιστική. Έχει μία δόση σουρεαλισμού που με μεταφέρει από τη μία ηλικία στην άλλη και από το ένα φύλο στο άλλο με μία μόνο επιτακτική ανάγκη: να φτάσω μέχρι το τέλος. Η ταινία είναι μία αληθινή έκφραση αγάπης προς τις γυναίκες, και κυρίως προς τη μητέρα μου.»

Το κωμικό στοιχείο της ταινίας στηρίζεται στην έκπληξη του ήρωα. Στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο Γκιγιόμ και στον τρόπο που αντιδρά, συνήθως, μαζί με τα αστεία, χωρίς να αντιλαμβάνεται τα λάθη του. Έχοντας την εμμονή ότι είναι κορίτσι και μετά ομοφυλόφιλος, για να «ανταποκριθεί» σε αυτό που περιμένουν από αυτόν, ο πρωταγωνιστής εμπλέκεται σε καταστάσεις λεπτές αλλά πολύ διασκεδαστικές. Εξερευνά έτσι το παράδοξο της ενεργής αφήγησης, τη διαδρομή ενός άνδρα παθητικού που τον έχουν κατηγοριοποιήσει μόνο γι’ αυτό το λόγο. Η ταινία αναδεικνύει τα δυνατά σημεία και το παραλήρημα της αναζήτησης της ταυτότητας του Γκιγιόμ. Στο χιουμοριστικό κρεσέντο προστίθεται και η πολύ απόκρυφη διάσταση της ιδιαίτερης σχέσης που ενώνει τον Γκιγιόμ με τη μητέρα του.
«Όταν ήμουν παιδί, η μητέρα μου, έλεγε: “Τα αγόρια και ο Γκιγιόμ.” Είναι αυτό το “και” που με έκανε να πιστεύω ότι για να παραμείνω ξεχωριστός στα μάτια της άστοργης αλλά κατά τα λοιπά απίθανης μητέρας, για να ξεχωρίσω από την ανώνυμη μάζα που αποτελούσαν τα αγόρια, έπρεπε οπωσδήποτε να μην είμαι ένας από αυτούς. Έκανα τα πάντα για να είμαι κορίτσι. Και τι καλύτερο μοντέλο μπορούσα να έχω από τη μητέρα μου; Άρχισα να την μιμούμαι, πήρα τη φωνή της, τις ίδιες χειρονομίες, τις ίδιες εκφράσεις. Δεν έγινα θηλυπρεπής, αλλά θηλυκός, έγινα η μητέρα μου κι όλοι οι θηλυκοί ρόλοι που με ελκύουν. Ήταν ο τρόπος που επέλεξα να την αγαπώ, να ξεχνιέμαι, να με παρασύρει η φαντασία… Αποδέχθηκα αυτό τον ρόλo, έγινα ένα με αυτόν, προσπαθώντας να εξερευνήσω όλες τις πτυχές μου. Μέχρι που κατάφερα να απαγκιστρωθώ τόσο, που κατάφερα να το αφηγηθώ, να το γυρίσω ταινία, να κινηματογραφήσω τις γυναίκες και να κάνω τον κόσμο να γελάει.»


 Le premier souvenir que j'ai de ma mere c'est quand j'avais quatre ou cinq ans. Elle nous appelle, mes deux freres et moi, pour le diner en disant : < Les garcons et Guillaume, a table ! > et la derniere fois que je lui ai parle au telephone, elle raccroche en me disant : < Je t'embrasse ma cherie > , eh bien disons qu'entre ces deux phrases, il y a quelques malentendus.

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ:

IMDb Facebook Twitter Official site


top of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Η Βαθμολογία μου:

Σουρεαλιστική κωμωδία με λεπτό χιούμορ και εκλεπτυσμένη αντιμετώπιση της διάκρισης των φύλων και της αναζήτησης της ταυτότητας, που απασχολεί πολύ τη σημερινή νέα γενιά, καθώς φαίνεται.

Ένας εξαιρετικός ηθοποιός, ο Γκιγιόμ Γκαγιέν, υποδύεται τον εαυτό του, σε όλα τα στάδια της προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας του μέχρι την ενηλικίωση, κατά τη διάρκεια των οποίων προσπαθεί να βρει τον εαυτό του.
Έχοντας την εμμονή ότι είναι κορίτσι και μετά ομοφυλόφιλος, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτό που περιμένει από αυτόν, ο οικογενειακός αρχικά και ο κοινωνικός του περίγυρος στη συνέχεια, ο πρωταγωνιστής εμπλέκεται σε καταστάσεις λεπτές, αλλά και διασκεδαστικές.

Η αφήγηση, παρακολουθεί τη διαδρομή ενός άνδρα παθητικού, που τον έχουν κατηγοριοποιήσει μόνο γι’ αυτό το λόγο. Στην όλη κωμικοτραγική κατάσταση, προστίθεται και η απόκρυφη διάσταση της ιδιαίτερης σχέσης που ενώνει τον Γκιγιόμ με τη μητέρα του. Στο τέλος, θα ανακαλύψει ότι η μητέρα του, του συμπεριφερόταν σα να ήταν κορίτσι επειδή δεν ήθελε να τον χάσει εξαιτίας μιας γυναίκας που θα της έμοιαζε ή θα ήταν και καλύτερη από αυτήν.

Το κωμικό στοιχείο της ταινίας, στηρίζεται στην έκπληξη του ήρωα. Στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο Γκιγιόμ και στον τρόπο που αντιδρά. Οι δε εκφράσεις του, τη στιγμή που ενώ  νομίζει ότι αντιδρά σοβαρά, συνήθως προκαλούν το χαμόγελο ή και το γέλιο, είναι εξαιρετικές. Ίσως διότι έχει προηγηθεί ο ίδιος ρόλος και στο θέατρο, όπου ουσιαστικά εκτελούσε ένα έργο μονόλογου. Είναι άνετος και πιστεύει σ’ αυτό που κάνει, τόσο ως σκηνοθέτης, όσο και ως ηθοποιός.

Άγγελος Πολύδωρος
του Άγγελου Πολύδωρου   | blogspot

 


top of the page

blog comments powered by Disqustop of the page


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία:
20/5/2013 (Γαλλία, Φεστιβάλ Καννών)
12/10/2013 (Ηνωμένο Βασίλειο, Φεστιβάλ Λονδίνου)
20/11/2013 (Γαλλία)
23/1/2014 (Ελλάδα)
28/2/2014 (Ισπανία)


top of the page
PHOTOS - POSTERS


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

>>CAST<<

Πρωταγωνιστούν:

  Guillaume Gallienne ... Guillaume / Maman
  André Marcon ... Le père
  Françoise Fabian ... Babou
  Nanou Garcia ... Paqui
  Diane Kruger ... Ingeborg
  Reda Kateb ... Karim
  Götz Otto ... Raymund
  Brigitte Catillon ... La tante d'Amérique
  Carole Brenner ... La tante polyglotte
  Charlie Anson ... Jeremy
  Hervé Pierre ... Le psychiatre militaire
  Nicolas Wanczycki ... Le psychiatre civil
  Paula Brunet-Sancho ... Maria
  Yvon Back ... Le prof d'équitation
  Karina Marimon ... Pilar
  Renaud Cestre ... Frère 1
  Pierre Derenne ... Frère 2
  Hassan Koubba ... Nordine
  Bryan Polach ... Tony
  Catherine Salviat ... La pédopsychiatre
  Philippe Durand ... Le psychanalyste masturbation
  Yves Jacques ... Le psychanalyste tuyau
  Lison Pinet ... La psychanalyste virile
  Alain Françon ... Le psychanalyste qui fait du bien
  Leonid Glushchenko ... Olaf
  Ana Lombardi ... La directrice de l'école espagnole
  Karen Gluck ... La directrice de la pension anglaise
  Joe Sheridan ... Le directeur de la pension anglaise
  Clémence Thioly ... Amandine
  Olivier Charasson ... Le père du petit Lucien
  Sylvie David ... La mère du petit Lucien
  Gala Besson ... Lisa
  Oscar Copp ... Nicolas
  Victoria Olloqui ... Jeune Andalouse
  Xavier Lemaître ... Marc
  François-David Cardonnel ... Mec sportif
  Florent Arnoult ... Ado de la pension française
  Jean Tour ... Parrain
  Clémence Aubry ... Clémence
  Lorie Baghdassarian ... Inès
  Carmen Ledesma ... Maria Dolores
  Anna Daria Fontane ... Hôtesse bavaroise
  Françoise Lépine ... Maman théâtre et Réplique maman
  Benjamin Gauthier ... Réplique Guillaume

>>CREDITS<<

Είδος ταινίας
Κωμωδία

Σκηνοθεσία
Guillaume Gallienne

Σενάριο
Guillaume Gallienne

Παραγωγή
Cyril Colbeau-Justin
Jean-Baptiste Dupont
Alice Girard
Edouard Weil

Μουσική
Marie-Jeanne Serero

Φωτογραφία
Glynn Speeckaert

Μοντάζ
Valérie Deseine

Casting
Nathalie Cheron

Κοστούμια
Olivier Bériot

Εταιρείες Παραγωγής
LGM Productions (co-production) (as LGM Films)
Rectangle Productions (co-production)
Don't Be Shy Productions (co-production)
Gaumont (co-production)
France 3 Cinéma (co-production)
Nexus Factory (co-production)
uFilm (co-production)
uFund (in association with)
La Banque Postale Image 6 (support)
Cinémage 7 (support)
Canal+ (participation)
Ciné+ (participation)
France Télévisions (participation)
Le Tax Shelter du Gouvernement Fédéral de Belgique (with the support of)

Διανομή
Odeon (Ελλάδα)
Gaumont

Χρονολογία παραγωγής
2013

Χώρα παραγωγής
Γαλλία, Βέλγιο

Γλώσσα
Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά

Εικόνα
Έγχρωμη 2.35 : 1 - 35 mm

Διάρκεια
85'

Ήχος

Τοποθεσίες γυρισμάτων
Γαλλία (Παρίσι), Ισπανία

AKA

Καταλληλότητα
Netherlands:AL | Switzerland:12

Κόστος

Εισπράξεις


top of the page

 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 4.5
Αριθμός Ψήφων: 2


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
ΚακόΕπιλογές
  Go Back [ Προηγούμενο ]

 Προεπισκόπηση ΠροεπισκόπησηΣχετικοί Σύνδεσμοι

· Αναζήτηση σε: Κωμωδία
· Περισσότερα για Κατηγορία
· Ταινίες που προβάλλονται
· Box Office

· IMDb   
· RT

· ΘΕΜΑΤΑΑνά Είδος

· Δραματική
· Αισθηματική
· Κωμωδία
· Αστυνομική
· Μυστηρίου
· Φιλμ Νουάρ
· Θρίλερ
· Δράσης
· Περιπέτεια
· Φαντασίας
· Επιστημονικής Φαντασίας
· Τρόμου
· Βιογραφική
· Ντοκιμαντέρ
· Κινούμενα Σχέδια
· Μιούζικαλ
· Οικογενειακή
· Ιστορική
· Αθλητική
· Γουέστερν
· Πολεμική
· Ερωτική
· Μικρού Μήκους
· 3D
· Ασπρόμαυρη
· Βωβή

Συνδεδεμένα Θέματα

Κωμωδίαtop of the page


-- Sponsored Links --

aggelospolidoros.blogspot.gr AGATHI Art Gallery cinefo.wordpress.comr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.
myfilm.gr


Info | Statistics | Topics | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed | twitter | facebook | Add in Google homepage