NEW Site myFILM.gr
Select English    Επιλέξτε Ελληνικά
**ΝΕΟ site** **Παλιό site** ΝΕΑ Ταινίες Φεστιβάλ Φωτογραφίες TV DVD Box Office
  Εγγραφή / Σύνδεση
Ημ/νίες εξόδου

Περιοχή μελών
Εγγραφή εδώ:
Χρήστης:
Συνθηματικό:
Κωδικός Ασφαλείας: Κωδικός Ασφαλείας
Γράψτε Κωδικό Ασφαλείας (6ψήφιος αριθμός εικόνας):
Members List Μέλη:
Τελευταία: Levgeo's Profile Levgeo
Σήμερα: 0
Χθές: 0
Συνολικά: 10005

Συνδεδεμένοι:
Επισκέπτες: 131
Μέλη: 0
Σύνολο: 131

Εγγραφή


Cinema: Οι Γυναίκες του Λεωφορείου 678 (Cairo 678) του Μοχάμεντ Ντιάμπ (2010)

Ημερομηνία καταχώρησης: Σάββατο, 23 Μάρ. 2013 @ 17:23:00 MST - Συντάκτης : Jim Papamichos

  [Comments] | [Περισσότερα] | [Κριτικές] | [Βίντεο] | [Φωτό] | [Πόστερ] | [Κυκλοφορία] | [Στοιχεία]  

Δραματική

Οι Γυναίκες του Λεωφορείου 678
Cairo 678

του Μοχάμεντ Ντιάμπ
με τους Νέλι Καρίμ, Μπούσρα, Ναχέντ Ελ Σεμπάι

Υπόθεση:
Η ταινία "Οι γυναίκες του λεωφορείου 678" εξιστορεί μια σκληρή πλευρά της Αιγύπτου που δεν είναι ευδιάκριτη στους περαστικούς επισκέπτες. Πρόκειται για την πραγματικότητα τριών γυναικών από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις στο Κάιρο, που ενώνονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν την σεξουαλική παρενόχληση που βιώνουν καθημερινά.
Ενώ η Φάιζα (Bushra), μια συντηρητική μητέρα δύο παιδιών, προσπαθεί να βρει το δίκιο της, στην άλλη πλευρά της πόλης η Σέμπα (Nelli Karim), πλούσια σχεδιάστρια κοσμημάτων, η ίδια θύμα άγριας επίθεσης  ομάδας νέων ανδρών, δίνει διαλέξεις σε γυναίκες για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, προσπαθώντας να τις πείσει να μιλήσουν για το πρόβλημά τους.
Παράλληλα, η Νέλλη (Nahed El Sebai),  ερασιτέχνης κωμικός, είναι η πρώτη γυναίκα στην Αίγυπτο, που θα κινηθεί δικαστικά για την βίαιη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε.
Μία από τις γυναίκες θα αποφασίσει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της, και όταν οι άντρες επιχειρούν να την παρενοχλήσουν μέσα στο λεωφορείο, αυτή τους τραυματίζει με μαχαίρι στα σεξουαλικά τους όργανα. Αυτή της η ενέργεια την ενώνει με τις άλλες δύο πρωταγωνίστριες, οι οποίες την εξιδανικεύουν, ενώ ο Έσσαμ (Maged El Kedwany), o ανακριτής της αστυνομίας που ερευνά την υπόθεση φτάνει στα ίχνη τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λίγα λόγια για τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη

Mohamed Diab

O Mohamed Diab, είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους νέους σεναριογράφους στην Αίγυπτο. Σπούδασε εμπόριο, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι πρέπει να ασχοληθεί με το πάθος του για το κινηματογραφικό σενάριο. Έτσι, το 2005, πήγε στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια έγραψε τo σενάριo για τις ταινίες:

 • Real dreams (Ahlam Hakekeya, 2007):  Ένα θρίλερ για την αδυναμία μιας μητέρας να ισορροπήσει ανάμεσα στην πραγματικότητα και τα όνειρά της.
 • Τhe Island (El Gezira, 2007) : Μια πολύ μεγάλη επιτυχία που βασίζεται στην αληθινή ιστορία του βασιλιά των ναρκωτικών στη  Νότια Αίγυπτο. Η ταινία είχε πολύ μεγάλη επιρροή στην λαϊκή κουλτούρα και εκφράσεις από την ταινία επαναλαμβάνονται μέχρι σήμερα.
 • Τhe Replacement (Badal Faed, 2009) : Η ιστορία δύο δίδυμων αγοριών που χωρίστηκαν όταν γεννήθηκαν για να υιοθετηθούν από διαφορετικές οικογένειες.
 • Congratulations (Alf Mabrouk, 2009) : Το έγραψε μαζί με τον αδελφό του Khaled, και στην ταινία πρωταγωνίστησε ένας από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς της Μέσης Ανατολής, ο Ahmed Helmy.
 • Cairo 678 (2010) : Αυτή είναι 5η ταινία για την οποία έγραψε το σενάριο και η 1η που σκηνοθέτησε.

O Μohamed Diab, έχει πάθος με τις ταινίες που αποκαλύπτουν προφανή αλλά όχι ακόμη ευρέως αποδεκτά θέματα που έχουν αφορούν σε μεγάλες μερίδες του πληθυσμού.

 

Βραβεία

 • Dubai International Film Festival 2010 (Muhr Award- Best Actor, Best Actress)
 • Chicago International Film Festival 2011 (Silver Hugo- Best Actor, Best Feature Film, Best International Feature)
 • Montpellier Mediterranean Film Festival 2011, (Audience Award- Best Movie and  Youth Audience Award – Best Film)
 • Sydney Film Festival 2011(Official Competition Award - Best Film)
 • Asia Pacific Screen Awards 2011 (High Commendation – Jury Grand Prize)

Σημαντικές πληροφορίες

 • Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες, το ποσοστό των εργαζομένων που υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση διαφέρει ανά κράτος και κυμαίνεται από 85% των εργαζομένων σε πατριαρχικές κοινωνίες έως 20-40% στις βορειοευρωπαϊκές χώρες. Το 60-70% της σεξουαλικής παρενόχλησης προέρχεται από ανωτέρους και το 30% από συναδέλφους.
 • Στην Ευρώπη ένα ποσοστό των γυναικών - περίπου 40%- υπομένουν την παρενόχληση σιωπηλά επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ το 44% των συναδέλφων που έχει αντιληφθεί τη σεξουαλική παρενόχληση σε συνάδελφο δεν αντιδρούν. Τα πιο πολλά θύματα φοβούνται να μιλήσουν στους συναδέλφους ή στην οικογένειά τους από φόβο ότι θα κατηγορηθούν ότι οι ίδιες το προκαλούν.
 •  Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2008 από το Αιγυπτιακό Κέντρο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας σε 1.010 γυναίκες, έδειξε ότι 98% των ξένων γυναικών και το 83% των Αιγυπτίων γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, παρά το ότι τα περισσότερα από τα θύματα των Αιγυπτίων γυναικών φορούσαν ισλαμική μαντίλα.
Μια στις δέκα Ελληνίδες δέχονται ανεπιθύμητες σεξουαλικές προσεγγίσεις έως και βιασμό (5%) από προϊσταμένους η συναδέλφους τους στον χώρο εργασίας. Το 85% των εργαζομένων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα που υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση απολύονται ή παραιτούνται και στο δημόσιο τομέα μετατίθενται σε άλλο τμήμα, ενώ ο θύτης δεν υφίσταται καμιά επίπτωση.                                

Unfolds the poignant story of three women and their search for justice from the daily plight of sexual harassment in Egypt.


ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ:

IMDb Facebook Twitter Official sitetop of the page


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Η Βαθμολογία μου:

Επιδερμική προσέγγιση ενός πραγματικά ενδιαφέροντος θέματος, όπως αυτό της σεξουαλικής παρενόχλησης, και ειδικά σε μια κοινωνία, στην οποία όπως φαίνεται στην ταινία, θεωρείται και αντιμετωπίζεται ως ένα αναπόφευκτο κοινωνικό γεγονός.

Είμαστε στο Κάιρο, όπου τρεις διαφορετικών κοινωνικών και επαγγελματικών τάξεων γυναίκες, αντιμετωπίζουν η κάθε μια με τον τρόπο της το φαινόμενο, ώσπου η μια από αυτές αποφασίζει να αντιδράσει βίαια. Ύστερα από μια σειρά βιαιοπραγιών απέναντι στους «παρενοχλούντες», ένας αστυνομικός επιθεωρητής θα τις εντοπίσει και σιωπηρά θα ενθαρρύνει τη μια από αυτές να υποβάλλει μήνυση και το θέμα να πάρει έκταση.

Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι επίπεδες και ακολουθούν τον καταγγελτικό χαρακτήρα του σεναρίου, το οποίο όπως εξελίσσεται είναι και προβλέψιμο.

Η σκηνοθεσία και οι διάλογοι, μου θύμισαν έντονα τα ηθικοπλαστικά σίριαλ του δικού μας Νίκου Φώσκολου και δεν θα σας πω εάν αυτό είναι υπέρ, ή κατά της ταινίας.

 

Άγγελος Πολύδωρος
του Άγγελου Πολύδωρου   | blogspot

 


Η Βαθμολογία μου:

Καταγγέλλοντας την σεξουαλική παρενόχληση!

Η σεξουαλική παρενόχληση  όπως το βιώνει ο γυναικείος πληθυσμός στο Κάιρο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση, την πλέον ακραία από άποψη έντασης,  μορφή βίας κατά των γυναικών.

Σε περισσότερο φονταμενταλιστικές κοινωνίες που δυστυχώς πάρα την εικαζόμενη «πρόοδο», εξακολουθούν όχι μόνον να επιβιώνουν, αλλά και να επεκτείνονται, μορφές βίαιης, σεξουαλικού προσανατολισμού, συμπεριφοράς απέναντι στις γυναίκες, αλλά και σε κάθε είδους σεξουαλικές μειονότητες, δυστυχώς όχι μόνο γίνονται ευρέως αποδεκτές και μένουν ατιμώρητες αλλά συχνά επικροτούνται.

Σε κάθε περίπτωση και χωρίς να παραγνωρίζεται η πρόοδος σε αντίστοιχα θέματα στις δυτικές κοινωνίες στις οποίες δειλά προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να ενταχθεί και η Ελλάδα, η ταινία αποτελεί μια ματιά στα προβλήματα μιας κοινωνίας που αν και επιφανειακά μπορεί να μας φανούν πολύ μακρινά, συχνά αποδεικνύονται ταυτίσιμα με την ελληνική καθημερινότητα η οποία εδώ και καιρό δοκιμάζεται από συχνά φαινόμενα εγκληματικής δράσης κατά των γυναικών με σεξουαλικό κίνητρο.

Το σενάριο ακολουθεί μια λογική, από καθέδρας καταγγελίας και απαξίωσης του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης, μέθοδο προφανώς απαραίτητη ώστε να λειτουργήσει θετικά στις μουσουλμανικές κοινωνίες στις οποίες κατά κύριο λόγο απευθύνεται.
Γενικά ακολουθείται μια απλουστευτική προσέγγιση, στερεότυπα και συμπεριφορές μιας θρησκόληπτης νοοτροπίας κατακλύζουν την ταινία, η οποία σε κάθε επίπεδο κινείται σε στάνταρ τηλεπτικούς ρυθμούς με κυρίαρχο το μελοδραματικό στοιχείο.

Συνολικά μάλλον πρόκειται για μια ανεπαρκή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα προσέγγιση, την οποία θα ήταν άδικο να προσεγγίσει ο θεατής με λαογραφικά και ανθρωπολογικά κριτήρια ως κάτι που συμβαίνει σε άλλες καθυστερημένες κοινωνίες.

Όμως σε κάθε περίπτωση η προσέγγιση σε επίπεδο σεναρίου, αλλά και όλων των υπόλοιπων βασικών κινηματογραφικών  συστατικών της, είναι αρκετά πρωτόγονη και κουραστική.

Konstantinos Kommatas
του Κωνσταντίνου Κομματά Facebook

 


top of the page

blog comments powered by Disqustop of the page


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Κυκλοφορία:
22/12/2010 (Αίγυπτος)
8/9/2011 (Ισπανία)
8/3/2012 (Γερμανία)
30/5/2012 (Γαλλία)
18/4/2013 (Ελλάδα)


top of the page
PHOTOS - POSTERS

kairo-678-poster-Kairo.jpg kairo-678-poster-.jpg 678 (11).jpg 678 (10).jpg 678 (9).jpg 678 (8).jpg 678 (7).jpg 678 (6).jpg 678 (3).jpg 678 (4).jpg 678 (5).jpg 678 (2).jpg 678 (1).jpg


top of the page


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ / ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

>>CAST<<

Πρωταγωνιστούν:

  Boshra ... Fayza
  Nelly Karim ... Seba
  Maged El Kedwany ... Essam
  Nahed El Sebaï ... Nelly
  Bassem Samra ... Adel
  Ahmed El Feshawy ... Sherif
  Omar El Saeed ... Omar
  Sawsan Badr
  Yara Goubran ... Amina
  Marwa Mahran ... Magda
  Motaz El Demerdash
  Ibrahim Salah

>>CREDITS<<

Είδος ταινίας
Δράμα

Σκηνοθεσία
Mohamed Diab

Σενάριο
Mohamed Diab

Παραγωγή
Sarah Goher

Μουσική
Hani Adel

Φωτογραφία
Ahmed Gabr

Μοντάζ
Amr Salah El din

Casting
Marwa Gabriel

Εταιρείες Παραγωγής
New Century Productions

Διανομή
Filmtrade & Spentzos Film
(Ελλάδα)
Pyramide Distribution
Global Film Initiative

Χρονολογία παραγωγής
2010

Χώρα παραγωγής
Αίγυπτος

Γλώσσα
Αραβικά

Εικόνα
Έγχρωμη 1.85 : 1 - 35 mm

Διάρκεια
100'

Ήχος

Τοποθεσίες γυρισμάτων
Αίγυπτος

AKA
Cairo 6,7,8

Καταλληλότητα

Κόστος

Εισπράξεις


top of the page


 
Βαθμολογία Κοινού
Μέσος Όρος: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Αξιολόγηση :

Αριστούργημα
Πολύ καλό
Καλό
Μέτριο
ΚακόΕπιλογές
  Go Back [ Προηγούμενο ]

 Προεπισκόπηση Προεπισκόπηση

 Προωθήστε το Προωθήστε τοΣχετικοί Σύνδεσμοι

· Αναζήτηση σε: Δραματική
· Περισσότερα για Κατηγορία
· Ταινίες που προβάλλονται
· Box Office

· IMDb   
· RT

· ΘΕΜΑΤΑΑνά Είδος

· Δραματική
· Αισθηματική
· Κωμωδία
· Αστυνομική
· Μυστηρίου
· Φιλμ Νουάρ
· Θρίλερ
· Δράσης
· Περιπέτεια
· Φαντασίας
· Επιστημονικής Φαντασίας
· Τρόμου
· Βιογραφική
· Ντοκιμαντέρ
· Κινούμενα Σχέδια
· Μιούζικαλ
· Οικογενειακή
· Ιστορική
· Αθλητική
· Γουέστερν
· Πολεμική
· Ερωτική
· Μικρού Μήκους
· 3D
· Ασπρόμαυρη
· Βωβή

Συνδεδεμένα Θέματα

Δραματικήtop of the page


-- Sponsored Links --

aggelospolidoros.blogspot.gr AGATHI Art Gallery cinefo.wordpress.comr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
Το πρωτότυπο περιεχόμενο του myFILM.gr, προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
All logos, trademarks and content in this site are property of their respective owner, the comments and reviews of their posters.
Όλες οι δημοσιεύσεις σε αυτές τις ιστοσελίδες εκφράζουν τις απόψεις και τη γνώμη των συντακτών τους και όχι του εκδότη ή
αρχισυντάκτη, των διαχειριστών ή συντονιστών (εκτός των δημοσιεύσεων των ιδίων) και ως εκ τούτου δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτές.
myfilm.gr

| AdBrite - Advertise on myFILM.gr


Info | Feedback | Statistics | Topics | Submit News | Recommend Us | Advertising | Flag inappropriate copy-theft | RSS feed 2.0 | RSS feed 0.9 | Atom feed | twitter | facebook | Add in Google homepage


Related Posts with Thumbnails