NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά
**ΝΕΟ site** **Παλιό site** ΝΕΑ Ταινίες Φεστιβάλ Φωτογραφίες TV DVD Box Office

Cinema: Ο Μόνος Επιζών (Lone Survivor) του Πήτερ Μπεργκ (2013)

Ημερομηνία καταχώρησης: Σάββατο, 28 Σεπ. 2013 @ 17:25:00 EEST - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Περιπέτεια

Ο Μόνος Επιζών
Lone Survivor

του Πήτερ Μπεργκ
με τους Μαρκ Γουόλμπεργκ, Εμίλ Χιρς, Έρικ Μπάνα, Μπεν Φόστερ, Τέιλορ Κιτς

Υπόθεση:
Βασισμένο σε αληθινή ιστορία ηρωισμού, θάρρους και προσαρμοστικότητας, το Lone Survivor αφηγείται την απίστευτη ιστορία τεσσάρων Αμερικανών καταδρομέων του Πολεμικού Ναυτικού σε μια μυστική αποστολή στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν, με στόχο να καταγράψουν τη δραστηριότητα του Αχμάντ Σα, ενός υψηλά ιστάμενου στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα. Παγιδευμένοι στα ορεινά του Αφγανιστάν απέναντι σε μια μεγάλη ετοιμοπόλεμη ομάδα Ταλιμπάν και σε ηθικά διλήμματα που θα καθορίσουν τη ζωή τους, οι τέσσερις άνδρες καλούνται να βρουν τη δύναμη και το κουράγιο να μείνουν ενωμένοι στη μάχη μέχρι το τέλος. Πέντε μέρες αργότερα, μόνο ένας από αυτούς τους στρατιώτες θα μείνει ζωντανός.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΖΗΣΕ ΝΑ ΔΙΗΓΗΘΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ….
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΕΡΦΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΠΟΤΕ….

2 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ OSCAR® 2014 (Καλύτερος ήχος & Καλύτερο Μοντάζ Ηχητικών Εφέ)

«Όσες φορές κι αν αφηγηθώ την ιστορία, ή όσοι κι αν διαβάσουν το βιβλίο, ο αριθμός τους δε συγκρίνεται με όσους θα δουν την ταινία. Οπότε, έκανα το καθήκον μου. Αποστολή εξετελέσθη.»
Μάρκους Λουτρέλ

Ο ΜΑΡΚ ΓΟΥΟΛΜΠΕΡΓΚ (The Fighter, Contraband) ηγείται του επιτελείου ηθοποιών ως Μάρκους Λουτρέλ, τον συγγραφέα των απομνημονευμάτων του «Lone Survivor”, του οποίου το βιβλίο έγινε πηγή έμπνευσης προσφέροντας μαθήματα ζωής για το πώς η δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος δοκιμάζεται, όταν ξεπερνά τα ψυχικά και σωματικά όρια.
Δίπλα στον Γουόλμπεργκ, τα υπόλοιπα μέλη της επίλεκτης ομάδας που έδωσαν τα πάντα για τα αδέλφια τους στα όπλα, οι: ΤΕΪΛΟΡ ΚΙΤΣ ως Μάικλ Μέρφι, ΕΜΙΛ ΧΙΡΣ ως Ντάνι Ντίετζ και ο ΜΠΕΝ ΦΟΣΤΕΡ ως Μάθιου «Αξ» ¶ξελσον. Ο ΕΡΙΚ ΜΠΑΝΑ υποδύεται στην κεντρική ομάδα τον Έρικ Κρίστενσεν, τον επικεφαλής διοικητή στο Αφγανιστάν.
Την ομάδα των ηθοποιών πλαισιώνουν ακόμη οι: ΑΛΙ ΣΑΛΙΜΑΝ (The Kingdom) ως Μοχάμεντ Γκάλαμπ, ένας Αφγανός χωρικός ο οποίος προστατεύει τον Λουτρέλ όταν έρχονται οι Ταλιμπάν να τον εκτελέσουν, ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΛΟΥΝΤΒΙΓΚ (The Hunger Games) ως Σέιν Πάτον, ένα από τα νεαρότερα μέλη της ομάδας των SEAL 10, ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΑΤΖΑΜΙ (Brothers) ως Αχμέντ Σαχ, γηραιός διοικητής των Ταλιμπάν ο οποίος ενορχηστρώνει την επίθεση και ΣΑΜΙ ΣΑΪΚ (Transformers: Dark of the Moon) ως Ταράκ, δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Σαχ.

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Πίτερ Μπεργκ, ο οποίος κατεργάζεται ένα εντυπωσιακό πορτρέτο των άρρηκτων δεσμών μεταξύ ανδρών. Βασισμένο στο βιβλίο «Lone Survivor» του Αρχικελευστή ΜΑΡΚΟΥΣ ΛΟΥΤΡΕΛ και του ΠΑΤΡΙΚ ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ, η ταινία αφηγείται τη δραματική ιστορία για το πώς μια απλή απόφαση επιφέρει αδιανόητες συνέπειες για αυτούς και όσους προσπάθησαν να τους βοηθήσουν.

Αν και η ταινία χαίρει δημιουργικής αδείας για την κινηματογράφησή της, διατηρεί ακέραια την ουσιαστική εμπειρία των δεινών που υπέμειναν αυτοί οι άνδρες στην αποστολή τους. Είναι ένα ρεαλιστικό, διαχρονικό και μεμονωμένο πορτρέτο των θυσιών που έκανε μια μικρή ομάδα πολεμιστών και την επιβίωση ενός, προκειμένου να διηγηθεί την ιστορία τους.

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Eyewitness Account: Ζήσε να Διηγηθείς την Ιστορία

Στις 28 Ιουνίου του 2005, μια αναγνωριστική ομάδα τεσσάρων ανδρών επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο προκειμένου να εισχωρήσει σε μια απομονωμένη ορεινή περιοχή στο Κουμάρ, κοντά στα σύνορα του Πακιστάν. Η αποστολή τους με κωδικό όνομα Red Wings, ήταν να αναγνωρίσουν τον Αχμέντ Σαχ, ηγέτη-κλειδί των Ταλιμπάν ο οποίος πίστευαν ότι κρυβόταν στην ορεινή περιοχή και ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους πολλών Αμερικανών στρατιωτών. Εδώ δίνεται μια ματιά στις ζωές των πέντε ανδρών τους οποίους ακολουθούμε στην ταινία.

Έρικ Κρίστενσεν: Ο πλωτάρχης Έρικ Σ. Κρίστενσεν ήταν διοικητής της Ομάδας Red Wings και γνώριζε καλά ότι ο Σαχ είχε σκοτώσει 20 πεζοναύτες την προηγούμενη εβδομάδα καθώς επίσης ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν δε θα δίσταζε να εκτελέσει Αμερικανούς στρατιώτες με κάθε ευκαιρία. Όταν η αναγνωριστική ομάδα των τεσσάρων τού Κρίστενσεν βρέθηκε εκτός στόχου, ο πλωτάρχης κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρει τους άνδρες του και να τους επιστρέψει στη βάση. Για τις πράξεις του στη γραμμή τού καθήκοντος, ο Κρίστενσεν παρασημοφορήθηκε μετά θάνατον με το Χάλκινο Αστέρι Ανδρείας, την Πορφυρή Καρδιά, και την τιμητική Κορδέλα για τη δράση του στη μάχη και την εκστρατεία στο Αφγανιστάν.

Μάικλ Μέρφι: Ο υποπλοίαρχος Μάικλ Πάτρικ «Μερφ» Μέρφι ήταν ο διοικητής της ομάδας επιχειρήσεων εδάφους επικεφαλής της Ομάδας Red Wings και ανέφερε κατευθείαν στον Κρίστενσεν. Εν όψει της μεγαλύτερης επιχείρησης των Ειδικών Δυνάμεων για την εξόντωση του Σαχ, ο Μέρφι ανέλαβε να περάσει την ομάδα των τεσσάρων μέσα από τη βραχώδη και επικίνδυνη περιοχή Χίντου Κας. Για τις πράξεις του, ο Μέρφι ήταν ο πρώτος άνθρωπος στο Αφγανιστάν που έλαβε μετά θάνατον την υψηλότερη τιμητική διάκριση στον Αμερικανικό Στρατό, το Μετάλλιο της Τιμής.

Μάθιου «Αξ» ¶ξελσον. Τεχνικός Ραντάρ (Surface) Δεύτερος τη τάξει κελευστής, ο Μάθιου Τζιν «Αξ» ¶ξελσον δεν ήταν παρά ένας αετομάτης.  Πριν οι άνδρες του φύγουν από το αεροδρόμιο Μπάγκραμ, ο ειδικός στην πλοήγηση μελέτησε το σχέδιό τους διείσδυσης ξανά και ξανά. Μαζί με τον Λουτρέλ, ο Αξ σχεδίασε λεπτομερείς χάρτες, διαγράμματα και σχέδια όλων των κτηρίων του χωριού του Σαχ, ενώ διεξήγαγαν αναγνωριστική αποστολή. Γνώριζε αυτήν την περιοχή καλύτερα από κάθε μη αυτόχθονα. Για τις πράξεις του στη γραμμή του καθήκοντος, τιμήθηκε μετά θάνατον με τον Ναυτικό Σταυρό.

Ντάνι Ντίετζ: Ο κελευστής δεύτερος τη τάξει (ΟΥΚ) Ντάνι Π. Ντίετζ, Τζ. ήταν αξιωματικός επικοινωνιών και παρατηρητής της Ομάδας των SEAL 10. Τα βουνά του Χίντου Κας είναι ιδιαίτερα δύσβατα και εξαιρετικά δύσκολα στις επικοινωνίες. Ο Ντίετζ προσπάθησε με γενναιότητα να πιάσει κάποιο ραδιοσήμα όταν ήρθε η ώρα να συμβουλέψει την ομάδα εκκένωσης ότι η αποστολή είχε αποκαλυφθεί και ο συμπολεμιστής του καταδρομέας έχρηζε ανάγκης για απελευθέρωση. Για τις πράξεις του στη γραμμή του καθήκοντος, ο Ντίετζ τιμήθηκε μετά θάνατον με τον Ναυτικό Σταυρό.

Αν και ο Μέρφι, ο Ντίετζ, ο Αξ και ο Λουτρέλ -υπό των εντολών του Κρίστενσεν- επιχείρησαν μια επιτυχή διείσδυση στην περιοχή, τρεις γιδοβοσκοί που έβοσκαν το κοπάδι τους, έπεσαν επάνω στο κρησφύγετο των ανδρών και έθεσαν την αποστολή σε άμεσο κίνδυνο. Οι κομάντο γνώριζαν πως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουν. Το πρωτόκολλο επέτασσε την άμεση απελευθέρωση των αμάχων πολιτών, αλλά εάν έπρατταν σύμφωνα με αυτό, ήταν βέβαιοι ότι οι πολυάριθμοι μαχητές των Ταλιμπάν θα μάθαιναν την ύπαρξη των Αμερικανών στην οροσειρά.
Μετά από συζήτηση περί των κανόνων του πολέμου, οι κομάντο συνειδητοποίησαν ότι είχαν τρεις επιλογές: Να σκοτώσουν τους γιδοβοσκούς προκειμένου να μην αποκαλύψουν την τοποθεσία στους Ταλιμπάν, να τους δέσουν και να τους εγκαταλείψουν στο βουνό, όπου θα έβρισκαν σίγουρο θάνατο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ή να τους ελευθερώσουν και να βρουν οι ίδιοι τρόπο επικοινωνίας και μετακομιδής. Τελικά, οι πολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι και οι κομάντο άρχισαν μια επίπονη αναρρίχηση προς την ποθητή ασφάλεια. Πολύ σύντομα, δέχθηκαν καταιγιστικά πυρά. Η επίθεση των Ταλιμπάν
-μια βαριά μάχη πυρός από αυτόματα PΚ, ΑΚ-47, RPG-7 και όλμους 82 mm- ήρθε σύντομα και ανελέητα από τρεις πλευρές. Τίποτα από όσα είχε βιώσει η επίλεκτη ομάδα δεν μπορούσε να τους προετοιμάσει για αυτό που θα ακολουθούσε: Υστερούσαν σε όπλα απέναντι σε μία πολύ πιο ισχυρή εχθρική δύναμη και έμπαιναν όλο και πιο βαθιά στα επικίνδυνα εδάφη.
Ο Μέρφι, ο Ντίετζ και ο ¶ξελσον βρήκαν τραγικό θάνατο στα βουνά, δίπλα στους επίδοξους διασώστες τους που επάνδρωναν ένα ελικόπτερο Night Stalker MH-47D Chinook, το οποίο επιχειρούσε να σώσει τους τέσσερις κομάντο. Το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από τα πυρά αντιαρματικής ρουκέτας του στρατού των Ταλιμπάν με αποτέλεσμα των θάνατο όσων επέβαιναν σε αυτό.
Οι ζωές 16 ανδρών των Επίλεκτων Δυνάμεων καθώς και 8 ανδρών των ΟΥΚ χάθηκαν εκείνη τη μοιραία ημέρα.
Χάρη στις πράξεις των συμπολεμιστών του, ο Λουτρέλ, αν και βαριά πληγωμένος- ξέφυγε από τους εχθρούς και σκαρφάλωσε μίλια προς την ελευθερία. Αλλά για άλλη μια φορά, οι Αφγανοί πολίτες έπεσαν πάνω στην κρυψώνα του. Αυτή τη φορά ήταν πιο τυχερός. Ένας Παστούν χωρικός ονόματι Γκουλάμπ βρήκε ημιθανή τον Λουτρέλ, με σακατεμένο ώμο, κατάγματα στο πρόσωπο, με σπασμένη πλάτη και λεκάνη και τρύπες από σφαίρες που του γάζωσαν το σώμα.
Ο Γκούλαμπ, η φυλή του οποίου ζει σύμφωνα με τον αρχαίο κώδικα των Pashtunwali -ο οποίος χρονολογείται πριν από την Ισλαμική εποχή- και υπαγορεύει βοήθεια για το άτομο που βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση από τον εχθρό, ήταν ακλόνητος στην απόφασή του να οδηγήσει τον Λουτρέλ σε ασφάλεια.
Με μεγάλο ρίσκο για τον ίδιο, την οικογένειά του και τους συμπολίτες του, ο Γκούλαμπ αψήφησε τον πολέμαρχο των Ταλιμπάν, Σαχ και έκρυψε τον Αμερικανό στρατιώτη μέχρι να μπορεί να γυρίσει ασφαλής στη βάση του.
Ως δια μαγείας, ο Λουτρέλ εντοπίστηκε τελικά από τις Αμερικανικές δυνάμεις και σώθηκε. Χάρη στο θάρρος, την αποφασιστικότητα, την ευσπλαχνία των ξένων και την απόλυτη θυσία του αδερφών του κομάντο κάτω από ακραίες συνθήκες, ο Λουτρέλ είναι σήμερα ζωντανός έχοντας μία αποστολή: να μοιραστεί την ιστορία τους.

Ο Λουτρέλ λέει: «Αφορά στην αδελφοσύνη και στο όσο δύσκολο κι αν είναι, πάση θυσία, συνεχίζεις να πολεμάς για να προστατεύσεις τον σύντροφό σου μέχρι το τελευταίο λεπτό της ζωής σου. Πρέπει να ζήσεις κάτι τέτοιο για να καταλάβεις μέχρι πού μπορεί να φτάσει κανείς για να θυσιαστεί για τον άλλον. Οι περισσότεροι δε θα το έκαναν. Αυτή ήταν η κατάληξη: Από το ανθρωποκυνηγητό στην αλληλοπροστασία  μέχρι το τέλος.»

Συνολικά έντεκα κομάντο και οκτώ στρατιώτες χάθηκαν σΆ εκείνη την οροσειρά. Αυτή η ημέρα καταγράφηκε για πάντα στην ιστορία μας, καθώς απετέλεσε τη μεγαλύτερη απώλεια ζωών για τις Επίλεκτες Ειδικές Δυνάμεις του Ναυτικού μετά τον ΒΆ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι την 6η Αυγούστου 2011, όπου ένα Αμερικανικό Boeing CH-47 στρατιωτικό ελικόπτερο Chinook καταρρίφθηκε στο Αφγανιστάν και έχασαν τη ζωή τους 30 Αμερικανοί στρατιωτικό προσωπικό και 8 Αφγανοί.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Από το Σενάριο στην Οθόνη: Η Επιχείρηση Red Wings Ζει

Όταν μετά την αποστράτευσή τους ο Αρχικελευστής Μάρκους Λουτρέλ και ο Πάτρικ Ρόμπινσον εξέδωσαν το 2007 το βιβλίο «Lone Survivor: The Eyewitness Account of Operation Redwing and the Lost Heroes of SEAL Team 10», πολύ σύντομα έφτασε στην κορυφή της λίστας με τις υψηλότερες πωλήσεις πραγματικών ιστοριών στο περιοδικό The New York Times.
Αυτή η αληθινή ιστορία καθήκοντος και τιμής κάτω από ακραίες αντιξοότητες και οι ηρωικές πράξεις των πεσόντων συντρόφων προσέλκυσε την προσοχή του σκηνοθέτη Πίτερ Μπεργκ όταν η συμπαραγωγός του στην Film 44 Σάρα Όμπρεϊ, του έδωσε ένα αντίγραφο του βιβλίου και επέμενε να το διαβάσει. Αν και βρισκόταν στην παραγωγή της ανερχόμενης τότε εισπρακτικής επιτυχίας του Hancock, ο Μπεργκ άρχισε να το ξεφυλλίζει στη διάρκεια των διαλειμμάτων. Μετά από λίγα λεπτά, τον είχε συνεπάρει, κλείδωσε την πόρτα του τρέιλερ του και το ξεψάχνισε. Αποφασισμένος να κερδίσει τα δικαιώματα και να προσαρμόσει το «Lone Survivor» σε ταινία, ο Μπεργκ κυριεύτηκε από ψύχωση.

Ο Μπεργκ παραδέχεται ότι ενδιαφερόταν περισσότερο για τους λόγους που αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες θα έβαζαν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ο Μπεργκ αφηγείται: «Όταν πρωτοδιάβασα το βιβλίο τού Μάρκους, αυτό που με συγκλόνισε ήταν το δίλημμα που αντιμετώπιζαν αυτοί οι άνθρωποι: έχοντας αποκαλυφθεί η αποστολή τους από τρεις γιδοβοσκούς και γνωρίζοντας ότι αν τους αφήσουν, ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα εμπλέκονταν σε μία επικίνδυνη μάχη πυρός με πολλούς άλλους.»

Αναπόφευκτα, το ταξίδι των κομάντο είχε απήχηση στα θέματα στα οποία ο σκηνοθέτης επέστρεφε ξανά και ξανά στις δουλειές του. Όπως λέει ο σεναριογράφος/σκηνοθέτης: «Αυτή η ιστορία αφορά στη συνεργασία για κάτι πολύ πιο δυνατό από το εγώ, πολύ πιο δυνατό από την ατομικότητα. Αφορά στη συλλογική εργασία σαν ομάδα, την αλληλοπροστασία, την αγάπη, τη φροντίδα για τον συνάνθρωπο και το πόσο πιο ισχυροί γινόμαστε πράττοντας ως ομάδα παρά ως μεμονωμένα άτομα. Ο Μάρκους έγραψε ένα βιβλίο που ενώ πρόκειται για τον θάνατο δεκαεννέα ατόμων μια τραγική ημέρα στο Αφγανιστάν, πραγματεύεται την αδελφικότητα, τη θυσία και την πίστη στην ομάδα.»

Ο Λουτρέλ εκτίμησε την προσοχή στη λεπτομέρεια στα στρατιωτικά θέματα και το πολεμικό ύφος της ταινίας και επέμενε ότι θα έδινε τα δικαιώματα της ιστορίας στον Μπεργκ, εάν σεβόταν ειλικρινά και τιμούσε τη θυσία των αδερφών του. Πράγματι, ο Λουτρέλ ήλπιζε ότι οι θεατές σε όλον τον κόσμο θα καταλάβαιναν τις αποφάσεις που πάρθηκαν σΆ εκείνο το βουνό. Μετά από τη σχέση που ανέπτυξαν καταναλώνοντας πολλές μπίρες και μετά από μια σχετικά σαφή απειλή ότι ο Μπεργκ θα λογοδοτούσε σε πάνω από χίλιους κομάντο, σε περίπτωση που ο σκηνοθέτης δεν απέδιδε σωστά το νόημα, ο Λουτρέλ δέχτηκε.
Παρότι το βιβλίο του Λουτρέλ είναι ένα χρονικό πολλών συμβάντων, συμπεριλαμβανόμενης της κατάταξης και της εκπαίδευσής του πριν από την αποστολή του το 2005, ο Μπεργκ συνειδητοποίησε ότι η μεταφορά στην οθόνη θα έπρεπε να επικεντρώσει στο πιο δραματικό μέρος τής ιστορίας το οποίο εκτυλίσσεται όταν ο Λουτρέλ βρίσκεται στο Αφγανιστάν. Το σενάριό του εστίασε στον άρρηκτη σχέση των μελών της ομάδας, την ανδρεία τους εν μέσω των πυρών και στην τραγική τροπή που άλλαξε για πάντα τη ζωή του ελεύθερου σκοπευτή, του στρατιωτικού νοσηλευτή και του καταδρομέα Λουτρέλ.
Ενώ ο Μπεργκ γνώριζε ότι θα υπήρχε πίεση στο να αποδώσει σωστά την ιστορία τους, δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο βαθιά θα τον επηρέαζε συναισθηματικά η ζωή εκείνων των πολεμιστών και των συγγενών τους. «Υπήρχε πίεση από την πλευρά των οικογενειών, την κοινωνία των Ειδικών Δυνάμεων και από τον Μάρκους –είτε μου άρεσε είτε όχι- όταν ανακοίνωσε ότι θα μετακόμιζε στο σπίτι μου για έναν μήνα. Ήθελε να είναι βέβαιος ότι κατάλαβα τι είχε συμβεί σΆ εκείνο το βουνό.»

Λόγω των μακρών δεσμών με μέλη των ενόπλων δυνάμεων, ο Μπεργκ, στις αρχές του 2010 βρέθηκε στη Μέση Ανατολή και πλαισίωσε μια διμοιρία των ΟΥΚ στο Ιράκ κοντά στα Συριακά σύνορα. Πέρασε έναν μήνα σε μια μικρή βάση στην έρημο με μια ομάδα 15 ανδρών, όταν άρχισε την επίπονη συγγραφή του σεναρίου. Εκεί, του προσφέρθηκε ένα παράθυρο στον κόσμο τους, συνοδεύοντάς τους σε νυχτερινές περιπολίες και παρατηρώντας πώς λειτουργούσαν αυτοί οι άνδρες. «Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να μπει κανείς σήμερα σε διμοιρία καταδρομέων», λέει ο Μπεργκ. «Αυτό συνέβη πριν πολλά χρόνια και όλοι ήταν πολύ θετικοί. Μου ζήτησαν να μην αποκαλύψω ορισμένες τακτικές και να σεβαστώ τις απόρρητες πληροφορίες. Και αυτό κάναμε σΆ αυτήν την ταινία.»

Όταν ήταν σχεδόν έτοιμοι για τη διανομή των ρόλων και να ξεκινήσει η παραγωγή, ο Μπεργκ δέχθηκε πολύ μεγαλύτερη πίεση από όσο περίμενε. Ο Λουτρέλ θυμάται: «Λυπήθηκα πραγματικά τον Πιτ γιατί πιεζόταν πολύ από όλους τους άνδρες, και από τις χήρες. Του λέγαμε συνέχεια, ΅Το νου σου, μην τα θαλασσώσειςΆ. Αλλά πιστεύω ότι αυτό του έδωσε κίνητρο. ΓιΆ αυτό και η ταινία είναι σπουδαία και έχει τόσο θερμή αποδοχή από τους ανθρώπους, επειδή έδωσε το 110 τοις εκατό σε αυτή… ίσως γιατί ήξερε ότι η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή.»


Based on the failed mission "Operation Red Wings" which tasked four members of SEAL Team 10 on June 28, 2005 to kill Taliban leader Ahmad Shah. They were quickly compromised and under attack, Marcus Luttrell being the only member to survive and evade capture.

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ:

IMDb Facebook Twitter Official site


top of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Η Βαθμολογία μου:

Πολύ ζόρικη ταινία

Ακόμη μια κινηματογραφική δημιουργία που εντάσσεται στην όλο και αυξανομένη αριθμητικά κατηγορία των ταινιών επιβίωσης με βασικό χαρακτηριστικό το αίσθημα απελπισίας  όπως συνέβη  και με τις πρόσφατες  «Life of Pi», « All Is Lost», και  «Gravity».

Το σενάριο βασισμένο όπως συμβαίνει όλο και περισσότερο τώρα τελευταία σε πραγματικά περιστατικά, κινείται στην θεματική του «Black Hawk Down» καθώς και εδώ πρόκειται για μια αποτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η εξέλιξη της ιστορίας δεν έχει την αναμενόμενη νικηφόρα εξέλιξη την οποία παρακολουθήσαμε στο «Zero Dark Thirty» καθώς σε μια αντίστοιχη  με την εκτέλεση του Osama bin Laden στρατιωτική κίνηση στο Αφγανιστάν όλα πηγαίνουν στραβά.

Αυτό που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι τόσο το σενάριο όσο και η σκηνοθετική προσέγγιση επικεντρώνεται αποκλειστικά στα μέλη της ομάδας κομάντο δίνοντας συνειδητά ελαχίστη σημασία στα παράλληλα γεγονότα που συνδέονται με το συμβάν.

Αποτέλεσμα αυτής της πραγματικά ιδιοφυούς προσέγγισης του Peter Berg που εκτός από την σκηνοθεσία έχει και την σεναριακή προσαρμογή του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος του Marcus Luttrell, είναι ένα φιλμ όπου η ένταση διατηρείται σε εξαιρετικά ψηλά επίπεδα στο σύνολο των 121 λεπτών της διάρκειας του.

Το περιβάλλον της αφήγησης αποδεικνύεται ιδιαίτερα κλειστοφοβικό και καταπιεστικό. Ενώ οι πολύ ρεαλιστικές σκηνές σε συνδυασμό με τις πολύ κοντινές λήψεις και την εξαιρετική ποιότητα των εφέ και του μακιγιάζ καθιστούν την ταινία ιδιαίτερα σκληρή σε σημείο που θα δοκιμαστούν οι αντοχές αρκετών θεατών.
Μαζί με τις πολύ καλές ερμηνείες της ομάδας των πρωταγωνιστών  Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch και Ben Foster  έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση κινηματογραφικής ψυχαγωγίας.

Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι την αφήγηση διατρέχει μια σαφέστατη προπαγανδιστική διάθεση αγιοποίησης των αμερικανικών επιθετικών στρατιωτικών κινήσεων και ταυτόχρονης δαιμονοποίησης του εχθρού που στην παρούσα περίπτωση προσωποποιείται στους Ταλιμπάν.
Μια προσέγγιση που σε συνδυασμό με το μελοδραματικό φινάλε μπορεί να φανεί απλουστευτική ακόμη δε και ανιστόρητη.

 

Konstantinos Kommatas
του Κωνσταντίνου Κομματά [email protected]

 


top of the page

blog comments powered by Disqustop of the page


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία:
27/12/2013 (ΗΠΑ)
8/1/2014 (Γαλλία)
20/2/2014 (Ιταλία)
21/2/2014 (Ηνωμένο Βασίλειο)
10/4/2014 (Ελλάδα)


top of the page
PHOTOS - POSTERS


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

>>CAST<<

Πρωταγωνιστούν:

  Mark Wahlberg ... Marcus Luttrell
  Taylor Kitsch ... Mike Murphy
  Ben Foster ... Matt Axelson
  Emile Hirsch ... Danny Dietz
  Eric Bana ... Lt. Cmdr. Erik S. Kristensen
  Alexander Ludwig ... Shane Patton
  Jerry Ferrara ... Sgt. Hasslert
  Scott Elrod ... Peter Musselman
  Dan Bilzerian ... Dan Healy
  Rohan Chand ... Gulab's Young Son
  Ali Suliman ... Gulab
  Sammy Sheik ... Taraq
  Yousuf Azami ... Ahmed Shahd
  Rich Ting ... James Suh
  Josh Berry ... Communications Seal Taylor
  Frank Powers ... Musselman SEAL
  Matthew Page ... Army Intel Guy
  Corey Large ... SEAL Captain Kenney
  Eric Steinig ... SEAL Lt.
  Crystal Miller ... Afghan Widow
  Todd Bethke ... Gulab's Elder
  Sterling Jones ... Comm's Guy
  Anthony Reynolds ... Navy Seal
  Tailor Murray ... Navy Seal
  Nicholas Patel ... Goat Boy
  Robert H. Doudell ... Gulab Elder Leader
  Samuel Cloud ... JAG
  Michael Salman ... Voice Actor

>>CREDITS<<

Είδος ταινίας
Δράμα, Θρίλερ, Δράσης, Πολεμική, Περιπέτεια

Σκηνοθεσία
Peter Berg

Σενάριο
Peter Berg

Παραγωγή
Sarah Aubrey
Randall Emmett
Akiva Goldsman
Norton Herrick
Barry Spikings

Μουσική
Steve Jablonsky
Explosions in the Sky

Φωτογραφία
Tobias A. Schliessler

Μοντάζ
Colby Parker Jr.

Casting
Jo Edna Boldin
Linda Lowy

Σχεδιασμός Παραγωγής
Tom Duffield

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Steve Cooper

Σκηνικά
Ronald R. Reiss

Εταιρείες Παραγωγής
Emmett/Furla Films
Envision Entertainment Corporation
Film 44
Foresight Unlimited
Herrick Entertainment
Hollywood Studios International
Spikings Entertainment
Weed Road Pictures

Διανομή
Audio Visual
(Ελλάδα)
Universal Pictures
Walt Disney Studios Motion Pictures

Ειδικά Εφέ
Image Engine Design (visual effects)
Industrial Light & Magic (ILM)

Χρονολογία παραγωγής
2013

Χώρα παραγωγής
ΗΠΑ

Γλώσσα
Αγγλικά

Εικόνα
Έγχρωμη 2.35 : 1

Διάρκεια
121'

Ήχος
Dolby Digital | Datasat | SDDS

Τοποθεσίες γυρισμάτων
ΗΠΑ  (Νέο Μεξικό)

AKA

Καταλληλότητα
Australia:MA15+ (2014) | Brazil:16 | Canada:14A (British Columbia) | Hong Kong:IIB | Hungary:16 | India:A | Ireland:16 | Japan:PG12 | Mexico:B15 | Netherlands:16 | New Zealand:R16 | Philippines:R-13 | Portugal:M/16 | Singapore:M18 | South Korea:15 | Sweden:15 | Switzerland:16 | UK:15 | USA:R (certificate #48325)

Κόστος
$40 εκατομμύρια


top of the page

 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 3.85
Αριθμός Ψήφων: 7


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
ΚακόΕπιλογές
  Go Back [ Προηγούμενο ]

 Προεπισκόπηση ΠροεπισκόπησηΣχετικοί Σύνδεσμοι

· Αναζήτηση σε: Περιπέτεια
· Περισσότερα για Κατηγορία
· Ταινίες που προβάλλονται
· Box Office

· IMDb   
· RT

· ΘΕΜΑΤΑΑνά Είδος

· Δραματική
· Αισθηματική
· Κωμωδία
· Αστυνομική
· Μυστηρίου
· Φιλμ Νουάρ
· Θρίλερ
· Δράσης
· Περιπέτεια
· Φαντασίας
· Επιστημονικής Φαντασίας
· Τρόμου
· Βιογραφική
· Ντοκιμαντέρ
· Κινούμενα Σχέδια
· Μιούζικαλ
· Οικογενειακή
· Ιστορική
· Αθλητική
· Γουέστερν
· Πολεμική
· Ερωτική
· Μικρού Μήκους
· 3D
· Ασπρόμαυρη
· Βωβή

Συνδεδεμένα Θέματα

ΠολεμικήΠεριπέτειαΘρίλερRestrictedΔραματικήΔράσηςtop of the page


-- Sponsored Links --

aggelospolidoros.blogspot.gr AGATHI Art Gallery cinefo.wordpress.comr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.
myfilm.gr


Info | Statistics | Topics | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed | twitter | facebook | Add in Google homepage