NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά
**ΝΕΟ site** **Παλιό site** ΝΕΑ Ταινίες Φεστιβάλ Φωτογραφίες TV DVD Box Office

Cinema: Nymphomaniac Μέρος 1ο (Nymphomaniac part 1 / Nymphomaniac: Volume I) (& Director's cut) (2013)

Ημερομηνία καταχώρησης: Σάββατο, 25 Αύγ. 2012 @ 07:41:00 EEST - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Δραματική

Nymphomaniac Μέρος 1ο
Nymphomaniac part 1 / Nymphomaniac: Volume I (& uncut)

του Λαρς Φον Τρίερ
με τους Σαρλότ Γκένσμπουργκ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Σία Λαμπεφ, Ούμα Θέρμαν, Στέισι Μάρτιν, Κρίστιαν Σλέιτερ, Τζέιμι Μπελ, Ούντο Κίερ

Υπόθεση:
Το Nymphomaniac είναι η άγρια και ποιητική ιστορία του ταξιδιού μιας γυναίκας από τη γέννησή της μέχρι την ηλικία των 50 ετών, την οποία αφηγείται ο κεντρικός χαρακτήρας, η Joe, η οποία έχει αυτο-διαγνωστεί ως νυμφομανής. Ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ, ο ηλικιωμένος γοητευτικός εργένης Seligman ανακαλύπτει τη Joe κακοποιημένη σε ένα σοκάκι. Την παίρνει μαζί του στο σπίτι του, περιποιείται τα τραύματά της και τη ρωτά για τη ζωή της. Ακούει με προσοχή καθώς η Joe αφηγείται στα επόμενα οκτώ κεφάλαια τη δαιδαλώδη και περίπλοκη ιστορία της ζωής της, η οποία είναι γεμάτη συνειρμούς και διανθίζεται από περιστατικά. Η ταινία είναι αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κεφάλαιο 5: The Little Organ School

Ένα χορικό πρελούδιο από το Μπαχ:
Τρεις φωνές, καθεμία με το δικό της χαρακτήρα, αλλά σε απόλυτη αρμονία. Με άλλα λόγια: ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ.
Η νυμφομανής εμπνέεται και το αναπαριστά.


A self-diagnosed nymphomaniac recounts her erotic experiences to the man who saved her after a beating.


A man named Seligman finds a fainted wounded woman in an alley and he brings her home. She tells him that her name is Joe and that she is nymphomaniac. Joe tells her life and sexual experiences with hundreds of men since she was a young teenager while Seligman tells about his hobbies, such as fly fishing, reading about Fibonacci numbers or listening to organ music.

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ:

IMDb Facebook Twitter Official site


top of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

  Ποια είναι τα όρια της τέχνης και της προκλήσεως;  Πως θα μπορούσε κανείς να συλλάβει ένα πρωτοποριακό έργο το οποίο να στηρίζεται στην πρόκληση και μέσω αυτής να προτείνει μια νέα μορφή έκφρασης και σκέψης η οποία να καλύπτει τον σύγχρονο άνθρωπο; Μήπως μέσω του ερωτισμού θα μπορούσε άραγε να συνδυάσει ο σκηνοθέτης ένα σύνθετο μήνυμα το οποίο θα του έδινε την δυνατότητα να στραφεί σε ένα ευρύ κοινό αλλά και να επαναστατήσει στο τρόπο έκφρασης, καθόσον πολλά ταμπού μπορούν να παραμερισθούν; Πράγματι η ταινία του Lars von Trier Nymphomaniac  θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό έργο το οποίο θα απαντούσε στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά  πολλά είναι τα σημεία τα οποία όχι μας κάνουν επιφυλακτικούς, αλλά δεν μπορούν να μας βοηθήσουν στο να βρούμε αυτό που πράγματι θα αναζητούσαμε σε αυτό το κινηματογραφικό έργο. Με αυτές τις σκέψεις θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τα στοιχεία τα οποία ανταποκρίνονται στις προσδοκίες  μας αλλά και τις προφανείς αδυναμίες αυτού του κινηματογραφικού έργου.

Ξεκινώντας από το  τίτλο η λεξικολογική σύνθεση του έργου φαίνεται  αρκετά ενδιαφέρουσα και μάλιστα η αναζήτηση στις προθέματα και λέξεις που προέρχονται από την Ελληνική γλώσσα προσδίδει μία δόκιμη υφή στην ταινία αντανακλώντας όμως τα στοιχεία της, καθώς και τις ανανεωτικές τάσεις του δημιουργού της. Η λέξη μανιακός περιέχει την έννοια του ψυχικά αρρώστου, ενός ατόμου το οποίο στέκεται σε έμμονες ιδέες ενώ είναι γνωστή σε όλους μας η νυμφομανία. Από αυτή τη σύνθεση απομακρυνόμαστε από την ιδέα της κοινοτυπίας και της πρόστυχης δημιουργίας και μέσω της παράνοιας ενός ανθρώπου, ο θεατής καλείται να αποκτήσει έστω και για λίγο μία διαφορετική όραση του κόσμου. Αυτό όμως το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν μία βεβιασμένη ενέργεια είναι ότι, σύμφωνα με αυτά τα οποία γνωρίζουμε, ο τίτλος δεν αποδίδεται στα Ελληνικά τη στιγμή που ο δημιουργός της ταινίας στηρίχθηκε σε ελληνικές λέξεις.

Η Τζο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της και αντίθετα με αυτό το οποίο ισχυρίζεται δεν είναι νυμφομανής αλλά συμπεριφέρεται γιατί βρίσκεται σε κάποια απροσδιόριστη αναζήτηση η οποία καταλήγει στο πουθενά. Ποτέ δεν αναζήτησε την υπερβολική ηδονή και ποτέ δεν είχε τύψεις τουλάχιστον στο παρελθόν της.
Ο Σέλιγκαν  ο οποίος την ακούει προσεκτικά είναι κατά κάποιο τρόπο ο αφηγητής των νατουραλιστικών έργων όπως τα μυθιστορήματα για παράδειγμα του Εμίλ Ζολά ο οποίος ακούει δεν κρίνει αλλά και γνωρίζει λιγότερα στοιχεία από τον θεατή ἠ τον αναγνώστη .  Αυτή λοιπόν η θέση του προσώπου θα μπορούσε να είναι ένας σύνδεσμος κατά κάποιο τρόπο ανάμεσα στον θεατή και στον σκηνοθέτη.
Η αρχική σκηνή του έργου μας εισάγει σε ένα βαρύ κλίμα το οποίο ανταποκρίνεται στην δραματική υφή του έργου.

Αν και αυτές οι παρατηρήσεις μας προϊδεάζουν για την παρουσία μιας ενδιαφέρουσας ταινίας, ωστόσο όμως οι παραπάνω σκέψεις δεν μπορούν να αντικατοπτρίσουν την πραγματική δομή και σύσταση της ταινίας.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει η Τζο είναι ένα προκλητικό άτομο και δεν αφήνει πολλά περιθώρια επικοινωνίας με τον θεατή. Η Εν γένει στάση της μας κάνει να αισθανθούμε ένα τοίχο που χωρίζει τον θεατή από αυτή ή ακόμη την παρουσία ενός απόλυτα καινού ατόμου τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς συναισθημάτων.

Αν ο βίος της πρωταγωνίστριας είναι προκλητικός αυτό που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε είναι ως προς τι υπάρχει αυτή η εκκεντρικότητα και η εγωπάθεια και τι θέλει μνα εκφράσει μέσω αυτής  ο σκηνοθέτης. Την απάντηση ίσως να την έχουμε στο δεύτερο μέρος  το οποίο ελπίζουμε να έρθει σύντομα στην Ελλάδα.
Με αυτές τις αδυναμίες όλα  αυτά τα χαρακτηριστικά εξανεμίζονται δυστυχώς καθόσον οι σκληρά ερωτικές στιγμές του έργου δεν βρίσκονται μακριά από τα κοινές ερωτικές ταινίες και το χυδαίο γίνεται ίσως αισθητό, προσθέτοντας δε και τις αδεξιότητες του χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας

Η Ταινία Nymphomaniac, παρόλα τα θετικά σημεία έχει σοβαρές αδυναμίες που την φέρουν μερικές φορές κοντά στην κενότητα και στην ματαιότητα, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει αρκετά στον πρωτοποριακό κινηματογράφο. Πιστεύουμε δε ότι οι Έλληνες που θα το δουν θα έχουν μία ολοκληρωμένη γνώμη επί αυτού καθόσον στην Ελλάδα προβάλλεται ολόκληρη η ταινία χωρίς περικοπές  (122 λεπτά), ενώ σε χώρες με παράδοση στον κινηματογράφο όπως η Γαλλία, αυτή η ταινία προβάλλεται με περικοπές (110 λεπτά ). Θέλουμε δε να ελπίζουμε ότι το δεύτερο μέρος  του έργου του Lars von Trier να είναι πιο πειστικό

Γεώργιος Κόκκινος
του Γεωργίου Δημοσθένους Κόκκινου[email protected]

 


Βλέποντας αυτό, το τρίτο μέρος της τριλογίας «Κατάθλιψη» (ο «Αντίχριστος» και η υπέροχη «Melancholia» τα προηγούμενα φιλμ) του Λαρς Φον Τρίερ, έψαχνα να βρω τι κοινό μπορούσε να έχει με τις προηγούμενες δημιουργίες του. Ένας δημιουργός, που μας είχε χαρίσει την τριλογία Europa («Το Στοιχείο του Εγκλήματος», «Epidemic», «Europa»), το «Δαμάζοντας τα κύματα» και φυσικά το υπέροχο, ανεπανάληπτο «Dogville» με τη Νικόλ Κίντμαν, αυτή τη φορά προσπαθεί να προκαλέσει (γιατί αυτό πλέον περιμέναμε) μέσα από μια ιστορία σεξουαλικής απελευθέρωσης.

Η 50χρονη ηρωίδα της Σαρλότ Γκένσμουργκ αφηγείται την ιστορία της, στον μεγαλύτερό της Στέλαν Σκάρσγκαρντ, ο οποίος την περιθάλπει, ύστερα από κάποιο ατύχημά της. Μια ιστορία, η οποία είναι γεμάτη περιγραφές των ανούσιων σεξουαλικών περιπετειών της και δεν καταφέρνει να τον εντυπωσιάσει, αλλά του δίνει όμως την ευκαιρία να σχολιάζει, άλλοτε σοβαρά και άλλοτε με χιούμορ τη λογοτεχνία, την τέχνη, τη μουσική, τη θρησκεία και άλλα θέματα.
Εν τω μεταξύ, επί της οθόνης παρελαύνουν άλλοτε εικόνες υψηλής καλλιτεχνικής αισθητικής (από φυσικά τοπία μέχρι αναλύσεις κάτω από φακούς μικροβιολογικών εργαστηρίων) και άλλοτε εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου (γεννητικών οργάνων ή ερωτικών στάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκριθούν με φτηνές ταινίες πορνό).

Αλλά, το Nymphomaniac δεν είναι πορνό. Είναι ένα σπονδυλωτό κοινωνικό δράμα, με αφορμή μια γυναίκα που το μοναδικό της αμάρτημα - όπως λέει - είναι ότι πάντα περίμενε περισσότερα από το ηλιοβασίλεμα: «περισσότερο θεαματικά χρώματα τη στιγμή που ο ήλιος αγγίζει τον ορίζοντα».

Το μοναδικό επεισόδιο που σπάει τη μονοτονία του δίωρου, είναι αυτό με την Ούμα Θέρμαν, η οποία είναι πραγματικά συγκλονιστική ως μητέρα τριών αγοριών, που τα καθοδηγεί στη ζωή, δείχνοντάς τους - από κοντά - τη ζωή που θα ακολουθήσει ο βλάκας πατέρας τους από τη στιγμή που τους εγκατέλειψε χάριν της ερωμένης του, η οποία δεν είναι άλλη από τη νυμφομανή ηρωίδα.

Οπωσδήποτε, ο Λαρς Φον Τρίερ γνωρίζει τη δύναμη της εικόνας και με τον τρόπο του, λέει πολλά με αυτή την ταινία, αλλά το σοκ είναι τέτοιο από τον καταιγισμό των σεξουαλικών περιπετειών της νυμφομανιακής ηρωίδας, που στο τέλος χάνεται η ουσία. Και δεν έχουμε δει ακόμα το δεύτερο μέρος…

Άγγελος Πολύδωρος
του Άγγελου Πολύδωρου   | blogspot

 


 

Ας είμαστε περισσότερο ανοιχτόμυαλοι

Ο Lars von Trier, ένας γνήσιος ευρωπαίος μάστορας του κινηματογράφου με εκτόπισμα που ξεπερνά κατά πολύ  τους συγχρόνους διανοητικούς νάνους οι οποίοι αποκτούν υπόσταση με το να κρίνουν άλλους μεταξύ των οποίων και τον Lars von Trier, κατόρθωσε και πάλι να μας ιντριγκάρει.

Παρά την αμιγώς βορειοευρωπαική κουλτούρα του ο Trier, εδώ και πολύ καιρό διαχειρίζεται το ζήτημα του marketing των ταινιών του με έναν τρόπο που συνδυάζει όλα  εκείνα τα στοιχεία όπως η  πρόκληση, ή η  παραπληροφόρηση, με δεξιοτεχνία που κάνει τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού marketing της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού να κιτρινίζουν από την ζήλια τους για την αποτελεσματικότητά του.

Προχωρώντας στην ουσία της τελευταίας δημιουργίας του, δεν μπορεί κάνεις να την προσεγγίσει παρά με σεβασμό και έχοντας υπόψη αυτά που έχει ήδη δημιουργήσει στο σύνολο της τόσο παραγωγικής καριέρας του αλλά και την στροφή την οποία έχει κάνει τα τελευταία χρονιά προς μια φορμαλιστική προσέγγιση του κινηματογραφικού αποτελέσματος όπου κατά την γνώμη μου εντάσσεται και το συνολικό project του Nymphomaniac.
Και ως τέτοιο θα πρέπει να το δούμε, όποτε η οποιαδήποτε αξιολόγηση του μετά την παρακολούθηση του πρώτου μέρους στο οποίο είναι εμφανές ότι συνειδητά έχει δημιουργήσει κενά και ασάφειες, μάλλον είναι μικρόψυχη και άδικη.

Εν πάση περιπτώσει και με τα δεδομένα της θραυσματικής  αντίληψης του συνόλου του Nymphomaniac, που καλό θα ήταν να θυμόμαστε ότι αποτελεί το τρίτο μέρος ενός ευρύτερου εγχειρήματος του Trier που ξεκίνησε το 2009 με το Antichrist και συνεχίστηκε με το Melancholia, θα πρέπει να εκτιμήσουμε τις εξαιρετικές αρετές στο στήσιμο των πλάνων όπου δημιουργεί αυτόν τον ιδιαίτερο κόσμο του, τα σκηνικά και τους φωτισμούς και βεβαίως την εξαιρετική ερμηνευτική διδασκαλία με την οποία χαρίζει στον θεατή 124 λεπτά θεάματος που ρέουν, με έναν απολαυστικό μέσα στην δυσμορφικότητα του μύθου, τρόπο.

Και βεβαίως δεν μπορεί να μην επισημανθεί η μεγαλοφυής ενσωμάτωση της υπέροχης μουσικής επένδυσης, μέσα στους φιλοσοφικούς προβληματισμούς του σεναρίου, αλλά και στη εξέλιξη του φιλμ. Και τέλος ας θυμηθούμε πως αντιμετωπίστηκαν  έργα όπως το Justine του μαρκήσιου de Sade, τόσο στην εποχή τους όσο και πολύ αργότερα.
Ας μην πέφτουμε πάντοτε στις ίδιες παγίδες της μικρόνοιας και του επαρχιώτικου συντηρητισμού.

Konstantinos Kommatas
του Κωνσταντίνου Κομματά [email protected]

 


top of the page

blog comments powered by Disqustop of the page
VIDEO CLIPS, TRAILER, TEASER, SCREENING PREVIEW


top of the page


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία:
25/12/2013 (Ισπανία)
1/1/2014 (Γαλλία)
30/1/2014 (Ελλάδα)
20/2/2014 (Γερμανία)
22/2/2014 (Ηνωμένο Βασίλειο)
21/3/2014 (ΗΠΑ, περιορισμένη διανομή)
9/10/2014 (Ελλάδα, Director's cut)


top of the page
PHOTOS - POSTERS


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

>>CAST<<

Πρωταγωνιστούν:

  Charlotte Gainsbourg ... Joe
  Stellan Skarsgård ... Seligman
  Stacy Martin ... Young Joe
  Shia LaBeouf ... Jerôme
  Christian Slater ... Joe's Father
  Jamie Bell ... K
  Uma Thurman ... Mrs. H
  Sophie Kennedy Clark ... B
  Connie Nielsen ... Joe's Mother
  Udo Kier ... The Waiter
  Maja Arsovic ... Joe 7 years
  Hugo Speer ... Mr. H
  Christian Gade Bjerrum ... The Jaguar
  Jens Albinus ... S
  Kate Ashfield ... Therapist
  Jonas Baeck ... Man Having Sex with Joe
  Ananya Berg ... Joe - 10 Years
  Nicolas Bro ... F
  Tania Carlin ... Renée
  Jesper Christensen ... Jerôme's Uncle
  Thomas Eickhoff ... Passenger
  Felicity Gilbert ... Liz
  Caroline Goodall ... Psychologist
  Christoph Jöde ... Man in Window with Joe
  Viktoria Kahlen
  Johannes Kienast ... Man Cannot Touch Joe
  Sami Loris ... Doc
  Clayton Nemrow ... Married Man on Train
  James Northcote ... Young Lad on Train 1
  Ivan Pecnik ... Man 2 in Car
  Saskia Reeves ... Nurse
  Shanti Roney ... Interpreter
  Jonathan Sawdon ... Man 3 in Car
  Christoph Schechinger ... Man A
  Omar Shargawi ... Thug 1
  Lawrence Sheldon ... Man 1 in Car
  Tomas Spencer ... Conductor
  Tabea Tarbiat ... Valeria Messalina
  Markus Tomczyk ... Young man in hospital
  Christine Urspruch ... Little My
  Severin von Hoensbroech ... Debtor in Greenhouse

>>CREDITS<<

Είδος ταινίας
Δράμα

Σκηνοθεσία
Lars von Trier

Σενάριο
Lars von Trier

Παραγωγή
Louise Vesth

Φωτογραφία
Manuel Alberto Claro

Μοντάζ
Morten Højbjerg
Molly Marlene Stensgaard

Casting
Des Hamilton

Σχεδιασμός Παραγωγής
Simone Grau

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Alexander Scherer

Σκηνικά
Thorsten Sabel

Κοστούμια
Manon Rasmussen

Εταιρείες Παραγωγής
Zentropa Entertainments
Zentropa International Köln (co-production)
Heimatfilm
Film i Väst (in co-production with)
Slot Machine (co-production)
Caviar Films (co-production)
Concorde Filmverleih (co-production)
Artificial Eye (co-production)
Les Films du Losange (co-production)
European Film Bonds, (support)

Διανομή
Seven, Spentzos (Ελλάδα)
Aerofilms
Artificial Eye
Central Partnership
Gutek Film

Ειδικά Εφέ
BUF (visual effects)

Χρονολογία παραγωγής
2013

Χώρα παραγωγής
Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο

Γλώσσα
Αγγλικά

Εικόνα
Έγχρωμη, Ασπρόμαυρη 2.35 : 1

Διάρκεια
117' (145' uncut version)

Ήχος
Dolby Digital (Dolby 5.1)

Τοποθεσίες γυρισμάτων
Γερμανία, Βέλγιο

AKA
Nymphomaniac: Vol. I
Nymph()maniac
Nymphomaniac: Volume I

Καταλληλότητα
Brazil:18 | Czech Republic:18 | Finland:K-18 | France:12 | Hungary:18 | Ireland:18 | Netherlands:16 | Norway:18 | Portugal:M/18 | Sweden:15 | Switzerland:16 | UK:18 | USA:Not Rated


top of the page

 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 3.5
Αριθμός Ψήφων: 4


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
ΚακόΕπιλογές
  Go Back [ Προηγούμενο ]

 Προεπισκόπηση ΠροεπισκόπησηΣχετικοί Σύνδεσμοι

· Αναζήτηση σε: Δραματική
· Περισσότερα για Κατηγορία
· Ταινίες που προβάλλονται
· Box Office

· IMDb   
· RT

· ΘΕΜΑΤΑΑνά Είδος

· Δραματική
· Αισθηματική
· Κωμωδία
· Αστυνομική
· Μυστηρίου
· Φιλμ Νουάρ
· Θρίλερ
· Δράσης
· Περιπέτεια
· Φαντασίας
· Επιστημονικής Φαντασίας
· Τρόμου
· Βιογραφική
· Ντοκιμαντέρ
· Κινούμενα Σχέδια
· Μιούζικαλ
· Οικογενειακή
· Ιστορική
· Αθλητική
· Γουέστερν
· Πολεμική
· Ερωτική
· Μικρού Μήκους
· 3D
· Ασπρόμαυρη
· Βωβή

Συνδεδεμένα Θέματα

Δραματικήtop of the page


-- Sponsored Links --

aggelospolidoros.blogspot.gr AGATHI Art Gallery cinefo.wordpress.comr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.
myfilm.gr


Info | Statistics | Topics | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed | twitter | facebook | Add in Google homepage