NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά
**ΝΕΟ site** **Παλιό site** ΝΕΑ Ταινίες Φεστιβάλ Φωτογραφίες TV DVD Box Office

Cinema: Μια Αξιοπρεπής Οικογένεια (A Respectable Family / Yek Khanevadeh-e Mohtaram) του Μασούντ Μπακσί (2012)

Ημερομηνία καταχώρησης: Σάββατο, 29 Δεκ. 2012 @ 05:40:00 EET - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Δραματική

Μια Αξιοπρεπής Οικογένεια
A Respectable Family / Yek Khanévadéh-e Mohtaram

του Μασούντ Μπακσί
με τους Μπαμπάκ Χαμιντιάν, Μεχρνταντ Σεντιγκιάν, Μεχράν Αχμαντί, Αχού Κεραντμάντ, Παριβάς Ναζαρίεχ, Μπεχνάζ Τζαφαρί

Υπόθεση:
Ο Arash είναι ένας Ιρανός ακαδημαϊκός που ζει στη Δύση. Μετά από 22 χρόνια επιστρέφει στην πατρίδα του για να διδάξει στο Σιράζ, μία πόλη μακριά από την Τεχεράνη, όπου ζει η μητέρα του. Εκεί, βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια δίνη από οικογενειακές και οικονομικές ίντριγκες, ενώ ανακαλύπτει ξανά μια χώρα που λειτουργεί με κώδικες πλέον άγνωστους σε αυτόν. Με τον θάνατο του πατέρα του, μαθαίνει τα μυστικά της «αξιοπρεπούς οικογένειάς» του και τότε αναγκάζεται να κάνει τις επιλογές του.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεσμά εξ αίματος

«Στο Ιράν δεν έχουμε κάποια λέξη για τη λογοκρισία. Έχουμε την επιτήρηση», δηλώνει ο Ιρανός σκηνοθέτης - που έχει βραβευτεί στο παρελθόν για τα ντοκιμαντέρ του- Massoud Bakhshi παρουσιάζει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας με τον δηκτικό τίτλο «Μια Αξιοπρεπής Οικογένεια».
Ως γνήσιος εκπρόσωπος της ιδιαίτερης και δημοφιλούς, στα διεθνή φεστιβάλ, κινηματογραφικής σκηνής του Ιράν, ο Bakhshi εμπνέεται από τη θεσμοθετημένη διαφθορά της πατρίδας του και διηγείται μια πραγματική, προσωπική ιστορία.
Μπορεί η πλοκή της ταινίας να διαδραματίζεται σε διάστημα μερικών ημερών, η ιστορία της όμως ξεκινά από την επανάσταση του 1977, συνεχίζει κατά τη διάρκεια του πολέμου και καταλήγει στο σήμερα, στην τωρινή εμπειρία της πολυτάραχης Τεχεράνης.
Εγκιβωτίζοντας  στη ροή της ιστορίας μνήμες της τραυματικής παιδικής του ηλικίας, αρχειακό υλικό και πλάνα μέσα από μισάνοιχτες πόρτες, αντανακλάσεις και καθρέφτες  ο σκηνοθέτης στήνει έναν λεπτομερή καμβά της οικογένειας του ως μια κλειστοφοβική μικρογραφία της πατρίδας του. Με όχημα τη θητεία του στο ντοκιμαντέρ, ο Bakhshi δεν καταφεύγει ποτέ σε περίτεχνα πλάνα, αλλά αφήνει την ιστορία να αναβλύσει από διαφορετικές πηγές με τη φυσικότητα και τον αυθορμητισμό μίας πραγματικής ιστορίας.
Η ταινία συμμετείχε το 2012 στο «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» των Καννών, το πιο ανανεωτικό τμήμα του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ που επιδιώκει σταθερά την αποκάλυψη νέων ταλέντων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ MASSOUD BAKHSHI

Σε ποιο είδος θα λέγατε ότι ανήκει η Αξιοπρεπής Οικογένεια;
Σ’ αυτήν την ταινία συνυπάρχουν διάφορες αφηγηματικές προσεγγίσεις γιατί αγαπώ ιδιαίτερα την ικανότητα του σύγχρονου κινηματογράφου να παντρεύει διαφορετικά είδη. Η Αξιοπρεπής Οικογένεια ακολουθεί τη δομή μιας ταινίας εγκλήματος, ενός θρίλερ. Μου αρέσει πολύ το γαλλικό και το αμερικάνικο φιλμ νουάρ. Έχω δεχθεί επιρροές και αντλώ έμπνευση από ταινίες όπως αυτές του Jean-Pierre Melville ή το Νέο Κύμα. Η ίντριγκα που ορίζει την πορεία του Arash, του κεντρικού ήρωα, είναι το προοδευτικό ξεδίπλωμα μιας σειράς μυστικών και δολοπλοκιών. Μια άλλη γραμμή της αφήγησης είναι εμπνευσμένη από τις ταινίες που πραγματεύονται «οικογενειακά δράματα» και κυρίως από τον ιταλικό Νέο-ρεαλισμό. Το δράμα λαμβάνει χώρα μέσα στην οικογένεια.
Αυτές οι γραμμές μπλέκονται, αλληλοσυμπληρώνονται, διασταυρώνονται. Σε αυτές προστίθενται, όταν ανακαλείται το παρελθόν που έζησε ο Arash, κινηματογραφικά αρχεία από τον πόλεμο. Αυτό με παθιάζει ακόμα περισσότερο μιας και προέρχομαι από το ντοκιμαντέρ. Εξάλλου, όταν ξεκίνησα την ταινία, είπα στο συνεργείο και στους ηθοποιούς ότι θα γυρίζαμε ντοκιμαντέρ. Έμειναν έκπληκτοι με τη λέξη «ντοκιμαντέρ» -̶ ειδικά οι ηθοποιοί: «Μα, εμείς δουλεύουμε στη μυθοπλασία». Τους απάντησα ότι δεν μπορώ να δω τον κινηματογράφο αλλιώς. Όταν κάνεις ένα ντοκιμαντέρ πιστεύεις την Ιστορία. Κατά τη συγγραφή του σεναρίου, έψαχνα αδιάλειπτα, για κάθε χαρακτήρα, κάθε λεπτομέρεια, κάθε άγνωστη πτυχή, μια σύνδεση με την πραγματικότητα. Έψαχνα στη ζωή μου, στους φίλους μου, στην οικογένειά μου… Συνέδεσα κάθε χαρακτήρα και κάθε γεγονός με κάποιο πραγματικό πρόσωπο. Πρώτος εγώ οφείλω να πιστέψω τη δική μου ιστορία.

Πώς θα περιγράφατε τον κεντρικό ήρωα, τον Arash;
Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Arash, δεν φέρει τυχαία το όνομα ενός ήρωα της προφορικής ιρανικής παράδοσης, του Arash l’Archer, τον οποίο ο θρύλος θέλει να θυσιάστηκε για να σώσει την πατρίδα.
Ο Arash δεν είναι ένας «εξόριστος»: έφυγε όταν ήταν έφηβος για να σπουδάσει, έμεινε μακριά από το Ιράν 22 χρόνια, και επιστρέφει για να διδάξει κάποιους μήνες στο Πανεπιστήμιο του Σιράζ. Στην ταινία οι περιπέτειές του μεταξύ Σιράζ και Τεχεράνης εκτυλίσσονται σε λιγότερο από μια βδομάδα και η ταινία είναι σχεδόν εξολοκλήρου δοσμένη από τη ματιά του, ενώ περιλαμβάνει, σε φλας μπακ, τις παιδικές του αναμνήσεις που μας δίνουν μια άλλη χρονική διάσταση. Χρησιμοποίησα αυτό το διπλό χρόνο για να δώσω περισσότερη ένταση στο σενάριο και για να τονίσω ακόμα πιο πολύ το ερώτημα στο οποίο τελικά ο Arash πρέπει να δώσει μια απάντηση: να μείνει ή να φύγει;
Όπου κι αν στρέψει το βλέμμα του, ο Arash βλέπει σκηνές βίας, στους δρόμους της Τεχεράνης, στην εθνική οδό, παντού στην πόλη… αυτές οι σκηνές καθημερινής βίας ή κτηνωδίας τον περιβάλλουν ασταμάτητα. Ο Arash βλέπει τα σημάδια της βίας στην καθημερινότητά του χωρίς να κάνει τίποτα. Ρωτάει τους φοιτητές του: «Τι μπορώ να κάνω;» Οι φοιτητές απαντούν: «Να μας βοηθήσετε.» Και είναι μόνο στο τέλος της ταινίας που βλέπουμε το πρώτο και μοναδικό γκρο πλαν στο πρόσωπο του Arash: περνάει δίπλα από τους φοιτητές, κάτω από τον ήλιο, προς το Μνημείο της Ελευθερίας στην Τεχεράνη. Έχει αποκτήσει συνείδηση της ταυτότητάς του, αποτινάσσεται τις αμφιβολίες και τη δυσπιστία του, είναι σίγουρος για τον εαυτό του. Όπως οι νέοι που επιλέγουν να χτίσουν το μέλλον αυτής της χώρας αντί να επιλέξουν μια «καλύτερη ζωή» στο εξωτερικό. Το ζήτημα της «ιρανικής ταυτότητας», αυτό που σημαίνει στις μέρες μας το να είσαι Ιρανός, είναι το κεντρικό ζήτημα της σύγχρονης νεολαίας στο Ιράν. Αυτό απασχολεί και τον πρωταγωνιστή.

Σ’ αυτή την «αξιοπρεπή οικογένεια», ο πατέρας μοιάζει να είναι το κλειδί του δράματος, αλλά ο πιτσιρικάς Hamed κινεί τα νήματα…
Ο Arash παραθέτει τον μεγάλο ποιητή Ferdowsi (1) που μίλησε για την πατριαρχία. Αν ο μύθος της Δύσης είναι αυτός του Οιδίποδα, αυτός που αφηγείται ο Ferdowsi είναι το αντίστροφο: Ο Rostam είναι ο πατέρας που μάχεται ενάντια στον γιό του, τον Sohrab, και τον σκοτώνει. Ορίστε τι αποτελεί ίσως τη βάση για μια κάπως διαφορετική σκοπιά. Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι ανάμεσα στον Arash και τον Jafar, τον ετεροθαλή αδερφό του, βρίσκουμε τη μάχη του Άβελ και του Κάιν… αλλά στην ταινία μου, είναι ο Άβελ αυτός που νικά.
Όταν ο πατέρας του Arash επιχειρεί να εξαγοράσει τις αμαρτίες του αφήνοντας ένα τεράστιο χρηματικό ποσό στον Arash, ο Hamed και ο Jafar απαρνιούνται και οι δύο την «αξιοπρέπειά» τους. Αλλά ο Hamed ανήκει στην τρίτη γενιά, ζει διαφορετικά και δεν είναι σαν τους άλλους δύο. Είναι γοητευτικός, αλλά κυρίως είναι εξαιρετικά ευφυής.

Η διαφθορά σε όλες της τις μορφές είναι η κεντρική ιδέα της ταινίας σας…
Γύρω από αυτή περιστρέφεται το δράμα. Η εξουσία που ενσαρκώνουν ο Jafar και ο Hamed μολύνει ολόκληρη κοινωνία. Η διαφθορά είναι κι αυτή ένα σύστημα «διασυνδέσεων». Αυτά που κάνουν, λένε και σχεδιάζουν, σηματοδοτούν την υλική διαφθορά που είναι επί της ουσίας ηθική διαφθορά. Κι αυτή είναι ίσως χειρότερη από την υλική. Ήθελα να δείξω ότι οι ηθικές αρχές τείνουν να αφανιστούν. Ο Hamed δεν έχει κληρονομήσει την τιμιότητα που ενσαρκώνουν οι γυναικείοι χαρακτήρες, αλλά είναι ο αντίποδάς τους.
Ο Arash έχει κληρονομήσει την ικανότητα να αντιστέκεται όπως η μητέρα και η θεία του. Μου αρέσει πολύ, για παράδειγμα, η σκηνή που δείχνει τον Hamed μπροστά από την οθόνη της κάμερας παρακολούθησης, σε απόσταση από τις τρεις γυναίκες (τη μητέρα του Arash, τη Zohreh και τη Hoda) ενώ εκείνες αναζητούν τον Arash που έχει εξαφανιστεί. Προσπαθεί να τις αποτρέψει, αλλά εκείνες επιμένουν, δεν παραιτούνται.
Στην παρουσίαση της ταινίας σας στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες, αφιερώσατε την «Αξιοπρεπή Οικογένεια» σε όλες τις γυναίκες του Ιράν…
Οι γυναίκες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κοινωνία μας. Στην ταινία μου, προσπάθησα να προβάλω αυτό το ρόλο χωρίς να πέσω στην παγίδα των κλισέ που μπορεί να κυκλοφορούν στη Δύση. Η ομάδα μου συγκλονίστηκε από το γεγονός ότι όλες οι γυναίκες της ταινίας είναι με το μέρος του Καλού. Μου είπαν ότι ήμουν υπέρμετρα φεμινιστής. Αλλά με αυτό τον τρόπο βλέπω τις Ιρανές.
Στην παραδοσιακή οικογένεια, αυτός που διατάζει είναι ο άντρας. Αλλά το σημερινό Ιράν βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο: 50 εκατομμύρια νέοι, με περισσότερες φοιτήτριες παρά φοιτητές… αυτό το πατριαρχικό σύστημα θα αλλάξει. Ο ρόλος της γυναίκας ήταν πάντα καθοριστικός μέσα στην οικογένεια, είχαν υπερασπιστεί τη θέση τους ακόμα κι όταν ήταν εγκλωβισμένες στο σπίτι.
Η μητέρα του Arash είναι πρόσωπο-κλειδί στην ταινία. Αρνείται το υπέρογκο χρηματικό ποσό που μόλις κληρονόμησε από τον άντρα της. Για εκείνη, πρόκειται για βρώμικο χρήμα, για λεφτά που κερδήθηκαν από τον θάνατο του γιού της του Amir, είναι η οικονομική κατάχρηση τους αίματος ενός μάρτυρα. Φαίνεται εξάλλου ότι με την ηθική της σταθερότητα κατάφερε να αλλάξει τον πατέρα. Μαθαίνουμε ότι προσπάθησε πολλές φορές να της δώσει χρήματα, και στο τέλος της ζωής του, θέλησε να εξαγοράσει τις αμαρτίες του με αυτή την τεράστια κληρονομιά στον Arash, που θα γλίτωνε με αυτόν τον τρόπο από τα χέρια του Jafar.
Η θεία του Arash είναι η γυναίκα που τον οδήγησε όταν ακόμα ήταν παιδί και μαζί με τη μητέρα του στο Σιράζ, μακριά από τον πατέρα. Είναι μια προστατευτική φιγούρα και είναι επίσης εκείνη που αποφασίζει να στείλει τον Arash να σπουδάσει στο εξωτερικό.
Η Zohreh, αθώο κοριτσάκι στην αρχή, παιδικός έρωτας του Arash, έγινε η Zohreh που παραμένει αγνή και μάχεται με τον δικό της τρόπο ενάντια στη «βρωμιά» των άλλων. Ο σύζυγός της Jafar, την παράτησε για να ζήσει σαν νεόπλουτος. Bλέπουμε ξεκάθαρα ότι η οικογένεια κρατιέται με τη θέλησή της Zohreh κι ακόμη ότι εκείνη νιώθει πολύ πιο κοντά στην κόρη της, από ότι στο γιο της Hamed. Η Zohreh είναι πολύ θρησκευόμενο άτομο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο βιώνει τη θρησκεία, η αξιοπρέπειά της σε σχέση με τη θρησκεία , της χαρίζουν ένα είδος διόρασης: νιώθει ότι ο Arash κινδυνεύει, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνει αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
Η Hoda αντιπροσωπεύει τη γενιά του μέλλοντος, που συντάσσεται με την πλευρά της μητέρας της και του Arash. Διψά για γνώση και για κουλτούρα. Αυτή η νέα κοπέλα αντιστέκεται στην καταπίεση: στο διαμέρισμα κλείνει συστηματικά την πόρτα στη μούρη του αδερφού της Hamed και δεν μασάει τα λόγια της. Είναι κομμάτι, όπως όλα τα νέα κορίτσια στο Ιράν, ενός κόσμου που δεν συμφωνεί πάντα με τις επιλογές ενός άντρα όπως ο Hamed.

Ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ είναι καθοριστικό στοιχείο της αφήγησης. Επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε αρχειακό υλικό…
Ανήκω στη γενιά του μεγάλου πολέμου που έφερε αντιμέτωπο το Ιράκ με το Ιράν για οχτώ αιματοβαμμένα χρόνια. Πρόκειται για τη γενιά που αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή τα τρία τέταρτα της χώρας. Το Ιράν είναι μία από τις νεότερες χώρες του κόσμου. Μια περίεργη νεότητα, με παιδεία, που επιθυμεί να ζήσει, μια νεότητα που επιθυμεί ένα Ιράν ανεκτικό και ανοιχτό στον κόσμο.
Αυτός ο πόλεμος άλλαξε τη μοίρα της γενιάς μου (και μιας γενιάς Ιρακινών) και είναι για πάντα χαραγμένος στη μνήμη μου. Για μένα, δεν μπορείς να κατανοήσεις το Ιράν αν δεν γνωρίσεις την ιστορία των τελευταίων τριάντα ετών. Η ιστορία του Μία Αξιοπρεπής Οικογένεια δεν είναι βγαλμένη από τη φαντασία μου, είναι η αληθινή μου ζωή, αυτή των παιδικών μου χρόνων, πριν από το 1979 , της εφηβείας μου κατά τη διάρκεια του πολέμου και της ζωής που ζω σήμερα στην Τεχεράνη.

Νιώσατε λοιπόν την ανάγκη να βασιστείτε σε αρχειακό υλικό…
Ήμουν οχτώ χρονών όταν το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν επιτέθηκε στο Ιράν και 16 όταν τελείωσε ο πόλεμος. Έγραφα με αυτές τις εικόνες του πολέμου μόνιμα παρούσες στο μυαλό μου και αποφάσισα να τις δείξω στην ταινία γιατί όταν έγραφα το σενάριο, κατάλαβα ότι αυτές οι ίδιες εικόνες στοιχειώνουν και τον Arash. Χωρίς εικόνες από το παρελθόν, χωρίς αρχειακό υλικό, δεν μπορείς να γνωρίσεις ένα λαό. Χρειάζονται ντοκουμέντα από το παρελθόν για να αντικρίσεις καλύτερα το παρόν και να σκεφτείς το μέλλον. Το αρχειακό υλικό, όπως και οι φωτογραφίες, είναι η συνείδηση της χώρας, η συνείδησή μας.
Κάναμε λοιπόν μια τεράστια έρευνα για να εντοπίσουμε τα αρχεία, πολλά από τα οποία προβάλλονται για πρώτη φορά. Κι εδώ να πω ότι το πρώτο «αρχείο» που βλέπουμε στην Αξιοπρεπή Οικογένεια είναι απόσπασμα της ταινίας « Recherche 2 » του Amir Naderi (2) το οποίο ο Arash προβάλλει στους φοιτητές του. Η ταινία διηγείται την ιστορία ενός εφήβου κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του Ιράκ. Είναι μια ταινία μυθοπλασίας γυρισμένη σαν να ήταν ντοκιμαντέρ. Ο Naderi είχε βρει τον έφηβο που θα ενσάρκωνε τον πρωταγωνιστή, αλλά ξαφνικά ο νέος έφυγε απότομα για να αναζητήσει την οικογένεια που είχε χάσει στον πόλεμο. Γι’ αυτό βλέπουμε στην ταινία εφτά ή οχτώ εφήβους να εναλλάσσονται στη θέση του ήρωα. Δεν είναι μόνο ένα άτομο που αναζητά την οικογένειά του και ανακαλύπτει ξανά τον κόσμο της βίας, είναι μια ολόκληρη ομάδα. Το έργο του Naderi είναι παράδειγμα για όλους τους σύγχρονους κινηματογραφιστές. Δεν τον ενδιαφέρει ούτε το χρήμα, ούτε η δημοσιότητα, γυρίζει ταινίες για να μάθει ο ίδιος και να διδάξει πράγματα στους θεατές. Ο Amir Naderi γεννήθηκε στο Αμπαντάν, δύο χιλιόμετρα από το Κοραμσάρ. Για μένα, αυτό έχει πολλαπλές αναφορές. Υπάρχουν εικόνες από τη μάχη του Κοραμσάρ (3) στην ταινία μου. Αυτή η πόλη ήταν υπό ιρακινή κατοχή επί δύο χρόνια, καταστράφηκε, χτυπήθηκε με αποτρόπαιη βία, ιδιαίτερα προς τις γυναίκες. Η μάχη του Κοραμσάρ έχει έντονο συμβολισμό για του Ιρανούς, αντιπροσωπεύει την ιδέα της γης που πρέπει να υπερασπιστούμε, την ιδέα μιας νιότης που μας έκλεψε ο πόλεμος.
Υιοθετείτε ένα απλό και δυναμικό στιλ σε μια ταινία μυθοπλασίας, πράγμα που οφείλει πολλά στην εμπειρία σας ως ντοκιμαντερίστα…
Καθώς η ιστορία είναι αρκετά περίπλοκη από μόνη της, με τρεις ή τέσσερις οικογένειες, έξι κεντρικούς ήρωες, τρία ζεύγη πατέρα-γιού με διαφορετικές σχέσεις το καθένα… δεν ήθελα να προσθέσω κι άλλη περιπλοκότητα στη μορφή. Ήθελα να διηγηθώ την ιστορία με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο, χωρίς περιττά εφέ.
Ορισμένες σκηνές προσαρμόστηκαν βάσει των σκηνικών, γιατί ήθελα να χρησιμοποιήσω τα πραγματικά σκηνικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των σκηνών που εκτυλίσσονται στο παρελθόν, γιατί το Ιράν και κυρίως η Τεχεράνη, άλλαξε πρόσωπο πολύ γρήγορα. Η Τεχεράνη πριν από 25 χρόνια ήταν πολύ μικρότερη, με πέντε εκατομμύρια κατοίκους αντί για 15 που έχει σήμερα. Επεξεργαστήκαμε λοιπόν τις εικόνες του παρελθόντος χρωματικά.
Μέσα στις τόσες φωνές της ιρανικής μυθοπλασίας, προσπαθώ να βρω μια θέση, να πω ότι αξίζει να αφηγηθούμε την πραγματικότητα με απλότητα, να την αποτυπώσουμε ως έχει, ώστε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί ως μνήμη. Όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα στην κοινωνία μας. Γι’ αυτό κι έδωσα μια θέση στο αρχειακό υλικό. Η ενασχόλησή μου με το ντοκιμαντέρ με ωθεί να έχω μια άμεση, αμεσολάβητη ματιά, χωρίς χειραγωγήσεις και «καλλιτεχνικά» τεχνάσματα. Η συγγραφή του σεναρίου και η μυθοπλασία του ήδη αρκούν.
Μιας και μπορούσα να μείνω πιστός στα γεγονότα που έζησα και στους χαρακτήρες που γνώρισα, έλεγα συνέχεια στον εαυτό μου ότι δεν είχα ανάγκη να βγάλω πράγματα από το μυαλό μου, ούτε να χειραγωγήσω αυτό που ήδη υπάρχει. Πιστεύω ότι δείχνοντας τα πράγματα απλά γινόμαστε κατανοητοί στο κοινό μιας άλλης κουλτούρας κι έτσι η ιστορία αποκτά παγκόσμια διάσταση.

 

(1) Ferdowsi: Πέρσης ποιητής του Ι’ αιώνα, συγγραφέας του επικού ποιήματος Το Βιβλίο των Βασιλέων.
(2) Amir Naderi: Ιρανός σκηνοθέτης γεννημένος στις 15 Αυγούστου του 1946 στην Αμπαντάν του Ιράν. Εδώ και 20 χρόνια ζει κι εργάζεται στην Νέα Υόρκη.
(3) Μάχη του Χοραμσάρ, 1980-1982 – η απελευθέρωση της πόλης που βρίσκεται ανάμεσα στον Περσικό Κόπλο και το Ιράκ, σημείο καμπής στον πόλεμο του Ιράκ.

MASSOUD BAKHSHI ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Μέσα στο απίστευτο μελίσσι δημιουργίας του Ιρανικού κινηματογράφου, ο Massoud (γεννημένος το 1972 στην Τεχεράνη) κατέχει μια ξεχωριστή θέση. Η δυναμική και η πρωτοτυπία των ντοκιμαντέρ του, που περνούν από τον βαθύ προβληματισμό (IDENTIFICATION OF A WOMAN) στο πιο οξύ και καυστικό χιούμορ (TEHRAN HAS NO MORE POMEGRANATES!) και η πρώτη του δοκιμή στην μυθοπλασία (το μικρού μήκους BAGH DAD BAR BER) αποκαλύπτουν ένα αδιαμφισβήτητο ταλέντο.

Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ είναι η πρώτη του ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους.
OUR PERSIAN RUG - Ντοκιμαντέρ 50’ - 2010
Διαγωνιστικό Τμήμα - Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Άμστερνταμ 2010
BAGH DAD BAR BER - Μυθοπλασία 12’ - 2008
Καλύτερη Ταινία - Φεστιβάλ του Τάμπερε
Διαγωνιστικό Τμήμα - Φεστιβάλ του Λοκράνο (Βραβείο Léopard de Demain) 2009
TEHRAN HAS NO MORE POMEGRANATES! - Ντοκιμαντέρ 58’ - 2007
Καλύτερη Σκηνοθεσία - House of Cinema Film Festival 2007 - Ιράν
Καλύτερη Σκηνοθεσία - Fajr Int ’l Film Festival 2007 – Ιράν
Βραβείο AVINΙ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2007 - Ιράν
LOST WINDOWS - Ντοκιμαντέρ 50’ - 2004
PRAYING FOR THE RAIN - Ντοκιμαντέρ/Μυθοπλασία 10’ - 2003
Καλύτερη Ταινία στο ECO-ETNO-FOLK - Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρουμανίας - 2004
WHEN BEHRANG MEETS AYOUMI - Ντοκιμαντέρ 26’ - 2001
IDENTIFICATION OF A WOMAN - Ντοκιμαντέρ 20’ - 1999
Βραβείο του Κοινού στο Φεστιβάλ EVERY - Γαλλία - 2002
Ασημένιο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μοντεκατίνι - Ιταλία - 2000
CINE CITTA – Ντοκιμαντέρ 30’ - 1999
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ - Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τεχεράνης - 2000
Βραβείο Ιρανικής Κριτικής για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ -2000


Arash is an Iranian academic who lives in the West. He returns to Iran to teach in Chiraz, a city far from Tehran where his mother lives. Drawn into a series of domestic and financial dramas, he is reminded of the hardships of his childhood at the start of the Iran-Iraq War in 1981. Following the death of his father and the discovery of what his « respectable family » has become, he is obliged to make choices.

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ:

IMDb Facebook Twitter Official site


top of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Η Βαθμολογία μου:

Αυτοβιογραφική κυρίως ταινία, διαπραγματεύεται τη ζωή ενός καθηγητή που έζησε για λίγες μέρες από κοντά την επανάσταση του 1977 στην Περσία και ενώ νόμιζε ότι αποτελούσε μέλος μιας αξιοπρεπούς οικογένειας, διαπιστώνει με αφορμή τη διανομή ενός βιβλίου του στους φοιτητές του, ότι όχι μόνον αξιοπρεπής δεν ήταν, αλλά δεν είχαν διστάσει και να τον εμπλέξουν σε περιπέτεια.

Η ταινία θα μπορούσε να είναι πολιτικό θρίλερ, θα μπορούσε να είναι πολιτικο-κοινωνικό ντοκιμαντέρ, ή θα μπορούσε να είναι οικογενειακό δράμα. Τελικά, είναι ένα δράμα αναποφασιστικότητας πάνω στο είδος της ταινίας, που ήθελε να κάνει ο σκηνοθέτης και αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι έχει συνηθίσει να γυρίζει ντοκιμαντέρ και όχι ταινίες μυθοπλασίας.

Ο κεντρικός ήρωας, χαμένος μέσα στη δίνη του αυταρχικού καθεστώτος και στην οικογενειακή ίντριγκα, προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητά του και αυτό το πετυχαίνει πλέον προς το τέλος της ταινίας και αφού προηγουμένως έχει προδοθεί από την «αξιοπρεπή οικογένειά» του.

Το τελευταίο πλάνο, στο οποίο βλέπουμε από κοντά το πρόσωπό του ενώ γύρω του οι φοιτητές διαδηλώνουν, είναι χαρακτηριστικό. Ο καθηγητής, που κάποτε οι φοιτητές του, τού είχαν ζητήσει να τους βοηθήσει και δεν ήξερε πώς, σ’ αυτό το τελευταίο πλάνο δίνει την απάντηση πρώτα στον εαυτό του. Δεν φεύγει από τη χώρα του, για να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν επί 22 χρόνια, αλλά παραμένει και αγωνίζεται μαζί τους.

Αργή σε εξέλιξη, με μέτριες ερμηνείες και λίγο άνιση ως προς τις προθέσεις της, η ταινία κρατά το ενδιαφέρον μόνον ως προς το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο κινείται ο κεντρικός ήρωας. Σ’ αυτό το τελευταίο, συμβάλλουν και τα πλάνα από διάφορα ντοκιμαντέρ που παρεμβάλλονται.

 

Άγγελος Πολύδωρος
του Άγγελου Πολύδωρου   | blogspot

 


 

Η Βαθμολογία μου:

Μια καλή φεστιβαλική ταινία!

Αν και η ταινία προέρχεται από μια χώρα όπου ο κινηματογράφος, ειδικά αυτός της εμιγκράντσιας, πραγματικά γοητεύει , εδώ πρόκειται μάλλον για ένα αδύνατο δημιούργημα.

Η απειρία του  Massoud Bakhshi που υλοποιεί το πρώτο του εγχείρημα στον χώρο του κινηματογράφου μυθοπλασίας , είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι κατά την διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων στα πλαίσια την πρεμιέρας της ταινίας του  στην 14η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου… δεν έδειξε να συνειδητοποιεί τις πιθανές αδυναμίες του, κάτι όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την πορεία ενός νέου, πιθανόν και ταλαντούχου δημιουργού.

Τα δεδομένα τα οποία έχει στην διάθεση του είναι πολλά και γοητευτικά, από τον φονταμενταλισμό του καθεστώτος, μέχρι τις οικογενειακές δομές στο σημερινό συντηρητικό ισλαμικό Ιράν.

Και η βασική δομή της, πιθανόν με αυτοβιογραφικά ελατήρια, ιστορίας του παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον, η απειρία του όμως  προδίδει την προσπάθειά του να ανταποκριθεί στο σενάριο και την σκηνοθεσία ταυτόχρονα.

Η προφανής ανεπάρκειά του έχει ως αποτέλεσμα μια κουραστική κινηματογράφηση, με μια ανώριμη σκηνοθετική καθοδήγηση , όπου ο θεατής αναγκάζεται να πελαγοδρομεί ανάμεσα σε μια πλειάδα από κινηματογραφικά είδη, από την ταινία τεκμηρίωσης μέχρι το πολιτικό θρίλερ ή το κοινωνικό- οικογενειακό δράμα, δυστυχώς χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

Konstantinos Kommatas
του Κωνσταντίνου Κομματά Facebook

 


top of the page

blog comments powered by Disqustop of the page


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία:
20/5/2012 (Γαλλία, Φεστιβάλ Καννών)
31/10/2012 (Γαλλία)
2/5/2013 (Ελλάδα)


top of the page
PHOTOS - POSTERS

A Respectable Family - 0005.jpg A Respectable Family - 0004.jpg A Respectable Family - 0003.jpg A Respectable Family - 0002.jpg A Respectable Family - 0001.jpg


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

>>CAST<<

Πρωταγωνιστούν:

  Babak Hamidian
  Mehrdad Sedighian
  Mehran Ahmadi
  Ahu Kheradmand
  Parivash Nazarieh
  Behnaz Jafari
  Mehrdad Ziaei
  Niki Nasirian

>>CREDITS<<

Είδος ταινίας
Δράμα

Σκηνοθεσία
Massoud Bakhshi


Σενάριο
Massoud Bakhshi

Παραγωγή
Mohammad Afarideh
Jacques Bidou
Marianne Dumoulin


Φωτογραφία
Mehdi Jafari

Μοντάζ
Jacques Comets

Σχεδιασμός Παραγωγής
Mahmoud Bakshi

Κοστούμια
Magdalena Labuz

Εταιρείες Παραγωγής
Firoozei Films
JBA Production

Διανομή
Feelgood (Ελλάδα)
Imagine Films Distribution
Pyramide Distribution
trigon-film

Χρονολογία παραγωγής
2012

Χώρα παραγωγής
Ιράν, Γαλλία

Γλώσσα
Περσικά

Εικόνα
Έγχρωμη 1.85 : 1

Διάρκεια
90'

Ήχος

Τοποθεσίες γυρισμάτων
Ιράν (Τεχεράνη)

AKA
A Respectable Family

Καταλληλότητα
Netherlands:9

Κόστος

Εισπράξεις


top of the page

 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 1
Αριθμός Ψήφων: 1


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
ΚακόΕπιλογές
  Go Back [ Προηγούμενο ]

 Προεπισκόπηση ΠροεπισκόπησηΣχετικοί Σύνδεσμοι

· Αναζήτηση σε: Δραματική
· Περισσότερα για Κατηγορία
· Ταινίες που προβάλλονται
· Box Office

· IMDb   
· RT

· ΘΕΜΑΤΑΑνά Είδος

· Δραματική
· Αισθηματική
· Κωμωδία
· Αστυνομική
· Μυστηρίου
· Φιλμ Νουάρ
· Θρίλερ
· Δράσης
· Περιπέτεια
· Φαντασίας
· Επιστημονικής Φαντασίας
· Τρόμου
· Βιογραφική
· Ντοκιμαντέρ
· Κινούμενα Σχέδια
· Μιούζικαλ
· Οικογενειακή
· Ιστορική
· Αθλητική
· Γουέστερν
· Πολεμική
· Ερωτική
· Μικρού Μήκους
· 3D
· Ασπρόμαυρη
· Βωβή

Συνδεδεμένα Θέματα

Δραματικήtop of the page


-- Sponsored Links --

aggelospolidoros.blogspot.gr AGATHI Art Gallery cinefo.wordpress.comr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.
myfilm.gr


Info | Statistics | Topics | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed | twitter | facebook | Add in Google homepage