NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά
**ΝΕΟ site** **Παλιό site** ΝΕΑ Ταινίες Φεστιβάλ Φωτογραφίες TV DVD Box Office

Cinema: Ξημέρωμα (Agon) του Ρόμπερτ Μπουντίνα (2012)

Ημερομηνία καταχώρησης: Πέμπτη, 31 Ιαν. 2013 @ 07:51:00 EET - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Δραματική

Ξημέρωμα
Agon

του Ρόμπερτ Μπουντίνα
με τους Μάρβιν Ταφάζ, Γκούλιεμ Κοτόρι, Ισαβέλα Κοτζεβίνα, Εγκλαντίνα Τσενομέρι, Τζεβντέτ Τζασάρι, Λαέρτη Βασιλείου, Αντώνη Καφετζόπουλο

Υπόθεση:
Ο Σαϊμίρ από την Αλβανία είναι εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη από καιρό και ετοιμάζεται να αρραβωνιαστεί την Ηλέκτρα που είναι και κόρη του ιδιοκτήτη του συνεργείου στο οποίο εργάζεται. Όταν ο μικρός αδερφός του Σαϊμίρ, Βίνι, έρθει στην Ελλάδα, ο Σαϊμίρ θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει να βρει το δρόμο του. Ο Βίνι όμως είναι ανυπόμονος και πεπεισμένος ότι είναι φτιαγμένος για πιο φιλόδοξες καταστάσεις. Πολύ γρήγορα η σύγκρουση των δυο αδερφών και των διαφορετικών κόσμων τους θα αλλάξει τις ζωές όλων με τρόπους που δεν έχουν επιστροφή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • Official Selection, Chicago International Film Festival 2012.
 • Official Selection, Bloody Hero International Film Festival Phoenix Arizona 2013
 • Official Selection, Bari International Film Festival 2013

από το Σημείωμα του σκηνοθέτη

"...Όλη η σύγκρουση συγκεντρώνεται μέσα σε μια οικογένεια, μια καλή, ηθική οικογένεια την οποία διέπουν δυνατοί δεσμοί. Δύο αδελφοί, από τους οποίους ο ένας προσπαθεί να κερδίσει τίμια τα προς το ζην, και ο άλλος όχι και τόσο τίμια, όπως στην προκειμένη περίπτωση ο Σαϊμίρ και ο Βίνι.

...Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, ανάμεσα στην την εγκληματικότητα και το έγκλημα που διαπράττεται στο όνομά της αγάπης. Αυτός ο διαχωρισμός είναι σχεδόν αδιόρατος και μπορεί να εξαφανιστεί εξαιτίας μιας μοιραίας συνάντησης ή απλά μιας ευνοϊκής συγκυρίας... Αυτή δεν είναι μια ιστορία για τους μετανάστες, αλλά μια ιστορία για τις προσπάθειες των ανθρώπων να ενταχθούν. Δεν είναι μια ιστορία για το έγκλημα και μαφία, αλλά μια ιστορία για την απίθανη αγάπη.

Έχω συναντήσει όλους τους χαρακτήρες του δράματος μου, σε άλλες περιστάσεις.

Σήμερα έχω την ευκαιρία να τους ξαναδημιουργήσω, προκειμένου να χτίσω μια ιστορία μαζί τους και να εκφράσω, μέσα από αυτή την ιστορία, την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων."

Χαρακτήρες της ταινίας

ΣΑΪΜΙΡ – 28 ετών, μεγάλος αδερφός του Βίνι.

Η ταινία διηγείται την ιστορία μέσα από την δική του οπτική ματιά.

Μετά τον θάνατο του πατέρα τους, ο Σαϊμίρ ανέλαβε την ευθύνη της οικογένειας και του μικρού του αδερφού. Είναι ισορροπημένος και μαθημένος στο να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ευγενής και καλοβαλμένος κερδίζει τον σεβασμό αυτών που τον συναντούν, όπως και του πεθερού του Νίκου, ο οποίος δεν είναι ενθουσιασμένος με την ιδέα του γάμου της κόρης του με έναν Αλβανό.

ΒΙΝΙ – 20 ετών, μικρός αδερφός του Σαϊμίρ

Έχει μόλις φτάσει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στο σπίτι του Σαϊμίρ μέχρι να τακτοποιηθεί. Ανώριμος και ανυπόμονος βιάζεται να αποδείξει την αυτονομία του στον αδερφό με καταστροφικές συνέπειες. Η εφηβική του συμπεριφορά θα αλλάξει όταν γνωρίσει την Μαιλίντα, στην οποία θα δείξει στοργή, αντίστοιχη με αυτή που τον περιβάλλει ο Σαϊμίρ.

ΗΛΕΚΤΡΑ – 24 ετών, Αρραβωνιαστικιά του Σαϊμίρ

Μετά τον θάνατο της μητέρας της σε παιδική ηλικία μεγάλωσε αποκλειστικά με τον πατέρα της. Είναι αισιόδοξη και έχει μάθει πολλά από τον Σαϊμίρ. Συχνά νιώθει δυσκολία να ισορροπήσει την αγάπη της ανάμεσα στον πατέρα της και τον Σαϊμίρ, αλλά γενναιόδωρη και δυνατή όπως είναι δεν τα παρατάει εύκολα.

ΝΙΚΟΣ – 50 ετών, πατέρας της Ηλέκτρας

Ιδιόκτητης συνεργείου αυτοκινήτων, δεν ενθουσιάζεται όταν η κόρη του αποφασίζει να αρραβωνιαστεί τον Σαϊμίρ, ο οποίος δουλεύει στο γκαράζ του. Κτητικός και με ισχυρή αίσθηση δικαίου, δυσανασχετεί με την ανατροπή στη ζωή του.

ΚΕΝΟ – 40- ετών, γκάνγκστερ

Αρχηγός της τοπικής Αλβανικής Μαφίας ο Κένο δεν αστειεύεται. Εγκαταλειμμένος από την μητέρα του και κακοποιημένος από τον πατριό του, έχει μεγαλώσει σε φυλακές. Την γυναίκα του Μαιλίντα την έκανε πόρνη και μετά επεκτάθηκε σε μεγαλύτερες δουλειές. Εξαιρετικά επικίνδυνος, ακόμη και για την ίδια του τη γυναίκα - που με κάποιον δικό του διεστραμμένο τρόπο ακόμα αγαπά -, δε διστάζει να σκοτώνει με ανύπαρκτες αφορμές.

ΜΑΙΛΙΝΤΑ – 30 ετών, Αλβανίδα πόρνη

Η όμορφη Μαιλίντα είναι η πρώην γυναίκα του Κένο. Αφού δεν μπορεί να απαλλαχθεί από την εφιαλτική παρουσία του Κένο, η μόνη της σκέψη είναι πώς θα καταφέρει να δραπετεύσει από την σκλαβιά της. Όταν γνωρίζει τον Βίνι αρχίζει να ελπίζει, αλλά ξέρει ότι ο Κένο καραδοκεί. Ζει το πεπρωμένο της με αξιοπρέπεια και η ταλαιπωρία τής έχει προσδώσει μια μαρτυρική διάσταση.

ΜΠΕΝ – 35 ετών, Αλβανός φίλος του Βίνι

Ο Μπεν είναι μικροαπατεώνας στην παρυφές του κύκλου του Κένο. Παραποιεί έγγραφα και διευκολύνει μετανάστες στα σύνορα. Κοντά στον Κένο αισθάνεται ασφάλεια, αλλά ο αδύναμος χαρακτήρας του θα βάλει τον Βίνι σε μπελάδες.


Saimir and his younger brother, Vini are Albanian. They both try to integrate in the life of Thessaloniki a town in north of Greece in their own way. Saimir is engaged to a Greek young woman and works as a repairman in his father-in-law's repair shop. He tries his best to help his brother Vini become self-sufficient and respectful through work. However, Vini lacks both the patience and persistence that his brother has. He is compelled to work in jobs that his brother finds for him, but is systematically fired. Hurt and chapfallen, he does not want to be dependent on Saimir and seeks to show to him that he can walk on his own. Trying to overcome the despair at a bar near the harbor, he gets acquainted with Ben, a tiny trafficker of human beings, who is closely related to the local Albanian mafia. Thus, the page of disillusioned Vini's life is turning. He earns easy money and lives in luxury, but in the meantime he discovers the nightmare of clandestine prostitution as well as the terrible destiny of many girls who have emigrated with the hope for a better life. He falls in love with Majlinda, a victim of prostitution, and will do his utmost to get her out of the claws of Keno, leader of the local mafia. High-minded and immature, he will seek the help of his brother Saimir and will pull him to the swirl of violence until the final drama...

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ:

IMDb Facebook Twitter Official site


top of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Η Βαθμολογία μου:

Θλιβερή βαλκανική παραγωγή!

Ένα κινηματογραφικό κατασκεύασμα που  αδυνατεί να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα της ύπαρξης του.
Μια  συμπαραγωγή τόσων πολλών βαλκανικών φορέων με σημαντική δημόσια επιδότηση, το μόνο που καταφέρνει είναι να προσφέρει μια πρωτόγονη και κουραστική ταινία 110 λεπτών.

Το  σενάριο απόλυτα προβλέψιμο και ανώριμο, κατακλύζει τον θεατή με στερεότυπα και κουράζει υπερβολικά.
Ενώ η προσπάθεια να πείσει ότι πρόκειται για μια ταινία που αγγίζει  την μετανάστευση και την πολυπολιτισμικότητα  δεν πείθει στο ελάχιστο.

Η ταινία όπως και να εκτιμηθεί, βρίσκεται κάτω από το ποιοτικό όριο των  κακών εγχώριων τηλεοπτικών παραγώγων , καθώς δεν κατορθώνει να αντιμετωπίσει με επιτυχία ούτε στοιχειώδεις απαιτήσεις ευπρεπούς φωτισμού  στις λήψεις.

Konstantinos Kommatas
του Κωνσταντίνου Κομματά [email protected]

 


top of the page

blog comments powered by Disqustop of the page


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία:
6/2/2012 (Αλβανία)
28/2/2013 (Ελλάδα)


top of the page
PHOTOS - POSTERS


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

>>CAST<<

Πρωταγωνιστούν:

  Eglantina Cenomeri ... Majlinda
  Dzevdet Jasari ... Keno
  Antonis Kafetzopoulos ... Nikos
  Isabella Kogevina ... Elektra
  Guliem Kotorri ... Vini
  Hajrie Rondo ... Aunt
  Marvin Tafaj ... Saimir
  Laertis Vasiliou ... Beni

>>CREDITS<<

Είδος ταινίας
Δράμα

Σκηνοθεσία
Robert Budina

Σενάριο
Robert Budina

Παραγωγή
Sabina Kodra

Μουσική
Aldo Shllaku

Φωτογραφία
Marius Panduru

Μοντάζ
Eugen Kelemen

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Bianca Nikolarizi

Σκηνικά
Shpetim Baca

Κοστούμια
Emir Tourkeshi

Βοηθός Σκηνοθέτη
Arsenis Polymenopoulos

Εταιρείες Παραγωγής
Arizona Films (co-producer)
Elefant Film (co-producer)
Erafilm (lead producer)
Inkas Film & T.V. Productions (co-producer)
Nova (co-producer)

Διανομή
Filmtrade (Ελλάδα)

Χρονολογία παραγωγής
2012

Χώρα παραγωγής
Αλβανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ρουμανία

Γλώσσα
Αλβανικά

Εικόνα
Έγχρωμη

Διάρκεια
110'

Ήχος

Τοποθεσίες γυρισμάτων

AKA

Καταλληλότητα

Κόστος

Εισπράξεις


top of the page

 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 4.45
Αριθμός Ψήφων: 11


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
ΚακόΕπιλογές
  Go Back [ Προηγούμενο ]

 Προεπισκόπηση ΠροεπισκόπησηΣχετικοί Σύνδεσμοι

· Αναζήτηση σε: Δραματική
· Περισσότερα για Κατηγορία
· Ταινίες που προβάλλονται
· Box Office

· IMDb   
· RT

· ΘΕΜΑΤΑΑνά Είδος

· Δραματική
· Αισθηματική
· Κωμωδία
· Αστυνομική
· Μυστηρίου
· Φιλμ Νουάρ
· Θρίλερ
· Δράσης
· Περιπέτεια
· Φαντασίας
· Επιστημονικής Φαντασίας
· Τρόμου
· Βιογραφική
· Ντοκιμαντέρ
· Κινούμενα Σχέδια
· Μιούζικαλ
· Οικογενειακή
· Ιστορική
· Αθλητική
· Γουέστερν
· Πολεμική
· Ερωτική
· Μικρού Μήκους
· 3D
· Ασπρόμαυρη
· Βωβή

Συνδεδεμένα Θέματα

Δραματικήtop of the page


-- Sponsored Links --

aggelospolidoros.blogspot.gr AGATHI Art Gallery cinefo.wordpress.comr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.
myfilm.gr


Info | Statistics | Topics | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed | twitter | facebook | Add in Google homepage