NEW Site myFILM.gr 
NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά

Cinema: Ξενοδοχείο Grand Budapest (The Grand Budapest Hotel) του Γουές Άντερσον (2014)

Ημερομηνία καταχώρησης: Κυριακή, 15 Δεκ. 2013 @ 18:43:00 EET - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

ΚωμωδίαΞενοδοχείο Grand Budapest
The Grand Budapest Hotel

του Γουές Άντερσον
με τους Σαουόρς Ρόναν, Ραλφ Φάινς, Έντουαρντ Νόρτον, Λέα Σεντού, Τζουντ Λο, Όουεν Γουίλσον, Μπιλ Μάρεϊ, Τίλντα Σουίντον, Άντριεν Μπρόντι, Γουίλεμ Νταφόε, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Χάρβεϊ Κέιτελ, Τομ Γουίλκινσον, Μάρεϊ Άμπραχαμ, Τζέισον Σβάρτσμαν, Ματιέ Αμαλρίκ

Υπόθεση:
Η ταινία αφηγείται τις περιπέτειες του Γκούσταβ Χ, ενός θρυλικού θυρωρού σε ένα διάσημο ευρωπαϊκό ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια μεταξύ των πολέμων και του Ζίρο Μουσταφά, του νεαρού που δουλεύει στο λόμπι, ο οποίος γίνεται ο πιο πιστός του φίλος. Η ιστορία περιλαμβάνει την κλοπή και την ανάκτηση ενός ανεκτίμητου πίνακα της Αναγέννησης και τη μάχη για μια τεράστια οικογενειακή περιουσία – όλα αυτά στο υπόβαθρο μιας ηπείρου, όπου όλα αλλάζουν ξαφνικά και δραματικά.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 


GRAND BUDAPEST HOTEL recounts the adventures of Gustave H, a legendary concierge at a famous European hotel between the wars, and Zero Moustafa, the lobby boy who becomes his most trusted friend. The story involves the theft and recovery of a priceless Renaissance painting and the battle for an enormous family fortune -- all against the back-drop of a suddenly and dramatically changing Continent.

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ:

IMDb Facebook Twitter Official site


top of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλές αντικρουόμενες κριτικές έχουν γραφτεί σχετικά με το κινηματογραφικό έργο Ξενοδοχείο Grand Budapest. Πρόκειται για μια ταινία με διαφορετικό τρόπο έκφρασης και ερμηνείας και η κατάταξή του μας φαίνεται δυσχερής αν όχι και αδύνατη. Με τα επίσημα δεδομένα πρόκειται για κωμωδία, αλλά κατά την γνώμη μας θα ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτή η ταινία αποσκοπεί στο  να κάνει να γελάσει το θεατή, κάτι βέβαια το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό μέρος στον ορισμό της κωμωδίας. Όσο δε για το πλαίσιο, αν και ο χώρος στον οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία είναι φανταστικός , ωστόσο δεν θα μπορούσε να το τοποθετήσει κάποιος στην κατηγορία του φανταστικού καθόσον τα σημεία αναφοράς αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και ασφαλώς δεν μπορεί καν κανείς να σκεφτεί για μεταφυσικά στοιχεία. Η  πλοκή, αν και εμπεριέχει στοιχεία αστυνομικού έργου όπως παραδείγματος χάριν την κλοπή ενός πίνακα της αναγεννήσεως, αλλά αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο θα ήταν μια αφορμή για να εξελιχθεί η πράξη.
       

Αναφερόμενοι στα πολλαπλά χαρακτηριστικά αυτού του έργου, πιστεύουμε ότι τόσο ο θεατής όσο και ο κριτικός δεν θα μπορούσε να το κατατάξει σε μία γνωστή κατηγορία, και θα αρκούταν απλώς σε επίσημες ετικέτες αν αυτό θα ήταν μία επιτακτική ανάγκη. Αυτή η ταινία, αν και πρωτοποριακή παρουσιάζει    κάποια πλεονεκτήματα καθόσον συμβάλλει στην πρωτοπορία και στην πρωτοτυπία , αλλά και κάποια στοιχεία κουραστικά για τον θεατή. Η υπόθεση αν και δεν είναι ασυνάρτητη, χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενότητας  η οποία αποπροσανατολίζει άσκοπα τους θεατές. Πρόκειται για μία ρυθμική κατά κάποιο τρόπο αφήγηση και με κάποια ρηχή έκφραση  της οποίας τα μηνύματα  φαίνονται ασαφή και οι αξίες ακαθόριστες. Η έλλειψη συναισθηματισμού και το απρόσωπο της σκηνοθεσίας, παρόλη την καλή εν γένει αισθητική μας κάνουν να σκεφτούμε ότι η ψυχρότητα αποτελεί ένα σημαντικό μέρος αυτής της ταινίας. Με αυτές τις σκέψεις μπορούνε να σκεφτούμε το Γαλλικό λογοτεχνικό ρεύμα του Παρνασσού το οποίο στον 19ο αιώνα στηριζόταν στο ρητό «Η τέχνη για την τέχνη» και τα ποιήματα, αν και τεχνικά άρτια ήταν πολύ ψυχρά. Τα πρόσωπα του έργου είναι άδεια χωρίς προσωπικότητα και χωρίς να προσφέρουν κάτι στον θεατή.  Στα θετικά σημεία του έργου μπορούμε να αναφερθούμε καταρχάς στην πρωτοποριακή του αντίληψη και ασφαλώς στο ότι δεν ακολουθεί τα πεπατημένα χαρακτηριστικά ταινιών οι οποίες ακολουθούν πιστά τις προδιαγραφές ενός καλλιτεχνικού ρεύματος. Μπορούμε δε να εκτιμήσουμε την  ποιότητα των σκηνικών παρόλο που μερικές φορές αντιλαμβανόμαστε κάποια έλλειψη γούστου. Σε αυτό το σημείο το θετικότερο στοιχείο είναι ο φωτισμός και η ενδυμασία των προσώπων.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πρωτότυπο έργο το οποίο όμως χάνει ένα μεγάλο μέρος της αξίας εξαιτίας κάποιων  άσκοπων επιπολαιοτήτων.


Γεώργιος Κόκκινος
Georges KOKKINOS de DEMOSTHENE
του Γεωργίου Δημοσθένους Κόκκινου[email protected]

 


Η Βαθμολογία μου:

Κινηματογραφικό κομψοτέχνημα

Ο Wes Anderson προσφέρει μέσα από το σενάριο και την σκηνοθεσία του «The Grand Budapest Hotel» ένα πραγματικό κομψοτέχνημα κινηματογραφικής δουλειάς.
Η ιστορία δεν αποτελεί πάρα ένα κέλυφος ώστε να αναδειχθεί ένα εικαστικό σύνολο ιδιαίτερα στυλιζαρισμένο ώστε συχνά να φτάνει στα όρια της εμμονής και του περφεξιονισμού.

Τα σκηνικά, τα κοστούμια και κάθε άλλο στοιχείο της φόρμας του φιλμ δημιουργούν μια αίσθηση σουρεαλιστικού παραμυθιού η οποία λειτουργεί απολύτως εθιστικά ώστε ο θεατή όχι μόνο αισθάνεται ότι ζει μέσα στο φιλμ αλλά πραγματικά λαχταρά να μην τελειώσει ποτέ.

Η ιστορία παραπέμπει συνειδητά και με σαφήνεια τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και ύφους  στα μυθιστορήματα της Agatha Christie, ενώ τα άφθονα κωμικά στοιχεία βοηθούν ώστε το σύνολο να γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό. Και βεβαίως η υλοποίηση με την συνδρομή ενός cast με πολλά από τα σημαντικότερα «ιερά τέρατα» του σύγχρονου κινηματογραφικού στερεώματος που δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας,  αποτελούν την εγγύηση για μια ταινία που δίνει και πάλι νόημα στην έννοια του κινηματογράφου ως του απόλυτου μέσου ψυχαγωγίας.


Konstantinos Kommatas
του Κωνσταντίνου Κομματά [email protected]


top of the page

Comments powered by Disqustop of the page
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία:
6/2/2014 (Γερμανία, Φεστιβάλ Βερολίνου)
26/2/2014 (Γαλλία)
6/3/2014 (Ελλάδα)
7/3/2014 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο)
13/3/2014 (Γερμανία)


top of the page
PHOTOS - POSTERS


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

>>CAST<<

Πρωταγωνιστούν:

  Saoirse Ronan ... Agatha
  Ralph Fiennes ... M. Gustave
  Edward Norton ... Henckels
  Léa Seydoux ... Clotilde
  Jude Law ... Young Writer
  Owen Wilson ... M. Chuck
  Bill Murray ... M. Ivan
  Tilda Swinton ... Madame D.
  Adrien Brody ... Dmitri
  Willem Dafoe ... Jopling
  Jeff Goldblum ... Kovacs
  Jason Schwartzman ... M. Jean
  Harvey Keitel ... Ludwig
  F. Murray Abraham ... Mr. Moustafa
  Tom Wilkinson ... Author
  Mathieu Amalric ... Serge
  Bob Balaban
  Florian Lukas ... Pinky
  Gabriel Rush ... Otto
  Tony Revolori ... Zero
  Karl Markovics ... Wolf
  Milton Welsh ... Cpl. Franz Müller
  Matthias Matschke ... Shifty Guard
  Rainer Reiners ... Mendl
  Heike Hanold-Lynch ... Carolina
  Paul Schlase ... Igor
  Carl Sprague ... Distant Relation
  Roy Macready
  Daniel Steiner ... Anatole
  Hendrik von Bültzingslöwen ... Ernst
  Mario Rohn ... Portier #2
  Michael Benthin ... Snitch Convicted
  Sabine Urig ... Laetizia
  Marko Dyrlich ... Soldier #1

>>CREDITS<<

Είδος ταινίας
Κωμωδία, Δράμα

Σκηνοθεσία
Wes Anderson

Σενάριο
Wes Anderson
Hugo Guinness

Παραγωγή
Wes Anderson
Jeremy Dawson
Steven M. Rales
Scott Rudin

Μουσική
Alexandre Desplat

Φωτογραφία
Robert D. Yeoman

Μοντάζ
Barney Pilling

Casting
Douglas Aibel
Jina Jay


Διεύθυνση Παραγωγής
Adam Stockhausen

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Stephan O. Gessler
Gerald Sullivan
Steve Summersgill


Σκηνικά
Anna Pinnock

Κοστούμια
Milena Canonero

Εταιρείες Παραγωγής
American Empirical Pictures
Indian Paintbrush
Scott Rudin Productions
Studio Babelsberg

Διανομή
Odeon (Ελλάδα)
20th Century Fox
Fox Searchlight Pictures

Ειδικά Εφέ
LOOK! Effects (visual effects)
LUXX Studios

Χρονολογία παραγωγής
2014

Χώρα παραγωγής
ΗΠΑ, Γερμανία

Γλώσσα
ΑγγλικάΓαλλικά

Εικόνα
Έγχρωμη και Ασπρόμαυρη 1.37 : 1 - 35 mm

Διάρκεια
100'

Ήχος
SDDS | Datasat | Dolby Digital

Τοποθεσίες γυρισμάτων
Γερμανία (Σαξονία)

AKA

Καταλληλότητα
Argentina:13 | Canada:14A (British Columbia) | Czech Republic:12 | France:U | Germany:12 | Ireland:15A | Netherlands:6 | Singapore:M18 | South Korea:18 | Sweden:11 | Switzerland:10 | UK:15 | USA:R (certificate #48716)

Κόστος


top of the page
 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 4
Αριθμός Ψήφων: 1


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
Κακό

Συνδεδεμένα Θέματα

ΚωμωδίαRestrictedΔραματικήtop of the page

-- Sponsored Links --

QR Code for smartphones   aggelospolidoros.blogspot.gr   AGATHI Art Gallery   cinefo.wordpress.comr   QR code for Facebook page


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.


Info | Statistics | Site Map (topics) | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed
Copyright © 2007- myFILM. All Rights Reserved ®.
Ολοκλήρωση σελίδας: 0.058 Δευτερόλεπτα

Ακολουθήστε μας !

Facebook Twitter YouTube Tumblr RSS Pinterest Vimeo Linkedin Flickr Google+