NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά
**ΝΕΟ site** **Παλιό site** ΝΕΑ Ταινίες Φεστιβάλ Φωτογραφίες TV DVD Box Office

Cinema: Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου (Beasts Of The Southern Wild) του Μπεν Ζάιτλιν (2012)

Ημερομηνία καταχώρησης: Δευτέρα, 30 Ιαν. 2012 @ 07:48:00 EET - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Δραματική

Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου
Beasts Of The Southern Wild

του Μπεν Ζάιτλιν
με τους Κουβενζχανέ Γουόλις, Ντουάιτ Χένρι

Υπόθεση:
Σε μία ξεχασμένη αλλά δυναμική κοινότητα, αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, ζει η εξάχρονη Χάσπαπι στο όριο της ορφάνιας. Η μητέρα της έχει φύγει από καιρό, ο πατέρας της είναι ένας άγριος σε διαρκές ξεφάντωμα, κι εκείνη έχει αφεθεί στην τύχη της σε ένα απομονωμένο περιβάλλον γεμάτο ημιάγρια ζώα. Αντιλαμβάνεται το φυσικό κόσμο σαν ένα εύθραυστο ιστό πραγμάτων, και το σύμπαν ολόκληρο εξαρτάται από αυτά τα πράγματα να δένουν αρμονικά και σωστά μαζί. Όταν μια καταιγίδα σηκώνει τα νερά, ο μπαμπάς της αρρωσταίνει, και άγρια ζώα ξυπνούν από τους παγωμένους τάφους τους, η Χάσπαπι βρίσκει τη φυσική τάξη όλων των αγαπημένων πραγμάτων γύρω της να καταρρέει. Απεγνωσμένη να αποκαταστήσει τη δομή του κόσμου της, για να σώσει το σπίτι της και τον πατέρα της , αυτός ο μικροσκοπικός ήρωας πρέπει να μάθει πως να επιβιώσει από μια ασταμάτητη καταστροφή επικών διαστάσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ:
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

ΧΡΥΣΗ ΚΑΜΕΡΑ
ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
CANNES 2012

ΜΕΓΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

SUNDANCE 2012

ΒΡΑΒΕΙΑ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
ΒΡΑΒΕΙΑ AFI 2013

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
BOSTON SOCIETY OF FILM CRITICS 2012

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ DURBAN 2012

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ NANTUCKET 2012

ΒΡΑΒΕΙΟ SUTHERLAND
ΒΡΑΒΕΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ 2012

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΩΝ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ GHENT 2012

ΒΡΑΒΕΙΟ NEW HOLLYWOOD ΚΟΥΒΕΝΖΑΝΕ ΓΟΥΑΛΙΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ HOLLYWOOD 2012

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ
NATIONAL BOARD OF REVIEW, USA 2012

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ
ΒΡΑΒΕΙΑ SATELLITE 2012

ΜΕΓΑ ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ DEAUVILLE 2012

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΒΡΑΒΕΙΑ GOTHAM 2012

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ SEATTLE 2012

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
ΒΡΑΒΕΙΑ LOS ANGELES FILM CRITICS ASSOCIATION

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ
LOS ANGELES 2012

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ
ΒΡΑΒΕΙΑ NEW YORK FILM CRITICS CIRCLE 2012

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ REYKJAVIK 2012


«Τα νερά θα ανέβουν, τα άγρια ζώα θα εγερθούν από τους τάφους, κι ό,τι βρίσκεται νότια της αποβάθρας θα βυθιστεί, σε αυτή την ιστορία της εξάχρονης Χάσπαπι, που ζει με το μπαμπά της στην άκρη του κόσμου.»

Δήλωση σκηνοθέτη

Θέλω να γεμίσω τη ζωή μου και τις ταινίες μου με άγριους, γενναίους και καλόκαρδους ανθρώπους. Οποιοδήποτε το μέγεθος του χάους και της καταστροφή ς που μπορεί να σημαίνει αυτό δεν έχει καμία σημασία, γιατί το περνάς με ανθρώπους που αγαπάς, και στο τέλος οι ταινίες θα είναι άγριες, γενναίες και καλόκαρδες. Αυτή η ιδέα ακολουθεί κάθε κομμάτι της διαδικασίας για να ολοκληρωθούν τα «Μυθικά Πλάσματα του Νότου». Η προσέγγιση μου όταν δημιουργώ μια ταινία είναι να κατασκευάσω μια ενέργεια, ένα συναίσθημα, κι έναν τρόπο ζωής τον οποίο οι άνθρωποι που δουλεύουμε μαζί μπορούν να συμμεριστούν. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας πραγματικότητας στην οποία κατοικούν οι καλύτεροι άνθρωποι που γνωρίζω.

Όπως όταν κάναμε το κάστινγκ, που διαλέξαμε τον Ντουάιτ Χένρι, από το φούρνο στην άλλη πλευρά του δρόμου, και την Κουβένζανε Γουάλις από ένα δημοτικό σχολείο στην Ονδούρα να αναλάβουν τους ήρωες μας, Γουίνκ και Χάσπαπι. Κανένας από τους δύο δεν είχε προηγούμενη εμπειρία στην υποκριτική, αλλά όταν κοιτάς στα μάτια τους βλέπεις ατρόμητους πολεμιστές και ξέρεις ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα.

Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γράψεις το σενάριο από την αρχή, δεν έχει καμία σημασία, γιατί τα στοιχεία αυτά είναι επιφανειακά σε αντίθεση με την επιθυμία μας να πετύχουμε ακριβώς το δυνατό πνεύμα που χρειαζόταν η ταινία. Η αρχή αυτή διακατείχε κάθε μας απόφαση. Θα έχουμε εσωτερικά σκηνικα; Θα πάμε στη θάλασσα; Θα ντύσουμε ένα μέρος ώστε να μοιάζει με την άκρη του κόσμου ή θα πάμε στην άκρη του κόσμου; Θα ντύσουμε μια 11χρονη ώστε να μοιάζει με εξάχρονη ή θα έχουμε μια εξάχρονη;

Με κυρίευσε η Νότια Λουιζιάνα γιατί αυτή η νοοτροπία βρίσκεται παντού. Ήρθα για επίσκεψη δύο μηνών πριν έξι χρόνια και δεν πάω πουθενά. Είναι το σπίτι των πιο ανυποχώρητων ανθρώπων σε όλη την Αμερική- ένα είδος προς εξαφάνιση.

Αυτή η αγριότητα με έκανε να στραφώ σ’ αυτή την ιστορία. Με τους ανεμοστρόβιλους, τις πετρελαιοκηλίδες, τη γη να αποδεκατίζεται κάτω από τα πόδια μας, σου δίνει την αίσθηση ότι κάποια μέρα θα εξαφανιστεί από το χάρτη σίγουρα. Ήθελα να κάνω μια ταινία για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια καταδίκη. Χωρίς να κριτικάρουμε την πολιτική ή να δίνουμε περιβαλλοντικές ευθύνες, ή να δημιουργήσουμε επίγνωση στον κόσμο ή οτιδήποτε από όλα αυτά. Η πραγματική ερώτηση για μένα είναι πως βρίσκεις τη δύναμη να στέκεσαι και να παρακολουθείς το μέρος που σε έφτιαξε να πεθαίνει, διατηρώντας ταυτόχρονα την ελπίδα και το εορταστικό πνεύμα που το καθορίζει; Βρήκα τις απαντήσεις στους ανθρώπους της ταινίας, και μια υπέροχη αποτύπωση στην ιστορία της αγαπημένης μου φίλης Lucy Alibar «Juicy and Delicious», μια αποκαλυπτική κωμωδία για ένα μικρό αγόρι που χάνει τον πατέρα του στην άκρη του κόσμου.

Από τους δυο μας, και με το πνεύμα της Κουβένζανε Γουάλις γεννήθηκε η Χασπάπι. Είναι ένα μικρό μυθικό πλάσμα, που για να επιβιώσει πρέπει να βρει τη δύναμη της Νότιας Λουιζιάνα στην ηλικία των έξι. Είναι ο άνθρωπος που θα ήθελα να είμαι.

Η επιλογή των ηθοποιών

Το κοινό θα συνδεόταν άμεσα με τον κόσμο των Μυθικών Πλασμάτων μέσα από την οπτική της μικρούλας Χασπάπι. Η επιτυχία της ταινίας βασιζόταν πλήρως στο να βρεθεί κάποια που να μπορεί να αντεπεξέλθει σ’ αυτό το δύσκολο έργο. Και αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που θεωρήθηκε αδύνατο να γίνει αρχικά: ποιο παιδί θα μπορούσε να κουβαλήσει στους μικροσκοπικούς ώμους του τόσο μεγάλο βάρος;
Η έρευνα ξεκίνησε το 2009 στη Νέα Ορλεάνη, όπου η Court 13 είχε ξεκινήσει ένα εξωσχολικό πρόγραμμα μαθημάτων υποκριτικής και σκηνοθεσίας για παιδιά. Οι συνεντεύξεις γινόντουσαν πιο πολύ σαν παιχνίδι, παρά σαν οντισιόν. Μετά από 4 αποτυχημένους μήνες, η αναζήτηση εξαπλώθηκε και η ομάδα της Court 13 μοίραζε φυλλάδια για οντισιόν σε σχολεία, εκκλησίες και βιβλιοθήκες.
Οι τέσσερις μήνες γίνανε ένα χρόνος, και σε κάποιες περιοχές η αναζήτηση έγινε πόρτα-πόρτα ακόμα! Έχοντας δει περίπου τετρακόσια παιδιά, η αναζήτηση σταμάτησε όταν βρέθηκε η μικρή Χασπάπι στη Χούμα της Λουιζιάνα, και δεν ήταν μέσα στα ηλικιακά όρια- ήταν μόλις πέντε χρονών! Φανερά προικισμένη με ανεξέλεγκτη φαντασία, η Κουβένζανε Γουάλις είναι μια μικρή δύναμη της φύσης με απαράμιλλη συγκέντρωση και συναισθηματική νοημοσύνη. Είναι χείμαρρος του χιούμορ και φυσικού χαρίσματος που σε γοητεύει όποιος και να είσαι.
Επόμενη αποστολή ήταν να βρεθεί ο μπαμπάς της Χάσπαπι, ο Γουίνκ. Οι οντισιόν γίνανε επικεντρωμένες σε ανθρώπους της Νέα Ορλεάνης, παρακινούμενους από ένα φυλλάδιο ή μια ανακοίνωση στο ραδιόφωνο, παρά σε επαγγελματίες ηθοποιούς.
Καθώς μελέταγε τις κασέτες που του έφερνε η ομάδα, ο Ζάιτλιν επέστρεφε συνεχώς στον ίδιο άνθρωπο με ένα ιδιαίτερο χαμόγελο. Ο Ντουάιτ Χένρι, ήταν γνώριμη φυσιογνωμία, ήταν ο φούρναρης απέναντι από το σχολείο που γινόντουσαν οι οντισιόν. Η κασέτα του περιείχε απλές ιστορίες για τη Νέα Ορλεάνη πριν χτυπήσει ο Κατρίνα, και για την απόφαση του να γίνει φούρναρης. Έξι μήνες αργότερα, η ομάδα έβρισκε αδύνατο να τον βρει στο τηλέφωνο. Τότε συνειδητοποίησαν ότι του τηλεφωνούσαν απογεύματα ενώ εκείνος δούλευε από τα χαράματα μέχρι το μεσημέρι, και τα απογεύματα κοιμόταν. Όταν τελικά παρουσιάστηκε, έδειξε μια απίστευτη συναισθηματική ευαισθησία και ισχυρή παρουσία στην οθόνη. Ο Ζάιτλιν και η ομάδα του αρχικά πίστευαν ότι για το ρόλο ίσως να έπρεπε να χρησιμοποιήσουν έναν επαγγελματία, αλλά καθώς ποτέ δεν επιλέξανε την ευκολη όδο, έτσι και τώρα επιλέξανε τον Χένρι. Σύντομα δικαιωθήκαν, καθώς δε μπορούσαν να φανταστούν πλέον τον Γουίνκ αλλιώς. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί που εμφανίζονται είναι απλά ντόπιοι της Νέα Ορλεάνης, άνθρωποι που ζούσαν ήδη στο Μπάθταμπ!

Βιογραφικά συντελεστών
Κουβένζανε Γουάλις / Χάσπαπι

Η Κουβένζανε Γουάλις γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 2003 στη Χούμα της Λουιζιάνα. Πηγαίνει στην τρίτη τάξη του δημοτικού. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει, τραγουδάει, χορεύει, και παίζει με το iPod και το Nintendo DS της. Οι αγαπημένοι της ηθοποιοί και τραγουδιστές είναι οι China McClain, Selena Gomez, και Miley Cyrus, και από αθλήματα το μπάσκετ και ο χορός.

Ντουάιτ Χένρι / Γουίνκ

Ο Ντουάιτ Χένρι έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Νέα Ορλεάνη. Έχει πέντε παιδιά και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ιδιοκτήτης του Buttermilk Drop Bakery & Cafe, στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα. Του αρέσει να μαγειρεύει και ο αθλητισμός. Πλέον και η υποκριτική.

Μπεν Ζάιτλιν / Σκηνοθεσία/ Σενάριο/Μουσική

Ο Μπεν Ζάιτλιν είναι σκηνοθέτης, συνθέτης, animator, και ιδρυτικό μέλος της Court 13. Ανάμεσα στις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες του είναι οι EGG, ORIGINS OF ELECTRICITY, I GET WET, και GLORY AT SEA. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου» κέρδισε το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς και επιλέχθηκε για το τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φέστιβαλ Καννών, απ’ όπου και αποχώρησε με τη Χρυσή Κάμερα. Είναι υποψήφια για 4 Όσκαρ, αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Α’ Γυναικείου ρόλου για τη Κουβένζανε Γουάλις, που είναι και η νεότερη υποψήφια σ’ αυτή την κατηγορία στην ιστορία των Όσκαρ. Ο Ζάιτλιν ζει στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα.

Λούσι Άλιμπαρ/ Σενάριο

Η Λούσι Άλιμπαρ είναι μια θεατρική συγγραφέας και μυθολόγος από τη Φλόριντα. Ανάμεσα στα έργα της είναι τα : Juicy and Delicious, A Friend of Dorothy, Lightning/Picnic, Mommy Says I’m Pretty on the Insides, και Christmas and Jubilee Behold the Meteor Shower.
Τα έργα της έχουν ανέβει σε διάφορες και πολλές σκηνές όπως τα Sundance Institute, Joe’s Pub, Williamstown Theatre Festival, HERE Arts Center, Ensemble Studio Theatre, Dixon Place, New Georges, Edinburgh Fringe, Avignon Festival, και στο Cherry Lane Theatre. Η Λούσι είναι μέλος του EST/Youngblood, τη συγγραφική ομάδα του Jose Rivera και ιδρυτικό μέλος του New Georges Writer/Director Lab.

Μπεν Ρίτσαρντσον/ Διεύθυνση φωτογραφίας

Ο Μπεν Ρίτσαρντσον είναι ένας πολυβραβευμένος εικονολήπτης, που ζει στη Νέα Υόρκη. Κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Animation στο Slamdance το 2010 για το SEED, ενώ ήταν και διευθυντής φωτογραφίας για το THE HUNTER AND THE SWAN DISCUSS THEIR MEETING, που συμμετείχε στο επίσημο φεστιβάλ του Σάντανς το 2011. Βρετανός στην καταγωγή, έζησε πέντε χρόνια στην Πράγα, όπου γνώρισε το Μπεν Ζάιτλιν με τον οποίο συνεργάστηκε στο πολυβραβευμένο επίσης GLORY AT SEA. Συνέχισαν με Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου, για το οποίο ο Ρίτσαρντσον τιμήθηκε με Βραβείο Φωτογραφίας από το Φεστιβάλ του Σάντανς.Hushpuppy, an intrepid six-year-old girl, lives with her father, Wink, in "the Bathtub," a southern Delta community at the edge of the world. Wink's tough love prepares her for the unraveling of the universe; for a time when he's no longer there to protect her. When Wink contracts a mysterious illness, nature flies out of whack-temperatures rise, and the ice caps melt, unleashing an army of prehistoric creatures called aurochs. With the waters rising, the aurochs coming, and Wink's health fading, Hushpuppy goes in search of her lost mother.

In a forgotten but defiant bayou community cut off from the rest of the world by a sprawling levee, a six-year-old girl exists on the brink of orphanhood. Buoyed by her childish optimism and extraordinary imagination, she believes that the natural world is in balance with the universe until a fierce storm changes her reality. Desperate to repair the structure of her world in order to save her ailing father and sinking home, this tiny hero must learn to survive unstoppable catastrophes of epic proportions.

ΕΠΙΣΗΜΟ SITE :

Official Site
Official Facebook
Official Twitter

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ

IMDb  IMDb
top of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Η Βαθμολογία μου:

Σε μια λασπωμένη λωρίδα γης χωρισμένη με φράγμα από τον σύγχρονο πολιτισμό, πάνω σε τόνους από σκουπίδια βρίσκεται η Bathtub.  Ανάμεσα στις αυτοσχέδιες καλύβες και στις βάρκες των υπερήφανων και γλεντζέδων κατοίκων της βρίσκεται η εξάχρονη Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) που έχει να αντιμετωπίσει το λιώσιμο των πάγων, μια καταστροφική καταιγίδα και τον βαριά άρρωστο κυκλοθυμικό πατέρα της.

Ξεκινάει ένα πέρασμα από την Louisiana που ακόμη μετράει τις Katrina πλημμυρισμένες πληγές της και αυτομάτως αποφασίζει να γίνει μόνιμος κάτοικος της τοπικής υγρασίας.  Παραμάσχαλα το θεατρικό της παιδικής του φίλης Lucy Alibar (Juicy and Delicious) και βγαίνει στη γύρα για να μαζέψει κάθε διαθέσιμο δολάριο και ντόπιο έμψυχο υλικό, όπως τον φούρναρη Dwight Henry που βαφτίζει μπαμπά Wink και την μικρούλα αποκαλυπτική Quvenzhané Wallis που γίνεται η πρωταγωνίστριά του και συνάμα η νεαρότερη υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στην ιστορία του θεσμού (από κοντά άλλες 3 υποψηφιότητες από την Ακαδημία, χώρια το μάτσο από βραβεία που έχει συλλέξει όπου και αν έχει προβληθεί μέχρι στιγμής).  Στρώνεται και γράφει και ο ίδιος την (εκπληκτική) μουσική για να ρίξει κάπως το budget.  Από αυτά τα υλικά λοιπόν φτιάχνεται η καθαρόαιμη έμπνευση: από επιμονή, κόπο, ρίσκο, τόλμη, θάρρος (πίσω του μόνο ένα short film), πρωτοτυπία, ανεξάρτητο πνεύμα και μια ζωηρά παλλόμενη καρδιά.  Απομνημονεύστε το όνομα: Benh Zeitlin, ετών 29.

Η Hushpuppy περνάει την ημέρα της αναζητώντας τον συνήθως εξαφανισμένο πατέρα της, κουβεντιάζοντας με την απούσα εδώ και καιρό μητέρα της, τρώγοντας ό,τι βγάλει η θάλασσα ή καμιά ξεχασμένη ζωοτροφή και προσπαθώντας να ακούσει τους παλμούς όλων των πλασμάτων που συνθέτουν το παράδοξο ντεκόρ της καθημερινότητάς της.  Συνδεδεμένη με το φυσικό περιβάλλον μαθαίνει αργά, αλλά σταθερά, να ερμηνεύει τα σημάδια του που τώρα την προειδοποιούν για μεγάλες συμφορές.  Η ζωηρή φαντασία της σε συνεχές παιχνίδι με τα χαστούκια της σκληρής πραγματικότητας, ξεκλειδώνει πρόωρα μέσα της τους πιο αρχέγονους φόβους και τις αέναες απορίες της ανθρώπινης φύσης.  Οι τρομεροί και φοβεροί βούβαλοι της αρχαίας ιστορίας του κόσμου ρουθουνίζουν άγρια έχοντας ξεκινήσει το ταξίδι τους για να κατασπαράξουν το κορμάκι ενός παιδιού, που δεν διστάζει να βάλει φωτιά για να κερδίσει λίγη προσοχή, μα κοντανασαίνει κάτω από τις βαριές στάλες της βροχής.

Μικρά επεισόδια διαπαιδαγώγησης από την σκληροτράχηλη, πατρική φιγούρα που θέλει να αφήσει πίσω του ένα survivor ανθρωπάκι, για να δημιουργήσει μέσα σε 93 αλησμόνητα κινηματογραφικά λεπτά μια άκαμπτη ψυχή που σέβεται και συλλαμβάνει μέχρι το μεδούλι της τους μόνους Νόμους, αυτούς της Μητέρας Φύσης.  Με μοναδικά όπλα τα δυο της χέρια, ακόμη και όταν περνάει στην άλλη όχθη, εκεί όπου τα Ηλύσια Πεδία λικνίζονται σε νωχελικούς, αλκοόλ λάγνους ρυθμούς.  Δύο χέρια έτοιμα πια να γίνουν γροθιές, να προστατεύσουν τους αδύναμους και να αποχαιρετήσουν αυτά που θα δώσουν τη θέση τους στα καινούργια.  Κολλημένα σε μια πρωτόγονα ατσαλένια μορφή, με ένα κεφάλι με ατίθασα μαλλιά και ένα ζευγάρι μάτια που μαθαίνει να κοιτάζει συγκεντρώνοντας όλες τις δυνάμεις των ορατών και αοράτων.

Γέννηση-ζωή-θάνατος και η αποδοχή πως είμαστε ένα μικροσκοπικό κομμάτι από ένα πελώριο σύμπαν, που εξαρτάται ωστόσο από το ελάχιστο σπάσιμό μας.  Ο πιο αιφνιδιαστικός, αλλόκοτος μύθος ενηλικίωσης, προορισμένος να πονέσει στοργικά, για να αγκαλιάσει με λυρισμό τα μοναδικά δάκρυα που μας επιτρέπονται, της αισιοδοξίας.

Ράνια Ευδαίμων
της Ράνιας Ευδαίμων   | cinefo.wordpress.com

 


Η Βαθμολογία μου:

Μια ταινία γεμάτη λυρισμό και με ένα τέλος που αποπνέει αισιοδοξία. Μια ταινία για τον κόσμο μας και τις αντιφάσεις του. Για τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκουν τη δύναμη να στέκονται ζωντανοί, ακόμα και όταν βλέπουν ότι το μέρος που τους γέννησε πεθαίνει και ταυτόχρονα διατηρούν την ελπίδα και το εορταστικό πνεύμα που το καθορίζει.

Αυτοί οι άνθρωποι, είναι η εξάχρονη Χάσπαπι και ο πατέρας της Γουίνκ, που ζουν σε μια περιοχή τόσο μακριά, αλλά και τόσο κοντά μας. Σε μια περιοχή γεμάτη λάσπη, βρώμα και βιομηχανικά σκουπίδια, η οποία πλήττεται από κυκλώνες (Νότια Λουιζιάνα) που δεν σου επιτρέπουν να σηκώσεις κεφάλι. Κι όμως η Χάσπαπι (η 11χρονη Κουβένζανε Γουάλις φοράει τα γυαλιά σε μεγάλους ηθοποιούς) αντέχει, μάχεται να επιβιώσει και προσπαθεί να σώσει και τον πατέρα της (έξοχος και ο Ντουάιτ Χένρι), ο οποίος με τη σειρά του, αφού την έχει διδάξει πώς να αντιστέκεται, αρνείται την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των «πολιτισμένων» και θέλει να γυρίσει στο δικό του περιβάλλον, που τον γιατρεύει πρώτα ψυχολογικά και σωματικά στη συνέχεια.

Είναι πραγματικά μυθικό πλάσμα η Χάσπαπι, που βρίσκει το θάρρος να αντιμετωπίσει, όχι μόνον τα στοιχεία της φύσεως, όχι μόνο τους «πολιτισμένους» που θέλουν να τη σώσουν, αλλά και τα πλάσματα που ξυπνούν μέσα από τους πάγους του Νότιου Πόλου που λιώνουν (άλλη μια επιτυχημένη αλληγορία).

Και να σκεφτεί κανείς, ότι οι πρωταγωνιστές της ταινίας δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, αλλά απλοί άνθρωποι από την Ονδούρα. Εκεί πήγε και τους ψάρεψε ο Μπεν Ζάιτλιν, ο σκηνοθέτης που ήθελε να γεμίσει τη ζωή του και τις ταινίες του «με άγριους, γενναίους και καλόκαρδους ανθρώπους», όπως δηλώνει.

Μια άριστη ταινία, από έναν άριστο σκηνοθέτη, που «λέει πολλά», χωρίς πολλά λόγια και έξοδα, αφού είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου στη φύση –στην εχθρική μα και φιλική συνάμα- και συνοδεύεται από υποβλητική μουσική. Ο Μπεν Ζάιτλιν έχει κάνει μια ταινία γεμάτη ανθρωπιά και με αγάπη για το περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που υπάρχει αρμονικά γύρω μας και όταν κάτι πάει να σπάσει την ισορροπία του, το ωθεί να δημιουργήσει κάτι καινούργιο. Επειδή η Φύση απεχθάνεται το Κενό.

Άγγελος Πολύδωρος
του Άγγελου Πολύδωρου   | blogspot

 


Η Βαθμολογία μου:

Ναι ... Εξαιρετική σε όλα! Πολυεπίπεδη και μετα-αποκαλυπτική
Ο φονικός "Κατρίνα" δεν έχει καμία σχέση υφολογικά εδώ με την παρουσίαση μιας φυσικής καταστροφής τύπου τσουναμιού αλά "The Impossible", καθώς η μεταφορική υπέρβαση του δημιουργού φέρνει στο προσκήνιο βαθύτερα μηνύματα οικολογικού προσανατολισμού, την αξία της επιβίωσης, της συμβίωσης ανθρώπων - ζώων, των σχέσεων ανάμεσά τους καθώς και της αναπόφευκτης κληρονομιάς. Μια ταινία από την Μητέρα Φύση για την Κόρη Φύση.

Η υποψήφια για Όσκαρ, 9χρονη πρωταγωνίστρια του φιλμ Κουβενζχανέ Γουόλις, η πιο μικρή υποψήφια ηθοποιός στην ιστορία των βραβείων της Ακαδημίας, ερμηνεύει σπαρακτικά τον ρόλο της και είναι σίγουρο ότι θα μπει βαθιά στις καρδιές, στοιχειώνοντας τα αισθήματά σας.

Η τρίτη, κατά  την προσωπική μου άποψη, ταινία που ανεβαίνει στο βάθρο καλύτερων ταινιών της χρονιάς (μετά τη" ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΙ" και "ΟΔΗΓΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ").

Σας προειδοποίησα, γιατί αυτό που θα δείτε, δεν μοιάζει με τίποτα απ' όσα έχετε δει, παρά τους διαχρονικούς και επίκαιρους συμβολισμούς του. Συγκινητικό και λυρικό, με κινηματογραφικά στοιχεία που αγαπήσαμε στον Μάλικ και τον Αρονόφσκι (φορμαλιστικά).


Jim Papamichos
του Δημήτρη Παπαμίχου [email protected]

 


 

Η Βαθμολογία μου:

Μια κοινότητα ημιάγριων ανθρώπων ξεχασμένη από τον πολιτισμό κι ένα κοριτσάκι ανάμεσα σε άγρια ζώα και τον αυταρχικό πατέρα της κλεισμένα αριστοτεχνικά σε μια ευέλικτη κάμερα 16 χιλιοστών. Τα Μυθικά πλάσματα του Νότου είναι μια λυρική ταινία ενηλικίωσης με κάποιες από τις πιο δυνατές και ποιητικές σκηνές της χρονιάς που θα δείτε.

Ο τρόπος που σκηνοθετεί ο Μπεν Ζάιτλι στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία ακροβατεί μεταξύ ρεαλισμού και ποίησης χωρίς ιδιαίτερα στυλιζαρίσματα εστιάζοντας στο βλέμμα της Quvenzhané Wallis που υποδύεται την Χάσπαπι, αιχμαλωτίζοντας τον θεατή με την φυσικότητα και την σπιρτάδα της. Το κάδρο γεμίζει ασφυκτικά από τα υγρά και μελαγχολικά της μάτια σφραγίζοντας το μέλλον της μικρής για μια λαμπρή καριέρα. Η μουσική εξίσου καταπληκτική αν και σε στιγμές προδιαθέτει την αφήγηση και επηρεάζει την δραματουργία. Οι εικόνες από μόνες τους κουβαλάνε τόση ποίηση ώστε σε στιγμές δεν χρειάζεται κανένας διάλογος.

Η προσπάθεια του ανθρώπου να επιβληθεί στην φύση είναι ένα από τα βασικά ζητήματα της ταινίας και τίθεται αρχικά από τον Πατέρα. Η Χάσπαπι όμως κατανοεί ότι η συμφιλίωση με το περιβάλλον είναι επιτακτική ανάγκη για την αρμονία. Το επικό θριαμβευτικό φινάλε στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά, συγκινεί και μαγεύει ταυτόχρονα και ας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στο τέλος.

Μην κάνετε το λάθος και χάσετε αυτό το πανέμορφο διαμαντάκι που εκτός από τις μαγευτικές του εικόνες περιέχει και άφθονη τροφή για σκέψη.

 

Άρης Λεχουρίτης
του Άρη  Λεχουρίτη[email protected]


Η Βαθμολογία μου:

Ενδιαφέρουσα ταινία αλλά ας μην  υπερβάλλουμε!

Πρόκειται για μια πραγματικά ιδιαίτερη ταινία, ένα αξιέπαινο δημιούργημα του πρωτοεμφανιζόμενου με ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, του πραγματικά ταλαντούχου σκηνοθέτη Benh Zeitlin. Μια ταινία που με λυρικό, σχεδόν υπερβατικό λόγο δείχνει με έναν άλλο τρόπο τα αποτελέσματα των φυσικών φαινομένων πάνω στους ανθρώπινους πληθυσμούς.

Και μάλιστα σε μια περιθωριακή κοινότητα η οποία επιβιώνει στο πλάι και έξω από την επίσημη και λαμπερή Αμερική της πολιτικής ορθότητας.
Μια κοινότητα με μετά- καταστροφικά χαρακτηριστικά που επιβιώνει σε μια κολασμένη για την Αμερική περιοχή. Στις γύρω από την Νέα Ορλεάνη ελώδεις εκτάσεις. Σε μια περιοχή στην οποία για ιστορικούς λόγους ενδημούν τελετές μαύρης μαγείας και αποπνέει μια «διαβολική ατμόσφαιρα» όπως περιγράφεται στον Tom Sawyer και στον  Huckleberry Finn από τον Mark Twain.

Πράγματι ο δημιουργός κατορθώνει να παρουσιάσει ένα κινηματογραφικό δοκίμιο που ενώνει δυο κόσμους, την ονειροφαντασία μιας άχρονης ιστορίας και  μια ματιά στην άλλη πλευρά της Αμερικής, αυτήν που η κυρίαρχη τάξη προσπαθεί να κρύψει.
Και που σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί να ξεριζώσει όπως τόσο εύγλωττα καταγγέλλει και η ταινία αναδεικνύοντας και καυτηριάζοντας  την εκστρατεία αναγκαστικής εκκένωσης μετά τον τυφώνα Katrina.


Konstantinos Kommatas
του Κωνσταντίνου Κομματά Facebook

 


top of the page

blog comments powered by Disqustop of the page


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία:
20/1/2012 (ΗΠΑ, Φεστιβάλ Σάντανς)
27/6/2012 (ΗΠΑ)
7/2/2013 (Ελλάδα)


top of the page
PHOTOS - POSTERS

Beasts Of The Southern Wild - 0001.jpg
Beasts Of The Southern Wild - 0003.jpg
Beasts Of The Southern Wild - 0002.jpg
Beasts Of The Southern Wild - 0005.jpg
Beasts Of The Southern Wild - 0004.jpg


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

>>CAST<<

Πρωταγωνιστούν:

  Quvenzhané Wallis ... Hushpuppy
  Dwight Henry ... Wink
  Jonshel Alexander ... Joy Strong
  Marilyn Barbarin ... Cabaret Singer
  Kaliana Brower ... T-Lou
  Nicholas Clark ... Sticks
  Henry D. Coleman ... Peter T
  Levy Easterly ... Jean Battiste
  Pamela Harper ... Little Jo
  Kendra Harris ... Baby Hushpuppy
  Jovan Hathaway ... The Cook
  Amber Henry ... LZA
  Hannah Holby ... Open Arms Babysitter
  Lowell Landes ... Walrus
  Philip Lawrence ... Dr. Maloney
  Gina Montanna ... Miss Bathsheeba
  Jimmy Lee Moore ... Sgt. Major

>>CREDITS<<

Σκηνοθεσία
Benh Zeitlin

Σενάριο
Lucy Alibar
Benh Zeitlin

Παραγωγή
Michael Gottwald
Dan Janvey
Josh Penn

Μουσική
Dan Romer
Benh Zeitlin

Φωτογραφία
Ben Richardson

Μοντάζ
Crockett Doob
Affonso Gonçalves


Σχεδιασμός Παραγωγής
Alex DiGerlando

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Dawn Masi

Σκηνικά
Annie Evelyn

Κοστούμια
Stephani Lewis

Βοηθός Σκηνοθέτη
Ray Tintori

Εταιρείες Παραγωγής
Cinereach
Court 13 Pictures
Journeyman Pictures

Διανομή
Fox Searchlight Pictures
Seven Films, Spentzos Film
(Ελλάδα)

Χρονολογία παραγωγής
2012

Χώρα παραγωγής
ΗΠΑ

Γλώσσα
Αγγλικά

Εικόνα
Έγχρωμη 16mm

Είδος ταινίας
Δράμα

Διάρκεια
93'

Ήχος

Τοποθεσίες γυρισμάτων

AKA

Καταλληλότητα
USA:PG-13

Κόστος

Εισπράξεις


top of the page

 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 3.33
Αριθμός Ψήφων: 3


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
ΚακόΕπιλογές
  Go Back [ Προηγούμενο ]

 Προεπισκόπηση ΠροεπισκόπησηΣχετικοί Σύνδεσμοι

· Αναζήτηση σε: Δραματική
· Περισσότερα για Κατηγορία
· Ταινίες που προβάλλονται
· Box Office

· IMDb   
· RT

· ΘΕΜΑΤΑΑνά Είδος

· Δραματική
· Αισθηματική
· Κωμωδία
· Αστυνομική
· Μυστηρίου
· Φιλμ Νουάρ
· Θρίλερ
· Δράσης
· Περιπέτεια
· Φαντασίας
· Επιστημονικής Φαντασίας
· Τρόμου
· Βιογραφική
· Ντοκιμαντέρ
· Κινούμενα Σχέδια
· Μιούζικαλ
· Οικογενειακή
· Ιστορική
· Αθλητική
· Γουέστερν
· Πολεμική
· Ερωτική
· Μικρού Μήκους
· 3D
· Ασπρόμαυρη
· Βωβή

Συνδεδεμένα Θέματα

Parents Strongly CautionedΔραματικήtop of the page


-- Sponsored Links --

aggelospolidoros.blogspot.gr AGATHI Art Gallery cinefo.wordpress.comr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.
myfilm.gr


Info | Statistics | Topics | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed | twitter | facebook | Add in Google homepage